سویه جدید کرونا ویروس
شیوع جدید اومیکرون (omicron) در 24 نوامبر 2021، واریانت جدیدی از SARS-CoV-2 که به نام اومیکرون (B.1.1.529) است، در سازمان بهداشت جهانی گزارش شد. (برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سویه جدید ایدز لطفا کلیک فرمائید.) این واریانت جدید ابتدا در نمونه هایی در بوتسوانا و آفریقای جنوبی شناسایی شد. در 26 نوامبر، سازمان جهانی بهداشت این سویه را اومیکرون B.1.1.529 نامید. این سویه را سویه ای نگران کننده بیان کرد. پروتئین spike واریانت اومیکرون دارای 30 جابجایی، سه حذف و یک اضافه در بخش آمینواسیدهاست. قابل ذکر است که 15 تا از 30 جابجایی در قسمت RBD است. همچنین تعدادی تغییر و حذف نیز در نواحی دیگر ژنوم وجود دارد.
قدرت انتقال سویه جدید کرونا ویروس:
تجزیه و تحلیل تغییرات در پروتئین spike نشان میدهد که سویه اومیکرون قدرت انتقال بیشتری در مقایسه سویه دلتا دارد. بر اساس گزارش CDC، هر فرد دارای عفونت اومیکرون میتواند این ویروس را به دیگران منتقل کند. حتی اگر فرد ایمنی حاصل از واکسن دارد یا بدون علامت است.
- N501Y باعث افزایش اتصال ویروس به گیرنده ACE2 و در نتیجه افزایش قدرت انتقال میشود. ترکیب N501Y و Q498R ممکن است سبب افزایش بسیار زیاد قدرت اتصال ویروس شود.
- H655Y در محور محل تقسیم فورین است. ممکن است باعث افزایش تقسیم spike شود، که میتواند به انتقال کمک کند.
- N679K نیز ممکن است باعث افزایش تقسیم spike شود، که میتواند به انتقال کمک کند.
- P681H باعث افزایش تقسیم spike شده، که کمک به انتقال ویروس میکند.
ظهور شیوع اومیکرون ویروس کرونا در 24 نوامبر 2021 در آفریقای جنوبی گزارش شد. این سویه دارای جهش های زیادی است. که قدرت انتقال، انتشار و همچنین احتمال ابتلای مجدد آن را افزایش داده است و بیشتر کودکان و جوانان را درگیر می کند.
علائم ابتلا به اومیکرون چیست؟
علائم ابتلا به اومیکرون اغلب با بدن درد و گلودرد شروع شده و با ضعف، خستگی، سردرد، تب و بی اشتهایی نیز همراه است. ممکن است فرد سرفه نیز داشته باشد و آبریزش بینی و عطسه هم در بین این افراد رایج است.
تفاوت سویه اومیکرون و دلتا در ارگان های دخیل در عفونت چیست؟
سویه اومیکرون بر خلاف سویه دلتا، بیشتر در بخش فوقانی دستگاه تنفسی یعنی حلق، سینوس ها، حنجره و ابتدای نای تکثیر می شود. به همین دلیل است که قدرت انتقال بالاتری نسبت سویه دلتا داشته و آسیب کمتری نیز به بافت ریه وارد میکند. در برخی افراد، احتمال افت درصد اکسیژن اشباع خون به علت حملات برونکواسپاسم یا همان درگیری راه های هوایی فوقانی وجود دارد. اما سی تی اسکن ریه آنها نرمال است.
آیا واکسن ها بر روی سویه اومیکرون موثر هستند؟
هدف اولیه واکسن ها، آموزش بدن برای مبارزه با ویروس است. در نتیجه تزریق واکسن به معنای جلوگیری از ورود ویروس به بدن نیست. حتی اگر یک فرد کاملا واکسینه شده به اومیکرون مبتلا شود، ممکن است شدت بیماری کمتر بوده و این فرد برای مدت کوتاه تری ناقل ویروس باشد. افراد واکسن نزده 2.5 برابر ریسک بیشتری برای ابتلا دارند. افرادی که سه دوز واکسن را زدند تا حدود 90 درصد در برابر اومیکرون محافظت دارند.
برای کاهش شیوع اومیکرون چه اقداماتی باید انجام داد؟
- رعایت فاصله فیزیکی حداقل یک متری از دیگران
- ماسک زدن
- باز کردن پنجره به منظور بهبود تهویه هوا
- دوری از اماکن شلوغ و اماکن با تهویه نامناسب
- شستم مداوم دست ها
- عطسه و سرفه در آرنج و دستمال
- تزریق واکسن و دوزهای بوستر آن
شیوع بالای اومیکرون
چگونه اومیکرون با سرعت شیوع پیدا کرده است؟ (شیوع بالای اومیکرون)
در کشورهای سرتاسر جهان، سویه اومیکرون در مقایسه با سایر سویه های دیگر ویروس SARS-CoV-2 شیوع بالاتری داشته است. به همین علت سویه غالب SARS-CoV-2 شناخته میشود. اکنون دو مطالعه نشان دادند سویه اومیکرون علی رغم بار ویروسی مشابه و یا حتی کمتر از سویه دلتا توانسته است به این «موفقیت» دست پیدا کند. نتایج نشان میدهد که شیوع بالای اومیکرون ریشه در انتشار مقادیر بالای ویروس از افراد بیمار ندارد.
امیلی بروس، ویروس شناس در دانشگاه ورمونت در برلینگتون در این مورد میگوید: «بهترین توضیح برای سرعت برق آسای شیوع این ویروس توانایی آن در فرار از ایمنی ایجاد شده توسط واکسن یا عفونت های قبلی علیه ویروس SARS-CoV-2 میباشد».
بار بالای سویه جدید کرونا ویروس
تحقیقات قبلی نشان دادند در مقایسه با عفونت های اولیه در همه گیری، عفونت های نوع دلتا بار ویروسی بیشتری داشتند. منظور از بار ویروسی، مقادیر ویروس در بدن فرد بیمار است. بار ویروسی توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) قابل اندازه گیری است. این آزمایش شاخصی از مقادیر RNA ویروسی در بدن ارائه میدهد.
برای مقایسه بار بالای ویروسی مرتبط با واریانت های متغیر SARS-CoV-2 محققین از اطلاعات انجمن ملی بسکتبال آمریکا (NBA) استفاده کردند. این انجمن برای بازیکنان و پرسنل خود به طور مکرر آزمایش PCR کووید-19 انجام میدهد.
محققین جواب آزمایش PCR بر روی نمونه های سواب بینی و حلق را بررسی کردند و متوجه شدند کسانی که به واریانت دلتا مبتلا بودند، بار ویروسی آنها در مقایسه با افراد دارای واریانت اومیکرون اندکی بیشتر بود. یوناتان گراد، متخصص بیماری های عفونی Harvard T. H. Chan دانشگاه بهداشت عمومی بوستون در این مورد گفت: «اصلا انتظار همچین موردی را نداشتم». در طی تنها دو ماه، سویه اومیکرون سویه غالب در آمریکا شد. بنجامین مِیِر، ویروس شناس دانشگاه ژنوا سویس، گفت که او نیز از نتیجه تحقیقات گراد متعجب است. او در ادامه افزود: «طبیعتا انتظار میرود که بار ویروسی بالا به معنی شیوع بیشتر باشد.»
بنجامین مِیِر و تیم او تحقیق را یک قدم توسعه دادند و علاوه بر بار RNA ویروسی، تعداد ذرات ویروسی عفونی موجود بر روی سواب های حاصل از 150 بیمار مبتلا به کووید-19 را اندازه گیری کردند. با این روش دقیق نیز هیچ تفاوت فاحشی بین بار ویروسی افراد دارای واکسیناسیون و مبتلا به اومیکرون و افراد دارای واکسیناسیون مبتلا به دلتا مشاهده نشد.
خروج از قرنطینه در سویه جدید کرونا ویروس
این اطلاعات پیامدهایی برای سیاست دولت در مورد قرنطینه بعد از عفونت به همراه دارد. تیم مِیِر نمونه های افراد واکسینه اما مبتلا به سویه دلتا را مورد بررسی قرار دادند. آنها متوجه شدند نیمی از نمونه ها 5 روز بعد از مثبت شدن جواب افراد، هنوز دارای ویروس عفونی بودند. گراد و همکاران متوجه شدند 5 روز پس از جواب مثبت اولیه آزمایش PCR برای سویه اومیکرون، حدود نیمی از افرادی که آزمایش دادند دارای لود بالای ویروسی، کافی برای انتقال آن بودند.
یوناتان گراد این آمار را نگران کننده عنوان کرد. چرا که در دستورالعمل های ارائه شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) به افراد واکسنیه اما مبتلا به ویروس این اجازه را دادند تا بعد از گذشت 5 روز از جواب مثبت آزمایششان یا ظهور اولیه علائم قرنطینه خود را پایان بخشند. این دستورالعمل در ادامه می گوید چنین افرادی در صورت اتمام قرنطینه و حضور در کنار سایر افراد، باید تا 5 روز از ماسک استفاده کنند و نیازی به جواب منفی آزمایش PCR کووید-19 ندارد. در حال حاضر CDC در مورد نتایج تحقیقات اخیر پاسخی نداده است. یوناتان گراد اذعان داشت اومیکرون تصمیمات بهداشتی سلامتی را بسیار دشوار کرده است. او و همکارانش همچنین دریافتند در مقایسه با سویه دلتا، بار ویروسی اومیکرون در هر فرد مبتلا دارای تنوع و تفاوت بیشتری است.
مطالب مشابه:
3 دیدگاه