کارتی سل تراپی
برای دهه ها، پایه های درمان سرطان شامل: جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی بوده است. این موارد همچنان ستون های اصلی و مهم درمان هستند، اما دسته های جدیدی از درمان ها مانند کارتی سل تراپی اخیراً به تغییر مسیر درمان برای افراد مبتلا به سرطان کمک کرده اند.
اکنون ده ها درمان هدفمند برای بسیاری از سرطان ها درمان های استاندارد هستند و در طول دهه گذشته، ایمونوتراپی (درمان هایی که قدرت سیستم ایمنی یک بیمار را برای حمله به تومورها بسیج و تقویت میکنند) به سرعت به چیزی تبدیل شده است که بسیاری آن را «ستون پنجم» درمان سرطان می نامند. این به این دلیل است که داروهای تقویتکننده سیستم ایمنی توانایی کوچک کردن و حتی از بین بردن تومورها در برخی از افراد مبتلا به سرطان پیشرفته را نشان داده اند. در یک درصد کوچک از بیماران، این پاسخ های درمانی میتوانند سال ها ادامه داشته باشند.
کارتی سل تراپی:
در کارتی سل تراپی دانشمندان با افزودن یک ژن آزمایشگاهی جدید به سلول های T مبارزه کننده با سرطان عرضه می کنند. این تغییر به سلول های T کمک می کند تا سلول های سرطانی را شناسایی و از بین ببرند. در واقع این درمان با تبدیل لنفوسیت های T (سلول های T) به سلول های کارآمدتر برای مبارزه با سرطان انجام می شود. برای برخی موارد، درمان با سلول های CAR T می تواند سرطان خون را درمان کند. در موارد دیگر، به افراد مبتلا به برخی سرطان های خون کمک می کند عمر طولانیتری داشته باشند.
سلول های CAR T: مهندسی سلول های ایمنی بیماران برای درمان سرطان
به صورت کلی کارتی سل تراپی نوعی از درمان سرطان است که از مهندسی سلول های ایمنی بیماران برای مبارزه با سرطان استفاده میکنند. این روش شامل استخراج سلول های T از خون بیمار، مهندسی آن ها برای تولید گیرنده های آنتی ژن کایمریک (CAR) و سپس تزریق آن ها به بدن بیمار است. CAR ها به سلول های T کمک میکنند تا سلول های سرطانی را شناسایی و حمله کنند.
درمان با سلول CAR T:
برای درک اینکه چگونه درمان با سلول CAR T کار می کند، ممکن است به دانستن بیشتر در مورد سلول های T، که گلبول های سفید خون در سیستم ایمنی شما هستند کمک کند.
سلول های T نوعی گلبول سفید به نام لنفوسیت هستند. آنها همچنین لنفوسیت T نامیده می شوند. لنفوسیت ها نقش اساسی در سیستم ایمنی بدن دارند. سیستم ایمنی بدن با پاتوژن های عامل عفونت (ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و انگل ها) و سلول های مضر مانند: سلول های سرطانی مبارزه می کند.
این سلول ها سیستم ایمنی بدن را از نظر عوامل مزاحم، از جمله سرطان، با ردیابی پروتئین هایی به نام آنتی ژن در سطح سلول های بیگانه تحت نظر دارد.
سلول های T :
سلول های T دارای پروتئین های سطحی خاص خود به نام گیرنده هستند. این گیرنده ها می توانند سلول هایی را که آنتی ژن های غیر طبیعی دارند تشخیص دهند. سلول های T به عنوان یک سیستم نظارتی برای سلول های غیر طبیعی عمل می کنند و زمانی فعال می شوند که گیرنده یک سلول غیر طبیعی را تشخیص دهد. سلول T فعال شده وارد کار می شود، سلول غیر طبیعی را از بین می برد و سایر قسمت های سیستم ایمنی بدن را فعال می کند تا به یافتن و از بین بردن سلول های غیر طبیعی کمک کند.
اما گیرنده های سلول T همیشه سلول های سرطانی را تشخیص نمی دهند. با ورود سلول های CAR T، سلول های T خود فرد که تغییر داده شدهاند تا آنتی ژن خاصی را روی سطح سلول های سرطانی تشخیص دهند. دانشمندان سلول های T را با افزودن یک ژن آزمایشگاهی برای گیرنده آنتی ژن کایمریک تغییر می دهند. سپس سلول های CAR T جدید را رشد و تکثیر میکنند تا زمانی که سلول های کافی برای هدف قراردادن سلول های سرطانی بهطور موثر وجود داشته باشد.
زمانی که این سلول ها در جریان خون قرار می گیرد، گیرنده های سلول CAR T سلول های سرطانی را شناسایی و از بین می برند. سلول ها همچنین به تکثیر ادامه می دهند، بنابراین فرد یک منبع طولانی مدت از سلول های CAR T برای هدف قراردادن سلول های سرطانی خود خواهد داشت. به همین دلیل است که محققان و پزشکان درمان با سلول CAR T را نوعی “داروی زنده” می نامند.
مزایای کارتی سل تراپی:
درمان با سلول CAR T روشی جدیدتر برای درمان برخی از انواع سرطان خون در زمانی که سایر درمان ها موثر نیستند یا زمانی که سرطان عود می کند، است. گاهی اوقات، درمان با سلول های CAR T می تواند انواع خاصی از سرطان خون را درمان کند. اغلب، به افراد کمک می کند تا عمر طولانی تری داشته باشند. همچنین:
- می تواند سرطان های مقاوم به درمان های سنتی را هدف قرار دهد.
- می تواند با اثرات جانبی کمتری نسبت به برخی درمان های سنتی سرطان همراه باشد.
- می تواند به بیماران با سرطان های پیشرفته کمک کند.
معایب سلول های CAR T:
می تواند عوارض جانبی جدی مانند: سندرم آزادسازی سیتوکین (CRS) و اختلال عملکرد عصبی را ایجاد کند.
برای همه انواع سرطانها مناسب نیست.
هنوز در مراحل اولیه توسعه است و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.
به صورت کلی درمان با سلول های CAR T یک روش امیدوارکننده برای درمان برخی از انواع سرطان ها هستند. با ادامه تحقیقات، ممکن است در آینده برای درمان انواع بیشتری از سرطان ها استفاده شوند.
تاییدیه FDA:
از سال 2017، شش درمان سلول های CAR T توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تأیید شدهاست. همه آنها برای درمان سرطانهای خون، از جمله: لنفومها، برخی از اشکال لوسمی و اخیراً میلوم چندگانه، تأیید شدهاند.
این درمان چقدر موفق بوده است؟
طبق مطالعاتی که در سال 2020 کودکانی را که تحت درمان برای لوسمی لنفوبلاستیک حاد بودند، بررسی شدهاست. بیش از 85 درصد از کودکان بلافاصله پس از درمان با سلول CAR T بهبودی کامل داشتند و 60 درصد از کودکان 12 ماه پس از درمان از سرطان عاری ماندند. از سوی دیگر، تجزیه و تحلیل تحقیقات مربوط به درمان با سلول CAR T به این نتیجه رسید که برای درصد قابل توجهی از افراد، درمان با سلول CAR T درمانی برای بیماری آنها نیست.
در صورت انجام درمان چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه شود ؟
عوارض جانبی درمان با سلول CAR T می تواند تهدید کننده زندگی باشد، به ویژه سندرم انتشار سیتوکین و برخی مسائل عصبی.
قبل از اینکه بیمارستان را ترک کنید، مطمئن شوید که از پزشک خود در مورد علائمی که می تواند نشانه مشکلات جدی باشد، سوال کنید. برای مثال، علائم سندرم آزادسازی سیتوکین که مانند: تب، لرز، سردرد و حالت تهوع است، باقی میمانند. ممکن است دلیلی باشد که فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.
مطالب مشابه:
سرطان کولورکتال و ژنتیک
ارتباط افزایش سن و سرطان سینه
درمان سرطان و باروری زنان
راه درمان سرطان رکتوم
سرطان مغز و درمان آن
منبع: my.clevelandclinic