تپش قلب و یائسگی
اگرچه یائسگی یک انتقال طبیعی و سالم است، اما می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد. علائم شایع عبارتند از: خشکی واژن، ناراحتی در حین رابطه جنسی، مشکل در خوابیدن، خلق و خوی ضعیف، اضطراب، کاهش میل جنسی و مشکلات حافظه و تمرکز. تپش قلب می تواند به دلیل تغییرات هورمونی نه تنها در دوران یائسگی، بلکه همچنین در دوران قاعدگی و بارداری رخ دهند و اغلب موقتی هستند.
تپش قلب:
به تپش قلب، ضربان قلب نامنظم یا آریتمی نیز گفته می شود. اینها ضربانهایی هستند که ناگهان بیشتر از ضربانهای معمولی قلب مشخص میشوند.
تپش قلب اغلب کوتاه مدت است و فقط چند ثانیه یا بدتر از آن چند دقیقه طول می کشد.
تپش قلب ممکن است هشدار دهنده به نظر برسد، اما اغلب بی ضرر هستند و لزوماً نشان دهنده یک مشکل جدی نیستند. با این حال، افراد همچنان باید در صورت بروز با پزشک تماس بگیرند.
علل تپش قلب در یائسگی:
فردی که گاهی احساس میکند قلبش تند میزند یا ضربانش را از دست میدهد، ممکن است دچار تپش قلب یائسگی شود. این یکی از علائم رایج قبل از یائسگی است.
یائسگی زمانی اتفاق می افتد که یک زن به مدت 12 ماه پریود نشده باشد. پس از آن گفته می شود که این افراد در مرحله پس از یائسگی هستند.
تپش قلب نتیجه مستقیم سطوح پایین هورمون استروژن است که منجر به تحریک بیش از حد قلب می شود.
چنین کاهشی در تولید هورمون میتواند با افزایش ضربان قلب و تعداد دفعات تپش قلب و آریتمیهای غیرتهدیدکننده مرتبط باشد.
زمان مراجعه به پزشک:
در حالی که تپش قلب معمولا بی ضرر است، فردی که آن را تجربه می کند نباید آن را نادیده بگیرد. فرد باید برای تشخیص و رد هرگونه ناهنجاری با پزشک مشورت کند.
پزشکان به ویژه می خواهند بررسی کنند که آیا تپش قلب با تنگی نفس، سرگیجه یا ناراحتی قفسه سینه مرتبط است یا خیر.
تپش قلب یائسگی می تواند ضربان قلب را بین 8 تا 16 ضربه در دقیقه افزایش دهد. با این حال، برخی از افراد افزایش بسیار بیشتری را گزارش کردهاند که ضربان قلب آنها به 200 ضربه در دقیقه میرسد.
زنان یائسه ای که ضربان قلب نامنظم را تجربه می کنند اغلب با استفاده از روش های طبیعی درمان می شوند. هنگامی که مشکلات ناشی از کاهش سطح استروژن باشد، درمان می تواند شامل تغییرات سبک زندگی و درمان های طبیعی باشد.
چند تغییر در شیوه زندگی ممکن است به کاهش تپش قلب یائسگی کمک کند. که شامل:
- کاهش مصرف کافئین با نوشیدن کمتر قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار
- کاهش یا اجتناب از محرک ها، مانند: سیگار و الکل
- تمرین تکنیک های تمدد اعصاب، مانند: یوگا، تمرکز حواس و تمرینات تنفسی
خطر بیماری قلبی و یائسگی:
بر اساس گزارش بنیاد قلب بریتانیا (BHF)، زنان، به طور کلی، خطر کمتری برای ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب (CHD) قبل از یائسگی دارند. پس از آن، خطر CHD افزایش می یابد.
پزشک ممکن است برای کمک به کاهش علائم ناخوشایند در افرادی که آنها را تجربه می کنند، درمان جایگزینی هورمونی را (HRT) تجویز کند.
در گذشته، تصور میشد که HRT مزیت بیشتری برای کمک به محافظت از زنان در برابر CHD دارد. با این حال، تحقیقات جدیدتر نشان می دهد که اینطور نیست. همچنین، BHF معتقد است که برخی از اشکال HRT ممکن است کمی خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) و سکته را افزایش دهد.
به همین ترتیب، درمان های مشابه می تواند خطر ترومبوز ورید عمقی (DVT) و آمبولی ریه (PE) را افزایش دهد. این مورد به ویژه در سال اول مصرف HRT مشاهده می شود.
با این حال، یادآوری این نکته مهم است که HRT می تواند برای تسکین علائم یائسگی بسیار موثر باشد. در واقع، برای اکثر افراد یائسه، به ویژه افراد زیر 60 سال، مزایای HRT بیشتر از خطرات آن است.
خطر بیماری قلبی برای همه با افزایش سن افزایش می یابد. با این حال، برای زنان، پس از یائسگی افزایش قابل توجهی وجود دارد. از این رو، انجام هر کاری که ممکن است برای حفظ سلامت قلب ضروری است.
تغذیه خوب نقش مهمی دارد. مصرف مقدار زیادی میوه، سبزیجات، ماهی و مرغ می تواند کمک کننده باشد. افراد همچنین باید از اضافه وزن خودداری کنند. زیرا می تواند به قلب فشار وارد کند و فشار خون را افزایش دهد.
با این حال، حفظ سلامتی بیشتر از تغذیه و حفظ وزن متوسط وجود دارد.
تعریق شبانه در دوران یائسگی:
بیش از 80 درصد از زنان در دوران یائسگی، عرق شبانه، گرگرفتگی یا هر دو را تجربه می کنند. این حالت بخش مهمی از این انتقال عادی زندگی است.
تعریق شبانه یائسگی اساساً گرگرفتگی است که در شب اتفاق می افتد. متأسفانه، آنها علاوه بر ناراحتی، می توانند مانع از خواب راحت شبانه نیز شوند.
تعریق شبانه یائسگی همراه با گرگرفتگی، تپش قلب و اضطراب، به عنوان علائم وازوموتور شناخته می شود.
علت تعریق شبانه در دوران یائسگی:
به این دلیل است که رگهای خونی بزرگتر (گشاد میشوند) و سفت میشوند (انقباض). گرگرفتگی مانند: موجی از گرمای شدید است که به احتمال زیاد فرد در صورت، گردن و قفسه سینه خود احساس می کند. تعریق شبانه گاهی اوقات با ضربان قلب سریع همراه است و ممکن است با لرز همراه باشد.
به طور کلی مانند بسیاری از موارد یائسگی، هورمون ها در بروز این حالت نقش دارند.
با نزدیک شدن به یائسگی (یائسگی زمانی است که فرد دوازده ماه پریود نشده است.) هورمون های جنسی، استروژن و پروژسترون، قبل از توقف کامل تولید، کمی تغییر می کنند.
این هورمون مهم به تنظیم چندین مدار مختلف در سیستم عصبی مرکزی ما کمک می کند (این ترکیبی از مغز و نخاع است.) و ممکن است در کنترل دمای بدن نقش داشته باشد.
چگونه بفهمم تعریق شبانه من ناشی از یائسگی:
در حالی که تعریق شبانه در دوران گذار یائسگی رایج است، علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است فرد تجربه کند.
به همین دلیل اگر علائم ناراحت کننده ای را تجربه کردید، بسیار مهم است که با پزشک مشورت کنید، چرا که پزشک می تواند به فرد کمک کند تا درمانی را که ممکن است برای راحتی بیشتر به آن نیاز داشته باشد، دریافت کند.
برخی دیگر از علل احتمالی تعریق شبانه عبارتند از:
- عفونت های ویروسی مانند: سرماخوردگی و آنفولانزا
- اختلالات اضطراب و هراس
- هایپرهیدروزیس، اختلالی که در آن فرد بیش از حد عرق می کند.
- تیروئید پرکار
- دیابت
- اختلالات خواب مانند: آپنه خواب
- بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)
- عفونت های باکتریایی مانند: اندوکاردیت، التهاب پوشش داخلی قلب
- بیماری های عفونی مانند: سل
- سرطان و درمان سرطان
- اثرات موادی مانند: الکل و مواد مخدر
- مصرف برخی داروها
چرا تعریق یائسگی در شب اتفاق می افتد؟
معمولاً علائم یائسگی، به ویژه گرگرفتگی در شب بدتر می شود. ممکن است به این دلیل باشد که هورمونها در شب نوسان شدیدتری دارند.
اما همچنین می تواند علت فقط دمای اتاق باشد یا بدن در حال پردازش چیزی باشد که در طول روز مصرف کرده است.
این علائم به هر دلیلی، گاهی اوقات چندین بار در شب می توانند باعث بیدار شدن فرد شود، یا خوابیدن را برای فرد سخت کند.
تعریق شبانه یائسگی چقدر طول می کشد؟
بنا به اظهارات انجمن یائسگی آمریکای شمالی، علائم معمولا بین شش ماه تا دو سال دوام می آورند. اما برخی تحقیقات نشان می دهد که در برخی افراد می تواند بیش از ده سال دوام بیاورد.
در هر صورت، آنها میتوانند برای ما آزاردهنده باشند، بنابراین توجه به آنها مهم است.
رفع تعریق شبانه در دوران یائسگی:
برای رفع تعریق شبانه یائسگی هم داروها و هم تنظیم سبک زندگی وجود دارد.
بسیاری از زنان به دنبال حمایت هورمونی هستند و ممکن است درمان جایگزینی هورمونی (HRT) را برای گرگرفتگی و تعریق شبانه انتخاب کنند. تعدادی گزینه برای این نوع دارو وجود دارد که FDA تایید کرده است.
اما توجه به این نکته مهم است که این درمان ها بدون عوارض جانبی نیستند و می توانند خطر سکته مغزی، حملات قلبی، لخته شدن خون و برخی سرطان ها را برای برخی از زنان افزایش دهند، بنابراین بهترین کار این است که با پزشک مشورت شود.
مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs)، که نوعی داروی ضد افسردگی می باشند برای درمان گرگرفتگی نیز استفاده می شود. با توجه به این نکته که این دارو هم بدون عوارض جانبی نبوده و تجویز پزشک برای مصرف آنها ضروری است.
برخی تغییرات در سبک زندگی نیز وجود دارد که می تواند موثر باشد.
درمان های طبیعی یائسگی که می تواند به یائسگی و گرگرفتگی کمک کند شامل: داروهای گیاهی و روغن گل مغربی است.
موسسه ملی سالمندی توصیه میکند قبل از انتخاب دارو ابتدا موارد زیر امتحان شود:
- اجتناب از هر چیزی که ممکن است علائم را تحریک یا بدتر کند، مانند: الکل، غذاهای تند، سیگار و کافئین.
- لباس های گشاد و سبک بپوشید.
- یک لیوان آب سرد در کنار تخت خود نگه دارید که در صورت نیاز در طول شب بنوشید.
- یک بسته سرد را زیر بالش خود قرار دهید. در صورت نیاز، نیمه شب بالش را برگردانید.
- زمانی که نیاز است از پنکه استفاده کرده و اگر آب و هوا اجازه می دهد، پنجره ها را باز کنید.
- تمرینات ذهن و بدن مانند: مدیتیشن را امتحان کنید. برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد که آنها ممکن است کمک زیادی به کاهش اثرات گرگرفتگی و تعریق شبانه داشته باشند.
- برای کمک به کاهش استرس و داشتن یک خواب خوب شبانه، ورزش کنید.
یائسگی بخشی کاملا طبیعی از زندگی است، اما درد و ناراحتی ناشی از آن می تواند آزار دهنده باشد.
مطالب مشابه:
تستوسترون پایین در زنان
فیبروم رحم بعد از یائسگی
آزمایش پاپ اسمیر بعد از یائسگی
کمبود تستوسترون در مردان مسن
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی
منابع: peanut-app ، medicalnewstoday
1 دیدگاه