قاعدگی های نامنظم در دوران شیردهی
تجربه هر مادری در رابطه با برگشت قاعدگی (عادت ماهیانه) پس از زایمان منحصر به فرد است، به خصوص زمانی که شیردهی هم انجام می شود. در اینجا راهنمای دوران شیردهی، تغییراتی که ممکن است شما را متعجب کند و نحوه کنترل علائم رایج مانند گرفتگی عضلات و خونریزی شدید در دوران شیردهی ذکر شده است.
پریودهای نامنظم در دوران شیردهی:
پریودهای نامنظم نیز از عوارض بارداری و شیردهی است ودر دوران شیردهی رایج است، به خصوص اگر هنوز به طور منظم شیر می دهید. تغذیه با شیر مادر تأثیر قابل توجهی بر نظم قاعدگی دارد که عمدتاً به دلیل سطوح بالاتر پرولاکتین است. قاعدگی در دوران شیردهی می تواند واقعا متفاوت باشد، به طوری که برخی از مادران سیکل های نامنظم بیشتری را نسبت به گذشته تجربه می کنند. به همین دلیل، احتمالاً پریود نخواهید شد یا در دوران شیردهی فقط مقداری لکه بینی خفیف را تجربه خواهید کرد. در همین حال، برخی از زنان حتی اگر در حال شیردهی باشند، چند هفته پس از زایمان پریود می شوند. هنگامی که شروع به از شیر گرفتن کودک خود از شیر مادر کردید، می توانید انتظار داشته باشید که عادت ماهانه منظم خود را بازگردانید.
زمان برگشت قاعدگی در دوران شیردهی:
بعد از بچه دار شدن، قاعدگی برحسب سرعت بدن فرد برمی گردد.
اگر به نوزاد خود شیر می دهید، ممکن است ماه ها یا حتی سال ها پس از زایمان دوره های قاعدگی شما برنگردد.
اگر کودک شما با شیرخشک تغذیه می شود، ممکن است متوجه شوید که دوره قاعدگی شما مدت کوتاهی پس از زایمان بازگشته است.
مدت زمان قبل از بازگشت قاعدگی در دوران شیردهی می تواند به موارد زیر بستگی داشته باشد:
- الگوی شیردهی (چند وقت یکبار انجام می شود.)
- میزان حساسیت بدن به هورمون های شیردهی
قاعدگی شما احتمالاً زمانی برمی گردد که:
- شما با دفعات کمتر یا برای مدت کوتاه تری شروع به شیر دادن کودک می کنید.
- شما شروع به استفاده از شیشه شیر یا شیر خشک می کنید.
- کودک برای مدت طولانی تری می خوابد.
- کودک شروع به خوابیدن در طول شب می کند.
- شروع به دادن غذای جامد به کودک می کنید.
عدم پریود در دوران شیردهی: آیا طبیعی است؟
عدم پریود در دوران شیردهی، به خصوص در ماه های اولیه، کاملاً طبیعی است. پرولاکتین، هورمون مسئول تولید شیر، می تواند تخمک گذاری را سرکوب کند و در نتیجه قاعدگی را به تاخیر بیندازد. این فقدان پریود بخشی از فرآیند طبیعی بدن برای بهبودی از بارداری و در عین حال حمایت از شیردهی است.
عادت ماهانه و روال شیردهی شما می تواند بارداری جدید را به تاخیر بیندازد. برخی تحقیقات نشان می دهد که اکثر زنان حداقل تا شش هفته پس از زایمان تخمک گذاری نمی کنند یا تخمک برای لقاح رها نمی شود.
اگر به کودک خود شیر می دهید، این دوره می تواند طولانی تر باشد، زیرا شیردهی به عنوان پیشگیری از بارداری طبیعی عمل می کند. اکثر زنان شیرده متوجه می شوند که ماه ها پس از تولد نوزادشان پریود نمی شوند. این به این دلیل است که هورمون های شیردهی می توانند از تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک) در هر ماه جلوگیری کنند.
شایان ذکر است که تخمک گذاری و بارداری حتی قبل از بازگشت اولین قاعدگی شما امکان پذیر است، بنابراین اگر برای بارداری دیگر آماده نیستید، با پزشک خود در مورد گزینه های پیشگیری از بارداری صحبت کنید.
آیا در دوران شیردهی باید از روش های پیشگیری از بارداری استفاده کنم؟
امکان باردار شدن در دوران شیردهی وجود دارد.
اگر می خواهید در دوران شیردهی از بارداری اجتناب کنید، باید از روش های پیشگیری از بارداری (کنترل بارداری) استفاده کنید. با پزشک یا فرد متخصص در مورد روش های مناسب پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی صحبت کنید.
آیا قاعدگی پس از بازگشت مثل همیشه خواهد بود؟
پس از بازگشت قاعدگی، اگر هنوز به کودک خود شیر می دهید ممکن است شروع آن نامنظم باشد. پریود نشدن یا چندماه فاصله بین دو قاعدگی امری غیرعادی نیست.
زمانی که شروع به کاهش مدت زمان شیردهی می کنید، قاعدگی شما باید به روال معمول خود بازگردد. اولین قاعدگی شما پس از زایمان ممکن است سنگینتر باشد و متوجه لخته شدن خون و گرفتگی بیشتر شوید.
اگر فکر می کنید خون زیادی از دست می دهید یا لخته وجود دارد، با پزشک خود صحبت کنید.
درچه صورت باید با پزشک مشورت نمود؟
- تغییر در الگوی معمول
- دوره های نامنظم
- لکه بینی مداوم یا خونریزی بین دوره ها
- خونریزی شدیدتر از حد طبیعی
- دوره های طولانی
- قاعدگی های دردناک
- خونریزی بعد از رابطه جنسی
آیا قاعدگی بر شیر مادر تأثیر می گذارد؟
بازگشت قاعدگی باید تاثیر کمی بر شیر مادر داشته باشد. بنابراین، در صورت تمایل می توانید به شیردهی ادامه دهید.
تغییرات هورمونی با چرخه قاعدگی ممکن است بر نحوه تغذیه کودک شما تأثیر بگذارد. اما چند بار شیردهی اضافی در روز معمولاً برای تقویت شیر مادر کافی است.
ماما یا پزشک میتواند به شما توصیهها و اطلاعات بیشتری در مورد دورههای قاعدگی و شیردهی بدهد. یا می توانید با یک مشاور شیردهی – متخصص شیردهی – مشورت کنید.
آیا پریودها بر میزان شیر تأثیر می گذارد؟
قاعدگی می تواند بر میزان شیر تأثیر بگذارد، به خصوص در پایان سیکل یا در طول قاعدگی. این موضوع به دلیل کاهش غلظت پرولاکتین است. در این زمان، شیردهی ممکن است راحت نباشد و به دلیل کاهش خون رسانی، بیشتر با انجام شیردهی روبه رو شوید.
با پزشک در مورد راه های احتمالی افزایش شیر صحبت کنید، در مورد مصرف مکمل های منیزیم یا کلسیم سوال کنید. مایعات زیادی بنوشید.
آیا می توانید در دوران قاعدگی خود شیر دهید؟
وقتی پریود میشوید، ممکن است در نوک سینهها درد داشته باشید. بنابراین، شیردهی در روزهای اول پریود ممکن است ناراحت کننده باشد. در اینجا چند نکته برای به حداقل رساندن ناراحتی وجود دارد:
- سعی کنید تا حد امکان به دفعات شیر دهید و کودک را روی سینه خود نگه دارید، زیرا به حفظ شیر کمک می کند.
- از کرم های بی حس کننده برای تسکین درد استفاده نکنید. این کرم ها می توانند دهان کودک شما را بی حس کرده و این روند را برای او ناخوشایند کنند.
- اگر بیش از حد ناراحتی دارید، با پزشک خود در مورد استفاده از مسکن های بدون نسخه صحبت کنید.
- اگر شیردهی خیلی دردناک است، از پمپ شیر مادر استفاده کنید. این به شما این امکان را می دهد که برای مدت زمانی که طول می کشد تا حساسیت از بین برود، شیر کافی داشته باشید.
- اگر در حین قاعدگی شیر میدهید، ممکن است کودک شما تمایلی به چفت شدن نداشته باشد. این به دلیل تغییر طعم شیر مادر است. سطح کلرید و سدیم در شیر در طول قاعدگی افزایش می یابد و سطح لاکتوز کاهش می یابد. در نتیجه شیر کمتر از حد معمول شیرین است. نسبتاً شور است.
بنابراین، ممکن است کودک بداخلاق باشد، به دلیل تفاوت در ذائقه، کمتر شیر بخورد یا از شیر دادن امتناع کند. پس از اتمام دوره قاعدگی، کودک به روال شیردهی خود باز می گردد.
مطالب مشابه:
ویتامینهای لازم در دوران شیردهی
تفاوت خونریزی قاعدگی و خونریزی لانهگزینی
اثرات مثبت شیردهی
مصرف ویتامینD در زمان شیردهی
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی
منابع: evanaperiods, healthdirect, webmd, breastfeeding