فواید زعفران در دوران بارداری
زعفران که طلای سرخ نیز نامیده می شود، به دلیل خواص دارویی که دارا می باشد، اغلب به مادران باردار توصیه می شود. اما هیچ مدرک علمی برای تایید آن وجود ندارد. با این حال، مصرف زعفران در دوران بارداری هم تاثیرات مفید و هم آثار مضر دارد.
زعفران ادویه ای مربوط به قاره ی آسیا است و در درجه اول برای طعم و رنگ غذا استفاده می شود. این ادویه از گل های بنفش گیاه Crocus sativus برداشت می شود. فرآیند برداشت، که شامل چیدن دستی و خشک کردن کلاله ها (بخشی از گل) است، کار فشرده و فرسایندهای است. از این رو یکی از گران ترین ادویه های دنیا محسوب می شود.
زعفران، گرانترین ادویه جهان، بهطور سنتی برای درمان افسردگی خفیف تا متوسط استفاده میشود.
مواد مغذی کلیدی زعفران برای بارداری سالم:
برخی از مواد زیست فعال (ترکیبات شیمیایی با مقدار کم که نقش آن ها در بهبود سلامت فرد محتمل است) کلیدی زعفران شامل کاروتنوئیدها (کروسین، کروستین منشأ گرفته از پیروکروسین و سافرانال)، فلاونوئیدها، ترپنوئیدها، اسیدهای آمینه و آلکالوئیدها می باشد. این مواد فعال دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند که التهاب را کاهش می دهد، از سلامت قلب و سیستم ایمنی بدن حمایت می کند و موجب بهبود خلق و خوی فرد می شود.
این اجزای زیست فعال درکنار هم، زعفران را به یک مکمل ارزشمند برای یک رژیم غذایی سالم تبدیل می کند، به ویژه درصورتی که در دوران بارداری به میزان متعادل مصرف شود.
فواید زعفران در دورن بارداری:
زعفران، این ترکیب تقویت کننده برای سلامتی، چگونه به مادران باردار کمک می کند.
-
کمک به هضم غذا
بسیاری از زنان از یبوست، نفخ و سوزش سر دل در دوران بارداری شکایت دارند که نتیجه هضم نامناسب است. مصرف منظم زعفران با کاهش اسیدیته، بهبود جریان خون و به طور کلی افزایش متابولیسم باعث کاهش این علائم می شود. طبق تحقیقات انجام شده، زعفران در دوران بارداری نقش مهمی در درمان انواع اختلالات دستگاه گوارش دارد. کاهش متابولیسم بدن زنان باردار در این دوران شایع است و باعث کندشدن سیستم گوارشی آنها می شود. زعفران به نقش خود در تحریک جریان خون در شریان های معده شناخته شده است و به هضم غذا کمک می کند.
-
تنظیم فشار خون
ضربان قلب و نوسانات فشار خون در زنان باردار امری شایع است. مصرف زعفران در بارداری می تواند به بهبود این تغییرات کمک کند. زعفران حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و کروستین است که به کاهش فشار خون بالا معروف هستند.
-
کاهش نوسانات خلقی
همه ما می دانیم که نوسانات خلقی یکی از رایج ترین علائمی است که زنان باردار تجربه می کنند. مطالعات نشان می دهد که زعفران به بهبود نوسانات خلقی در دوران بارداری و کاهش افسردگی پس از زایمان کمک می کند. این ماده با افزایش سطح سروتونین (یک ماده شیمیایی افزایش دهنده خلق و خو) در مغز به عنوان یک ترکیب ضد افسردگی عمل می کند.
-
احتمال تسکین علائم تهوع صبحگاهی
زعفران به فواید خود در اختلالات گوارشی از جمله: زخم معده، سندرم روده تحریک پذیر و بیماری التهابی روده شناخته شده است. کاروتنوئید کروسین و کروستین موجود در زعفران دارای اثرات ضد التهابی هستند و می توانند به تسکین تهوع صبحگاهی کمک کنند.
-
افزایش کیفیت خواب
یکی از تمایلات و دغدغه های اغلب زنان باردار، خواب شبانه می باشد. با پیشرفت بارداری، خواب با کیفیت برای مادران باردار به دلیل ناراحتی و گرفتگی عضلات دشوار می گردد. زعفران نه تنها یک آنتی اکسیدان عالی است، بلکه یک آرام بخش گیاهی می باشد که می تواند گرفتگی عضلات را تسکین دهد و موجب آرامش فرد شود و این موضوع، خواب با کیفیت را تسهیل می کند.
-
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
این گیاه دارای آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها و پتاسیم است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. کروستین موجود در زعفران باعث کاهش سطح کلسترول در خون و کاهش تجمع چربی و کلسترول در داخل و روی دیواره شریان های قلب می شود.
علاوه بر موارد بالا، مطالعات نشان داده اند که مصرف زعفران در دوران بارداری می تواند آمادگی دهانه رحم را در بارداری های کامل افزایش دهد.
-
رفع گرفتگی عضلات
بسیاری از زنان از گرفتگی عضلات در پاها و شکم و درد مفاصل در سه ماهه سوم شکایت دارند. زعفران که دارای خواص ضد اسپاسم و ضد درد است می تواند به رفع انقباضات بیش از حد در عضلات و شل شدن مفاصل و کاهش دردهای عضلانی در دوران بارداری کمک کند.
کدام ماه بارداری برای مصرف زعفران بی خطر است؟
بهتر است در سه ماهه اول بارداری از مصرف زعفران پرهیز شود، چراکه به نظر می رسد اثر تضعیف کننده بر دهانه رحم دارد و ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد. با این حال، زعفران برای مصرف از سه ماهه دوم بارداری، زمانی که بارداری پایدارتر است، به دلیل فواید آن برای خلق و خو و تقویت هاضمه بی خطر در نظر گرفتهمی شود. با این وجود، همیشه قبل از افزودن هر غذا یا ماده جدید به رژیم غذایی در دوران بارداری می بایست با پزشک مشورت شود.
عوارض زعفران در دوران بارداری:
مصرف زعفران فواید زیادی دارد. با این حال، مصرف بیش از حد آن می تواند سمی و خطرناک باشد.
برخی دیگر از عوارض مصرف زیاد زعفران در بارداری عبارتند از:
- سرگیجه
- سردرد
- خواب آلودگی
- بی خوابی
- استفراغ
- واکنش های آلرژیک
- حساسیت مفرط: خشکی دهان، اضطراب، گیجی و بی قراری
آیا زعفران می تواند موجب تغییر رنگ پوست کودک شود؟
یکی از دلایل پذیرش مصرف این ماده در دوران بارداری، تأثیر ظاهری آن بر رنگ پوست کودکان است. در برخی فرهنگ ها این اعتقاد وجود دارد که زعفران پوست کودک را روشن تر می کند. با این حال، به نظر نمی رسد هیچ مدرک علمی مبنی این تاثیر زعفران در دوران بارداری وجود داشته باشد.
به طورکلی
تحقیقات نشان میدهد که زعفران برای مادران باردار در سه ماهه اول بارداری بیخطر نیست، بنابراین بهتر است از مصرف آن خودداری کنید. همچنین بهتر است قبل از مصرف این ادویه در دوران بارداری با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. تا زمان تعیین یک میزان مشخص از زعفران نباید به مصرف این ادویه اقدام نمود.
مطالب مشابه:
مصرف عسل در دوران بارداری
رنگ کردن مو در دوران بارداری
مسمومیت غذایی در دوران بارداری
مصرف چای در دوران بارداری
کاشت ناخن در دوران بارداری
منابع: lifecell, ckbhospital