بیماری قلبی دوران کودکی
رژیم و ورزش موجب کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی در جنین هایی که مادرانی چاق دارند می شود.
بیماری قلبی در کودکان حتی می تواند متاثر کننده تر از بزرگسالان باشد. این بیماری ها به چنددسته تقسیم می شوند:
- بیماری قلبی مادرزادی
- آترواسکلروز
- آریتمی
- بیماری کاوازاکی
- سوفل قلبی
- پریکاردیت
- بیماری روماتیسمی قلبی
- عفونت ویروسی
بیماری قلبی مادرزادی
این بیماری همانطور که از نامش پیداست به صورت مادرزادی در فرد وجود دارد و معمولا به علت نقائص قلبی در هنگام تولد ایجاد می شود.
این بیماری از راه های زیر بر روی کودک اثر می گذارد:
- اختلالات دریچه قلب، مانند دریچه آئورت، که منجر به محدود شدن جریان خون می شود.
- عدم رشد سمت چپ قلب
- بیماری هایی که در قلب حفره ایجاد می شود، مثل نقائص سپتوم دهلیزی
آترواسکلروز
این اصطلاح برای توصیف تجمع چربی و پلاک های پر از کلسترول در شریان ها استفاده می شود. هر چقدر که این تجمع زیادتر شود، شریان ها سفت تر و باریک تر میشود و منجر به افزایش احتمال لختگی خون و سکته قلبی می شود. این پروسه معمولا در طی سال ها اتفاق می افتد و ابتلای کودکان و نوجوانان به آن معمول نیست.
آریتمی قلبی
حالتی است که در آن ریتم قلب غیرطبیعی است و ممکن است باعث کاهش کارآیی پمپاژ قلب شود.
انواع مختلفی از آریتمی می تواند در کودکان اتفاق بیفتد، از جمله:
- سرعت بالای ضربان قلب (تاکی کاردی)
- سرعت پایین ضربان قلب (برادی کاردی)
- سندرم WPE
- سندرم LQT
از علائم این بیماری می توان به خستگی، ضعف، سرگیجه، غش کردن و سختی در مصرف غذا اشاره کرد.
سندرم کاوازاکی
سندرمی نادر است که در درجه اول کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد و موجب التهاب در رگ های خونی، پا، دهان، لب و گلو می شود.
سوفل قلبی
صدای زمزمه مانندی است که از چرخش جریان خون در حفره ها یا دریچه های قلب یا رگ های خونی نزدیک به قلب ایجاد می شود. اغلب اوقات بی خطر است. اما گاهی می تواند نشانه یک بیماری قلبی-عروقی باشد.
پریکاردیت
در این حالت لایه نازک یا غشایی که اطراف قلب را پوشانده (پریکارد) ملتهب و یا عفونی می شود. مقدار مایع میان دولایه آن افزایش پیدا میکند و در عملکرد پمپاژ قلب اختلال ایجاد می کند.
بیماری قلبی روماتیسمی
باکتری استرپتوکوکوس در صورت عدم درمان، میتواند منجر به بیماری روماتیسمی قلبی نیز شود. این بیماری ممکن است به صورت جدی و دائمی به حفره ها و ماهیچه قلب آسیب برساند.
عفونت ویروسی
ویروس ها علاوه بر اینکه منجر به بیماری های تنفسی و آنفولانزا می شوند ممکن است بر سلامت قلب نیز تاثیر بگذارند. عفونت ویروسی ممکن است منجر به التهاب میوکاردیت و تاثیر بر توانایی قلب در پمپاژ خون به تمام بدن شود. ولی در عین حال نادر است و بروز علائم کم و شبیه به آنفولانزا دارد.
ورزش در دوران بارداری
در مطالعه جدیدی کشف کردند که تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی و ورزش در طول بارداری در مقابل بیماری های قلبی و عروقی از فرد محافظت می کند.
این مطالعه که از طریق مجله بین المللی چاقی و محققان کالج کینگز لندن منتشر شده و به این کشف رسیده است که اگر مادران کودکان 3 ساله در طول بارداری چاق بوده باشند، عوامل خطر نسبتا بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی در آینده را نشان دادند. مداخله و تغییر در سبک زندگی می تواند این خطرات را کاهش دهد.
در این کشور بیش از نیمی از زنان در طول دوران مراقبت های بارداری خود چاق بودند یا اضافه وزن داشتند. شواهد رو به افزایشی بیانگر ارتباط اختلالات قلبی در کودکان و چاقی هستند و بیماری های قلبی جدی از رحم و دوران جنینی آغاز می شوند.
زنان مبتلا به چاقی
در یک بررسی، زنان مبتلا به چاقی با (BMI بیشتر از 30) در اوایل بارداری را به صورت تصادفی به دو دسته مداخلات ورزشی و رژیم غذایی و همچنین مراقبت های استاندارد برای بارداری تقسیم کردند.
این مداخلات شامل مشاوره یک به یک، محدود کردن مصرف چربی های اشباع، مصرف غذاهایی با قند کم مثل سبزیجات و حبوبات، تعدیل و نظارت بر فعالیت بدنی و ضبط آن بود.
در حیطه افزایش وزن دوران بارداری، فعالیت بدنی، رژیم غذایی سالم تر و پروفایل متابولیک حاصل شد.
پیگیری کودکان 3 ساله نشان داد که فرزندان مادرانی که به چاقی مبتلا هستند، شواهدی مبنی بر بازسازی قلب دارند که خطری برای بیماری های قلبی عروقی در آینده است.
شواهد بازسازی قلب و خطرات قلبی
تغییرات آنها شامل افزایش ضخامت ماهیچه قلب، افزایش ضربان قلب در حالت استراحت و شواهدی مبنی بر اختلال اولیه در استراحت قلب و افزایش فعالیت عصب سمپاتیک در مقایسه با زنان با وزن طبیعی است.
فرزندان مادرانی که تحت مداخلات درمانی قرار گرفتند از این عوارض دور باقی ماندند.
بنا به اظهارات دکتر پائول تیلور، که این مطالعه به رهبری ایشان انجام شده است، به نظر می رسد چاقی بارداری بر روی رشد سیستم اعصاب و قلب جنین تاثیر می گذارد و تا 3 سالگی بروز پیدا می کند. تغییرات سبک زندگی می تواند برای محافظت در برابر بازسازی قلب جنین کمک کند. فرضیه ای مبنی بر این وجود دارد که تغییرات بر روی قلب و فعالیت آن در طول زمان بدتر می شود و کودک را در معرض خطر بیشتر بیماری های قلبی قرار می دهد. بهبود تغییرات غذایی و فعالیت بدنی در طول بارداری ممکن است که منجر به کاهش این خطر شود.
مطالب مشابه: