تورم شکم
شکم به طور قابل اندازه گیری بیش از اندازه طبیعی خود متورم می شود. اغلب با احساس نفخ با گاز یا محتویات گوارشی به دام افتاده همراه است. با این حال، اتساع شکم همیشه ناشی از فرآیندهای گوارشی نیست. پزشک شکم متورم را بر اساس «پنج «ف» تشخیص می دهند: نفخ (گاز)، جنین (بارداری)، مدفوع (انسداد روده)، مایع (به دلایل مختلف) یا چربی.
شکم متورم ممکن است بسیار ناراحت کننده باشد یا ممکن است به سادگی علائمی باشد که فرد و پزشک به صورت بصری مشاهده می کنند. ممکن است یک اتفاق ناگهانی و غیرمعمول یا مزمن باشد که به طور مکرر به شکلی قابل پیش بینی رخ می دهد و برطرف می شود. اتساع مزمن شکم همراه با احساس نفخ ناراحت کننده اغلب به یک مشکل گوارشی مربوط می شود.
علل تورم شکم:
شکم ممکن است به دلایل مختلف متورم شود. این موارد از خوردن زیاد تا بارداری متغیر است. فقط پزشک می تواند علت دقیق تورم شکم را تعیین کند.
تورم یا اتساع شکم بیشتر به دلیل پرخوری است تا یک بیماری جدی.
گاز یکی از دلایل رایج برای تورم شکم است. علل دیگر ممکن است شامل سندرم روده تحریک پذیر، سنگ کیسه صفرا یا تجمع مایع در شکم، معروف به آسیت باشد.
شکم متورم زمانی اتفاق می افتد که ناحیه معده بزرگتر از حد طبیعی باشد. گاهی اوقات به عنوان شکم متورم شناخته می شود. شکم متورم اغلب ناراحت کننده یا حتی دردناک است. شکم متورم تعدادی از علل بالقوه دارد و یک اتفاق رایج است.
این مشکل همچنین می تواند ناشی از:
- بلع هوا (یک عادت عصبی): بلعیدن هوا به عنوان بخشی از یک عادت عصبی یا از مصرف غذاهای حاوی فیبر بالا می تواند منجر به تولید گاز شود. اگر این گاز آزاد نشود، می تواند منجر به تورم شکم شود.
- تجمع مایع در شکم (که این مورد می تواند نشانه یک مشکل پزشکی جدی باشد.)
- گاز در روده ها ناشی از مصرف غذاهایی که فیبر بالایی دارند (مانند: میوه ها و سبزیجات)
- سندرم روده تحریکپذیر
- عدم تحمل لاکتوز
- کیست یا سرطان تخمدان
- انسداد جزئی روده
- بارداری
- سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
- فیبروئید رحم
- افزایش وزن
چه چیزی باعث التهاب شکم می شود؟
یکی از دلایل رایج تورم شکم گاز است. بلعیدن هوا به عنوان بخشی از یک عادت عصبی یا از خوردن غذاهای حاوی فیبر بالا می تواند منجر به تولید گاز شود. اگر این گاز را آزاد نکنید، می تواند منجر به التهاب شکم شود.
شکم متورم نشان دهنده چیست؟
شکم متسع یا متورم یک مشکل ارگانیک یا عملکردی است. یک مشکل ارگانیک مانند: یک بیماری را می توان با شواهد فیزیکی توضیح داد. مشکلات عملکردی قابل مشاهده اما غیر قابل توضیح هستند.
بیماری های زمینه ای:
تورم شکم ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای جدی مانند موارد زیر باشد.
- انسداد در روده: شرایط پزشکی مختلفی وجود دارد که می تواند منجر به انسداد روده شود که به عنوان انسداد روده نیز شناخته می شود. برخی از علل شایع عبارتند از: بافت اسکار ناشی از جراحی قبلی، فتق، تومور یا سنگ کیسه صفرا. به طور معمول، انسداد با درد ناگهانی، تهوع، استفراغ و اتساع شکم ظاهر می شود. همچنین فرد قادر به دفع مدفوع یا گاز نخواهد بود.
- مایع در شکم: شرایط پزشکی مختلفی وجود دارد که میتواند منجر به تجمع مایع در شکم شود که به آن آسیت نیز میگویند که منجر به اتساع شکم میشود. برخی از شایع ترین علل عبارتند از: بیماری کبدی مرحله نهایی (سیروز)، نارسایی قلبی یا سرطان. در بسیاری از موارد، اتساع شکم ناشی از مایع داخل شکم، بدون درد است.
- سرطان: هر تومور بزرگی در شکم می تواند منجر به اتساع شکم شود، در نتیجه مستقیم تومور در حال رشد یا از التهاب یا مایع اطراف آن. این التهاب معمولاً بدون درد است، اما ممکن است فرد علائم دیگری مانند: کاهش وزن، تب یا تعریق شبانه داشته باشد.
علائم بارز تورم شکم:
تورم شکم یک علائم آزاردهنده و ناراحت کننده است که می تواند احساس سیری بیشتری نسبت به فرد ایجاد کند که می تواند به دلیل اختلالات رایج گوارشی مانند: سوزش سر دل، یبوست، یا سندرم روده تحریک پذیر یا بیماری باشد و این شرایط معمولاً باعث ناراحتی و درد می شود. علل جدی تر تورم شکم شامل انسداد روده، مایع در شکم یا سرطان است. چاقی، بارداری و عفونت های پوستی موضعی نیز ممکن است علائم تورم شکم را ایجاد کنند. در بسیاری از موارد، تورم شکم را می توان در خانه با تغییر سبک زندگی و درمان های بدون نسخه درمان کرد. با این حال، علل جدی تر تورم شکم نیاز به ارزیابی و درمان توسط پزشک دارد.
درمان تورم شکم:
بسیاری از علل تورم شکم (به خصوص اگر فقط کمی نفخ باشد) می تواند به طور موثر در خانه کنترل شود. به عنوان مثال: بسیاری از داروهای بدون نسخه و طبیعی برای یبوست و سوزش سر دل وجود دارد. اگر فرد علائم گوارشی را تجربه می کند ممکن است مربوط به غذا باشد، بایستی از غذاهای آزاردهنده اجتناب کرده و رژیم غذایی خود را تغییر دهند. با این حال، برخی از علل تورم شکم باید توسط پزشک بررسی شود. تصویربرداری، تجویز دارو و جراحی، همه درمان های ممکنی هستند که پزشک ممکن است بسته به علائم خاص فرد و علت تعیین شده توصیه کند.
مراجعه به پزشک:
اگر فرد درد شکمی بسیار شدید همراه با تهوع یا استفراغ را تجربه کند، بایستی به دنبال درمان تورم شکم اورژانسی باشد.
درمان خانگی تورم شکم:
ممکن است با درمان های خانگی تورم شکم درمان شود.
- تغییر سبک زندگی: اگر یبوست، روده تحریک پذیر یا سوزش سر دل فرد به دلیل نوع خاصی از غذا است، بایستی سعی کرد برای کمک به تسکین علائم از خوردن آن غذا اجتناب کرد. برخی از غذاهای رایج که منجر به سوزش سردل می شوند عبارتند از: غذاهای چرب یا غذاهای اسیدی مانند: قهوه، گوجه فرنگی یا مرکبات. برخی از غذاهای رایج که منجر به یبوست می شوند عبارتند از: لبنیات، برنج سفید یا نان، و موز.
- درمان های طبیعی یبوست: درمان های طبیعی محبوب بسیاری برای یبوست وجود دارد، از جمله: مصرف مکمل های منیزیم، افزایش مصرف فیبر یا افزایش مصرف غذاها یا مکمل های پروبیوتیک.
- داروهای بدون نسخه: بسیاری از داروهای بدون نسخه وجود دارند که می توانند یبوست یا سوزش سر دل را در صورتیکه علت تورم شکم باشند، درمان کنند.
- تنقیه (enema): برای رفع یبوست، یک تنقیه در رکتوم گذاشته می شود. بسیاری از آنها بدون نسخه در دسترس هستند.
درمان های پزشکی برای تورم شکم:
پس از مشورت با پزشک، او ممکن است اقدامات زیر را توصیه کند.
تصویربرداری: اگر پزشک مشکوک به انسداد روده، وجود مایع در شکم یا سایر علل احتمالی ساختاری تورم شکم باشد، ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس، سونوگرافی یا سیتی اسکن را تجویز کند.
آندوسکوپی (ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی یا EGD) یا کولونوسکوپی: اگر پزشک مشکوک باشد که التهاب شکم فرد به یک بیماری مرتبط است، ممکن است نوعی تصویربرداری را توصیه کند که نیاز به استفاده از یک اسکوپ برای مشاهده داخل دستگاه گوارش، از طریق دهان یا از طریق راست روده دارد.
داروها: پزشک می تواند داروهای مختلفی را برای درمان سوزش سر دل، رشد بیش از حد باکتری ها، سندرم روده تحریک پذیر، یبوست یا عفونت هایی که ممکن است باعث تورم شکم شوند، تجویز کند.
جراحی: اگر انسداد روده باعث التهاب شکم شود، پزشک ممکن است جراحی را برای درمان این مشکل توصیه کند.
مطالب مشابه:
شایع ترین بیماری های گوارشی
تفاوت بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
تفاوت پوکی استخوان و استئوآرتریت
انتروکولیت
منابع: mountsinai ، my.clevelandclinic ، healthline