HIV در بارداری
- در دوران بارداری، HIV می تواند از جفت عبور کرده و جنین را آلوده کند.
- در طول زایمان، نوزاد ممکن است با خون و سایر مایعات بدن در معرض HIV قرار گیرد.
- در دوران شیردهی، شیر مادر می تواند ویروس را به نوزاد منتقل کند.
خطر انتقال ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) از مادر به کودک در دوران بارداری، زایمان و شیردهی در صورت عدم درمان به 25 تا 30 درصد می رسد.
با درنظر داشتن انجام آزمایش HIV، مشاوره با پزشک متخصص، داروهای ضد رتروویروسی، وضع حمل با سزارین و عدم انجام شیردهی، انتقال به کمتر از 2 درصد در ایالات متحده کاهش یافته است.
کاهش انتقال HIV از مادر به نوزاد به عنوان یکی از موثرترین اقدامات در نظر گرفته می شود. قبل از دوره درمان فعلی، سالانه حدود 2000 نوزاد تنها در ایالات متحده به HIV آلوده می شدند. این رقم اکنون از سال 2010 به کمتر از 200 نوزاد در سال می رسد.
اگر HIV داشته باشم، ممکن است در دوران بارداری به نوزادم منتقل کنم؟
اگر باردار هستید و HIV دارید، خطر انتقال HIV به جنین شما وجود دارد. می تواند به سه صورت اتفاق بیفتد:
- در دوران بارداری
- هنگام زایمان، به خصوص اگر زایمان طبیعی باشد.
- در دوران شیردهی
اما داشتن اچ آی وی به این معنی نیست که نمی توانید بچه دار شوید. درمان با ترکیبی از داروهای HIV می تواند به جلوگیری از انتقال آن به جنین کمک کند و از سلامتی مادر محافظت کند.
به صورت کلی مکانیسم دقیق انتقال HIV از مادر به کودک ناشناخته است. انتقال ممکن است در طول زندگی داخل رحمی، زایمان یا شیردهی رخ دهد.
تصور می شود که بزرگ ترین عامل خطر برای انتقال به این نحو، بیماری پیشرفته مادر، مانند: سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز)، احتمالاً به دلیل بار بالای ویروس HIV در مادر باشد. متأسفانه، طبق گزارشات 30 درصد از زنان باردار در طول بارداری آزمایش HIV انجام نداده و 15 تا 20 درصد دیگر هیچ یک از مراقبت های دوران بارداری را دریافت نمی کنند یا مراقبت های دوران بارداری محدودی دریافت میکنند که در نتیجه آن امکان انتقال احتمالی نوزاد فراهم می شود.
درصورت داشتن HIV چگونه می توان از انتقال آن به نوزاد جلوگیری کرد؟
چندین مرحله مختلف وجود دارد که می توانید برای کمک به جلوگیری از انتقال HIV به کودک خود انجام دهید:
- مصرف داروهای HIV : مصرف این داروها میزان HIV در بدن (بار ویروسی) را به میزان بسیار پایینی کاهش می دهند. هدف این است که بار ویروسی خود را به حدی کم کنید که آزمایش استاندارد آزمایشگاهی نتواند آن را تشخیص دهد. که با نام «بار ویروسی غیرقابل تشخیص» مطرح می شود. داشتن یک بار ویروسی غیرقابل شناسایی بهترین کاری است که می توانید برای سالم ماندن و جلوگیری از ابتلای کودک خود به HIV انجام دهید.
این داروها همچنین به محافظت از سلامت مادر کمک می کنند. استفاده از اکثر داروهای HIV در دوران بارداری بی خطر است. آنها معمولاً خطر نقایص مادرزادی را افزایش نمی دهند. اما مهم است که با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای داروهای مختلف صحبت کنید. همچنین تعیین اینکه کدام دارو برای شما مناسب است. سپس باید داروهای خود را به طور منظم مصرف کنید.
- در صورت نیاز، انجام زایمان سزارین: درصورتی که بار ویروسی مادر به اندازه کافی توسط داروها کاهش نیابد، انجام زایمان سزارین (C-Section) می تواند به جلوگیری از انتقال HIV به کودک کمک کند.
- دادن داروهای HIV به نوزاد در اسرع وقت: نوزاد بایستی پس از تولد داروهای HIV را دریافت کند. این داروها از کودک در برابر عفونت ناشی از هر گونه HIV که در طول زایمان از مادر منتقل می شود محافظت می کند. اینکه کودک چه دارویی دریافت می کند به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اینکه میزان بار ویروسی مادر درست قبل از زایمان چقدر بوده است. کودک به مدت 4 تا 6 هفته باید دارو مصرف کند. او در چند ماه اول چندین آزمایش HIV را انجام خواهد داد.
- عدم شیردهی: شیر مادر می تواند دارای HIV باشد. شیر خشک برای نوزادان بی خطر و به راحتی در دسترس است. بنابراین، طبق توصیه مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها و آکادمی اطفال آمریکا، اگر مبتلا به HIV هستید، به جای شیردادن به نوزاد خود با شیر خشک تغذیه کنید.
چرا درمان اچ آی وی در دوران بارداری توصیه می شود؟
درمان HIV میزان HIV را در بدن کاهش می دهد. درمان در دوران بارداری دو هدف دارد:
محافظت از سلامت خود و کمک به جلوگیری از انتقال HIV به جنین.
بسیاری از ترکیبات داروهای ضد HIV را می توان برای مدیریت عفونت HIV استفاده کرد.
آیا می توانم مصرف واسطه های HIV را در دوران بارداری شروع کنم یا ادامه دهم؟
اگر داروهایی برای درمان HIV مصرف می کنید، باید درمان را در دوران بارداری نیز ادامه دهید. همچنین پزشک متخصص ممکن است تغییر در رژیم دارویی خود را در دوران بارداری توصیه کند.
اگر دارو مصرف نکردهاید، با پزشک خود در مورد شروع درمان در اسرع وقت صحبت کنید. بسیاری از داروهای HIV در دوران بارداری بی خطر هستند.
مهم است که داروی خود را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. اگر دارو را به طور منظم مصرف نکنید، ویروس ممکن است به آن مقاوم شود و در این صورت، دارو دیگر اثری نخواهد داشت و شانس بسیار بیشتری برای انتقال ویروس به جنین خود خواهید داشت.
آیا داروهای HIV عوارض جانبی دارد؟
داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت HIV ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. عوارض جانبی شایع عبارتند از: تهوع، اسهال، سردرد و دردهای عضلانی.
عوارض جانبی کمتر شایع شامل: کم خونی، آسیب کبدی و مشکلات استخوانی مانند: پوکی استخوان است.
اگر بخواهم باردار شوم و همسرم HIV داشته باشد؟
اگر در تلاش برای باردار شدن هستید، مهم است که همسرتان نیز آزمایش HIV را انجام دهد.
همچنین اگر شریک زندگی شما HIV دارد و شما ندارید، با پزشک متخصص خود در مورد مصرف PrEP (داروی پیشگیری پیش از مواجهه) صحبت کنید. این به معنای مصرف دارو برای جلوگیری از HIV است. PrEP به محافظت از شما و کودکتان در برابر HIV کمک می کند.
نکته کلی:
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، مهم است که در اسرع وقت آزمایش HIV بدهید. اگر متوجه شدید که HIV دارید، می توانید بلافاصله درمان را شروع کنید تا از سلامت خود و کودکتان محافظت کنید.
مطالب مشابه :
منابع:emedicine.medscape ، medlineplus.gov ، acog.org