تالاسمی در بارداری
تالاسمی بر سطح هموگلوبین شما تأثیر می گذارد و به طور بالقوه منجر به کم خونی و سایر مشکلات سلامتی می شود و اگر در دوران بارداری مبتلا به تالاسمی شوید، در معرض خطر بالایی برای عوارض هستید. اما با مراقبت و نظارت مناسب ممکن است بتوانید بارداری سالمی داشته باشید.
تالاسمی یک بیماری ارثی است که بر توانایی شما در ساخت هموگلوبین و گلبول های قرمز خون که حامل اکسیژن است، تأثیر می گذارد. اثرات تالاسمی می تواند منجر به کم خونی و چندین عارضه سلامتی دیگر شود.
گلبولهای قرمز که فاقد هموگلوبین هستند، نمیتوانند به درستی برای حمل اکسیژن به اندامها و بافتهای بدن شما عمل کنند و افرادی که به اندازه کافی گلبول های قرمز سالم ندارند، وضعیتی به نام کم خونی دارند. اثرات تالاسمی و درمان آن می تواند خطر عوارض را در دوران بارداری افزایش دهد.
علاوه بر این، بارداری میتواند مشکلات سلامتی مرتبط با تالاسمی مانند ناراحتی قلبی یا دیابت را بدتر کند.
علائم تالاسمی در بارداری چیست؟
بیشتر علائم تالاسمی مربوط به کم خونی است و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- ضعف
- پوست رنگ پریده
- تنگی نفس
- سرگیجه یا سبکی سر
- غش کردن
- سردرد
- تپش قلب
اثرات تالاسمی و درمان آن همچنین می تواند منجر به انواع دیگر مشکلات سلامتی مانند:
- عدم تعادل هورمونی
- مشکلات قلبی، از جمله: آریتمی و نارسایی قلبی
- لخته شدن خون
- دیابت
- پوکی استخوان
- بیماری کبد
- خطر عفونت
علت تالاسمی در بارداری چیست؟
بسیاری از افراد قبل از بارداری می دانند که تالاسمی دارند. چراکه تالاسمی متوسط تا شدید اغلب در اوایل زندگی تشخیص داده می شود. تالاسمی خفیف ممکن است بعداً زمانی که کودک یا بزرگسال هستید و برای علائم کم خونی یا سایر مشکلات سلامتی به پزشک مراجعه می کنید، تشخیص داده شود.
تالاسمی به دلیل ژن های هموگلوبین معیوب رخ می دهد و این یک بیماری ارثی است، به این معنی که این ژن های معیوب می توانند از والدین شما منتقل شوند.
دو نوع کلی تالاسمی وجود دارد: آلفا و بتا. این دو نوع دارای الگوهای وراثتی متفاوت و تنوع در شدت هستند. به طور کلی، برای ابتلا به تالاسمی باید از هر دو والدین ژن معیوب دریافت کنید.
آزمایش ژنتیک:
اگر تالاسمی در شما تشخیص داده شده باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که همسرتان قبل از بارداری آزمایش ژنتیکی انجام دهد.
این آزمایش میتواند مشخص کند که آیا همسر شما ناقل ژنهای معیوب مرتبط با تالاسمی است یا خیر. بر اساس نتایج، یک مشاور ژنتیک میتواند با شما همکاری کند تا به شما در درک خطر تولد فرزندتان با تالاسمی کمک کند.
تشخیص تالاسمی در بارداری:
تشخیص تالاسمی در دوران بارداری با انجام آزمایشاتی مانند: شمارش کامل خون، آزمایش های تخصصی هموگلوبین و آزمایش ژنتیک قابل تشخیص است.
اگر قبلاً مبتلا به تالاسمی تشخیص داده شدهاید و به دنبال باردار شدن هستید، پزشک ممکن است آزمایشهای مختلفی را برای بررسی سلامت کلی شما و خطر عوارض بارداری انجام دهد و این موارد عبارتند از:
آزمایشهایی برای میزان سطح آهن در بدن شما، است و میتواند شامل :
- آزمایشهایی برای سطوح آهن خون و همچنین MRI برای مشاهده سطح آهن در اندامهای خاص مانند: قلب و کبد باشد.
- نوار قلب یا اکوکاردیوگرام برای ارزیابی سلامت قلب
- تست های عملکرد کبد
- سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
- آزمایشات گلوکز خون
- تست های عملکرد تیروئید
- تست های تراکم استخوان
- آزمایش عفونت های مختلف مانند: هپاتیت B و C، HIV، CMV و پاروویروس انسانی B19
و همچنین می توان از آزمایش در دوران بارداری برای بررسی اینکه آیا کودک شما تالاسمی دارد یا خیر، استفاده کرد و این کار را می توان با استفاده از نمونه برداری از پرزهای کوریونی یا آمنیوسنتز انجام داد.
درمان تالاسمی در بارداری چیست؟
اگر در دوران بارداری به تالاسمی مبتلا هستید، پزشک در طول بارداری شما را به دقت تحت نظر خواهد داشت. و معمولاً شامل ملاقات های ماهانه تا 28 هفته است.
در طی این ویزیت ها، پزشک شمارش خون و سلامت اندام های مختلف مانند: قلب، کبد و تیروئید شما را بررسی می کند و همچنین در هفته 16 و احتمالاً دوباره در هفته 28 مورد آزمایش برای دیابت بارداری قرار خواهید گرفت.
تالاسمی چگونه می تواند بر بارداری تاثیر بگذارد؟
کم خونی مرتبط با تالاسمی می تواند خطر محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) را افزایش دهد. و زمانی است که وزن جنین کمتر از سن حاملگی او باشد.
برخی از عوارض مادری که ممکن است به دلیل تالاسمی در بارداری رخ دهد عبارتند از:
- فشار خون بالا
- دیابت بارداری
- سنگ کلیه یا کیسه صفرا
- عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
- جدا شدن جفت از رحم قبل از تولد
- مشکلات قلبی
به طورکلی
اگر در دوران بارداری به تالاسمی مبتلا هستید، ممکن است بارداری سالمی داشته باشید. با این حال، خطر ابتلا به انواع مختلفی از عوارض، به ویژه در افراد مبتلا به تالاسمی وابسته به انتقال خون وجود دارد.
در صورت ابتلا به تالاسمی، مهم است که قبل از بارداری با پزشک خود مشورت کنید. آنها می توانند وضعیت فردی شما را در نظر بگیرند و به شما ایده بهتری از آنچه در طول بارداری انتظار دارید ارائه دهند.
سوالات متداول
امید به زندگی افراد مبتلا به تالاسمی چقدر است؟
امید به زندگی برای یک فرد مبتلا به تالاسمی به شدت بیماری بستگی دارد و افراد مبتلا به تالاسمی خفیف معمولاً طول عمر بیشتری دارند.
آیا تالاسمی بر باروری تأثیر می گذارد؟
بله. تالاسمی می تواند بر سطح هورمون های جنسی تأثیر بگذارد و باروری را کاهش دهد. علاوه بر این، افراد مبتلا به تالاسمی اغلب ممکن است شرایط دیگری مانند: کم کاری تیروئید و دیابت داشته باشند که بر باروری تأثیر می گذارد.
اگر نوزادی با تالاسمی متولد شود چه اتفاقی می افتد؟
نوزادان مبتلا به تالاسمی خفیف ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. با این حال، مبتلایان به تالاسمی متوسط تا شدید ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
جمع بندی
ابتلا به تالاسمی می تواند خطرعوارض دوران بارداری را افزایش دهد. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به تالاسمی می توانند با نظارت و مراقبت مناسب، بارداری سالمی داشته باشند و اگر در دوران بارداری تالاسمی داشته باشید، بر برنامه درمانی شما تأثیر می گذارد و علاوه بر این، مهم است که قبل از باردار شدن از سلامت کلی خوبی برخوردار باشید.
اگر تالاسمی دارید و می خواهید باردار شوید، مهم است که قبل از اقدام به بارداری به پزشک مراجعه کنید. آنها می توانند سلامت کلی شما را بررسی کنند و به شما توصیه کنند قبل و در طول بارداری چه انتظاری داشته باشید.
مطالب مشابه:
تالاسمی
نقش ازدواج فامیلی در بیماری های کودکان
آزمایش آمنیوسنتز در بارداری
اهمیت غربالگری سلامت قبل از ازدواج
کم خونی همولیتیک
منبع: healthline