تب مالت (بروسلوز)
بروسلوز یا تب مالت بیماری است که عامل آن باکتری بروسلا است. نوشیدن شیر غیر پاستوریزه، خوردن محصولات فرآوری شده از شیر غیر پاستوریزه یا دست زدن به حیوانات آلوده باعث انتقال تب مالت میشود. علائم ممکن است برای مدت طولانی ظاهر شوند و از بین بروند و شامل تب، درد مفاصل و تعریق می باشند. بروسلوز با آنتی بیوتیک درمان میشود.
تب مالت یا بروسلوز چیست؟
بروسلا عامل بیماری بروسلوز یا تب مالت است. این بیماری می تواند علائم مبهمی مانند تب، درد مفاصل و عرق کردن ایجاد کند که برای مدت طولانی ظاهر می شوند و از بین می روند.
بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است. یعنی شما آن را از حیوانات دریافت می کنید. نام های دیگر بروسلوز تب موج دار، تب مالت، تب مدیترانه ای است.
بروسلوز چه کسانی را مبتلا می کند؟
تب مالت در اکثر کشورهای جهان شایع است. فرد در معرض خطر بالای ابتلا به بروسلوز است اگر:
- دامپزشک است یا با حیوانات کار می کند
- در مزرعه لبنیات کار می کند
- قصاب است، در کشتارگاه کار می کند یا با گوشت خام سرو کار دارد
- حیوانات را شکار می کند یا از آنها لباس تهیه می کند.
- در آزمایشگاهی کار می کند که بروسلا را مورد آزمایش و بررسی قرار می دهند
- گوشت نیمه پز یا فراورده های شیری غیرپاستوریزه مصرف می کند.
میزان شیوع تب مالت (بروسلوز):
هر ساله حدود 500000 مورد بروسلوز وجود دارد. بروسلوز در ایالات متحده نادر است و هر سال تنها 100 تا 200 مورد مشاهده می شود.
تب مالت با انسان چه می کند؟
بروسلا، باکتری عامل تب مالت، از طریق دهان، بینی، چشم ها یا نواحی آسیب دیده پوست وارد بدن می شود. از آنجا به غدد لنفاوی یا بافت های بدن وارد می شود و به آرامی تکثیر می شود. از آنجا، تقریبا هر قسمت از بدن از جمله قلب، کبد، مغز و استخوان ها را مبتلا می کند و باعث تورم و آسیب می شود.
علائم و نشانه های بروسلوز چیست؟
پس از ابتلا به باکتری، علائم تب مالت دو تا چهار هفته یا بیشتر طول می کشد. علائم ممکن است برای ماه ها یا سال ها ظاهر شوند و از بین بروند، از جمله:
- تب
- عرق کردن (برخی اوقات با بوی کپک زدگی)
- درد مفاصل، به ویژه در لگن، زانو یا کمر
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- سردرد
- درد شکم (معده)
- بی اشتهایی یا ناراحتی معده
- افسردگی
- غدد لنفاوی بزرگ و دردناک
- به طور کلی احساس ناخوشی
چه چیزی باعث بروسلوز می شود؟
انواع مختلفی از باکتری های بروسلا باعث تب مالت می شوند. از جمله B. suis، B abortus، B. canis، B. meliensis. حیوانات حامل بروسلا هستند. از جمله:
- گاو
- بزها
- خوک ها
- آهو
- گوزن شمالی
- گوسفند
- سگ ها
- شتر
چطور بروسلوز انتقال می یابد؟
تب مالت از طریق تماس با حیوان مبتلا یا محصولات لبنی غیرپاستوریزه منتقل میشود. ممکن است از طرق زیر به این بیماری مبتلا شوید:
- نوشیدن شیر غیرپاستوریزه (خام) یا خوردن پنیر، بستنی یا سایر محصولات لبنی غیرپاستوریزه: حیوانات مبتلا شیر آلوده تولید می کنند. با این حال، پاستوریزاسیون باکتری ها را از بین می برد. بنابراین می توانید با خیال راحت شیر گوسفند، بز، گاو، یا شتر را حتی اگر مبتلا به تب مالت است بنوشید.
- تماس با بافت یا مایعات بدن حیوان مبتلا: بروسلا می تواند از طریق پوست خراشیده یا آسیب دیده یا از طریق چشم، بینی یا دهان وارد بدن شود.
- استنشاق بروسلا: شما ممکن است ذرات بروسلا را از طریق هوا استنشاق کنید. که معمولا از طریق مواجه با بافت یا خون حیوان مبتلا رخ می دهد. اگر در آزمایشگاه با بروسلا کار می کنید، یا در مزرعه، کشتارگاه یا کارخانه بسته بندی گوشت کار می کنید یا گوشت نیمه پز مصرف می کنید، در معرض خطر انتقال از این روش هستید.
در حالی که انتقال شخص به شخص بسیار نامحتمل است، در موارد بسیار نادری ممکن است از این طریق انتقال یابد:
- از شخصی که باردار است به نوزاد تازه متولد شده
- از طریق شیردهی
- از طریق رابطه جنسی
آیا بروسلوز یک بیماری مقاربتی محسوب می شود؟
خیر، تب مالت به عنوان بیماری STD یا STI در نظر گرفته نمی شود. تنها موارد بسیار نادری از بروسلوز از طریق تماس جنسی منتقل می شوند.
تب مالت چطور شناسایی می شود؟
پزشک با پرسش در مورد علائم و نشانه ها و انجام آزمایش خون، بافت یا سایر نمونه ها بیماری را تشخیص می دهد. از آنجایی که علائم آن می تواند مشابه سایر بیماری ها باشد، پزشک ممکن است سایر علل را مورد آزمایش قرار دهد و با رد سایر گزینه ها بیماری تب مالت را تایید کند.
بهترین روش برای تایید عفونت بروسلا از طریق کشت باکتری از مایع یا بافت بدن است. بروسلا باکتری کُند-رشد است. بنابراین ممکن است چند هفته طول بکشد تا تشخیص بیماری تایید شود. برای بررسی علائم بروسلا ممکن است در طول چند هفته بیش از یک آزمایش خون نیاز باشد.
برای تشخیص بیماری تب مالت چه تست های انجام می شود؟
پزشک ممکن است از مایعات بدن نمونه برداری کند، و برای کمک به تشخیص بروسلوز ممکن است از تست های تصویربرداری یا سایر آزمایشات استفاده کند.
- آزمایشات خون: پزشک با استفاده از یک سوزن از بازوی شما یک نمونه خون می گیرد. آزمایشگاه ممکن است به دنبال علائم و نشانه های بروسلا (آنتی بادی ها، آنتی ژن ها یا DNA) در خون باشد یا نمونه را کشت دهد (کشت باکتری)
- تست های مایعات دیگر بدن: پزشک یا کارشناس آزمایشگاه ممکن است نمونه های مایع از کانال نخاعی، مفاصل یا سایر بخش های بدن تهیه کند و در آنها به دنبال نشانه های بروسلا باشد یا نمونه را کشت دهد.
- بیوپسی بافت: پزشک ممکن است نمونه های از مغز استخوان یا دیگر بافت ها تهیه کند و علائم حضور بروسلا را بررسی کند یا نمونه را کشت دهد.
- تصویربرداری: بسته به اینکه کدام بخش از بدن تحت تاثیر قرار گرفته است. پزشک ممکن است درخواست تصویربرداری با اشعه X، اسکن های CT، MRI، اسکن استخوان، سونوگرافی و یا اکوکاردیوگرام بدهد. اینها از داخل بدن شما عکس می گیرند تا ببینند آیا تغییراتی در استخوان یا اندام های شما رخ داده است.
آزمایش های تشخیصی تب مالت:
- تست رایت (Wright): در این آزمایش میزان آنتی بادی های تولید شده علیه بروسلا در بدن آزمایش میشود. مثبت بودن این تست الزاماً دلیل بر بیماری نیست. پزشک نتایج آزمایش را بر اساس علائم تفسیر میکند.
- تست کومبس رایت (Coombs Wright): آنتی بادی ها در بدن فرد مبتلا به باکتری تولید شده اما این آنتی بادیها عمدتاً از نوع IgG هستند که توان آگلوتیناسیون را ندارند و به عبارتی توسط آزمایش رایت نمی توان آنها را شناسایی کرد. در این گونه موارد از معرف کومبس یا آنتی بادی های ضد گلوبولین های انسانی برای مشاهده آنتی بادی ها در سرم بیمار استفاده می شود.
- آزمایش ME۲: این آزمایش برای تشخیص حاد یا مزمن بودن بیماری استفاده می شود. در این آزمایش ماده ای به سرم بیمار اضافه کرده که تمام IgM های موجود در سرم بیمار را از بین می برد و تنها IgG باقی می ماند.
- کشت خون : از آنجایی که باکتری بروسلا میتواند وارد خون شده و باکتریمی و یا حتی عفونت منتشر در بدن بیمار ایجاد کند، جدا کردن باکتری از خون در مراحل حاد بیماری از طریق این آزمایش میسر است.
تب مالت چطور درمان می شود؟
پزشک بروسلوز را با ترکیبی از حداقل دو نوع آنتی بیوتیک درمان می کند. شما باید آنها را حداقل برای شش تا هشت هفته مصرف کنید. بسته به مورد خاص شما، ممکن است به درمان های دیگری (مانند تخلیه مناطق آلوده یا مدیریت عوارض) نیاز داشته باشید.
چه داروهایی برای درمان تب مالت استفاده می شود؟
آنتی بیوتیک هایی که برای درمان بروسلوز تجویز می شود عبارتند از:
- استرپتومایسین یا جنتامایسین
- ریفامپین
- داکسی سایکلین
- تری متوپریم / سولفامتوکسازول
- سیپروفلوکساسین
چگونه می توان بیماری بروسلوز را مدیریت کرد؟
معمولا آنتی بیوتیک تجویز میشود. از پزشک خود بپرسید که آیا داروهای بدون نسخه (OTC) یا درمان های دیگری وجود دارد که برای درمان علائم شما بی خطر هستند.
چطور می توان خطر ابتلا به تب مالت را کاهش داد؟
- پرهیز از شیر غیرپاستوریزه
- از غذاهایی که از شیر غیرپاستوریزه درست میشوند پرهیز کنید.
- هنگام کار با حیوانات و بافت های حیوانی از وسایل ایمنی مناسب استفاده کنید. این ممکن است شامل دستکش، پیش بند، یا عینک باشد.
- قصابان، دامپزشکان، شکارچیان، کشاورزان، و افرادی که در کشتارگاه یا آزمایشگاه های پزشکی کار می کنند باید مراقب باشند.
- گوشت را در دمای مطمئن بپزید و همیشه دست ها و سطوح و ظروفی را که برای تهیه غذا استفاده می کردید بشویید.
عوارض بروسلوز:
اگر بیماری برای مدت طولانی درمان نشود، برخی عوارض بسیار محتمل است از جمله:
- آرتریت دائمی
- بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) یا طحال (سپلنومگالی)
- بروسلوز چرکی کبدی طحال مزمن (CHSB): CHSB عفونتی است که باعث ایجاد آبسه در طحال و کبد می شود. ممکن است سال ها پس از عفونت بروسلا رخ دهد.
- عفونت و التهاب قلب (اندوکاردیت): مغز یا پوشش آن (آنسفالیت یا مننژیت)، ستون فقرات (اسپوندیلیت)، استخوان ها (استئومیلیت) یا کمر (ساکروایلیت).
- تورم اپیدیدیم (لوله ای که اسپرم را حمل می کند) و بیضه (اپیدیدیم-ارکیت)
- سقط جنین
آیا بروسلوز می تواند باعث مرگ شود؟
مرگ فرد مبتلا به تب مالت بسیار نادر است. نرخ مرگ و میر بروسلوز بین 1% و 2% از کل موارد است.
مطالب مشابه: