کیست تخمدان هموراژیک
کیست تخمدان هموراژیک نوعی کیست تخمدان است که خونریزی دارد. این کیست های تخمدان خونریزی دهنده معمولاً کیست های عملکردی هستند، به این معنی که به دلیل تخمک گذاری به وجود می آیند تا به دلیل بیماری.
کیست های کوچکتر که علائمی ایجاد نمی کنند ممکن است بدون درمان از بین بروند. با این حال، ممکن است فرد برای برداشتن کیست بزرگ یا پیچیده نیاز به جراحی داشته باشد.
کیست های تخمدان کیسه های پر از مایعی هستند که می توانند در داخل تخمدان فرد ایجاد شوند. آنها معمولاً منبع مطمئن بی ضرر هستند و تمایلی به ایجاد علائم ندارند.
در یک مطالعه کوچک در سال 2016 با 48 شرکتکننده، محققان دریافتند که کیستهای تخمدان خونریزیدهنده بیشتر در کسانی رخ میدهد که هنوز یائسگی را سپری نکردهاند و بیش از یک بار زایمان کردهاند.
کیست های تخمدان خونریزی دهنده می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند.کیست های خونریزی دهنده تخمدان می توانند خود به خود پاره شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، خون و مایع می تواند به شکم و لگن فرد جریان یابد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است فرد برای توقف خونریزی و برداشتن کیست به جراحی نیاز داشته باشد.
علائم کیست تخمدان هموراژیک:
علائم کیست تخمدان هموراژیک می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. برخی از افراد هیچ علائمی را تجربه نمی کنند و تنها در حالی که به دلایل دیگر تحت آزمایش قرار می گیرند متوجه می شوند که این نوع کیست را دارند.
با این حال، دیگران ممکن است علائمی مانند:
- ناراحتی شکمی در یک طرف بدن
- قاعدگی نامنظم
- درد در هنگام مقاربت جنسی
- ناباروری
- احساس سنگینی در قسمت پایین شکم
- درد کمر و لگن
- درد یا فشار هنگام ادرار کردن یا دفع مدفوع
- نفخ
- سیری زودرس
علائم ممکن است از خفیف و قابل کنترل تا به طور قابل توجهی مخرب و غیر قابل کنترل باشد.
در برخی موارد، افراد ممکن است علائم شدیدی را تجربه کنند که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اینها معمولاً به دلیل پارگی کیست، چرخش یا تجمع سریع خون رخ می دهد.
علائم جدی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید
- تهوع و استفراغ
- ضعف
- خونریزی غیرعادی واژینال
- سرگیجه یا سبکی سر
یکی از عارضه های مهمی که فرد باید از آن آگاه باشد، همپریتونئوم است که خونریزی داخلی به داخل صفاق (شکم) است. این می تواند زمانی رخ دهد که کیست تخمدان خونریزی دهنده پاره شود.
- سوزش سردل
- سوء هاضمه
- تهوع و استفراغ
همپریتونوم می تواند تهدید کننده زندگی باشد و می تواند منجر به موارد زیر شود:
- شوک هیپوولمیک، که در آن قلب نمی تواند خون کافی را به اطراف بدن پمپاژ کند.
- نارسایی اعضا بدن
- آسیب اندام
علائم خونریزی داخلی در صفاق ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید
- شکم متورم
- تهوع و استفراغ
- رنگ پریدگی غیرمعمول پوست (رنگ پریدگی)
- نرمی
- تنگی نفس
- تشنگی شدید
- از دست دادن هوشیاری
همپریتونوم یک اورژانس پزشکی است. اگر فردی علائم این عارضه را نشان دهد، نیاز به مراقبت های پزشکی فوری دارد.
تشخیص کیست تخمدان خونریزی دهنده:
پزشکان سونوگرافی را موثرترین روش برای بررسی کیست های تخمدان خونریزی دهنده می دانند. سونوگرافی می تواند به پزشک در تعیین اندازه و حجم کیست کمک کند. آنها همچنین می توانند ساختار داخلی کیست را نشان دهند، مانند اینکه آیا متراکم یا اسفنج مانند است یا ساختارهای ترکیبی دارد.
کیست همچنین ممکن است حاوی یک لخته خون باشد که می تواند آن را شبیه به نوع دیگری از رشد به نام نئوپلاسم تخمدان کند. در این مورد، پزشک ممکن است درخواست سونوگرافی داپلر رنگی کند، نوعی سونوگرافی که جریان خون را نشان می دهد. یک نئوپلاسم تخمدان دارای جریان خون است، در حالی که لخته خون در کیست تخمدان خونریزی دهنده ندارد.
پزشک همچنین ممکن است آزمایش خون را برای تعیین اینکه آیا فرد در نتیجه خونریزی حاد یا خونریزی از کیست دچار کم خونی است یا خیر توصیه کند.
علت کیست تخمدان خونریزی دهنده:
در طول قاعدگی، بدن یک عضو موقتی به نام جسم زرد تولید می کند تا به باروری کمک کند. خونریزی بیش از حد در جسم زرد می تواند باعث ایجاد کیست تخمدان خونریزی دهنده شود.
نوع دیگری از کیست تخمدان که کیست فولیکولی نامیده می شود، زمانی اتفاق می افتد که فولیکول تخمدان تخمک خود را آزاد نمی کند. در این حالت، فولیکول در عوض تبدیل به کیست می شود. همانند کیست های جسم لوتئال، خونریزی در کیست فولیکولی می تواند باعث ایجاد کیست تخمدان خونریزی دهنده شود.
درمان کیست تخمدان خونریزی دهنده:
اگر کیست فردی کمتر از 5 سانتی متر قطر داشته باشد و علائم کمی داشته باشد یا هیچ علائمی نداشته باشد، احتمالاً پزشک توصیه می کند منتظر بمانید تا ببیند آیا کیست به خودی خود برطرف می شود یا خیر.
به طورکلی پزشکان سونوگرافیهای هفتگی را برای اطمینان از تشخیص به موقع هر گونه عارضه مانند پیچ خوردگی یا پارگی کیست توصیه می کنند.
اگر فردی کیست به قطر بیش از 5 سانتی متر داشته باشد، اگر علائم حاد قابل توجهی داشته باشد، یا اگر تشخیص با سونوگرافی ممکن نباشد، پزشک ممکن است درمان جراحی را توصیه کند. این ممکن است شامل جراحی اضطراری برای برداشتن کیست و درمان خونریزی در برخی موارد باشد. در صورت امکان، جراح جراحی لاپاراسکوپی را انتخاب می کند.
در موارد نادر و شدید، جراح ممکن است نیاز به انجام اوفورکتومی بر روی تخمدان آسیب دیده داشته باشد. این روشی برای برداشتن تخمدان در زمانی است که دیگر نگهداری آن برای فرد ایمن نیست. در مطالعه سال 2016، تعداد کمی از شرکتکنندگان پس از ایجاد تخمدانهای پیچ خورده گانگرونی با کیستهای هموراژیک، نیاز به اوفورکتومی داشتند.
چه زمانی باید نگران کیست تخمدان باشیم؟
کیستهای تخمدان با سیکلهای قاعدگی خودبهخود برطرف میشوند.
با این حال، در برخی موارد، کیست تخمدان می تواند منجر به عوارضی شود که نیاز به کمک فوری پزشکی دارد. به عنوان مثال، کیست تخمدان ممکن است پیچ خورده یا پاره شود. علائم می تواند شامل درد شدید شکم، تب و حالت تهوع باشد.
علاوه بر این، اگر فردی بعد از یائسگی کیست تخمدان را تجربه کرد، باید با یک متخصص انکولوژی زنان تماس بگیرد، زیرا کیستهای بعد از یائسگی بیشتر نشان دهنده سرطان هستند.
اگر کیست هموراژیک ظاهر شود چه اتفاقی می افتد؟
اگر کیست تخمدان هموراژیک ظاهر شود یا پاره شود، یک اورژانس جراحی است. پارگی می تواند منجر به همپریتونوم (خونریزی داخلی شکم) شود که می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
اگر فردی علائم خونریزی داخلی مانند موارد ذکر شده در بخش علائم بالا را تجربه کرد، باید فورا به دنبال کمک پزشکی باشد.
نتیجه:
کیست تخمدان خونریزی دهنده زمانی ایجاد می شود که خون وارد یک جسم لوتئال یا کیست فولیکولی شود.
اکثر کیست های خونریزی دهنده تخمدان بی ضرر هستند و بدون درمان برطرف می شوند. با این حال، در برخی موارد، فرد ممکن است به درمان فوری پزشکی برای کیست پارگی یا پیچ خوردگی یا خونریزی داخلی نیاز داشته باشد.
اگر فردی علائم آزاردهنده یا مداوم داشته باشد، بایستی به دنبال کمک پزشکی باشد.
مطالب مشابه:
لتروزول (Femara) برای باروری
علت های تاخیر در پریود
خونریزی غیر طبیعی رحم
هیسترکتومی کامل شکمی
همه چیز درباره چرخه قاعدگی
منبع: medicalnewstoday