بیماری بلانت
بیماری بلانت که به نام تیبیا وارا نیز شناخته می شود، یک اختلال رشد است که بر صفحات رشد استخوان ساق پا (درشت نی) تأثیر می گذارد. این بیماری باعث می شود ساق پای کودک به سمت داخل بچرخد و به شکل انحنای حرف C خم شود.
نوزادان و کودکان نوپا به طور طبیعی پاهای خمیده ای دارند (منحنی به پاهایشان)، اما خمیدگی پاهایشان زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند صاف می شود. کودکانی که مبتلا به بیماری بلانت تشخیص داده شده اند، انحنای مشخصی در پاهای خود دارند که با افزایش سن کودک برطرف نمی شود و با رشد استخوان ها بدتر می شود.
این عارضه در میان راه رفتن های اولیه یا کودکانی که به سرعت وزن میگیرند، شایعتر است. درمان، پای خمیده را با بریس یا جراحی اصلاح میکند.
تفاوت بین بیماری بلانت و پاهای خمیده چیست؟
اگرچه بیماری Blount و پاهای خمیده شبیه به هم هستند، اما تفاوت هایی بین این دو بیماری وجود دارد. کودکان در دوران نوزادی و اوایل کودکی دارای یک انحنای طبیعی برای پاهای خود (کمان) هستند. هنگامی که کودکان شروع به راه رفتن می کنند، این کمان در دو سال اول زندگی صاف می شود. کودکانی که مبتلا به بیماری بلانت تشخیص داده شده اند، در قسمت پایین پاهای خود (زیر زانو) خمیدگی شدید به داخل دارند. شکل کمان در بیماری بلانت بسیار متمایز است و با رشد کودک خود را تنظیم نمی کند، در حالی که کودکان دارای پاهای خمیده به طور طبیعی از این شرایط خارج می شوند.
بیماری بلانت چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
بیماری بلانت نوزادان بزرگتر از یک سال را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری بین یک تا سه سالگی (شروع زودرس) قابل توجه می شود. بیماری بلانت می تواند بعداً در دوران نوجوانی و در میان بزرگسالان (دیر شروع) ایجاد شود. این عارضه در میان افرادی که اضافه وزن دارند، افرادی که به سرعت چاق می شوند یا کودکانی که زود راه می روند (قبل از 12 ماهگی) شایع است.
شیوع بیماری بلانت:
بیماری Blount نادر است و کمتر از 1٪ از جمعیت را مبتلا می کند.
چگونه بیماری بلانت بر بدن فرزند من تأثیر می گذارد؟
بیماری بلانت بر نحوه رشد استخوان ساق پا فرزند تأثیر می گذارد و می تواند باعث خم شدن پای آنها به سمت داخل شود، بنابراین انگشتان پا به جای صاف شدن به سمت داخل می روند و پای آنها منحنی شکل می شوند. اگر درمان نشود، این وضعیت بدتر میشود و خمیدگی میتواند مانع راه رفتن یا شرکت در فعالیتهای بدنی کودک شود، جایی که از پاهای خود استفاده میکند. همچنین می تواند باعث آسیب عصبی در پاهای کودک و آرتریت شود که می تواند دردناک باشد.
علائم:
بزرگترین علامت بیماری بلانت خم شدن پا به زیر زانو (تعظیم) است.
علائم بیماری بلانت عبارتند از:
- در پایی که شبیه منحنی حرف C است خم شوید.
- تعظیم زیر زانو روی یک پا یا هر دو پا تأثیر می گذارد.
- انگشتان پا و پاها به جای مستقیم به سمت داخل هستند.
تعظیم در کودکان نوپا باعث ایجاد درد نمی شود، اما نوجوانان ممکن است زانو درد را احساس کنند که با فعالیت بدنی بدتر می شود. علائم شدید بیماری بلونت عبارتند از:
- آرتروز زانو.
- مشکل در راه رفتن.
- آسیب مفاصل و اعصاب.
علل بیماری بلانت:
علت دقیق بیماری Blount ناشناخته است. مطالعات نشان می دهد کودکانی که قبل از 12 ماهگی راه می روند و نوجوانانی که به سرعت وزن اضافه می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. مطالعات دیگر نشان می دهد که این بیماری می تواند ژنتیکی باشد.
آیا بیماری بلانت ارثی است؟
در برخی موارد، بیماری بلانت ارثی است (از والدین شما به ارث رسیده است) و در خانواده ها ایجاد می شود. صفحات رشد (ناحیه ای در انتهای استخوان ها که مسئول رشد استخوان جدید است) قسمت داخلی استخوان ساق پا (درشت نی) به طور معمول برای افرادی که بیماری بلانت تشخیص داده شده است، ایجاد نمی شود. علت رشد ناکافی صفحات رشد درشت نی می تواند به ژنی مرتبط باشد که از والدین خود در طول بارداری به دست می آورید.
تشخیص و آزمایشات
بیماری بلانت چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک بیماری بلانت را پس از انجام معاینه فیزیکی و همچنین درخواست عکسبرداری با اشعه ایکس از پاهای فرزندتان (از مچ پا تا لگن) تشخیص میدهد. تصویربرداری با اشعه ایکس به پزشک کمک میکند تا ببیند استخوانهای کودک چگونه رشد میکند و همچنین به پزشک در تشخیص علت انحنای پای کودک به سمت داخل کمک می کند.
تشخیص بعد از دو سالگی اتفاق میافتد زیرا کمانهای طبیعی در پاهای کودکان در این مدت صاف میشوند. اگر پس از دو سال هنوز یک کمان در پاهای فرزندتان وجود داشته باشد، پزشک به بیماری بلانت مشکوک شده و آزمایشهای تصویربرداری را برای تأیید تشخیص تجویز میکند.
درمان:
درمان برای هر فردی با تشخیص این بیماری متفاوت است و ممکن است بر اساس سن و شدت خمیدگی متفاوت باشد.به طورکلی درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بریس: پزشک به کودک توصیه می کند از بریس استفاده کند که از ران تا پای او امتداد دارد. بریس ها در بین کودکان کمتر از سه سال رایج تر است. بریس ها معمولا در شب به مدت یک سال پوشیده می شوند.
- جراحی: جراحی، مانند: استئوتومی (برش استخوان)، پس از چهار سالگی انجام می شود. جراحی میتواند شامل افزودن منگنهها، پینها یا آبکاری نواری کششی یا برداشتن یا افزودن تکهای از استخوان به استخوان درشت نی آسیبدیده برای صاف کردن ساق پا باشد.
مراقبت از فرزند پس از جراحی:
پس از جراحی برای درمان بیماری بلانت، مهم است که محل جراحی فرزند را از نظر عفونت تحت نظر داشته باشید و مطمئن شوید که کودک به مدت شش تا هشت هفته روی پا(های) آسیبدیده وزن وارد نمیکند. فشار بیش از حد به محل جراحی می تواند باعث جابجایی اسخوان و عدم بهبود صحیح آن شود.
بیماری بلانت چقدر طول می کشد؟
بیماری بلانت در صورت عدم درمان ممکن است تا آخر عمر ادامه داشته باشد و با رشد کودک بدتر شود. باتوجه به شدت تشخیص کودک شما و پس از درمان، حالت کمان مانند در پای او پس از بهبودی از عمل جراحی یا پس از یک سال استفاده از بریس بهبود مییابد. این خطر وجود دارد که این حالت کمان مانند پس از درمان بازگردد. بنابراین ویزیت های منظمی با پزشک کودک خود داشته باشید تا اثربخشی برنامه درمانی او را بررسی کنید.
به طورکلی
پاهای خمیده به طور طبیعی در نوزادان ایجاد می شود و زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند یا تا دو سالگی از بین می رود. اگر متوجه شدید که پاهای فرزندتان صاف نمی شود یا کمان او با افزایش سن مشخص تر می شود، برای بررسی به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان زودهنگام به طور موثری از بدتر شدن کمان جلوگیری می کند و از بروز عوارضی مانند: آرتریت و آسیب عصبی جلوگیری می کند.
مطالب مشابه:
بیماری پاژه استخوان
تومور استخوان (سارکوم)
ناهنجاری آرنولد کیاری
اثرات مثبت شیردهی
گرفتگی عضلات پا در شب
منبع: my.clevelandclinic