بزرگ شدن قلب
پزشکان از اصطلاح بالینی کاردیومگالی برای توصیف پدیده بزرگ شدن قلب استفاده می کنند. کاردیومگالی به جای اینکه یک بیماری قلبی باشد، یک عمل جبرانی است که بدن در پاسخ به عوامل دیگر انجام می دهد – خواه یک بیماری از قبل موجود، مانند بیماری دریچه قلب، یا عوامل سبک زندگی، مانند انجام منظم ورزش با شدت بالا.
تشخیص زودهنگام کاردیومگالی بسیار مهم است، زیرا کاردیومگالی می تواند نشانه وجود یک بیماری زمینه ای باشد و خطر آسیب قلبی و حوادث قلبی مانند: نارسایی احتقانی قلب یا لخته شدن خون را افزایش دهد. درمان کاردیومگالی نیاز به یک بررسی بالینی کامل برای غربالگری بیماریهای مرتبط با قلب دارد تا بتوانید علت اصلی را هدف قرار دهید.
ممکن است تمام یا بخشی از قلب بزرگ شود. اغلب، به خصوص در مراحل اولیه، ممکن است فرد هیچ علامتی از کاردیومگالی احساس نکند.
قلب شما ممکن است خون را به طور موثر پمپ نکند، که می تواند باعث نارسایی احتقانی قلب شود. ممکن است با گذشت زمان بهبود یابد. اما بیشتر افراد مبتلا به کاردیومگالی نیاز به درمان مادام العمر با دارو دارند.
علت کاردیومگالی:
علل و عوامل زیادی در بروز کاردیومگالی وجود دارد.
بزرگ شدن قلب (کاردیومگالی) می تواند در اثر آسیب به عضله قلب یا هر بیماری که باعث می شود قلب سخت تر از حد معمول خون پمپاژ کند، از جمله بارداری، ایجاد شود. گاهی اوقات قلب به دلایل نامعلوم بزرگتر و ضعیف می شود. این وضعیت کاردیومیوپاتی ایدیوپاتیک نامیده می شود.
علل و عوامل موثر:
بهترین راه برای درک کاردیومگالی درک نشانه آن است که قلب شما تحت فشار یا استرس بیش از حد است. از آنجایی که کاردیومگالی به خودی خود یک بیماری یا بیماری قلبی نیست، اغلب به دلیل بیماری زمینه ای قابل تشخیص دیگری ایجاد می شود. علل رایج عبارتند از:
-
بیماری عروق کرونر (CAD):
تقریباً 18 میلیون بزرگسال آمریکایی مبتلا به CAD هستند که شایع ترین پیش ساز کاردیومگالی در نظر گرفته می شود. CAD منجر به تجمع پلاک و سایر مواد در شریانها میشود که جریان و گردش خون را مهار میکند. همچنین CAD می تواند منجر به نارسایی احتقانی قلب شود، یک وضعیت پیشرونده که می تواند عواقب فوری و طولانی مدت برای قلب و سلامت کلی فرد داشته باشد.
-
فشار خون بالا:
فشار خون بالا مزمن می تواند باعث شود که قلب برای گردش خون سخت تر کار کند. با گذشت زمان، فعالیت بیش از حد می تواند باعث ضخیم شدن و تورم عضله قلب شود.
-
بیماری دریچه قلب:
مشکلات دریچه های قلب می تواند نحوه جریان خون در داخل و خارج از قلب شما را تغییر دهد. گاهی اوقات، این می تواند باعث تورم این عضله برای جبران آن بی نظمی ها شود.
-
کاردیومیوپاتی:
انواع مختلفی از کاردیومیوپاتی قسمت های مختلف قلب را تحت تاثیر قرار می دهد. کاردیومیوپاتی می تواند باعث ضخیم تر یا سفت شدن این عضله شود که منجر به بزرگ شدن آن شده و انجام صحیح کار را دشوارتر می کند.
-
حمله قلبی:
بسیاری از افرادی که دچار حمله قلبی شده اند آسیب ساختاری به ماهیچه قلب خود می بینند. گاهی اوقات، بافت اسکار می تواند تشکیل شود و باعث تورم یا کاردیومگالی شود.
-
کم خونی:
افراد مبتلا به کم خونی گلبول های قرمز کمتری برای رساندن اکسیژن به بقیه بدن دارند. در پاسخ، قلب ممکن است برای پمپاژ خون موجود سختتر کار کند و منجر به التهاب و کاردیومگالی شود.
-
هموکروماتوز:
افرادی که آهن زیادی از غذای خود جذب میکنند، به شرایطی به نام هموکروماتوز مبتلا هستند. گاهی اوقات، بدن شما می تواند آهن اضافی را در قلب ذخیره کند و باعث تورم شود (به ویژه در اتاقک چپ قلب).
-
اختلالات تیروئید:
عملکرد تیروئید کم کار و پرکار می تواند به کاردیومگالی مرتبط باشد.در حالی که تیروئید کم کار می تواند ضربان را کاهش دهد و فشار خون را افزایش دهد، تیروئید پرکار می تواند باعث شود که قلب سخت تر کار کند. در هر دو مورد، قلب ممکن است برای جبران اختلال متورم شود.
-
فشار خون بالا در شریان های ریه (فشار خون ریوی):
قلب باید بیشتر کار کند تا خون بین ریه ها و قلب حرکت کند. این فشار ممکن است منجر به ضخیم شدن یا بزرگ شدن سمت راست قلب شود.
-
رسوب غیرمعمول پروتئین در قلب (آمیلوئیدوز قلبی):
این بیماری نادر باعث می شود پروتئینی به نام آمیلوئید در خون جمع شود و در اندام های بدن از جمله قلب گیر کند. رسوب پروتئین آمیلوئید باعث ضخیم شدن غیر قابل برگشت دیواره قلب می شود. قلب باید بیشتر کار کند تا پر از خون شود.
علاوه بر بیماریهای مرتبط، شیوه زندگی یا عوامل تشریحی نیز میتوانند در بروز کاردیومگالی نقش داشته باشند:
تمرینات ورزشی با شدت بالا:
ورزشکاران و افراد بسیار فعال ممکن است به کاردیومگالی خفیف مبتلا شوند. با این حال، این شکل ازکاردیومگالی معمولاً پاتولوژیک نیست و ممکن است نیازی به درمان پزشکی نداشته باشد.
سوء مصرف مواد:
افرادی که بیش از حد از الکل یا سایر مواد استفاده می کنند در معرض خطر ابتلا به کاردیومگالی هستند. استفاده از تنباکو نیز با کاردیومگالی مرتبط است.
افیوژن پریکارد (تجمع مایعات):
قلب شما کیسه ای دارد که به نام پریکارد شناخته می شود. مایع می تواند در داخل آن جمع شود و به قلب شما فشار وارد کند و باعث تورم آن شود.
چربی پریکارد (چربی دورقلب):
در برخی از افراد، به ویژه افراد چاق، ممکن است رسوب چربی در اطراف قلب ایجاد شوند. این می تواند باعث کاردیومگالی و همچنین سفت شدن عضله قلب و در موارد شدید نارسایی قلبی شود.
نقایص مادرزادی قلب:
تولد با یک بیماری قلبی ژنتیکی می تواند یکپارچگی ساختاری و عملکردی قلب را مختل کند. کاردیومگالی و ضعیف شدن قلب می تواند از عوارض باشد.
علائم و عوارض بزرگ شدن قلب:
علائم کاردیومگالی متفاوت است، زیرا اغلب با بیماری که باعث کاردیومگالی می شود همراه است. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به کاردیومگالی علائم زیررا گزارش می دهند:
- احساس ضعف یا سرگیجه
- خستگی مداوم
- احتباس مایعات یا تورم در پاها یا شکم (ادم)
- احساس تپش قلب
- تنگی نفس، به خصوص زمانی که صاف دراز کشیده اید، بیدار شدن با تنگی نفس
تنگی نفس، احساس خستگی ناشی از فعالیت بدنی، یا درد قفسه سینه نیز ممکن است با کاردیومگالی ایجاد شود. تنگی نفس، به ویژه، یکی از علائم رایج بسیاری از علل زمینهای کاردیومگالی، مانند بیماری عروق کرونر و فشار خون بالا است.
عوامل خطر:
مواردی که می توانند خطر کاردیومگالی را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی بیماری عضله قلب (کاردیومیوپاتی): برخی از انواع کاردیومیوپاتی در خانواده ها مشاهده می شود. اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر سابقه قلب ضخیم، سفت یا بزرگ شده داشته باشد، به پزشک خود اطلاع دهید.
- فشار خون بالا: این به معنای اندازه گیری فشار خون بالاتر از 90/140 میلی متر جیوه است.
- بیماری های قلبی: هر گونه مشکلی که بر قلب تأثیر بگذارد، از جمله نقایص مادرزادی قلب یا بیماری دریچه، ممکن است منجر به کاردیومگالی شود. پیروی از یک سبک زندگی سالم و انجام معاینات منظم سلامت برای مدیریت بیماری قلبی بسیار مهم است.
کاردیومگالی چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص کاردیومگالی، عرض قلب شما (به نام قطر عرضی) باید حداقل 50 درصد از عرض قفسه سینه شما را در برگیرد. از نظر بالینی، این افزایش نسبت قلبی قفسه سینه نامیده می شود.
این اندازه گیری در درجه اول با استفاده از دو فناوری تصویربرداری انجام می شود :
- رادیوگرافی ها
- توموگرافی کامپیوتری
اگر پزشک کاردیومگالی را تأیید کند، ممکن است از ابزارهای معاینه دیگری برای تعیین اینکه کدام قسمت های قلب شما بزرگ شده است استفاده کند. جایی که متورم است می تواند اطلاعات مهمی را در مورد علل احتمالی زمینه ای بیماری شما نشان دهد. همچنین ممکن است آزمایشهای خون، عکسبرداری با اشعه ایکس قفسه سینه و الکتروکاردیوگرام را برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب خود دریافت کنید.
علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک احتمالاً یک تاریخچه پزشکی جامع برای تعیین خطر ابتلا به کاردیومگالی و سایر شرایط احتمالی قلبی عروقی می گیرند.
شما ممکن است در معرض خطر باشید اگر:
- قبلاً یکی از چهار مرحله نارسایی قلبی برای شما تشخیص داده شده است.
- شما یک بزرگسال مسن هستید.
- شما آفریقایی آمریکایی هستید.
- شما از نظر بیولوژیکی مرد هستید، زیرا افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB) نسبت به افرادی که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده شده است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کاردیومگالی هستند.
آیا کاردیومگالی قابل درمان است؟
کاردیومگالی قابل درمان در نظر گرفته می شود، اما تعیین علت اصلی کاردیومگالی برای ایجاد موثرترین رژیم درمانی حیاتی است. با توجه به بررسی و معاینات پزشک، مداخلات زیر ممکن است برای کمک به بهبود سلامت و بهزیستی کلی شما توصیه شود.
دارو:
داروهای مختلف می توانند به شرایطی که باعث کاردیومگالی می شوند کمک کنند. این موارد عبارتند از :
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) یا مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) – این دو دارو برای درمان فشار خون بالا با کاهش فشار خون و کمک به عملکرد بهتر قلب طراحی شدهاند. هر دو دارو با کمک به شل شدن و گشاد شدن رگ های شما برای بهبود جریان خون و کاهش مقدار فشار عمل می کنند.
دیورتیک ها – دیورتیک ها “قرص های آب” باعث ادرار بیشتر می شود و به خلاص شدن بدن از شر سدیم اضافی کمک می کند. این بدان معناست که قلب نیازی به پمپاژ زیاد ندارد. آنها با کاهش مقدار نمک (سدیم) در بدن عمل می کنند تا فشار خون را به سطح طبیعی پایین بیاورند. همچنین به کاهش ورم پا کمک می کنند.
رقیق کننده های خون – افراد مبتلا به کاردیومگالی در معرض خطر حمله قلبی، سکته مغزی یا سایر حوادث قلبی هستند، داروهای ضد انعقاد یا رقیق کننده های خون، می توانند به کاهش خطر لخته شدن خون و احتمال سکته مغزی یا حمله قلبی کمک کنند.
داروهای ضد آریتمی – افراد مبتلا به کاردیومگالی و سایر بیماری های قلبی ممکن است در عملکرد الکتریکی قلب خود بی نظمی داشته باشند. داروهای ضد آریتمی با تعدیل ریتم غیرطبیعی قلب در برابر این بی نظمی ها عمل می کنند.
جراحی و سایر درمان های پزشکی:
در موارد جدیتر کاردیومگالی، بیماران ممکن است به استراتژیهای تهاجمی بیشتری برای اصلاح اختلال عملکرد این عضله نیاز داشته باشند.
کاردیوورتر-دفیبریلاتور قابل کاشت: دستگاهی که در قفسه سینه قرار داده می شود، در صورت توقف ضربان قلب، می تواند آن را دوباره راه اندازی کند. برخی از اینها همچنین می توانند به پمپاژ موثرتر کمک کنند.
ضربان ساز: این دستگاه کاشته شده قلب آهسته یا نامنظم را تحریک می کند.
جراحی دریچه قلب: اگر یک یا چند دریچه معیوب باشد، ممکن است نیاز به ترمیم جراحی باشد.
دستگاه کمکی بطن چپ (LVAD): اگر نارسایی قلبی دارید، این ایمپلنت مکانیکی به پمپاژ قلب شما در زمانی که منتظر پیوند قلب هستید کمک می کند. همچنین می توان از آن به عنوان یک درمان جایگزین استفاده کرد.
بای پس عروق کرونر: این جراحی با ایجاد مسیری در اطراف شریان های مسدود، جریان خون را بازیابی می کند.
پیوند قلب: در تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به کاردیومگالی و نارسایی احتقانی شدید قلب، این عمل ممکن است توصیه شود.
تغییر سبک زندگی:
تغییرات سبک زندگی برای درمان کاردیومگالی شامل موارد زیر است:
- یک رژیم غذایی سالم
- حفظ وزن سالم
- در صورت لزوم ورزش کنید.
- مصرف مایعات را مدیریت کنید.
- کنترل فشار خون بالا، کلسترول و دیابت، در صورت داشتن آنها
- رژیم غذایی برای درمان کاردیومگالی
مراقب اندازه وعده های خود باشید و غذاهای غنی از مواد مغذی و کم کالری بخورید و در عین حال غذاهای سرشار از کالری و سدیم و همچنین فست فودها را محدود کنید.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر کاردیومگالی زودتر تشخیص دادهشود، درمان آن آسانتر است. همچنین توصیه می شود اگر در مورد قلب خود نگرانی دارید با پزشک صحبت کنید.
اگر علائم و نشانه های حمله قلبی احتمالی موارد زیر را دارید با اورژانس تماس بگیرید:
- درد قفسه سینه
- ناراحتی در سایر نواحی بالای بدن، از جمله یک یا هر دو بازو، پشت، گردن، فک یا معده
- تنگی نفس شدید
- غش کردن
مراقبت از یک بیماری قلبی معمولاً مستلزم کار طولانی مدت با یک پزشک قابل اعتماد است. آنها می توانند به شما کمک کنند تا تغییراتی را در عادات روزانه و مراقبت های بالینی بهتر درک کنید که به بهترین وجه به سلامت جسمی و کلی شما کمک می کند.
مطالب مشابه:
نارسایی احتقانی قلب
آزمایش خون برای آنزیم حمله قلبی
بیماری دریچه قلب در سالمندان
بهترین رژیم غذایی برای قلب سالم
تپش قلب و یائسگی
منابع: everlywell, mayoclinic, webmd