سرطان رکتوم
سرطان رکتوم سرطانی است که از رکتوم شروع می شود. رکتوم چند اینچ آخر روده بزرگ است. از انتهای بخش نهایی کولون شروع می شود و زمانی که به مسیر کوتاه و باریک منتهای به مقعد به پایان می رسد.
سرطان داخل راست روده (سرطان رکتوم) و سرطان داخل روده بزرگ (سرطان کولون) اغلب با هم به عنوان «سرطان کولورکتال» شناخته می شوند.
در حالی که سرطان رکتوم و روده بزرگ از بسیاری جهات مشابه هستند، درمان آنها کاملا متفاوت است. این عمدتا به این دلیل است که رکتوم در یک فضای تنگ قرار دارد و به سختی از سایر اندام ها و ساختارها جدا شده است. فضای تنگ می تواند عمل جراحی برای برداشتن سرطان رکتوم را پیچیده و سخت کند.
در گذشته، بقای طولانی مدت برای افراد مبتلا به سرطان رکتوم، حتی پس از درمان گسترده، غیرمعمول بود. به لطف پیشرفت های درمانی در چند دهه اخیر، میزان بقای سرطان رکتوم بسیار بهبود یافته است.
علائم سرطان رکتوم
علائم و نشانه های سرطان رکتوم عبارتند از:
- تغییر در عادات روده مانند اسهال، یبوست یا حرکات مکرر روده
- خون قرمز تیره یا قرمز روشن در مدفوع
- مدفوع باریک
- احساس اینکه روده شما به طور کامل تخلیه نمی شود
- درد شکم
- کاهش وزن بدون دلیل
- ضعف یا خستگی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
در صورت مشاهده علائم مداومی که شما را نگران می کند به پزشک مراجعه کنید.
علل سرطان رکتوم:
سرطان رکتوم زمانی شروع می شود که سلول های سالم در رکتوم تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.
این تغییرات به سلول ها می گوید که به طور غیرقابل کنترلی رشد کنند و پس از مرگ سلول های سالم به زندگی خود ادامه دهند. سلول های تجمع یافته می توانند تومور ایجاد کنند. با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند رشد کرده و به بافت های سالم اطراف حمله کنند و آنها را از بین ببردند. و سلول های سرطانی می توانند جدا شوند و به سایر قسمت های بدن حرکت کنند (متاستاز)
برای اکثر سرطان های رکتوم، مشخص نیست که چه چیزی باعث جهش هایی می شود که باعث ایجاد سرطان می شود.
جهش های ژنی ارثی که خطر ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را افزایش می دهد:
در برخی خانواده ها، جهش های ژنی که از والدین به فرزندان منتقل می شود، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش می دهد. این جهش ها تنها در درصد کمی از سرطان های رکتوم نقش دارند. برخی از ژن های مرتبط با سرطان کولورکتال خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند، اما آن را اجتناب ناپذیر نمی کنند.
دو سندرم ژنتیکی سرطان روده بزرگ که به خوبی تعریف شده اند عبارتند از:
- سندرم لینچ: سندرم لینچ که به عنوان سرطان کولورکتال غیرپولیپ ارثی (HNPCC) نیز شناخته می شود، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان ها را افزایش می دهد. افراد مبتلا به سندرم لینچ قبل از 50 سالگی به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند.
- پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP): FAP یک اختلال نادر است که باعث ایجاد هزاران پولیپ در پوشش روده بزرگ و راست روده می شود. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم در افراد مبتلا به FAP درمان نشده قبل از 40 سالگی به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
آزمایش ژنتیک می تواند این دو مورد و سایر سندرم های سرطان روده بزرگ و ارثی نادرتر را تشخیص دهد. اگر در مورد سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ نگران هستید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا سابقه خانوادگی شما نشان میدهد که خطر ابتلا به این شرایط را دارید یا خیر صحبت کنید.
فاکتورهای خطر:
فاکتورهای که ممکن است خطر سرطان رکتوم را افزایش دهد، همان عواملی هستند که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند. عوامل خطر سرطان کولورکتال عبارتند از:
-
افزایش سن:
سرطان کولورکتال در هر سنی قابل تشخیص است. اما اکثر افراد مبتلا به این نوع سرطان مسن تر از 50 سال هستند. میزان سرطان کولورکتال در افراد کمتر از 50 سال در حال افزایش است، اما پزشکان مطمئن نیستند که چرا چنین اتفاقی در حال وقوع است.
-
تبار آفریقایی – امریکایی:
افرادی که از اجداد آفریقایی متولد شده در ایالات متحده هستند بیشتر از افراد اروپایی در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.
-
سابقه شخصی سرطان کولورکتال یا پولیپ:
اگر قبلا سرطان رکتوم، سرطان روده بزرگ یا پولیپ آدنوماتوز داشته اید، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است.
-
بیماری التهابی روده:
بیماری های التهابی مزمن روده بزرگ و راست روده، مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش می دهند.
-
سندرم های ارثی که خطر سرطان رکتوم را افزایش می دهند.
سندرم های ژنتیکی که از نسل های مختلف خانواده منتقل می شوند می توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و رکتوم، از جمله سندرم FAP و لینچ را افزایش دهند.
-
سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال:
اگر پدر یا مادر، خواهر و بردار یا فرزندتان مبتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم باشد، احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است.
-
خوردن یک رژیم غذایی کم سبزیجات:
سرطان کولورکتال ممکن است با رژیم غذایی کم سبزیجات و گوشت قرمز زیاد همراه باشد، به خصوص زمانی که گوشت ذغالی شده یا خوب پخته شده باشد.
-
ورزش خیلی کم:
اگر شما غیرفعال باشید، احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است. انجام فعالیت بدنی منظم ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
-
دیابت:
افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که دیابت آنها به خوبی کنترل نشده است ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهند.
-
چاقی:
خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد چاق در مقایسه با افرادی که وزن مناسبی دارند بیشتر است.
-
مصرف سیگار:
افرادی که سیگار می کشند ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهند.
-
نوشیدن الکل:
مصرف منظم بیش از سه نوشیدنی الکلی در هفته ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.
-
پرتو درمانی برای سرطان قبلی:
پرتودرمانی که برای درمان سرطان های قبلی روی شکم انجام می شود ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد.
پیشگیری از سرطان رکتوم:
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال سعی کنید:
-
در مورد غربالگری سرطان با پزشک خود صحبت کنید.
غربالگری سرطان کولورکتال با شناسایی پولیپ های پیش سرطانی در روده بزرگ و راست روده که می توانند به سرطان تبدیل شوند، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. از پزشک خود بپرسید که چه زمانی باید غربالگری را شروع کنید. اکثر پزشکان توصیه می کنند که غربالگری را در حدود سن 45 سالگی و در صورتی که فاکتورهای خطر ابتلا دارید زودتر شروع کنید.
چندین گزینه غربالگری وجود دارد – هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در مورد گزینه های خود با پزشک صحبت کنید و با هم می توانید تصمیم بگیرید که کدام آزمایش برای شما مناسب است.
-
بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید:
سعی کنید در اکثر روزها حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر کم تحرک بودید، به آرامی شروع کنید و به تدریج تا 30 دقیقه افزایش دهید. همچنین قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک صحبت کنید.
-
از انواع میوه ها، سبزیجات، و غلات کامل استفاده کنید:
میوه ها، سبزیجات و غلات کامل حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند که ممکن است در پیشگیری از سرطان نقش داشته باشند. انواع میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید تا مجموعه ای از ویتامین ها و مواد مغذی دریافت کنید.
-
وزن سالم را حفظ کنید:
اگر وزن مناسبی دارید، آن را با ورزش منظم و انتخاب یک رژیم غذایی سالم حفظ کنید. چنان چه اضافه وزن دارید، با افزایش ورزش و کاهش کالری دریافتی، به آرامی وزن کم کنید.
-
سیگار نکشید:
اگر سیگار می کشید، آن را متوقف کنید. اگر برای ترک سیگار مشکل دارید، با پزشک خود در مورد گزینه ها صحبت کنید. داروها و مشاوره ممکن است کمک کننده باشد.
-
الکل را در حد اعتدال مصرف کنید:
اگر مصرف الکل را انتخاب می کنید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. برای بزرگسالان سالم، این یعنی حداکثر نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان.
مطالب مشابه: