بارداری با سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در معرض خطر بیشتری برای مشکلات یا عوارض خاص در دوران بارداری هستند. علاوه بر این، نوزادانی که از مادران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک متولد میشوند، در معرض خطر بیشتری برای گذراندن زمان در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان یا مرگ قبل، حین یا بلافاصله پس از تولد هستند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
یک بیماری شایع است که به هورمون ها تأثیر می گذارد و باعث قاعدگی نامنظم، رشد موهای زائد، آکنه و ناباروری می شود و افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است در معرض خطر بیشتری برای برخی بیماری ها مانند : دیابت و فشار خون بالا باشند.
به طور کلی این سندرم یک عدم تعادل هورمونی است و زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها (ارگانی که تخمکها را تولید و آزاد میکند) هورمونهای اضافی ایجاد میکنند. اگر به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستید، تخمدانهای شما سطوح بالایی از هورمونهایی به نام آندروژن تولید میکنند که باعث می شود، هورمون های تولید مثلی شما نامتعادل شوند.
در نتیجه، افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، اغلب سیکل های قاعدگی نامنظم و تخمک گذاری غیرقابل پیش بینی دارند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین علل ناباروری در زنان و افرادی است که در بدو تولد زن تعیین می شوند (فردی که جنسیتش مؤنث است و در بدو تولد (AFAB) همچنین می تواند خطر ابتلا به بیماری های دیگر را افزایش دهد. پزشک می تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک را بر اساس علائم شما و در صورت تمایل به بارداری درمان کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک از چه سنی شروع می شود؟
در هر زمانی پس از بلوغ زنان و افراد AFAB می توانند به PCOS مبتلا شوند. این بیماری در بسیاری از افراد در دهه 20 یا 30 سالگی زمانی که قصد بارداری دارند تشخیص داده می شود. اگر اضافه وزن دارید یا سایر افراد خانواده بیولوژیکی شما مبتلا به PCOS هستند، ممکن است شانس بیشتری برای ابتلا به PCOS داشته باشید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک چقدر رایج است؟
بسیار شایع است – تا 15٪ از زنان و افراد AFAB در سنین باروری به PCOS مبتلا هستند.
علائم و علل
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست؟
شایع ترین علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از:
- قاعدگی نامنظم: قاعدگی غیرطبیعی شامل از دست دادن قاعدگی یا نداشتن قاعدگی است و همچنین ممکن است شامل خونریزی شدید در طول قاعدگی باشد.
- رشد غیر طبیعی موهای زائد: ممکن است موهای زائد صورت شما رشد کند یا موهای سنگینی را روی بازوها، سینه و شکم خود تجربه کنید (هیرسوتیسم). این مورد تا 70 درصد از افراد مبتلا به PCOS را تحت تاثیر قرار می دهد.
- آکنه: سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند باعث آکنه، به خصوص در پشت، سینه و صورت شود. این آکنه ممکن است پس از دوران نوجوانی شما نیز ادامه یابد و درمان آن دشوار باشد.
- چاقی: بین 40 تا 80 درصد افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک چاق هستند و در حفظ وزن مناسب برایشان مشکل دارند.
- تیره شدن پوست: ممکن است لکه هایی از پوست تیره به خصوص در چین های گردن، زیر بغل، کشاله ران (بین پاها) و زیر سینه ها مشاهده شود. این به عنوان آکانتوز نیگریکانس شناخته می شود.
- کیست: بسیاری از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تخمدان هایی دارند که در سونوگرافی بزرگتر یا با فولیکول های زیادی (کیست های کیسه تخمک) به نظر می رسند.
- برچسبهای پوستی یا Skin tags: تگهای پوستی، فلپهای کوچک پوست اضافی هستند که آنها اغلب در زیر بغل یا روی گردن شما یافت می شوند.
- نازک شدن موها: افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است تکه هایی از موهای سر خود را از دست بدهند یا شروع به طاسی کنند.
- ناباروری: PCOS شایع ترین علت ناباروری در افراد AFAB است. عدم تخمک گذاری منظم یا مکرر می تواند منجر به ناتوانی در باردار شدن شود.
آیا می توانم سندرم تخمدان پلی کیستیک داشته باشم اما علائمی نداشته باشم؟
بله، ممکن است داشته باشید و هیچ علامتی نداشته باشید. بسیاری از مردم تا زمانی که برای باردار شدن مشکلی نداشته باشند یا به دلایل ناشناخته وزن اضافه کنند، حتی متوجه این عارضه نمی شوند. همچنین ممکن است سندرم تخمدان پلی کیستیک خفیف داشته باشید، که در آن علائم به اندازه کافی شدید نیستند که شما متوجه آن شوید.
علت اصلی سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
علت دقیق PCOS ناشناخته است. شواهدی وجود دارد که ژنتیک نقش دارد. و چاقی، نیز در ایجاد PCOS نقش دارند چندین عامل دیگر، از جمله :
- سطوح بالای هورمون های مردانه به نام آندروژن: سطح بالای آندروژن مانع از ترشح تخمک توسط تخمدان ها می شود و باعث چرخه های قاعدگی نامنظم می شود. تخمک گذاری نامنظم همچنین می تواند باعث ایجاد کیسه های کوچک پر از مایع در تخمدان شما شود. آندروژن بالا همچنین باعث آکنه و رشد موهای زائد در زنان و افراد AFAB می شود.
- مقاومت به انسولین: افزایش سطح انسولین باعث می شود که تخمدان های شما هورمون های مردانه (آندروژن ها) بسازند و آزاد کنند و افزایش هورمون های مردانه تخمک گذاری را سرکوب می کند و به سایر علائم PCOS کمک می کند. انسولین به بدن شما کمک می کند تا گلوکز (قند) را پردازش کرده و از آن برای انرژی استفاده کند. مقاومت به انسولین به این معنی است که بدن شما انسولین را به درستی پردازش نمی کند و منجر به افزایش سطح گلوکز در خون می شود و همه افراد مبتلا به مقاومت به انسولین دارای گلوکز یا دیابت بالا نیستند، اما مقاومت به انسولین می تواند منجر به دیابت شود. اضافه وزن یا چاقی نیز می تواند به مقاومت به انسولین کمک کند. افزایش سطح انسولین، حتی اگر گلوکز خون شما نرمال باشد، می تواند نشان دهنده مقاومت به انسولین باشد.
- التهاب با درجه پایین: افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، تمایل به التهاب مزمن با درجه پایین دارند و پزشک شما میتواند آزمایشهای خونی را انجام دهد که سطح پروتئین واکنشگر C (CRP) و گلبولهای سفید خون را اندازهگیری میکند که میتواند سطح التهاب را در بدن نشان دهد.
آیا PCOS می تواند باعث سقط جنین شود؟
ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است خطر برخی از عوارض بارداری را افزایش دهد، اگرچه اکثر زنان و افراد AFAB مبتلا به PCOS میتوانند با موفقیت حاملگی را انجام دهند.
سایر عوارض PCOS مرتبط با بارداری شامل افزایش خطر ابتلا به موارد زیر است:
- دیابت بارداری، پره اکلامپسی و فشار خون بالا.
- زایمان زودرس (تولد قبل از هفته 37 بارداری) یا زایمان سزارین به دلیل چاقی، دیابت یا فشار خون بالا.
در بیشتر موارد، پزشک شما میتواند پس از معاینه و بحث درباره علائم شما، PCOS را تشخیص دهد.
پزشک ممکن است آزمایش خون یا سونوگرافی را برای کمک به تشخیص انجام دهند.
- در مورد علائم و سابقه پزشکی خود با شما صحبت می کند.
- در مورد سابقه پزشکی خانواده بیولوژیکی شما می پرسد.
- وزن و فشار خون شما را در نظر می گیرد.
- یک معاینه فیزیکی انجام می دهد، به طور خاص به دنبال موهای زائد صورت، ریزش مو، آکنه، تغییر رنگ پوست و برچسب های پوستی می گردد.
- برای بررسی سایر علل خونریزی غیرطبیعی، معاینه لگن را انجام می دهد.
- برای بررسی سطح هورمون و سطح گلوکز، آزمایش خون را سفارش می کند.
- برای بررسی تخمدان ها، بررسی ضخامت دیواره رحم و بررسی علل دیگر خونریزی غیرطبیعی، سونوگرافی لگن انجام دهید.
سه علامت برای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
به طور معمول، پزشک سندرم تخمدان پلی کیستیک را در صورت داشتن حداقل دو مورد از سه علامت زیر تشخیص می دهند:
- پریودهای نامنظم یا عدم پریود و بعضی از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک زمانی که پریود می شوند خونریزی بسیار شدیدی دارند.
- علائم آندروژن اضافی مانند : آکنه یا رشد بیش از حد مو. یا آزمایش خونی که سطوح بالای آندروژن را تایید می کند.
- بزرگ شدن تخمدان ها یا ظاهر پلی کیستیک تخمدان ها در سونوگرافی.
مطالب مشابه:
سندرم تخمدان پلی کیستیک
کیست های تخمدان
سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
همه چیز درباره چرخه قاعدگی
علائم اولیه ناباروری در زنان
منبع: my.clevelandclinic
1 دیدگاه