آنتی بیوتیک و دوران بارداری
آیا مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری ایمن است؟
آیا می توان در دوران بارداری آنتی بیوتیک مصرف کرد؟ در اینجا ما در مورد آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری و عوارض جانبی احتمالی آنها بدانید صحبت خواهیم کرد.
پس از مثبت شدن تست بارداری، بدن شما در معرض تغییرات زیادی است. اما چیزی که احتمالا نمی دانستید این است که همه این تغییرات گاهی اوقات می تواند منجر به ایجاد عفونت و احتمالا نیاز به مصرف آنتی بیوتیک شود.
مطمئن باشید که نیاز به آنتی بیوتیک در دوران بارداری بسیار رایج است. یک مطالعه بر روی 13000 فرد باردار نشان داد که حدود 30 درصد از آنها حداقل یک دوره درمان آنتی بیوتیکی بین سه ماه قبل از لقاح تا پایان بارداری خود داشتند. مصرف آنتی بیوتیک بیشتر در ماه چهارم بارداری رخ می دهد.
خوشبختانه، بسیاری از آنتی بیوتیک های رایج برای استفاده در دوران بارداری بی خطر هستند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که برخی از آنتی بیوتیک ها به طور بالقوه می توانند ناهنجاری های مادرزادی ایجاد کنند. این برای والدینی که احساس می کنند با انتخاب سختی روبرو هستند نگران کننده است: مصرف آنتی بیوتیک و بهبودی، اما خطر ابتلا به یک اختلال مادرزادی، یا نادیده گرفتن آن و خطر عوارض ناشی از عفونت.
اما نگران نباشید: بنا به اظهارات کارشناسان، موضوع سیاه و سفید نیست. بسیاری از گزینه های آنتی بیوتیک ایمن برای بارداری وجود دارد. در اینجا، نکاتی در مورد حفظ سلامت شما و کودکتان در زمانی که نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارید، ارائه می دهیم.
انواع عفونت ها:
اول از همه، مهم است بدانید که انواع مختلفی از عفونت ها از جمله عفونت های باکتریایی، قارچی و ویروسی وجود دارد. آنتی بیوتیک ها فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کنند. آنها برای عفونت های ویروسی یا سایر عفونت های غیرباکتریایی تجویز نمی شوند. چون در برابر آن نوع میکروارگانیسم ها عمل نمی کند.
مهم است که از آنتی بیوتیک ها در مواقعی که مورد نیاز یا موثر نیستند، استفاده نکنید. چون استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها منجر به ایجاد باکتری های مقاوم به دارو می شود. این می تواند به این معنی باشد که وقتی به آنتی بیوتیک نیاز دارید، ممکن است کارایی نداشته باشند. ممکن است درمان های دیگری برای مدیریت عفونت های غیرباکتریایی در دسترس باشد. با این حال، اگر عفونت باکتریایی دارید که نیاز به درمان دارد، استفاده از آنتی بیوتیک ها می تواند بسیار موثر باشد.
عفونت های باکتریایی در دوران بارداری:
عفونت های باکتریایی رایج در دوران بارداری شامل عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) و استرپتوکوک گروه B است. برای این عفونت ها، آنتی بیوتیک ها تنها داروهایی هستند که به بهبودی شما کمک می کنند و باید علی رغم خطر احتمالی برای نوزادتان، آنها را مصرف کنید.
چرا؟ بنا بر اظهارات کومال باجاج، یک متخصص زنان و زایمان و متخصص ژنتیک تولید مثل، در برخی موارد عدم درمان عفونت شما می تواند برای سلامتی کودک بسیار خطرناکتر از مواجه با آنتی بیوتیک باشد.
آیا مصرف آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری بی خطر است؟
دکتر باجاج می گوید: «اصطلاح آنتی بیوتیک می تواند برای زنان باردار ترسناک باشد». همچنین وی می افزایند: «در حالی که محتاط بودن معقول است، آنتی بیوتیک ها بخش مهمی از عملکرد بالینی ما هستند. اگر عفونت باکتریایی دارید، پزشک با دقت آنتی بیوتیکی که مناسب شما ست را انتخاب می کند. چون هر آنتی بیوتیکی عملکرد متفاوتی دارد».
دسته بندی داروها در دوران بارداری توسط FDA:
در حالی که مصرف بسیاری از داروها در دوران بارداری کاملا بی خطر است، برخی داروها می توانند عوارض جدی برای جنین ایجاد کنند. فهرست دسته بندی بارداری دارویی سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) به پزشکان (و بیمارانشان) کمک می کند تا از ایمنی داروها در دوران بارداری مطلع شوند. دسته بندی ها A، B، C، D و X هستند. برای تفکیک آن، در اینجا به معنای دسته بندی های مختلف می پردازیم:
- دسته A: برای افراد باردار ایمن است.
- دسته B: مطالعات حیوانی خطری را برای جنین نشان نداد. بدون مطالعات انسانی کافی
- دسته C: مطالعات حیوانی اثرات نامطلوب بر روی جنین
- دسته X: مطالعات حیوانی خطر واضح و بدون فایده را نشان می دهد.
داروهای رده A برای استفاده در افراد باردار بی خطر هستند، در حالی که داروهای رده X برای جنین مضر هستند و نباید در دوران بارداری استفاده شوند. دسته های دیگر بین این دو دسته قرار می گیرند. داروهای دسته B در مطالعات حیوانی بی خطر هستند و تصور می شود که در انسان نسبتا بی خطر هستند. داروهای رده C شواهدی از افزایش خطر آسیب در مطالعات حیوانی دارند، اما به طور قطعی در داده های انسانی وجود ندارد. رده D شواهدی دال بر افزایش خطر آسیب به جنین انسان دارد، اما استفاده در دوران بارداری همچنان ممکن است در برخی موارد ضروری باشد.
اگر باردار هستید یا می خواهید باردار شوید، از پزشک خود در مورد دسته بندی های داروها برای بارداری بپرسید. همچنین می توانید نام دسته بندی بارداری هر دارو را در بروشور بسته آن بیابید.
خطرات احتمالی چیست؟
اختلالات مادرزادی مرتبط با آنتی بیوتیک های تعریف شده در رده X شامل آنسفالی (ناهنجاری کشنده جمجه و مغز)، آترزی کوان (انسداد مجرای بینی) و کمبود عرضی اندام، فتق دیافراگم، نقص چشم، اختلالات مادرزادی قلب و شکاف کام است.
داروهای دسته A و B:
FDA برای اینکه یک دارو را در رده A برای بارداری قرار دهد به میزان زیادی اطلاعات با کیفیت بالا نیاز دارد. معمولا افراد باردار با خیال راحت از داروهای رده B مانند آنتی بیوتیک آگمنتین (آموکسی سیلین و کلاوولانات) استفاده می کنند.
آگمنتین معمولا برای درمان عفونت های باکتریایی مانند سینوزیت، ذات الریه و برونشیت استفاده می شود. این بیماری ها اگر درمان نشوند می توانند برای فرد باردار و جنین مضر باشند. الکساندر ام. فوکس، پزشک متخصص زنان و زایمان، می گوید که این دارو تحت مطالعات تولید مثل حیوانی قرار گرفته و به نظر می رسد هیچ اثر منفی بر بارداری نداشته باشد.
بر اساس مطالعه ملی پیشگیری از نقص مادرزادی امریکا، پنی سیلین رایج ترین آنتی بیوتیک مورد استفاده در دوران بارداری است. این دارو با افزایش خطر ابتلا با حدود 30 اختلال مادرزادی مختلف مرتبط نیست.
واقعیت در مورد طبقه بندی ایمنی داروها:
دکتر فوکس می گوید به دلیل ملاحظات اخلاقی نمی توان آزمایشات دارویی را بر روی افراد باردار انجام داد. بنابراین مطالعات کافی برای بسیاری از داروها انجام نشده است. به عنوان مثال، ممکن است برخی داروهای دسته B اثرات منفی جنینی داشته باشند که در حال حاضر شناخته شده نیستند. دکتر فوکس می گوید: «داروها فقط باید در شرایطی تجویز شوند که پزشک معتقد است که مزایای استفاده از آن تا حد زیادی بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین و بارداری است».
اگر چه بسیاری از آنتی بیوتیک ها مانند پنی سیلین برای چندین دهه به طور ایمن استفاده شده اند، گونه های مقاوم باکتری ها پزشکان را مجبور به استفاده از طیف وسیع تری از آنتی بیوتیک ها می کنند. ایمنی به عوامل مختلفی از جمله نوع آنتی بیوتیک، زمان مصرف آنتی بیوتیک در بارداری، دوز و مدت زمان مصرف بستگی دارد.
آنتی بیوتیک های بی خطر و پرخطر در دوران بارداری:
برخی آنتی بیوتیک هایی که معمولا برای استفاده در دوران بارداری بی خطر هستند عبارتند از:
- آموکسی سیلین
- آمپی سیلین
- آگمنتین
- پنی سیلین
- سفالکسین
- کلیندامایسین
- اریترومایسین
برخی از آنتی بیوتیک هایی که معمولا برای استفاده در دوران بارداری غیرایمن هستند عبارتند از:
- باکتریم
- سیپروفلوکساسین
- داکسی سایکلین
- فورادانتین
- ماکروبید
- ماکرودانتین
- مینوسیکلین
- سپترا
- تتراسایکلین
کلاریترمایسین و آزیترومایسین در بارداری:
در مطالعه ای که در مجله Pharmacoepidemiology and Drug Safety منتشر شد، محققان بررسی کردند که آیا بین مصرف دسته ای از آنتی بیوتیک های معروف به ماکرولیدها – که شامل آزیترومایسین و کلاریترومایسین هستند – در دوران بارداری و داشتن نوزادی با یک اختلال مادرزادی ارتباطی وجود دارد یا خیر.
محققان اطلاعات بیش از 135000 زن باردار در کِبِک را با هم مقایسه کردند. این مطالعه شامل سه گروه بود: افرادی که ماکرولید مصرف کردند، آنهایی که پنی سیلین مصرف کردند و آنهایی که هیچکدام مصرف نکردند.
Anick Bérard، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه مونترال می گوید: «ما ارتباط آماری معنی داری بین مصرف ماکرولید در دوران بارداری و خطر ناهنجاری ها پیدا نکردیم. این امر هنگام درمان عفونت های دوران بارداری اطمینان بخش است».
FDA آزیترومایسین را به عنوان یک داروی دسته B طبقه بندی می کند. این بدین معنی است که در مطالعات حیوانی بی خطر است. کلاریترومایسین در رده C قرار می گیرد. یعنی اثرات منفی آن در حیوانات مشاهده شده است. هیچ یک از گروه ها مطالعات کاملا کنترل شده ای روی انسان نداشتند. اما محققین برای نظارت بر افزایش بروز اختلالات مادرزادی در نوزادانِ مادرانی که این داروها را مصرف می کنند، در حال جمع آوری اطلاعات بیشتر هستند.
سخن پایانی:
در حالی که مصرف داروها در طی دوران بارداری می تواند ترسناک باشد، بسیاری از آنتی بیوتیک ها برای شما و کودک در حال رشد شما بی خطر هستند. درمان هر گونه عفونت بسیار مهم است. زیرا معمولا خطر بسیار بیشتری برای سلامت بارداری شما ایجاد می کند. در صورت داشتن هر گونه سوال یا نگرانی با پزشک خود مشورت کنید. با این حال بدانید پزشک ایمن ترین و بی خطرترین گزینه دارویی برای سلامت شما و کودکتان را انتخاب می کند.
مطالب مشابه: