اسپاسم مری چیست؟
اسپاسم مری انقباضات ماهیچه ای غیر طبیعی در مری (لوله ای که گلو را به معده متصل می کند) است. این اسپاسم ها رسیدن غذا به معده را سخت تر می کنند و می توانند دردناک باشند. مانند: درد ناگهانی و شدید قفسه سینه که از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد. برخی افراد ممکن است آن را با درد قلبی اشتباه بگیرند که به آن آنژین نیز میگویند.
اسپاسم مری معمولاً فقط گاهی اتفاق می افتد و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اما گاهی اوقات اسپاسم ها مکرر هستند و می توانند از عبور غذا و مایعات از مری جلوگیری کنند. اگر اسپاسم مری در توانایی فرد در خوردن یا نوشیدن تداخل ایجاد کند، درمان هایی در دسترس هستند.
انواع اسپاسم مری:
اسپاسم مری می تواند ماهیچه های مری را تحت تاثیر قرار دهد. دو نوع اصلی آن عبارتند از:
اسپاسم منتشر (یا دیستال) مری: در این نوع انقباضات عضلانی ناهماهنگ، بیشتر در قسمت تحتانی مری اتفاق می افتد. این نوع اسپاسم مری اغلب باعث می شود که غذا یا مایعی که قبلا بلعیدید به سمت مری برگردد (به نام نارسایی یا بازگشت).
مری فندق شکن یا مری چکشی (مری با انقباض بیش از حد): این نوع انقباض بر نحوه عملکرد ماهیچه های مری نیز تأثیر می گذارد. در مری فندق شکن (چکشی)، انقباضات عضلانی بسیار قوی یا شدید هستند. همین موضوع می تواند باعث درد به خصوص هنگام قورت دادن شود. این درد می تواند شدید باشد و ممکن است مانند فشردن قفسه سینه باشد.
علت اسپاسم مری چیست:
علت دقیق اسپاسم مری ناشناخته است. برخی از جامعه پزشکی بر این باورند که این مشکل ناشی از اعصاب آسیب پذیر است که مسئول نحوه عملکرد ماهیچه های مری هستند. اسید بیش از حد در مری نیز می تواند منجر به این مشکل شود. اسید اضافی می تواند به دلیل سوزش سر دل برای مدت طولانی باشد.
برخی از افراد پس از مصرف غذا یا نوشیدنی گرم یا خیلی سرد متوجه علائم اسپاسم مری می شوند. اسپاسم ممکن است در هر زمان اتفاق بیفتد. حتی زمانی که شما غذا نمی خورید یا نمی نوشید.
علائم اسپاسم مری:
اسپاسم مری می تواند علائم خفیف تا شدید ایجاد کند. البته برخی از افراد هیچ علائمی را تجربه نمی کنند.
علائم اسپاسم مری عبارتند از:
- درد فشردگی در قفسه سینه: که این درد اغلب شدید است و ممکن است فرد آن را با درد قلبی اشتباه بگیرد که به آن آنژین نیز میگویند.
- مشکل در بلع جامدات و مایعات: که گاهی به بلع مواد خاص مربوط می شود. مانند: شراب قرمز یا مایعات بسیار گرم یا سرد از موارد شایع تر هستند.
- احساس اینکه یک شی در گلو گیر کرده است.
- برگشت غذا و مایعات به مری که به آن نارسایی نیز میگویند.
علائم اسپاسم ممکن است چند دقیقه یا بیش از یک ساعت طول بکشد.
شیوع اسپاسم مری:
اسپاسم مری نادر است. کارشناسان پزشکی تخمین می زنند که اسپاسم منتشر مری از هر 100000 نفر یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.
تشخیص اسپاسم مری چیست:
تشخیص اسپاسم مری می تواند مشکل باشد. اگر درد قفسه سینه وجود داشته باشد، پزشک ممکن است آزمایشاتی مانند: نوار قلب (EKG) را برای رد بیماری قلبی تجویز کند.
سایر آزمایش هایی که به تشخیص اسپاسم مری کمک می کنند، عبارتند از:
بلع باریم: در این آزمایش باید محلولی حاوی باریم را ببلعید. در حالی که باریم به سمت پایین مری حرکت می کند، اشعه ایکس گرفته می شود. اگر گرفتگی مری وجود داشته باشد، باریم ممکن است گیر کند یا کند شود.
آندوسکوپی: در این آزمایش، اگر پزشک مشکوک به وجود یک ناهنجاری ساختاری باشد، یک لوله باریک به نام آندوسکوپ وارد مری می کند. آندوسکوپ دارای یک دوربین سبک و کوچک در یک انتهاست تا پزشک بتواند داخل مری را مشاهده کند.
مانومتری مری: در صورت عدم تشخیص ناهنجاری ساختاری، این آزمایش برای اندازه گیری امواج فشار داخل مری انجام می شود. وجود تعداد غیرعادی زیاد انقباضات همزمان در قسمت تحتانی مری نشانگر اصلی اسپاسم است.
درمان اسپاسم مری چیست:
اسپاسم مری ممکن است در نتیجه یک بیماری زمینه ای مانند GERD یا افسردگی رخ دهد. درمان علت زمینه ای اولین خط دفاعی در از بین بردن یا کاهش علائم است. همچنین حفظ عادات سبک زندگی سالم و شناسایی محرک های غذا و نوشیدنی که ممکن است باعث اسپاسم شوند، مهم است. اگر چه علت آنها به طور کامل شناخته نشدند، اسپاسم مری معمولاً می تواند به طور موثر درمان شود.
درمان اسپاسم مری بر شل کردن عضلات مری برای تسکین علائم تمرکز دارد. اگر اسپاسم مری علائمی ایجاد نکرد، ممکن است نیازی به درمان وجود نداشته باشد.
درمان ها شامل:
درمان های خانگی: تحقیقات نشان دادند که روغن نعناع ممکن است به آرامش عضلات مری کمک کند. نوشیدن آب با چند قطره روغن نعناع ممکن است علائم جزئی را تسکین دهد. شناسایی عواملی که باعث ایجاد علائم می شوند می تواند در جلوگیری از اسپاسم های بعدی کمک کند.
دارو: دارو می تواند اسپاسم مری را به روش های مختلف درمان کند. مصرف مسدود کننده های کانال کلسیم (داروهای فشار خون) قبل از مصرف غذا به بسیاری از افراد کمک می کند راحت تر قورت دهند. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای می توانند اعصاب آسیب دیده مری را هدف قرار دهند و درد را تسکین دهند.
تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم): تزریق بوتاکس به طور موقت ماهیچه های مری را فلج می کند و اسپاسم را متوقف می کند. اگر درمان های دیگر کمکی نکردند، پزشک ممکن است این گزینه را توصیه کند. مزایای درمان به این روش معمولاً یک سال ماندگار است.
جراحی: برای موارد شدید، پزشک ممکن است جراحی را برای رفع دائمی مشکل توصیه کند. در طول جراحی میوتومی، پزشک یک برش در امتداد عضله تحتانی مری ایجاد می کند. این برش کار عضله را به طور کامل متوقف می کند و انقباضات غیر طبیعی را از بین می برد. با عدم استفاده از عضله مری، جذب به حرکت غذا و مایعات به داخل مری کمک می کند.
پیشگیری از اسپاسم مری:
متأسفانه، از آنجایی که محققان علت اسپاسم مری را کشف نکردند، نمی توان به طور کلی از بروز این بیماری جلوگیری کرد. با این حال، شناسایی عواملی که باعث تحریک و بروز علائم می شوند (مانند: برخی غذاها یا نوشیدنی ها) ممکن است به پیشگیری از شروع یا بدتر شدن علائم کمک کند.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت بروز علائم زیر لازم است به پزشک مراجعه شود:
درد قفسه سینه همراه با اسپاسم مری نیز می تواند ناشی از حمله قلبی باشد. اگر درد قفسه سینه احساس شود، لازم است که فوراً به پزشک مراجعه شود.
سنگینی یا سفتی در قفسه سینه که بعد از پنج دقیقه بهبود نیابد.
درد در سایر نواحی نزدیک قفسه سینه، مانند شانه، بازو یا گردن.
مشکل در نفس کشیدن (تنگی نفس).
تپش قلب، مانند ضربان قلب سریع یا نامنظم.
سرگیجه یا احساس ضعف (مثل اینکه ممکن است بیهوش شوید).
عرق سرد.
حالت تهوع یا استفراغ.
در صورت عدم درمان این مشکل، موارد متوسط تا شدید اسپاسم مری می تواند بر سلامت زندگی تأثیر منفی بگذارد. علائم ممکن است خوردن را دشوار کند، که می تواند به مرور زمان منجر به عدم تعادل تغذیه شود. درد مزمن ممکن است باعث شود که فرد از فعالیت هایی که از آن لذت می برد کناره گیری کند یا برای او عوارض عاطفی داشته باشد. سوزش سر دل، مشکل در بلع یا سایر علائم اسپاسم مری، فعالیت و روند زندگی را محدود می کند، که لازم است با پزشک مشورت کرد.
مطالب مشابه:
رفع یبوست در دوران بارداری
گاستریت
درمان بیماری سلیاک
خونریزی دستگاه گوارشی
آدنوویروس و علائم آن
منابع: my.clevelandclinic ، mayoclinic