تاثیر فست فود بر سلامت کودکان
فست فود به بخشی رایج از رژیم غذایی بسیاری از کودکان تبدیل شده است. در حالی که ممکن است تهیه کردن آن راحت باشد، اما فست فود با انواع مشکلات سلامتی مرتبط است.
فست فود غذایی است که به سرعت و به راحتی و اغلب در رستوران یا فست فود زنجیره ای تهیه می شود. معمولاً شامل اقلامی مانند: همبرگر، مرغ سوخاری، پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده و نوشابه است. یکی از مهم ترین عوارض جانبی مواد غذایی ناسالم تاثیر آن بر وزن کودکان است.
فست فود سرشار از کالری، قند و چربی است که می تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، شیوع چاقی کودکان در 30 سال گذشته بیش از سه برابر افزایش یافته است. علاوه بر اضافه وزن، کودکانی که به طور منظم فست فود مصرف می کنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، فشار خون بالا و سایر بیماری های مزمن هستند.
بسیاری از والدین دائماً در حال مبارزه با فرزندان خود برای خوردن غذاهای سالم و محدود کردن مصرف غذاهای فست فود هستند. با این حال، بیشتر بچه ها هستند که در این نبردها پیروز ظاهر می شوند. احتمالاً به این دلیل است که بزرگسالان نیز دوست دارند فست فود بخورند، اما وقتی متوجه شدید چقدر برای خود و فرزندتان مضر است، ممکن است نظر شما تغییر کند.
فست فود چقدر برای سلامتی کودکان مضر است:
- کالری بیشتر: کودکان برای رشد سالم به مقدار مناسبی از مواد مغذی و کالری نیاز دارند. فست فود سرشار از کالری است و ارزش غذایی بسیار کمی دارد. فراموش نکنید، بیشتر کالری ها، کالری های خالی هستند که هیچ فایده ای برای سلامت کودک ندارند.
- کمبود تغذیه: جای تعجب نیست که فست فود مواد مغذی حیاتی مورد نیاز کودکان را ارائه ندهد. کودکانی که به فست فود عادت دارند، اغلب از سبزیجات و میوه ها – منابع کلیدی مواد مغذی ضروری – غافل می شوند. در نتیجه، کودکانی که مقادیر زیادی فست فود مصرف می کنند اغلب با انرژی و قدرت کم دست و پنجه نرم می کنند.
- چاقی: از آنجایی که فست فود سرشار از کالری، قند و چربی است، انبوهی از چربی را به بدن اضافه می کند که منجر به موارد چاقی در جوانان می شود.
- اعتیاد: با وجود اینکه مصرف فست فود ناسالم است، کودکان شروع به معادل سازی آن با احساس شادی می کنند. این شکل از ارتباط باعث ایجاد یک عادت غذایی خطرناک می شود که در آن بچه ها مصرف وعده های غذایی خانگی را به حداقل می رسانند و فقط به وعده های غذایی فست فود ناسالم خود پایبند می مانند. این عادت غذایی مضر بر سلامت جسمی و روحی تأثیر می گذارد.
- سایر مشکلات سلامتی: اگر فست فود بیش از دو بار در هفته مصرف شود، می تواند منجر به افزایش احتمال مرگ در اثر حمله قلبی شود. از آنجایی که فست فود مملو از چربی های اشباع شده است که رگ ها را مسدود کرده و به سلامت قلب آسیب می رساند.
سایر اثرات مضر فست فود عبارتند از:
- فست فود عامل مهمی برای ایجاد زخم معده است.
- از آنجایی که این غذاها فاقد هر گونه ویتامین یا مواد مغذی مناسب هستند، باعث می شوند کودکان احساس بی حالی، سوءتغذیه و کم خوابی کنند.
- این فقط بزرگسالان نیستند که می توانند به دیابت مبتلا شوند. کودکان نیز در معرض خطر هستند. با مصرف بیش از حد قند و چربی، کودکان در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.
- مصرف فست فود ممکن است لذت بخش باشد. با این حال، عواقب سلامتی شدیدی دارد (اگر به طور متعادل خورده نشود) که کودکان در دراز مدت از آن رنج می برند.
به طورکلی فست فود فاقد مواد مغذی مهمی است که برای رشد و تکامل کودکان ضروری است. بسیاری از غذاهای فست فود سرشار از سدیم هستند که می تواند منجر به فشار خون بالا و بیماری قلبی شود. آنها فاقد فیبر هستند، یک ماده مغذی مهم که به هضم غذا کمک می کند و بچه ها را احساس سیری و رضایت می کند. مصرف فست فودها که اغلب مملو از چربی های اشباع شده و ترانس هستند، می تواند منجر به افزایش سطح کلسترول و افزایش خطر بیماری قلبی شود.
تاثیر فست فود بر خلق و خوق کودکان:
یکی دیگر از عوارض ناسالم، تأثیر آن بر رفتار و خلق و خوی کودکان است. مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی سرشار از فست فود و نوشیدنی های شیرین می تواند منجر به مشکلات رفتاری از جمله: بیش فعالی، اختلال کمبود توجه (ADD) و حتی افسردگی شود. مقدار قند زیاد در فست فودها می تواند باعث افزایش سطح قند خون و به دنبال آن کاهش سریع شود که می تواند باعث تحریک و بدخلقی کودکان شود.
علاوه بر عوارض جسمی و رفتاری غذاهای ناسالم، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی نیز دارد. به دلیل مقرون به صرفه بودن و راحتی، فست فود در میان خانواده های کم درآمد در مقایسه با گزینه های سالم، یک انتخاب رایج است.
با این حال، هزینه طولانی مدت درمان مشکلات بهداشتی ناشی از فست فود می تواند هم برای خانواده ها و هم برای کل جامعه قابل توجه باشد.
علاوه بر این، فست فودها اغلب بازاریابی خود را به سمت کودکان هدف قرار می دهند. از رنگ های روشن، شخصیت های کارتونی و شعارهای جذاب استفاده می کنند تا آنها را ترغیب کنند تا محصولات خود را به گزینه های سالم تر انتخاب کنند. بنابراین، والدین برای محافظت از سلامت فرزندان خود چه کاری می توانند انجام دهند؟
رویکرد اولیه باید این باشد که تا حد امکان مواجهه آنها با فست فود به حداقل برسد. این بدان معناست که تا حد امکان از رستورانها و فستفودهای زنجیرهای اجتناب کنید و در بیرون از خانه، گزینههای سالمتری را انتخاب کنید. ارائه یک رژیم غذایی کامل که شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین بدون چربی باشد برای والدین بسیار مهم است تا اطمینان حاصل کنند که نیازهای غذایی فرزندانشان در خانه برآورده میشود.
علاوه بر انتخاب غذای سالم، والدین می توانند فرزندان خود را نیز تشویق به فعالیت بدنی کنند. فعالیت بدنی منظم می تواند به مقابله با عواقب نامطلوب یک رژیم غذایی سنگین فست فود کمک کند. همچنین باعث تشویق عادات سالم و افزایش عزت نفس می شود.
در نهایت، مهم است که با کودکان در مورد عوارض جانبی غذاهای ناسالم و اینکه چرا انتخاب های سالم مهم است صحبت کنید. والدین می توانند عواقب طولانی مدت یک رژیم غذایی نامناسب را توضیح دهند و به کودکان کمک کنند تا بفهمند انتخاب های غذایی آنها چگونه می تواند بر سلامت و رفاه آنها تأثیر بگذارد.
مطالب مشابه:
فشار خون بالا در کودکان
اسهال در نوزادان و کودکان
عفونت های مکرر در کودکان
آلرژی غذایی درکودکان
علائم حیاتی نوزادان و کودکان
منابع: cmr, atlasiakids