ساکروایلییت
ساکرواییلیت التهاب یک یا هر دو مفصل ساکروایلیاک (مفصل خاجی خاصره) در ناحیه ای که قسمت تحتانی ستون فقرات و لگن به هم می پیوندند، می باشد. به طور کلی باعث کمردرد و درد در باسن یا ران می شود و به هر دو یا هر دو پا گسترش می یابد. Sacroiliitis برای تشخیص چالش برانگیز است زیرا چندین بیماری دیگر منجر به درد در مکان های دقیق می شود.
روش های درمانی ساکروایلییت شامل فیزیوتراپی، فرسایش با فرکانس رادیویی و تزریق استروئید به مفصل ساکروایلیاک است.
علائم ساکروایلیت:
علائم ساکروایلییت می تواند مشابه علائم سایر مشکلات کمر باشد. شایع ترین علامت آن درد در لگن، باسن، کمر و پایین پاها است. گاهی اوقات تب خفیف با این علائم همراه است. درد معمولاً پس از ایستادن طولانی مدت، بالا و پایین رفتن از پله ها و دویدن یا راه رفتن با گام های بلند بدتر می شود.
زمان مراجعه به پزشک:
هنگامی که درد مداوم در ران، باسن یا کمر دارید، برای بررسی کامل با پزشک مشورت کنید.
علل ساکروایلییت:
علل زیادی برای ساکروایلیت وجود دارد، از جمله:
- نقرس
- آسیب به مفاصل ساکروایلیاک در اثر تصادف یا سقوط
- شل شدن مفاصل در زمان بارداری به منظور آمادگی برای تولد
- تغییر راه رفتن در دوران بارداری
- شرایطی مانند استئوآرتریت و اسپوندیلیت آنکیلوزان (آرتریت التهابی)
- مفصل ساکروایلیاک عفونی (بسیار نادر)
- مشکلات غالب کمر یا ستون فقرات
انواع ساکروایلییت:
باتوجه به اینکه چه تعداد از مفاصل ساکروایلیاک شما تحت تاثیر قرار گرفته اند، ممکن است یک پزشک به ساکروایلیت با نام های مختلفی اشاره کند. ساکروایلیت یک طرفه ساکروایلیت است که یکی از مفاصل شما را درگیر می کند. اما ساکروایلیت دوطرفه، داشتن ساکروایلیت در هر دو مفصل به طور همزمان است.
ساکروایلییت چقدر شایع است؟
برای متخصصان سخت است که تخمین بزنند که سالانه چند نفر به ساکروایلییت مبتلا میشوند، زیرا کمردرد یک علامت شایع است و میتواند ناشی از شرایط زیادی باشد. برخی مطالعات تخمین می زنند که حدود یک چهارم افراد مبتلا به کمردرد به ساکروایلییت مبتلا هستند.
عوارض:
اگر درمان نشود، منجر به از دست دادن تحرک در تعداد کمی از افراد می شود. درد درمان نشده همچنین می تواند خواب بیمار را مختل کند و منجر به شرایط روانی مانند افسردگی شود. ساکروایلیت مربوط به اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند در طول زمان پیشرفت کند و منجر به همجوشی ستون فقرات و سفت شدن مهره ها شود.
درمان ساکروایلیت:
روش درمان به علل، علائم و نشانه های ساکروایلییت بستگی دارد.
داروها:
پزشک بر اساس علت درد می تواند داروهای زیر را پیشنهاد کند:
- مسکنها – زمانی که داروهای مسکن بدون نسخه تسکین کافی را ایجاد نمیکنند، پزشک میتواند مسکنهای قویتری تجویز کند.
- شل کننده های عضلانی – داروهایی مانند سیکلوبنزاپرین به کاهش اسپاسم عضلانی که اغلب مربوط به ساکروایلییت است کمک می کند.
- مهارکنندههای فاکتور نکروز تومور – مهارکنندههای TNF، از جمله آدالیموماب، اتانرسپت، و اینفلیکسیماب، اغلب به تسکین ساکروایلییت مرتبط با اسپوندیلیت آنکیلوزان کمک میکنند.
روش های درمان:
پزشک یا فیزیوتراپ می تواند برای حفظ انعطاف پذیری مفاصل، ورزش های دامنه حرکتی و کششی را به افراد آموزش دهد. آنها همچنین ممکن است تمرینات تقویتی را آموزش دهند که عضلات را پایدارتر می کند.
روش های جراحی و روش های دیگر
اگر روش های ذکر شده درد را کاهش نداده باشد، پزشک می تواند روش های دیگری را توصیه کند. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تزریق مفاصل – پزشک می تواند کورتیکواستروئیدها را به مفصل تزریق کند تا التهاب و درد را کاهش دهد. استروئیدها می توانند استخوان ها و تاندون های مفاصل را ضعیف کنند. بنابراین، بیماران ممکن است تنها چند تزریق مفصلی در یک سال انجام دهند.
- قطع عصب با فرکانس رادیویی – انرژی فرکانس رادیویی می تواند به بافت عصبی که باعث درد می شود آسیب برساند یا از بین ببرد.
- تحریک الکتریکی – پیوند یک محرک الکتریکی به ساکروم می تواند درد ناشی از ساکروایلیت را به حداقل برساند.
- همجوشی مفصل – جوش دادن دو استخوان با فلز ممکن است درد ساکروایلیت را کاهش دهد. با این حال، پزشکان به ندرت از جراحی برای درمان ساکروایلییت استفاده می کنند.
درمانها و ورزشهای خانگی که میتواند کمک کند:
درمانهای خانگی و ورزشها میتوانند به کاهش ساکروایلیت، جدای از داروها و سایر روشها کمک کنند. آنها عبارتند از:
- استراحت – اجتناب از حرکاتی که ساکروایلیت را بدتر می کند. استراحت می تواند التهاب بیمار را کاهش دهد.
- یخ و گرما – از طرف دیگر، قرار دادن کیسه یخ یا گرما روی ناحیه آسیب دیده می تواند ساکروایلیت را تسکین دهد.
- تمرینات خم شدن لگن – بیماران باید به پشت دراز بکشند و پاهای خود را روی یک جعبه یا چند بالش قرار دهند، پاهای خود را روی دیگری ضربدری کنند، هر دو پا را به هم فشار داده و رها کنند.
به طورکلی
ساکروایلیت یک وضعیت سلامتی است که منجر به التهاب یک یا هر دو مفصل ساکروایلیاک می شود. این التهاب ممکن است منجر به درد در ناحیه کمر، باسن و یک یا هر دو پا شود. بارداری، تروما و عفونت نیز می تواند باعث ساکروایلییت شود. درمان ممکن است بر اساس مدیریت طولانی مدت علائم باشد.
آیا ساکروایلیت قابل پیشگیری است؟
ساکروایلیت قابل پیشگیری نیست. با این حال، افراد میتوانند با اجتناب از فعالیتهایی مانند: دویدن یا بالا رفتن از پلهها به دلیل ایجاد درد از علائم خود پیشگیری کرده یا آنها را به حداقل برسانند.
ساکروایلیت چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک به طور کلی ساکروایلییت را با کمک آزمایش های فیزیکی، آزمایش خون، اشعه ایکس، اسکن ام آر آی یا سی تی اسکن تشخیص می دهد. آنها همچنین از تزریق استروئید به عنوان یک آزمایش تشخیصی و درمان استفاده می کنند.
نتایج برای افراد پس از دریافت درمان ساکروایلییت چیست؟
اکثر بیمارانی که از ساکروایلییت رنج می برند درد خود را مدیریت کرده و پس از دریافت درمان، تحرک خود را به دست می آورند.
آیا ساکروایلییت همان درد مفصل ساکروایلیاک است؟
ممکن است بدون داشتن ساکروایلیاک درد در داخل یا نزدیک مفصل ساکروایلیاک داشته باشید. کمردرد بسیار شایع است و بسیاری از افراد در نزدیکی مفصل ساکروایلیاک خود احساس درد می کنند.
تفاوت این است که ساکروایلیت التهاب مفصلی است که پزشک تشخیص می دهد. اگر دردی را تجربه می کنید که در عرض یک هفته به خودی خود بهبود نمی یابد، بایستی به پزشک مراجعه کنید. آنها به شما کمک می کنند بفهمید چه چیزی باعث درد می شود و چگونه می توانید در آینده از آن اجتناب کنید.
مطالب مشابه:
رگ بهرگشدن و کشیدگی عضلات
بیماری پاژه استخوان
پوکی استخوان در بارداری
بورسیت
بیماری پرتس
منابع: healthlibrary.askapollo, my.clevelandclinic