واکسن Hib
واکسن Hib از کودکان در برابر بیماری هایی مانند: مننژیت و ذات الریه ناشی از باکتری هموفیلوس آنفولانزا نوع b محافظت می کند. باکتری هموفیلوس (H) آنفلوانزا نوع b باعث بیماری های باکتریایی جدی مانند: مننژیت، ذات الریه و اپی گلوتیت میشود که همه آنها با واکسیناسیون Hib قابل پیشگیری هستند.
عطسه، سرفه و ترشحات بینی فرد آلوده می تواند باکتری Hib را به یک فرد غیر آلوده منتقل کند.هموفیلوس آنفولانزا، یک باکتری گرم منفی که اغلب مجاری تنفسی فوقانی کودکان را آلوده می کند، منبع بیماری Hib است. کودکان می توانند از طریق عطسه، سرفه و ترشحات مشترک بینی به ویروس ها مبتلا شوند. بزرگسالان با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به عفونت Hib مبتلا شوند. با این حال، کودکان زیر پنج سال بیشتر در معرض خطر هستند. بیماری Hib می تواند به سرعت گسترش یابد زمانی که باکتری ها وارد گردش خون یا ریه ها شوند. بیش از 90 درصد عفونتهای نفوذی یا سیستمیک توسط آنفلوانزای H، نوع (b Hib)، یکی از 6 نوع کپسولی ایجاد میشوند.
واکسن Hib برای کودکان و بزرگسالان:
بسته به سازنده، واکسیناسیون Hib برای کودکان بین 12 ماه تا پنج سال اغلب در 3 یا 4 دوز انجام میشود. اگر قبلاً ایمن سازی جامع علیه Hib دریافت نکرده باشند، ممکن است به یک یا چند دوز از واکسن نیاز داشته باشند.
بزرگسالان و کودکان بالای پنج سال اغلب واکسن Hib را دریافت نمی کنند. واکسیناسیون Hib ممکن است برای کودکان بزرگتر یا بزرگسالانی که طحال آنها آسیب دیده یا برداشته شده است، از جمله افراد مبتلا به بیماری سلول داسی شکل، قبل از جراحی برای برداشتن طحال یا پس از پیوند مغز استخوان توصیه شود. برای افراد مبتلا به HIV که 5 تا 18 سال سن دارند، ممکن است واکسیناسیون hib نیز توصیه شود. واکسن Hib را می توان به صورت یک واکسن مستقل یا به عنوان بخشی از یک واکسیناسیون ترکیبی، که شامل تزریق های زیادی از واکسن های مختلف است، تزریق کرد. امکان ایمن سازی Hib با دوزهای دیگر وجود دارد.
واکسن Hib چگونه ساخته می شود؟
پلی ساکارید، پوشش قندی روی باکتری، واکسن Hib را ایجاد می کند وکودک را در برابر عفونتی محافظت میکند که ممکن است باعث مرگ یا اختلالات مادامالعمر توسط آنتیبادیهای ضد پلیساکارید Hib شود. متأسفانه، حتی وقتی در معرض این پلیساکارید از طریق عفونت قرار میگیرند، کودکان زیر ۲ سال پاسخهای ایمنی قویتری نسبت به آن پیدا نمیکنند. هنوز توصیه میشود که کودکان زیر دو سالی که به Hib مبتلا میشوند و از ویروس بهبود مییابند، واکسن Hib دریافت کنند. واکسیناسیون “کونژوگه” Hib فوق العاده موثر است. قبل از واکسیناسیون، Hib سالانه حدود 20000 مورد از بیماری شدید را در ایالات متحده به خود اختصاص می داد.
فواید واکسن Hib:
واکسیناسیون هموفیلوس آنفلوآنزا نوع (b Hib) میتواند سبب محافظت فرد در برابر بیماری ها شود. عفونتهای مختلف متعددی میتواند توسط هموفیلوس آنفلوآنزا نوع b ایجاد شود. کودکان زیر پنج سال بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند. با این حال، بزرگسالان با مشکلات پزشکی خاص نیز مستعد ابتلا هستند.
باکتری Hib می تواند باعث بیماری های خفیف مانند: عفونت گوش یا برونشیت و بیماری های جدی مانند: عفونت های جریان خون شود. برای درمان عفونت شدید Hib، که به عنوان بیماری تهاجمی Hib نیز شناخته می شود، نیاز به مراجعه و بستری در بیمارستان است، چرا که گاهی اوقات این بیماری می تواند کشنده باشد. در ایالات متحده، بیماری Hib شایع ترین علت مننژیت باکتریایی در کودکان زیر پنج سال قبل از ایجاد این بیماری بود. عفونت پوشش داخلی مغز و نخاع به عنوان مننژیت شناخته می شود که ممکن است منجر به ناشنوایی شود و آسیب مغزی از پیامدهای بالقوه آن است.
عفونت با Hib همچنین می تواند منجر به موارد زیر شود:
- ذات الریه،
- تورم قابل توجه گلو که تنفس را دشوار می کند،
- عفونت های دیواره قلب، مفاصل، استخوان ها و خون
- مرگ.
عوارض جانبی:
اثرات منفی برای چندین دارو وجود دارد. هنگامی که یک نسخه طبق نظر پزشک تجویز می شود، یک عارضه جانبی یک واکنش نامطلوب است. عوارض جانبی ممکن است جزئی یا شدید، زودگذر یا طولانی مدت باشد. هر فردی که این واکسن را دریافت می کند، عوارض جانبی زیر را ندارد. اگر نگران عوارض جانبی هستید، در مورد خطرات و مزایای این واکسیناسیون با پزشک کودک خود مشورت کنید. حداقل 1٪ از کسانی که این واکسن را دریافت کرده اند گزارش کرده اند که هر یک از عوارض جانبی زیر را تجربه کرده اند.
برخی از این عوارض جانبی عبارتند از:
- اسهال
- تب، که معمولا کمتر از 48 ساعت طول می کشد.
- تحریک پذیری.
- افراد ممکن است، درد، التهاب، تورم، قرمزی یا یک توده در محل تزریق را تجربه کنند.
- خواب آلودگی.
- استفراغ.
حتی اگر بیشتر اثرات نامطلوب شرح داده شده در زیر به طور مکرر رخ نمی دهد، ممکن است در صورت عدم دریافت کمک پزشکی عواقب قابل توجهی داشته باشد.
در صورت هر یک از عوارض جانبی زیر، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید:
- بثورات
- مشکلات تنفسی موقت
- تشنج
نشانههای پاسخ آلرژیک شدید شامل: کهیر، تورم لبها، چشمها یا صورت، مشکل در تنفس یا بلع و غیره است. برخی افراد ممکن است با عوارض نامطلوب نامشخصی مواجه شوند. پس از تزریق این واکسن به کودک خود، در صورت داشتن علائمی که شما را نگران می کند، با پزشک کودک خود مشورت کنید.
احتیاط ها و هشدارها:
توصیه میشود اگر فرزند شما هر گونه آلرژی یا شرایط خاص دارد، داروهایی که ممکن است مصرف کند یا سایر اطلاعات مهم سلامتی دارد، حتماً قبل از دریافت این واکسن به پزشک اطلاع دهید. این علائم ممکن است بر واکسنی که کودک شما دریافت می کند تأثیر بگذارد.
اختلالات خونریزی: اگر شما یا فرزندتان از بیماری خونریزی رنج می برید یا دارویی مصرف می کنید (مانند: وارفارین یا اسید استیل سالیسیلیک [ASA]) حتماً به فردی که تزریق می کند اطلاع دهید. چراکه خطر خونریزی شما را افزایش می دهد. اگر تزریق با دقت انجام نشود، خونریزی قابل توجهی رخ می دهد که خطرناک است.
سیستم ایمنی: از آنجایی که یک واکسن عمومی است و این واکسن ممکن است برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند (مانند مبتلایان به ایدز یا سرطان، کسانی که شیمی درمانی میشوند، کسانی که پیوند عضو دارند، سندرم رد پیوند دارند و یا کسانی که داروهای ضد رد پیوند مصرف می کنند)، موثر نباشد. در صورتی که کودک شما سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد، ممکن است پزشک کودک شما واکسن را تا زمانی که سیستم ایمنی او بهبود پیدا کند، به تعویق بیاندازد.
تب یا عفونت: مگر اینکه پزشک تشخیص دهد که فواید آن بیشتر از خطرات است، این واکسن نباید برای کسی که تب دارد تزریق شود.
عفونت فعال محافظت در برابر واکسیناسیون: واکسن ممکن است از افرادی که آن را دریافت می کنند محافظت کامل نداشته باشد و ممکن است از افرادی که قبلاً آلوده شده اند، محافظت نکند.
کودکان: ایمنی و کارایی این واکسیناسیون برای نوزادان کمتر از دو ماه یا کودکان شش ساله یا بزرگتر نشان داده نشده است.
زمان تزریق واکسیناسیون Hib:
شروع اولین دوز اصلی در اوایل 6 هفته امکان پذیر است. بزرگسالان و کودکان بزرگتر که نیاز به ایمن سازی Hib دارند می توانند از هر یک از واکسن های تک ظرفیتی استفاده کنند. باتوجه به نوع واکسیناسیون، 2 یا 3 دوز اصلی واکسن وجود دارد. موارد زیر برای دوزها پیشنهاد می شود:
- سن 2 ماه برای دریافت اولین دوز.
- 4 ماهگی برای نوبت دوم.
- دوز سوم: 6 ماهگی (در صورت لزوم بسته به برند واکسن).
- دوز نهایی یا تقویت کننده: 12 تا 15 ماه.
پس از بهبودی از عفونت Hib، کودکان بین 6 هفته تا 2 سال نیز باید واکسیناسیون را دریافت کنند.
به طورکلی:
Hib یک بیماری بسیار خطرناک است. اکثر کودکان مبتلا به بیماری Hib نیاز به درمان و بستری دارند. از هر بیست کودک مبتلا به مننژیت Hib یک نفر حتی با درمان می میرد. از هر پنج کودکی که از مننژیت Hib بهبود می یابند، یک نفر دچار آسیب مغزی یا کم شنوایی می شود. کودک در برابر بیماری Hib که می تواند کشنده باشد و ناتوانی های طولانی مدت ایجاد کند، محافظت می شود.
واکسن Hib، واکسنی است که برای جلوگیری از عفونت های ناشی از باکتری هموفیلوس آنفلوآنزا نوع B طراحی شده است، که می تواند باعث بیماری های جدی مانند: مننژیت و ذات الریه شود. بهترین روش برای پیشگیری از بیماری Hib در کودکان، دریافت سه یا چهار دوز واکسن Hib با توجه به برند آن میباشد.
مطالب مشابه:
جدول واکسیناسیون کودکان
تولید واکسن آنفولانزا
بیماری ویروسی ماربورگ (MVD)
ویروس H3N2 (آنفولانزای A)
فلج اطفال
منبع: credihealth