بیماری پنجم در بارداری
ابتلا به بیماری پنجم (پاروویروس B19) در دوران بارداری معمولاً برای مادر خفیف است، اما می تواند مشکلاتی را برای کودک ایجاد کند. این بیماری یک عفونت مسری است که توسط پاروویروس انسانی B19 ایجاد می شود و از طریق سرفه، عطسه یا مایعات بدن پخش می شود.
بیماری پنجم چیست؟
بیماری پنجم که با نامهای پاروویروس B19 و اریتم عفونی نیز شناخته میشود، یک عفونت ویروسی است. این نام را به این دلیل دریافت کرد که پنجمین بیماری شناسایی شده در دوران کودکی بود. این بیماری در کودکان شایع است اما می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. افزایش فعالیت معمولا در اواخر زمستان و اوایل بهار مشاهده می شود و می تواند باعث شیوع در مدارس و مهدکودک ها شود.
برای کودکان و بزرگسالانی که در غیر این صورت سالم هستند، این بیماری معمولاً خفیف است. اما برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و برای تعداد کمی از نوزادان متولد نشده، این ویروس می تواند مشکلات جدی ایجاد کند.
بین 50 تا 75 درصد از زنان در سنین باروری و 90 درصد از افراد مسن به بیماری پنجم مبتلا بوده اند و اکنون در برابر این عفونت مادام العمر محافظت می شوند.
بیماری پنجم در بارداری چقدر شایع است؟
تقریباً از هر 400 مادر باردار در ایالات متحده، 1 نفر هر سال به بیماری پنجم مبتلا می شود. اکثر زنانی که در دوران بارداری به بیماری پنجم مبتلا می شوند، فرزندان سالمی خواهند داشت.
با این حال، مانند هر بیماری دیگری، درک علائم، گزینه های درمانی و اثرات احتمالی این بیماری بر مادر و نوزاد بسیار مهم است.
علائم بیماری پنجم در دوران بارداری چیست؟
علائم و نشانه های بیماری پنجم در دوران بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد در مفاصل که ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد.
- تب
- سردرد
- گلو درد
- بثورات قرمز توری روی گونه ها، پاها، شکم و گردن
بثورات قرمز معمولاً خود را در کودکان نشان می دهد، در حالی که سایر علائم بیشتر در بزرگسالان مشاهده می شود. علائم بیماری پنجم در همه بزرگسالان بدون در نظرگرفتن وضعیت بارداری ثابت است.
چگونه می توان بیماری پنجم را در دوران بارداری تشخیص داد؟
اگر مشکوک هستید که در معرض بیماری پنجم قرار گرفتهاید، اما بثورات پوستی ندارید، باید آزمایش خون برای آزمایش عفونت انجام شود. هنگامی که بیماری پنجم در دوران بارداری مبتلا می شود، منبع اصلی نگرانی برای فرزند متولد نشده شما است.
در بسیاری از موارد، پزشک سونوگرافی های اضافی را برای 8 تا 12 هفته به منظور مشاهده هرگونه عوارض احتمالی بارداری پیشنهاد می کند. اگر سونوگرافی علائم بیماری را در کودک نشان دهد، پزشک ممکن است آمنیوسنتز یا کوردوسنتز را برای تایید عفونت و شدت آن توصیه کند.
عوارض احتمالی بیماری پنجم در دوران بارداری:
اگرچه نادر است، اما تقریباً در 5 درصد مواقع، بیماری پنجم می تواند در دوران بارداری عوارضی ایجاد کند. عارضه شماره یک بیماری پنجم برای جنین کم خونی است. کم خونی به عنوان کمبود گلبول های قرمز سالم مشخص می شود.
گلبول های قرمز برای رشد کودک مهم هستند زیرا اکسیژن را به بدن حمل می کنند. در بیشتر موارد، کم خونی شدید نیست و به سادگی می توان آن را برای نگرانی های سلامتی پس از تولد تحت نظر داشت. با این حال، اگر نوزاد کم خونی شدید داشته باشد، خطر ابتلا به هیدروپس وجود دارد.
هیدروپس تجمع مایع در بدن کودک است. توسعه Hydrops جدی است، زیرا می تواند منجر به نارسایی احتقانی قلب و احتمالاً مرگ شود. برخی از متخصصین برای مبارزه با هیدروپس با انجام تزریق خون در حالی که نوزاد در رحم است، تصمیم می گیرند. اگر کودک در سه ماهه سوم بارداری دچار هیدروپس باشد، ممکن است لازم باشد زایمان زودهنگام به مادر القا شود.
چگونه بیماری پنجم را در دوران بارداری درمان می کنید؟
به یاد داشته باشید که بیماری پنجم در دوران بارداری تقریباً در 1 مورد از 400 مورد رخ می دهد. از این موارد، تنها 5 درصد یک عارضه نگران کننده را تجربه کردند. معمولاً بیماری پنجم خفیف است و بدون هیچ درمانی در کودکان و بزرگسالان سالم خود به خود برطرف می شود. نوزادان از نظر علائم عفونت و کم خونی احتمالی تحت نظر هستند. در موارد نادری که وضعیت بدتر می شود، پزشک ممکن است نوزاد را در حالی که در رحم است با تزریق خون درمان کند.
چگونه می توان از بیماری پنجم در دوران بارداری جلوگیری کرد؟
در حال حاضر هیچ واکسنی علیه بیماری پنجم وجود ندارد، بنابراین بهترین درمان یا اقدام در برابر بیماری پنجم پیشگیری است.
برخی از راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری عبارتند از:
- شستن مرتب دست ها با صابون و آب ولرم
- دور انداختن دقیق بافت ها یا سایر مواردی که مایعات بدن را حمل می کنند.
- پوشاندن دهان هنگام عطسه، سرفه و غیره.
- مواجهه محدود با افراد مبتلا به بیماری پنجم
خبر خوب این است که اقداماتی که برای جلوگیری از بیماری پنجم انجام می دهید از شما در برابر سایر باکتری ها، ویروس ها و عفونت ها محافظت می کند.
نگرانی های مرتبط با این بیماری در بارداری:
این ویروس می تواند گلبول های قرمز در حال رشد را تحت تاثیر قرار دهد و باعث کم خونی در جنین شود. این می تواند منجر به تجمع مایع در زیر پوست و اطراف اندام هایی به نام “هیدروپس جنینی” شود که می تواند منجر به سقط جنین شود. اگر زن باردار آلوده باشد، خطر از دستدادن جنین بین 0.5 تا 13 درصد و بیشترین خطر زمانی است که عفونت قبل از هفته 20 بارداری رخ دهد. با این حال، اگر هیدروپس زود تشخیص داده شود، می توان با اصلاح کم خونی با تزریق به جنین از سقط جنین جلوگیری کرد. این به طور معمول منجر به نتیجه طبیعی جنین و یک کودک سالم می شود. خطر ناهنجاری های مادرزادی با بیماری پنجم وجود ندارد.
به طور کلی
- بیماری پنجم عفونتی است که توسط ویروسی به نام پاروویروس B19 ایجاد می شود. این عفونت معمولاً بی ضرر است، اما در موارد نادر اگر در دوران بارداری به آن مبتلا شوید و به کودک خود منتقل کنید، می تواند عوارض جدی برای کودک ایجاد کند.
- شایع ترین علامت بیماری پنجم در کودکان، بثورات قرمز روی صورت است که به نظر می رسد گونه های آنها سیلی خورده است.
- با این حال، بثورات در بزرگسالان کمتر شایع است. شایع ترین علائم بیماری پنجم در بزرگسالان شامل تب، درد، خستگی، گلودرد و درد مفاصل است.
- اگر فکر می کنید در طول بارداری در معرض بیماری پنجم قرار گرفتهاید، فوراً با پزشک تماس بگیرید. آنها خطر را برای کودک بررسی می کنند و به شما کمک می کنند تا مراحل بعدی را در نظر بگیرید.
مطالب مشابه:
بیماری های پوستی در کودکان
مرده زایی چیست؟
آلرژی غذایی درکودکان
زرد زخم (Impetigo)
آلرژی غذایی و اگزما در نوزادان
منابع: americanpregnancy, babycenter, regionofwaterloo