مصرف الکل و خطر سکته مغزی
مصرف الکل با بروز سکته مغزی مرتبط است. به طور کلی، هر چه الکل بیشتر مصرف شود، خطر ابتلا به سکته مغزی بیشتر می شود. این در مورد هر دو نوع سکته مغزی (ایسکمیک و هموراژیک) صادق است.
سکته مغزی:
دلیل سکته ی مغزی، ایجاد لخته ی خون یا هموراژی و درنهایت قطع روند خون رسانی به بخشی از مغز، است. این حالت علت اصلی مرگ و میر و ناتوان شدن افراد در سرتاسر جهان است، اما با این حال؛ از طریق یافتن تعدادی از عوامل خطرزای مهم این بیماری می توان از بروز آن پیشگیری نمود.
دررابطه با ارتباط میان سطح الکل خون یا الکل موجود در نفس فرد با خطر بروز سه بیماری نگران کننده و بزرگ در دوران پیری یعنی بیماری قلبی، سرطان یا سکته هیچ مطالعه و تحقیق آگاه کننده ای وجود ندارد. با این حال؛ مطالعاتی هستند که میزان الکل مصرفی روزانه را با احتمال بروز سکته مرتبط می دانند.
مصرف بیش از حد الکل ممکن است باعث افزایش خطر سکته ی مغزی شود. این بیماری در طول سال با بیش از یک میلیون سکته ی قلبی درسرتا سر جهان در ارتباط است. به گفته ی دانشمندان، خطر ابتلا به سکته درافرادی که در طول روز حداقل سه نوشیدنی الکلی مصرف می کنند و به مصرف منظم و زیاد آن دچار هستند 14 سال زودتر از حد پیش بینی شده اتفاق می افتد.
بیماریهایی که با مصرف الکل مرتبط می باشد:
مطالعات گذشته به موضوع ارتباط میان زیاده روی در مصرف الکل و افزایش خطر بیماری های مختلف پرداخته اند.
این بیماری ها عبارتنداز:
- افزایش قابل توجه خطر ایجاد سرطان معده
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان پانکراس
- افزایش خطر اختلال شناختی
- سرطان پروستات پیشرفته
- کوچک شدن مغز
دلیل ارتباط مصرف الکل با افزایش میزان سکته:
مصرف بیش از حد مجاز الکل، چه به شکل منظم و چه به صورت یکباره، به دلیل ارتباط با تعدادی از شرایط و بیماری های مرتبط با سکته ی مغزی، می تواند باعث افزایش خطر بروز این بیماری شود. مثل:
فشار خون:
مصرف زیاد الکل، با افزایش فشار خون همراه است. این عامل با بیش از نیمی از موارد بروزسکته ی مغزی درارتباط است. مصرف مشروبات الکلی به شکل منظم می تواند به آسیب سیستم گردش خون فرد و افزایش خطر سکته منجر شود.
فیبریلاسیون دهلیزی (AF):
احتمال بروز این بیماری قلبی با مصرف بیش از حد الکل افزایش پیدا می کند. لازم به ذکر است که شانس سکته ی قلبی در افراد مبتلا به AF پنج برابر بیشتر از فرد عادی است. AF ممکن است باعث ایجاد لخته های خون در قلب گردد. درصورت تجزیه ی این لخته های خونی و یا خروج و رفتن به مغز احتمال بروز سکته ی مغزی بالا می رود. افرادی که بروز سکته در آن ها به دلیل ابتلا به AF است نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض مرگ یا ناتوانی جدی پس از سکته قرار می گیرند. الکل همچنین می تواند با داروهایی که برای درمان AF تجویز می شوند تداخل داشته باشد. درصورت مصرف الکل همراه با یک دارو با ضدانعقادی و رقیق کننده ی خون(وارفارین) ، این ماده از لخته شدن خون جلوگیری می کند و خطر خونریزی در مغز یا سکته ی هموراژیک را افزایش دهد.
دیابت:
هورمون انسولین به بدن کمک می کند تا قند موجود درخون را به انرژی تبدیل نماید الکل می تواند نحوه ی پاسخگویی و واکنش بدن فرد نسبت به انسولین را نیز تغییر دهد و درنهایت به دیابت نوع2 منجر شود.
اضافه وزن:
الکل دارای کالری بسیار بالایی است و ازآنجایی که افزایش وزن از عوامل بروز سکته می باشد، مصرف منظم مقادیر زیادی الکل ممکن است به افزایش وزن یا دشواری در کاهش وزن و در مجموع؛ افزایش خطر سکته منجر گردد.
آسیب کبدی:
مصرف مقادیر زیاد الکل ممکن است به کبد آسب برساند و از تولید موادی که در لخته شدن خون فرد موثر است جلوگیری نماید. این اتفاق شانس خونریزی مغزی یا سکته ی هموراژیک را افزایش می دهد.
عوارض سکته ی مغزی:
مصرف الکل می تواند اثر تغییرات گفتاری، تفکر، بینایی و تعادل ناشی از سکته را افزایش دهد.درصورتی که فرد از خستگی نیز رنج ببرد، الکل می تواند این حالت را وخیم تر کند.
پیروی از یک سبک زندگی سالم به بهبودی از سکته کمک می نماید:
- داشتن فعالیت
- مصرف غذای سالم
- عدم استعمال دخانیات
- اجتناب از مصرف بیش از حد الکل
کاهش خطر:
درحالی که خطرات سلامتی ناشی از مصرف منظم الکل روشن و واضح است اما رعایت موارد زیر می تواند خطرات کوتاه مدت آن را برای سلامتی و مصرف کاهش دهد:
- عدم زیاده روی درمصرف
- نوشیدن به آهستگی
- ترکیب با آب
- تلاش برای یافتن موقعیت ها و زمان های مناسب برای کاهش مصرف
- برنامه ریزی برای حداقل 2 تا 3 روز متوالی درهفته بدون مصرف الکل
- جایگزینی با نوشیدنی های کم ضررتر یا فاقد الکل
درصورتی که فرد به دلیل رسیدن به آرامش ودلایل روحی و روانی از این ماده مصرف می نماید، می بایست از روش های سالم تری مثل ورزش، که شیوه ای بسیار سالم تر برای مدیرت استرس است، کمک بگیرد.
درصورت دشواری قطع یا کنترل مصرف الکل، مشورت با پزشک برای راهنمایی بیشتر و همچنین؛ آگاهی نسبت به ابزار های کمکی، حمایت های لازم و اطلاعات مورد نیاز می تواند در این مسیر کمک کننده باشد. از هر چهار فرد یک نفر در طول دوران زندگی خود در معرض خطر سکته قرار می گیرد اما؛ تقریبا تمامی انواع سکته با رعایت نکات لازم قابل پیشگیری هستند.
مطالب مشابه:
مصرف الکل در دوران بارداری
سندرم الکل جنینی
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)
سد خونی مغزی
استروژن و کاهش سکته مغزی
منابع: healthlibrary.askapollo, medicalnewstoday, strokefoundation, medicalnewstoday
1 دیدگاه