خونریزی در بارداری
خونریزی واژینال در دوران بارداری می تواند ترسناک باشد. با این حال، همیشه نشانه ای از مشکل نیست. خونریزی در سه ماهه اول (هفته اول تا دوازدهم) ممکن است رخ دهد و بیشتر زنانی که در دوران بارداری دچار خونریزی می شوند، نوزادان سالمی به دنیا می آورند.
با این حال، مهم است که خونریزی واژینال در دوران بارداری را جدی بگیرید. گاهی اوقات خونریزی در دوران بارداری نشان دهنده یک سقط جنین قریب الوقوع یا وضعیتی است که نیاز به درمان فوری دارد. با درک شایع ترین علل خونریزی واژینال در دوران بارداری، می دانید که به دنبال چه چیزی باشید – و چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید.
علل خونریزی در بارداری:
خونریزی واژینال در دوران بارداری دلایل زیادی دارد. برخی جدی هستند و بسیاری نه.
سه ماهه اول:
علل احتمالی خونریزی واژینال در سه ماهه اول عبارتند از:
- حاملگی خارج از رحم (در آن تخمک بارور میشود و در خارج از رحم مانند لوله فالوپ لانه گزینی و رشد می کند).
حاملگی خارج از رحم زمانی است که یک تخمک بارور شده در خارج از رحم به عنوان مثال در لوله فالوپ لانه گزینی می شود. این می تواند باعث خونریزی شود و خطرناک است زیرا تخمک بارور شده نمی تواند به درستی در خارج از رحم رشد کند. تخمک باید برداشته شود، که می تواند از طریق عمل یا با دارو انجام شود.
- خونریزی لانه گزینی (که حدود 10 تا 14 روز پس از لقاح رخ می دهد، زمانی که تخمک بارور شده در پوشش داخلی رحم لانه گزینی می کند).
- سقط جنین (از دست دادن خود به خود بارداری قبل از هفته بیستم): اگر بارداری قبل از هفته بیست و چهارم به پایان برسد، سقط جنین نام دارد. از هر 5 بارداری حدود 1 باردرای با سقط به پایان می رسد.
بسیاری از سقط های زودرس (قبل از هتفه 14) به این دلیل اتفاق می افتد که نوزاد مشکل دارد. همچنین می تواند علل دیگری مانند مشکلات هورمونی یا لخته شدن خون وجود داشته باشد.
بیشتر سقط ها در 12 هفته (3 ماه) اول بارداری اتفاق می افتد و متاسفانه نمی توان از بسیاری از آنها پیشگیری کرد.
- بارداری مولار (یک اتفاق نادر که آن یک تخمک بارور شده غیرطبیعی به جای نوزاد به بافت غیرطبیعی تبدیل می شود).
- مشکلات دهانه رحم، مانند عفونت دهانه رحم، دهانه رحم ملتهب یا رشد غیر طبیعی روی دهانه رحم
سه ماهه دوم و سوم:
علل احتمالی خونریزی واژینال در سه ماه دوم یا سوم عبارتند از:
- دهانه رحم ناتوان (یا نارسایی دهانه رحم): (باز شدن زودرس دهانه رحم که می تواند منجر به زایمان زودرس شود).
- سقط جنین (قبل از هفته بیستم) یا مرگ داخل رحمی جنین
- جدا شدن جفت (جفت بخشی است که مواد مغذی و اکسیژن را به نوزاد می رساند.) در این حالت جفت از دیواره رحم جدا می شود.
- جفت سرراهی (زمانی که جفت دهانه رحم را می پوشاند و منجر به خونریزی شدید در دوران بارداری می شود)
- زایمان زوردرس (که ممکن است منجر به خونریزی جفت شود – به خصوص زمانی که با انقباضات، کمر درد مبهم یا فشار لگن همراه باشد).
- مشکلات دهانه رحم (مانند عفونت دهانه رحم، دهانه رحم ملتهب یا رشد غیر طبیعی بر روی دهانه رحم)
- پارگی رحم (یک اتفاق نادر اما تهدیدکننده زندگی است که در آن رحم در امتداد خط اسکارِ سزارین قبلی پاره می شود.)
خونریزی طبیعی واژینال در اواخر بارداری:
خونریزی خفیف، که اغلب با مخاط مخلوط می شود، در نزدیکی پایان بارداری می تواند نشانه شروع زایمان باشد. این ترشحات واژن صورتی یا خونی است و به ظاهر خونی معروف است.
در صورت خونریزی در دوران بارداری چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
مهم است که هر گونه خونریزی واژینال در دوران بارداری را به پزشک خود گزارش دهید. به پزشک توضیح دهید که چه مقدار خون از دست دادید، چه شکلی به نظر می رسد و آیا شامل لخته یا بافت است یا خیر.
اگر در سه ماهه اول بارداری خونریزی داشتید:
در طول سه ماه اول (هفته اول تا دوازدهم):
- اگر لکه بینی یا خونریزی خفیف واژینال دارید که ظرف یک روز از بین می رود، در ویزیت بعدی بارداری خود به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر خونریزی واژینال بیش از یک روز طول کشید، ظرف 24 ساعت با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر خونریزی واژینال متوسط یا شدید دارید، بافتی از واژن دفع می شود، یا هر مقدار خونریزی واژینال همراه با درد شکمی، گرفتگی، تب یا لرز است، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر گروه خون شما Rh منفی است و خونریزی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید زیرا ممکن است به دارویی نیاز داشته باشید که از تولید آنتی بادی هایی جلوگیری کند که ممکن است در بارداری های آینده مضر باشد.
اگر در سه ماهه دوم بارداری خونریزی داشته باشید:
در طول سه ماهه دوم (هفته 13 تا 24):
- اگر خونریزی خفیف واژینال دارید که ظرف چند ساعت از بین می رود، همان روز با پزشک خود تماس بگیرید
- اگر خونریزی واژینال بیش از چند ساعت طول کشید یا با درد شکمی، گرفتگی عضلات، تب، لرز یا انقباضات همراه است، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر در سه ماهه سوم بارداری خونریزی داشته باشید:
در طی سه ماهه سوم (هفته های 25 تا 40):
- اگر هر مقدار خونریزی واژینال یا خونریزی واژینال همراه با درد شکم دارید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
در هفته های آخر بارداری، به یاد داشته باشید که ترشحات صورتی یا خونی واژن ممکن است نشانه زایمان قریب الوقوع باشد. با پزشک خود تماس بگیرید و تایید کنید که آنچه را که تجربه می کنید واقعا خون است. گاهی اوقات ممکن است نشانه ای از یک عارضه بارداری باشد.
خونریزی در اوایل بارداری چقدر شایع است:
خونریزی در سه ماهه اول بارداری در 15 تا 25 درصد از موارد بارداری رخ می دهد. همچنین خونریزی سبک یا لکه بینی می تواند 1 یا 2 هفته بعد از باروری رخ دهد زمانی که تخم بارور شده در پوشش داخلی رحم لانه گزینی می کند. دهانه رحم ممکن است در دوران بارداری راحت تر خونریزی کند زیرا رگ های خونی بیشتری در این ناحیه در حال رشد هستند. لکه بینی یا خونریزی خفیف بعد از رابطه جنسی یا بعد از تست پاپ یا معاینه لگن غیرمعمول نیست.
مطالب مشابه: