واکسیناسیون در دوران بارداری
بارداری سیستم ایمنی بدن را تغییر میدهد و احتمال ابتلای افراد به علائم جدی از برخی عفونتها را افزایش میدهد. گاهی اوقات عفونت های جدی می تواند منجر به عوارض بارداری شود.
واکسن ها می توانند این خطر را کاهش دهند و همچنین می توانند ایمنی کودک را از بدو تولد تقویت کنند. آنتیبادیهایی که بدن پس از دریافت واکسن تولید میکند، از مادر به نوزاد متولد نشده منتقل میشود که به محافظت از نوزاد تازه متولد شده کمک می کند. با این حال، همه واکسن ها در دوران بارداری بی خطر نیستند.
چه واکسن هایی در دوران بارداری توصیه می شود و از کدام واکسن ها دوری کنم؟
به طور کلی، واکسن هایی که حاوی ویروس های کشته شده هستند، که به آن ویروس های غیرفعال نیز می گویند، می توانند در دوران بارداری تزریق شوند. واکسن هایی که حاوی ویروس های زنده هستند، در دوران بارداری توصیه نمی شوند.
واکسن هایی که در دوران بارداری بی خطر هستند و توصیه می شوند، عبارتند از:
-
واکسن آنفولانزا(Flu):
احتمال بروز علائم و عوارض شدید آنفولانزا در افرادی که باردار یا پس از زایمان هستند بیشتر از سایرین است. واکسن آنفولانزای فصلی این خطر را کاهش می دهد. بنابراین برای افرادی که در فصل آنفولانزا باردار هستند توصیه می شود. واکسن آنفولانزا از یک ویروس کشته شده ساخته شده است، بنابراین هم برای مادر و هم برای کودک بی خطر است. واکسن آنفولانزا با تحریک سیستم ایمنی بدن عمل می کند تا بداند چگونه به جدیدترین گونه های ویروس آنفولانزا که در طول فصل آنفولانزا در گردش است، واکنش نشان دهد. توصیه می شود واکسن اسپری بینی آنفولانزا را دریافت نکنید. این نوع واکسن از یک ویروس زنده ساخته شده است.
-
واکسن Tdap:
واکسن Tdap در برابر سه بیماری باکتریایی که می تواند در کودکان بسیار جدی باشد، محافظت می کند. بیماری ها عبارتند از:
- کزاز
- دیفتری
- سیاه سرفه
وقتی فردی در دوران بارداری واکسن Tdap دریافت میکند، بدن او شروع به ساخت آنتیبادی برای این باکتریها میکند و اگر در آینده با باکتریها منقبض شود، از آنها محافظت میکند.
با این حال، این آنتیبادیها به جنین نیز منتقل میشوند و به آنها از هر سه بیماری نیز مصونیت میدهند.
پزشکان تجویز یک دوز از واکسن Tdap را در طول هر بارداری توصیه میکنند که در اوایل سه ماهه سوم بارداری ایدهآل است.
-
واکسن کووید 19:
افراد باردار بیشتر از افرادی که باردار نیستند، در معرض خطر عوارض ناشی از COVID-19 هستند. واکسیناسیون بهترین راه برای محافظت از مادر و کودک در برابر خطرات ویروس کرونا در بارداری است. چه در گذشته برای COVID-19 واکسینه شده باشید یا نه، یک واکسن به روز کووید-19 توصیه می شود. این واکسن در بارداری بی خطر است. مطالعات نشان داده است که واکسنهای کووید-۱۹ هیچ خطر جدی برای افراد باردار یا نوزادان ایجاد نمیکنند.
-
واکسن ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV):
RSV یک علت شایع عفونت های تنفسی جدی در نوزادان است. این ویروس به راحتی پخش می شود و می تواند برای نوزادان خطرناک باشد. اگر در هفته های 32 تا 36 بارداری و در فصل پاییز یا زمستان هستید، واکسن RSV توصیه می شود. چرا که ویروس RSV عمدتاً در این زمان پخش می شود. افراد می توانند واکسن RSV را در دوران بارداری دریافت کنند که از کودک از بدو تولد به بعد محافظت می کند.
از طرف دیگر، نوزادان تا 8 ماهگی می توانند واکسن RSV را دریافت کنند.
به طورکلی
دریافت واکسن کووید-۱۹، واکسن آنفولانزا، واکسن RSV و واکسن Tdap در دوران بارداری میتواند از مادر در برابر عفونت محافظت کند. این واکسن ها همچنین به محافظت از نوزاد پس از تولد قبل از واکسینه شدن نوزاد کمک می کنند.
واکسیناسیون مهم است، زیرا نوزادان زیر 1 سال ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید کووید-19 نسبت به کودکان بزرگتر باشند. همچنین آنفولانزا، RSV و سیاه سرفه می توانند برای نوزادان بسیار خطرناک باشند.
همچنین اگر مادر در معرض خطر بالاتری از عفونت های خاص باشد، پزشک ممکن است واکسن های دیگری را در دوران بارداری توصیه کند. به عنوان مثال، برخی از افراد باردار به واکسن هپاتیت B نیاز دارند.
کدام واکسن ها را نباید در دوران بارداری دریافت کرد؟
در حالی که برخی از واکسنها در دوران بارداری بیخطر هستند، واکسنهای دیگری نیز وجود دارند که افراد باید از تزریق آنها اجتناب کنند. این موارد عبارتند از:
- واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
- واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR).
- واکسن زنده آنفلوانزا
- واکسن واریسلا (آبله مرغان).
- واکسن Bacillus Calmette-Guérin که برای سل می باشد.
- واکسن های مسافرتی خاص مانند: تب حصبه، آنسفالیت ژاپنی (JE) و واکسن های تب زرد
- واکسن زونا: اگرچه واکسن زونا که Shingrix نام دارد، حاوی ویروس زنده نیست، توصیه می شود که افراد باردار واکسیناسیون را به تاخیر بیندازند.
برخی از این واکسن ها حاوی میکروب های زنده ضعیف شده هستند. در خارج از دوران بارداری معمولاً مشکلی ایجاد نمی کنند، اما از آنجایی که میکروب ها می توانند روی جنین تأثیر بگذارند، پزشکان به طور کلی آنها را برای افراد باردار تجویز نمی کنند.
اگر فردی به یکی از این واکسن ها نیاز داشته باشد یا قبل از اینکه متوجه شود باردار است یکی از آنها را زده است، باید با پزشک صحبت کند.
برنامه واکسیناسیون در دوران بارداری:
به طور معمول، پزشکان برنامه زیر را برای واکسن ها قبل، در طول و بعد از بارداری توصیه می کنند:
-
قبل از بارداری:
در صورت امکان، افراد باید حداقل یک ماه قبل از باردار شدن واکسن های زیر را دریافت کنند، البته اگر قبلاً واکسن ها را تزریق نکرده اند:
- MMR
- آبله مرغان
به همین ترتیب، افرادی که اخیراً واکسن های مسافرتی مانند: واکسن تب زرد دریافت کرده اند، باید حداقل 4 هفته قبل از بارداری صبر کنند.
-
در دوران بارداری:
واکسیناسیون در دوران بارداری عبارتند از:
واکسن COVID-19 در هر زمان
واکسن آنفولانزا در هر زمانی که بارداری آنها با فصل آنفولانزا همپوشانی داشته باشد.
واکسیناسیون Tdap بین هفته های 27 و 36 بارداری و در هر بارداری
واکسیناسیون RSV بین هفته های 32 و 36 اگر در فصل پاییز و زمستان باشد.
از طرف دیگر، افراد می توانند نوزاد را در اولین فصل RSV خود در صورتی که 8 ماه یا کمتر هستند ایمن کنند.
-
بعد از بارداری:
دریافت واکسن پس از زایمان، حتی در دوران شیردهی، بی خطر است. تنها استثناء در این مورد، واکسن تب زرد است. اگر فردی برای مسافرت به این واکسن نیاز دارد که نمی تواند آن را به تعویق بیندازد، باید با پزشک صحبت کند.
واکسن های اختیاری و اورژانسی:
تحت شرایط خاصی، پزشک ممکن است واکسن های اضافی را در دوران بارداری توصیه کند. این می تواند به این دلیل باشد که یک فرد:
- در معرض خطر ابتلا به عفونت های جدی است.
- در معرض باکتری ها یا ویروس های مضر قرار گرفته است.
- به مکان های خاصی سفر می کند و نمی تواند سفر خود را به تعویق بیندازد.
به عنوان مثال، افرادی که در معرض خطر بالای شرایط زیر هستند، ممکن است واکسن های زیر را دریافت کنند:
- واکسن هپاتیت A
- واکسن هپاتیت B
- واکسن مننگوکوک ACWY
گاهی اوقات پزشکان از واکسن ها به عنوان یک درمان اضطراری نیز استفاده می کنند. اگر فردی در معرض میکروبهای غیرمعمول اما بالقوه خطرناک، مانند: میکروبهایی که باعث هاری، سیاه زخم یا آبله میشوند، قرار گیرد، ممکن است لازم باشد.
عوارض جانبی واکسیناسیون در دوران بارداری:
اکثر افرادی که واکسن دریافت می کنند، دارای عوارض جانبی خفیف یا بدون عوارض هستند. اگر عوارض جانبی را تجربه کنند، اغلب در عرض چند روز به خودی خود بهبود می یابند.
شایع ترین عوارض جانبی Tdap، تقویت کننده های COVID-19 و واکسن آنفولانزا عبارتند از:
- درد یا تورم در بازو
- خستگی
- بدن درد
گاهی اوقات، افراد ممکن است تب خفیف نیز داشته باشند. این می تواند یک عارضه جانبی باشد که نیاز به درمان در افراد باردار دارد. اگر فردی در هر زمانی تب داشت، بایستی به پزشک مراجعه کند.
واکسنها در دوران بارداری بخش مهمی از مراقبتهای دوران بارداری هستند که هم برای فرد باردار و هم برای جنین در برابر بیماریهای عفونی محافظت میکنند.
به طورکلی
مشاوره با پزشک برای کمک به اطمینان از اینکه فرد واکسیناسیون دوران بارداری خود را در زمان مناسب دریافت می کند، مهم است.
مطالب مشابه:
جدول واکسیناسیون کودکان
سرخجه در بارداری
تاثیرات واکسن کووید-19 در زنان باردار
سیاه سرفه
واکسن کرونا و باروری
منابع: medicalnewstoday, nhsinform, mayoclinic