بیماری هاشیموتو
بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است که بر غده تیروئید تأثیر می گذارد. غده تیروئید در قاعده گردن قرار دارد و وظیفه آن حفظ متابولیسم بدن است. هورمونهای تیروئید را در جریان خون ترشح می کند که به تنظیم عملکردهای مختلف بدن کمک می کند.
اختلال خود ایمنی نوعی بیماری است که در اثر حمله سیستم ایمنی به بافت های سالم ایجاد می شود. در بیماری هاشیموتو، سلول های سیستم ایمنی منجر به مرگ سلولهای تولید کننده هورمون تیروئید می شود. این بیماری معمولاً منجر به کاهش تولید هورمون (کم کاری تیروئید) می شود.
بیماری هاشیموتو با نامهای تیروئیدیت هاشیموتو، تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن و تیروئیدیت خودایمنی مزمن نیز شناخته میشود.
علت بیماری هاشیموتو:
این یک بیماری خودایمنی است، به طور معمول، سیستم خودایمنی با حمله به باکتری ها و ویروس ها از بدن محافظت می کند.. عملکرد نامناسب غده تیروئید زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غده تیروئید حمله کند. این باعث می شود سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی تولید کند که سلول های تیروئید را از بین می برد.
به طور متوالی، این منجر به شکست تولید هورمون تیروئید می شود. افرادی که مبتلا به بیماری هاشیموتو تشخیص داده میشوند، طی چندین سال به این مشکل مبتلا می شوند.
عوامل خطر مرتبط با بیماری هاشیموتو عبارتند از:
- جنسیت: زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند.
- سن: بیماری هاشیموتو معمولا در میانسالی رخ می دهد. اگرچه ممکن است در هر سنی رخ دهد.
- وراثت: اگر فردی در خانواده به مشکلات تیروئید یا هر اختلال خود ایمنی دیگری مبتلا باشد، دیگرافراد در معرض خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند.
- سایر بیماری های خودایمنی: ابتلا به سایر بیماریهای خودایمنی مانند: دیابت نوع 1، آرتریت، لوپوس یا روماتوئید، فرد را در معرض خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو قرار می دهد.
- قرار گرفتن در معرض تشعشع: افرادی که در معرض سطوح شدید تشعشعات محیطی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند.
- بارداری: تغییرات معمولی در عملکرد سیستم ایمنی در دوران بارداری ممکن است عاملی در بیماری هاشیموتو باشد که بعد از بارداری شروع می شود.
- مصرف بیش از حد ید: ید بیش از حد در رژیم غذایی ممکن است به عنوان یک محرک در میان افرادی که در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند، عمل کند.
علائم رایج تیروئیدیت خودایمنی هاشیموتو:
همانطور که در بالا ذکر شد، بیماری هاشیموتو چندین سال طول می کشد تا شکل بگیرد. بنابراین، علائم می تواند در مرحله اولیه باشد. اولین علائم ممکن است گواتر (یعنی بزرگ شدن غده تیروئید) باشد. گواتر سرطان نیست. اما می تواند باعث مشکلاتی مانند: درد یا مشکل در بلع، تنفس یا صحبت شود.
به غیر از اینکه گواتر یک علامت اصلی است، علائم رایج دیگر نیز وجود دارد مانند هنگامی که تیروئید فرد هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند، علائم تیروئید کم کار عبارتنداز:
- افزایش وزن ناگهانی
- خستگی مفرط
- صورت متورم، رنگ پریده یا پف کرده
- درد بیش از حد در مفاصل و ضعف عضلانی
- یبوست مزمن یا شدید
- سردی دست ها، پاها و سایر قسمت های بدن
- مشکلات ناباروری یا مشکل در باردار شدن
- ریزش مو یا موهای شکننده
- سیکل قاعدگی سنگین یا نامنظم
- افسردگی و اضطراب
- کاهش ضربان قلب
تیروئید پرکار:
هنگامی که تیروئید توسط آنتی بادی ها مورد حمله قرار می گیرد، ممکن است در ابتدا هورمون تیروئید بیشتری تولید کند. این بیماری هاشی توکسیکوزیس نامیده می شود. برای همه اتفاق نمی افتد. اما می تواند این علائم را ایجاد کند:
- گرما در دست وپا و سایر قسمتهای بدن
- تپش قلب
- تعریق
- کاهش وزن
- لرزش
- اضطراب
این علائم ممکن است شبیه سایر مشکلات سلامتی باشد. توصیه می شود همیشه برای تشخیص به پزشک مراجعه شود.
آزمایش تشخیصی بیماری هاشیموتو:
بیماری هاشیموتو با توجه به علائم تشخیص داده می شود و نتایج آزمایش خون برای اندازه گیری هورمون محرک تیروئید (TSH) و سطح هورمون تیروئید که در غده هیپوفیز تولید می شود، انجام می شود. این شامل:
- آزمایش هورمونی: آزمایش خون می تواند سطح هورمونهای تولید شده توسط غده هیپوفیز و تیروئید را اندازهگیری کند. گفته می شود که اگر فرد تیروئید کم کاری دارد، سطح تیروئید پایین است. به طور همزمان، سطح TSH فرد بالا خواهد بود. این به این دلیل اتفاق می افتد که غده هیپوفیز تلاش می کند تولید هورمون تیروئید را در غده تیروئید تحریک کند.
- آزمایش آنتی بادی: از آنجایی که بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است، علت آن تولید آنتی بادیهای غیر طبیعی است. آزمایش خون ممکن است وجود آنتی بادی علیه پراکسیداز تیروئید (آنتی بادی TPO) را تأیید کند.
با کمک این آزمایشات، پزشک می تواند تشخیص را تایید کند.
درمان بیماری هاشیموتو:
پزشک بهترین درمان را بر اساس سن، سلامت کلی و سابقه بیماری تعیین می کند.
بیماری هاشیموتو باعث کمبود هورمون تیروئید می شود، بنابراین ممکن است فرد نیاز به درمان جایگزین با هورمون تیروئید داشته باشد. این معمولاً شامل استفاده روزانه از هورمون مصنوعی تیروئید لووتیروکسین است. لووتیروکسین مصنوعی مشابه تیروکسین است، نسخه طبیعی این هورمون که توسط غده تیروئید تولید می شود. داروی خوراکی سطح کافی هورمون را بازیابی می کند و تمام علائم کم کاری تیروئید را معکوس می کند.
عوارض بیماری هاشیموتو:
هورمون های تیروئید برای عملکرد سالم بسیاری از سیستم های بدن ضروری هستند. بنابراین، زمانی که بیماری هاشیموتو و کم کاری تیروئید درمان نشود، ممکن است عوارض زیادی ایجاد شود.که شامل:
- گواتر: گواتر بزرگ شدن تیروئید است. همانطور که تولید هورمون تیروئید به دلیل بیماری هاشیموتو کاهش می یابد، تیروئید سیگنال هایی را از غده هیپوفیز دریافت می کند تا بیشتر بسازد. این چرخه ممکن است منجر به گواتر شود. معمولاً ناراحت کننده نیست، اما گواتر بزرگ می تواند ظاهر را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است در بلع یا تنفس اختلال ایجاد کند.
- مشکلات قلبی: کم کاری تیروئید می تواند منجر به عملکرد ضعیف قلب، بزرگ شدن قلب و ضربان قلب نامنظم شود. همچنین می تواند منجر به سطوح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) – کلسترول “بد” – شود که یک عامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی و نارسایی قلبی است.
- مسائل مربوط به سلامت روان: افسردگی یا سایر اختلالات سلامت روان ممکن است در اوایل بیماری هاشیموتو رخ دهد و با گذشت زمان شدیدتر شود.
- اختلال در عملکرد جنسی و باردارشدن: در زنان، کم کاری تیروئید می تواند منجر به کاهش میل جنسی (لیبیدو)، ناتوانی در تخمک گذاری و خونریزی نامنظم و بیش از حد قاعدگی شود. مردان مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و کاهش تعداد اسپرم داشته باشند.
- نتایج ضعیف بارداری: کم کاری تیروئید در دوران بارداری ممکن است خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش دهد. نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به کم کاری تیروئید درمان نشده در معرض خطر کاهش توانایی های ذهنی، اوتیسم، تاخیر در گفتار و سایر اختلالات رشدی هستند.
- Myxedema: این وضعیت نادر و تهدید کننده زندگی می تواند به دلیل کم کاری تیروئید طولانی مدت، شدید و درمان نشده ایجاد شود. علائم و نشانه های آن شامل خواب آلودگی و به دنبال آن بی حالی عمیق و بیهوشی است. کما میکسدما ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض سرما، داروهای آرام بخش، عفونت یا استرس های دیگر روی بدن ایجاد شود. Myxedema نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.
مطالب مشابه:
عفونت مجاری ادراری در مردان
تفاوت نارسایی قلبی و حمله قلبی
سرطان مدولاری تیروئید چیست؟
کم کاری تیروئید
پرکاری تیروئید
منابع: healthlibrary.askapollo ، hopkinsmedicine ، mayoclinic
1 دیدگاه