تشخیص بیماری سل با DNA
با تحلیل و بررسی جدیدی بر روی مولکول DNA شکل صحیح ژنوم بیماری سل شناسایی شد.
بیماری سل (TB)، عفونت جدی است که عمدتا بر روی ریه های فرد تاثیر می گذارد. باکتری ایجاد کننده این بیماری از طریق قطره های کوچکی که با عطسه یا سرفه در هوا پخش می شود، از فردی به فردی دیگر منتقل میشود. بسیاری از سویه های این باکتری، در برابر اغلب داروهای این بیماری، مقاومت دارند.
علائم بیماری سل چیست؟
- سرفه به مدت سه هفته و یا بیشتر
- سرفه به همراه خون و خلط
- درد در ناحیه قفسه سینه و به هنگام تنفس و یا سرفه
- کاهش وزن ناخواسته
- تب، لرز، خستگی، تعریق شبانه، از دست دادن حس چشایی
نشانه های سل بر روی سیستم گوارش
سل می تواند بر روی بخش هایی دیگری از بدن مثل کلیه ها، نخاع یا مغز نیز تاثیرگذار باشد. زمانی که TB خارج از ریه ها ایجاد شود، علائم و نشانه های آن بسته به نوع ارگان متنوع است. برای مثال، TB در نخاع می تواند منجر به کمردرد، و در کلیه ها منجر به وجود خون در ادرار شود.
محققان ابزار جدیدی برای مونتاژ ژنوم تولید کردند که می تواند به تسریع بهبود درمان های جدید برای بیماری سل و سایر عفونت های باکتریایی کمک کند.
بنا به اظهارات، این ابزار جدید که نقشه ی پیشرفته ای از ژنوم یکی از سویه های باکتری توبرکلوزیس (عامل بیماری سل) ایجاد کردند باید در رابطه با باقی سویه ها و انواع باکتری ها نیز به همین شکل عمل کند.
بنا به اظهارات سازمان جهانی بهداشت، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، یا همان باکتری بیماری سل، حدود یک چهارم مردم جهان را درگیر عفونت کرده است. این بیماری در سال 2021 موجب فوت 1.6 میلیون نفر از جمعیت جهان شد. اخیرا مداخلات درمانی به واکسنی با قدمت صد سال محدود شد که خطر عفونت را 20 درصد کاهش می دهد و به مدت 4 تا 6 ماه آنتی بیوتیک های قوی دارد که گاهی اوقات ناکارآمد هستند.
دیوید آلند، رئیس بخش بیماری های عفونی دانشگاه راتگرز نیوجرسی می گوید، کلید غلبه بر این بیماری، آگاهی از آن و کلید این آگاهی در DNA آن پنهان است.
امیدواریم کانال های ارتباطی ما موجب مطلع شدن محققان از اطلاعات مورد نیاز برای ایجاد درمانی سریع تر و در شرایط ایده آل، یک واکسن کاملا موثر در سطح جهان شود.
مطالعات محققان درباره تشخیص بیماری سل با DNA
در ابتدا دانشمندان در سال 1998، ژنوم یکی از سویه های توبرکلوزیس به نام H37Rv را آزمایش کردند. اما تا به حال نتوانستند به نتیجه کامل و صحیحی برای ریشه کن کردن این بیماری دست پیدا کنند.
امروزه دانشمندان معمولا ژنوم باکتری های جدید را با برش تکه های کوچک DNA به قطعات کوچکتر و با قابلیت بررسی بالاتر آزمایش کردند. سپس با استفاده از آزمایش مرجع مانند H37Rv برای تنظیم صحیح تمامی اطلاعات، تصمیم گیری می کنند.
با این حال مونتاژ ژنوم ها بدون مرجعی، به محققان اجازه می دهد که ژن های موجود در سویه های بالینی و درمانی که ممکن است در مرجع وجود نداشته باشند را شناسایی کنند.
آزمایش باکتری توبرکلوزیس توسط Bact-Builder تولید شد. این آزمایش حدود 6400 هزار قطعه بیشتر از اطلاعات نسبت به مرجع قدیمی است. مهم تر از این، ژن های جدید و قطعات ژن های از بین رفته در مرجع اطلاعات قدیمی را شناسایی می کند.
بنا به اظهارات آلاند، فقط انتشار یک ژنوم کامل و دقیق برای سویه مرجع H37Rv، که در صدها مقاله در طول سال استفاده می شوند، باید برای تحقیقات در زمینه بیماری سل کمک کننده خوبی باشد. پیدا کردن یک راه ساده برای آزمایش دقیق تمامی سویه ها از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که قیاس سویه های مختلف می بایستی پاسخگوی بسیاری از پرسش ها باشد.
مثل: چرا برخی از سویه های بیماری مسری تر از سایر سویه هاست و چرا برخی سویه ها بیماری زا تر هستند؟ یا اینکه، چرا درمان برخی از این سویه ها دشوار تر است. پاسخ این سوالات با استفاده از کدهای ژنتیکی میتوانند برای رسیدن به درمان و تولید واکسن بهتر، کمک کنند. اما روش دقیق آن را باید یافت.
مطالب مشابه: