کیستهای کلیه
کیستهای کلیه، کیسههای جامد یا پر از مایع هستند که در داخل یا روی کلیهها ایجاد میشوند. اکثر مردم به دلیل جثه کوچکشان از وجود آنها بی اطلاع هستند. اگر کیست عفونی شود، اندام های دیگر را تحت فشار قرار دهد یا پیچیده شود، ممکن است درمان توصیه شود.
انواع کیست کلیه:
انواع مختلفی از کیست های کلیه شناسایی شده است. دو نوع اصلی کیست کلیه وجود دارد:
- کیست ساده کلیه: کیست ساده کلیه به کیسه ای گرد از بافت دیواره نازک گفته می شود که به طور کلی پر از مایع است. در داخل کلیه ها، یک یا چند مورد از اینها ممکن است ایجاد شود. کیست های ساده شایع ترین نوع کیست کلیه و اغلب خوش خیم هستند. کیست های ساده کلیه هیچ ارتباطی با بیماری شدیدتر ندارند.
- سرطان کلیه پلی کیستیک: PKD یک بیماری ارثی است که معمولاً در خانواده ایجاد می شود و باعث ایجاد کیست های زیادی در کلیه ها می شود. این باعث تورم آنها و آسیب به بافت کلیه می شود. با گذشت زمان، عملکرد کلیه ها با PKD کاهش می یابد و این بیماری ممکن است منجر به نارسایی کلیه شود. گاهی اوقات، PKD ممکن است باعث ایجاد کیست در کبد یا سایر قسمت های بدن شود.
علل ایجاد کیست کلیه:
تعدادی نظریه توسط پزشکان در مورد چگونگی ایجاد یک کیست ساده کلیه ارائه شده است. به عنوان مثال، تقریباً یک میلیون لوله کوچک برای جمع آوری ادرار در هر کلیه استفاده می شود. این احتمال وجود دارد که یک لوله مسدود شده باشد، احتمالاً علت تورم و پر شدن از مایع است که منجر به رشد کیست می شود. نظریه دیگر این است که کیسهها در قسمتهای ضعیف لولهها دیورتیکول ایجاد میکنند و با مایع پر میشوند.
با افزایش سن بیشتر احتمال دارد که در کلیه های خود کیست داشته باشید. در اکثر موارد، مردان بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به کیست کلیه هستند.
PKD یک بیماری ارثی است، به این معنی که این اختلال ناشی از جهش یا تغییر در برخی از ژن های خاص است که در خانواده ها منتقل شده است.
علائم کیستهای کلیه:
کیست های ساده کلیه معمولاً بدون علامت باقی می مانند. در بیشتر موارد، پزشکان هنگام انجام سایر آزمایشهای مربوط به مشکلات سلامتی که در زندگی یک فرد شناخته میشوند، آنها را تشخیص میدهند، به عنوان مثال، از طریق سونوگرافی یا سی تی اسکن (CT Scan).
گاهی اوقات، یک کیست ممکن است علائمی (به دلیل موارد زیر) ایجاد کند:
- بزرگ شدن و فشردهسازی سایر اندام ها
- تب
- لرز
- درد در پهلو، پشت یا بالای شکم،
- سایر علائم عفونت
- خون در ادرار
- مسدود شدن جریان خون یا ادرار طبیعی از طریق کلیه ها (در موارد نادر)
- اختلال در عملکرد کلیه (در موارد نادر)
دانشمندان یک عنصر ژنتیکی را شناسایی کردهاند که میتواند کیستهای ساده کلیه را با فشار خون بالا مرتبط کند، اگرچه این موضوع دقیقاً مشخص نیست که این دو دقیقاً با چه چیزی مرتبط هستند.
علائم و نشانه های PKD احتمالاً شامل موارد زیر است:
- فشار خون بالا
- درد پشت یا پهلو
- خون در ادرار
- سردرد
- عفونت مجاری ادراری
درمان:
در بیشتر موارد، یک کیست ساده کلیه نیازی به درمان ندارد. با این حال، اگر کیست به اندام دیگری فشار وارد کند یا بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد، ممکن است مجبور به برداشتن کیست از طریق جراحی شوید. اگر پزشک شما مشکوک باشد که کیست در کلیه سرطانی است یا می تواند سرطانی شود، ممکن است بخواهد کیست را خارج کند. دو روش وجود دارد که پزشک اغلب برای درمان کیست کلیه از آنها استفاده می کنند:
- آسپیراسیون و اسکلروتراپی: پزشک یک سوزن بلند و توخالی را از طریق پوست وارد می کند تا کیست را سوراخ کند و مایع را خارج کند. گاهی اوقات، آنها همچنین یک محلول مخصوص به کیست تزریق می کنند تا احتمال پر شدن مجدد آن کاهش یابد.
- جراحی: جراحی که در مورد برداشتن کیست انجام می شود معمولاً جراحی لاپاراسکوپی است. پزشک ابزارهای نازکی را از طریق برش های کوچک در شکم وارد می کند. در طول جراحی، پزشک کیست را تخلیه می کند و سپس بافت خارجی کیست را بریده یا می سوزاند.
پیشگیری از کیست کلیه:
شما نمی توانید از یک کیست ساده کلیه جلوگیری کنید. شما فقط می توانید خطر خود را کاهش دهید:
- نوشیدن آب فراوان.
- مطمئن شوید که سدیم اضافی مصرف نمی کنید.
- کنترل شرایط مزمن مانند: دیابت یا فشار خون بالا (BP).
با پزشک صحبت کنید که چگونه می توانید به بهترین شکل از کلیه های خود مراقبت کنید.
نتیجه
اکثر کیست های ساده کلیه خوش خیم هستند و هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند. اگر کیست بیش از حد بزرگ باشد، بدون هیچ گونه عارضه قابل توجهی با اسکلروتراپی یا جراحی قابل درمان است.
در مورد فردی که به بیماری کلیه پلی کیستیک مبتلا شدهباشد، جدیتر است. در صورت عدم درمان، PKD می تواند عوارض شدیدی مانند: فشار خون بالا و نارسایی کلیه ایجاد کند.
بهترین درمان برای کیست کلیه چیست؟
در صورت بروز عوارض، درمان کیست های ساده کلیه ممکن است شامل جراحی باشد. درمان کیست های ساده کلیه که باعث ایجاد علائم می شوند یا جریان طبیعی خون یا ادرار را از طریق کلیه مسدود می کنند، ممکن است شامل اسکلروتراپی باشد، جایی که یک سوزن بلند کیست را با هدایت اولتراسوند سوراخ می کند.
مطالب مشابه:
تستهای عملکرد کلیه (KFT)
آنوریسم کلیه
عفونت کلیه در بارداری (پیلونفریت)
نارسایی کلیه: علائم و درمان
سنگ کلیه در کودکان
منبع: starhealth