ارتباط ADHD و بیماری قلبی
اختلال کم و یا بیش فعالی یا ADHD، شایع ترین اختلال عصبی رشدی (مربوط به تکامل مغز) در دوران کودکی است. معمولا در این دوران شناسایی میشود و تا سنین بزرگسالی ادامه می یابد. ممکن است کودکان مبتلا، دچار مسائلی مثل مشکل در توجه کردن، کنترل رفتارهای تکانه ای (عملکرد بدون فکر) و همچنین بیش فعالی شوند.
مشکل در تمرکز برای یک دفعه در کودکان طبیعی است. ولی در کودکان مبتلا، این علائم ادامه دار می شوند و ممکن است شدید و منجر به سختی هایی در مدرسه، خانه و جمع های دوستانه شود.
علائم احتمالی این کودکان شامل موارد زیر است:
- رویاپردازی زیاد
- فراموش یا گم کردن اشیا به دفعات
- بی قراری
- پر حرفی
- متحمل شدن خطرات غیرضروری و انجام اشتباهات با بی احتیاطی
- دشواری مقاومت در برابر وسوسه
- مشکل در نوبت گرفتن
- به سختی کنار آمدن با دیگران
بسته به علائمی که قوی تر در فرد بروز می کنند، این اختلال به سه دسته تقسیم می شود:
- افرادی که اغلب عملکرد و فعالیت بدون توجه کافی دارند: اتمام کار، توجه به جزئیات و پیروی از دستورالعمل ها برای این افراد سخت است و به راحتی دچار فراموشی جزئیات و سردرگمی می شوند.
- افرادی که اغلب عملکرد بیش فعالانه و تکانه ای دارند: بی قرارند و بسیار صحبت می کنند و نشستن برای مدتی طولانی برایشان دشوار است. بیمارانی که رفتار تکانه ای و بدون فکر دارند ممکن است به دفعات صحبت دیگران را قطع کنند. اشیاء را از دیگران بگیرند و در صحبت کردن وقت شناس نباشند. رعایت نوبت و گوش کردن به جهت ها برای آنها دشوار خواهد بود و ممکن است بیشتر از دیگران دچار تصادف و جراحت شوند.
- عملکرد مرکب: نشانه های هر دو نوع فوق، به صورت مساوی در این افراد وجود دارد.
علت ADHD چیست؟
محققان در حال مطالعه بر روی علت و عوامل خطرزا هستند. آنها میخواهند شیوه های بهتری برای مدیریت و کاهش احتمال ابتلای افراد به این اختلال پیدا کنند. این عوامل ناشناختند. ولی تحقیقات اخیر نقش مهم ژنتیک در این زمینه را نشان می دهند. علاوه بر ژنتیک، دانشمندان بر روی موارد دیگری چون: آسیب مغزی، در معرض خطرهای محیطی در سنین پایین و در طول بارداری، مصرف الکل و تنباکو در طول بارداری، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد مطالعه می کنند.
ارتباط ADHD و بیماری قلبی در بزرگسالان
این اختلال می تواند تا سنین برزگسالی ادامه پیدا کند و در برخی از افراد ناشناس باشد. علائم آن منجر به دشواری در کار، منزل و روابط فرد میشود.
نظریه دانشمندان در مورد ارتباط ADHD و بیماری قلبی
طبق نتایج مطالعه ی بزرگی در کشور سوئد، بالغین مبتلا به ADHD بیشتر از افراد نرمال در معرض افزایش نرخ بیماری های قلبی-عروقی هستند.
این اختلال در حدود 2.5 درصد از بزرگسالان جهان شایع است. اغلب همراه با سایر حالات روحی و جسمی فرد که با افزایش خطر بیماری قلبی (CVD) مرتبط است، وجود دارد. اما به این موضوع که آیا اختلال ADHD به طور مستقل با انواع بیماری قلبی-عروقی مرتبط است یا خیر، توجه چندانی نشده است.
در مطالعه اخیرا محققان در تلاش برای کشف این ارتباط در بین 20 بیمار مبتلا به بیماری قلبی-عروقی جدا از عوامل شناخته شده ای مثل دیابت نوع 2، چاقی، مصرف سیگار، مشکلات خواب و اختلالات ذهنی بودند.
آنها متوجه شدند که افراد مبتلا بیش از دو برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به حداقل یک بیماری قلبی- عروقی هستند. در مقایسه با سایر عوامل خطرزا برای CVD، این ارتباط ضعیف تر، ولی همچنان قابل توجه است. همچنین به عنوان یک عامل خطر مستقل برای طیف گسترده ای از بیماری های قلبی محسوب می شود.
میزان افرادی که با وجود بیش فعالی به بیماری قلبی مبتلا میشوند؟
با بررسی بیش از 5 میلیون فرد بزرگسال از جمله حدود 38000 فرد مبتلا به ADHD جمع آوری شد. پس از حدود 12 سال پیگیری، متوجه شدند که در 38 درصد این افراد بیماری های قلبی حداقل یک بار شناسایی شدند.
این خطر برای تمامی بیماری های قلبی-عروقی از جمله: ایست قلبی، سکته مغزی هموراژیک و بیماری های عروق محیطی بالا، و در مردان تا حدودی قوی تر از زنان بود. برخی از اختلالات روانی نیز خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در افراد مبتلا به ADHD بالا می برند. البته، درمان با برخی مواد و داروهای محرک و سایر داروهای روانپزشکی مثل داروهای ضد افسردگی و کاهش اضطراب تاثیر چندانی بر این موضوع نداشتند.
آخرین مطالعه خاطرنشان می کند که پزشکان باید با دقت عوامل روانپزشکی و سبک زندگی را در جهت کمک به کاهش خطر CVD در افراد مبتلا به ADHD در نظر بگیرند. اما همچنان به مطالعات بیشتری برای کشف مکانیسم های مورد قبول در این زمینه از جمله اجزا و ارتباط ژنتیکی نیاز است.
البته باید توجه داشت که این مطالعه دچار محدودیت هایی مانند عدم اطلاعات کافی از برخی عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند: رژیم غذایی و فعالیت بدنی است، که می توانند تاثیرگذار باشند.
مطالب مشابه: