لومباگو
لومباگو یک اصطلاح قدیمی است، که به ناراحتی کمر به دلایل مختلف اشاره دارد، که می تواند ناشی از ناهنجاری در ستون فقرات، مفاصل، ماهیچه ها یا اعصاب اطراف ناحیه کمر باشد. علل کمردرد شامل آسیب کمر، فتق (لغزش) دیسک، چاقی، ضعف عضلات کمر، اسپاسم و تومورها (هم خوش خیم و هم بدخیم) در ناحیه ستون فقرات است. لومباگو درصد قابل توجهی از بزرگسالان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند حاد یا مزمن باشد که باعث درد مداوم و دردناک یا درد ناگهانی و تیز می شود. لومباگو می تواند باعث ایجاد محدودیت هایی در حرکت از خفیف تا شدید شود.
بسیاری از بیماران مبتلا به کمردرد افرادی هستند که ساعت های طولانی در مشاغلی کار می کنند که نیاز به خم شدن زیاد و بلند کردن اجسام سنگین دارند. بیمارانی که سبک زندگی کم تحرکی دارند، وضعیت بدنی نامناسبی دارند و به طور منظم ورزش نمی کنند نیز مستعد ابتلا به لومباگو هستند. لومباگو همچنین میتواند ناشی از یک بیماری زمینهای مانند: بیماری دژنراتیو دیسک یا آرتریت باشد.
علائم شایع لومباگو:
لومباگو اساساً اصطلاحی است که تعدادی از احساسات دردناک را در برمیگیرد که ناحیه کمر را تحت تأثیر قرار می دهد. کسانی که از کمردرد رنج می برند ممکن است از انواع مختلف کمردرد رنج ببرند که به طور کلی در دسته های زیر قرار می گیرند:
- تیز و حاد
- کسل کننده و ماندگار
- چاقوزنی
- سوزش
- غیر خاص
علل لومباگو:
کمردرد میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که شایعترین آنها فعالیت های شدیدی است که به ماهیچه های پشت بیش از حد فشار میآورد. مانند: تکنیک های بلند کردن نامناسب که در آن افراد بارهای سنگین را با وضعیت بدنی نامناسب بلند میکنند. استئوآرتریت و اسپوندیلوز (آرتریت نخاعی) نیز می توانند از عواملی باشند که منجر به لومباگو می شوند.
لغزش یا فتق دیسک، پوکی استخوان، تنگی ستون فقرات یا فشردگی عصب، اسکولیوز و تومورهای بدخیم یا خوش خیم ستون فقرات همگی دلایلی هستند که ممکن است منجر به بروز کمردرد شود.
در زیر 15 وضعیت پزشکی که ممکن است باعث لومباگو شوند، آورده شده است:
- فشار عضلانی
- آسیب به رباط
- سیاتیک
- پوکی استخوان
- آرتروز
- تنگی نخاع (فشرده شدن اعصاب نخاعی)
- فتق دیسک
- بیماری دژنراتیو دیسک
- اسکولیوز (یا شرایط مرتبط لوردوز و کیفوز)
- تومورهای نزدیک به ستون فقرات
- فیبرومیالژیا
- اسپوندیلیت یا روماتیسم ستون فقرات
- اسپوندیلوز یا آرتروز مهره ها
- استئومیلیت
- شکستگی استخوان در نزدیکی ناحیه ستون فقرات
- پیچ خوردگی
پزشک ممکن است قبل از تشخیص علت زمینه ای، از نخاع فرد عکس برداری با اشعه ایکس یا معاینه فیزیکی انجام دهند.
عوامل خطر لومباگو:
کمردرد می تواند هر فردی از جمله کودکان و نوجوانان را درگیر کند. عوامل زیر ممکن است شانس فرد را برای داشتن لومباگو افزایش دهد.
شایع ترین عوامل خطر برای کمردرد عبارتند از:
- وضعیت بدنی ضعیف
- سن بالا: با افزایش سن، ناراحتی کمر شایعتر میشود.
- چاقی: در بیماران چاق، کمر تحت فشار اضافی همراه با ضعیف شدن عضلات پشت به دلیل فعالیت بدنی محدود قرار می گیرد. که باعث می شود آنها مستعد ابتلا به کمردرد باشند.
- عدم تحرک و ورزش: در صورتی که بیمار عضلات ضعیف و بدون استفاده در پشت و شکم را به دلیل عدم ورزش بدنی داشته باشد، خطر ابتلا به کمردرد افزایش مییابد.
- بلند کردن اجسام سنگین، به خصوص زمانی که بخشی از شغل فرد باشد.
- استعمال سیگار
- مشکلات کلیه یا مثانه
- بیماری ها: اگر بیماران از انواع خاصی از آرتریت و سرطان رنج می برند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به لومباگو هستند.
- مشکلات روانی: به نظر می رسد کمردرد نیز در افرادی که از افسردگی و اضطراب رنج می برند، شایع تر است.
- استعمال سیگار: لومباگو در بین افراد سیگاری شایع تر است. سیگار باعث کاهش جریان خون در ستون فقرات می شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.
- بارداری
درمان لومباگو:
درمان لومباگو بسته به عوامل مختلفی از جمله: سن بیمار، وزن، سطح آمادگی جسمانی، علائم، شدت درد و موارد دیگر متفاوت است.
گزینه های درمانی لومباگو شامل موارد زیر است:
- کمپرس گرم یا سرد برای تسکین مختصر درد کمر
- حرکات کششی و ورزش های ملایم طبق توصیه پزشک
- مراقبت های کایروپراکتیک:
تحقیقات نشان می دهد که مراقبت های کایروپراکتیک بهتر و مقرون به صرفه تر از مصرف دارو و یا مراجعه به پزشک برای کمردرد است. پزشکان کایروپراکتیک سبب می شوند که بیماران احساس درد کمتر، ناتوانی کمتر، وابستگی کمتر به دارو و رضایت بیشتر داشته باشند.
-
فیزیوتراپی:
این روش میتواند حرکات کششی و ورزش هایی را به فرد آموزش دهد که وضعیت بدنی را بهبود میبخشد و پشت و کمر فرد را تقویت میکند. فیزیوتراپیست ها باید بتوانند دامنه حرکتی فرد را بهبود بخشند و سیستم اسکلتی عضلانی را تقویت کنند تا آسیب های بعدی کمتر باشد. همچنین چاقی و اضافه وزن از عوامل خطر برای لومباگو هستند. ورزش به فرد کمک می کند وزن سالمی داشته باشد.
- داروهای ضد درد:
بسیاری از پزشکان داروهای تسکین دهنده درد را برای “درمان” کمر تجویز می کنند. داروهایی استامینوفن و NSAID ها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) مانند: ایبوپروفن علائم را درمان می کنند، نه علت اصلی را. این داروهای ضد درد فقط برای کنترل درد هستند و به عنوان درمان طولانی مدت توصیه نمی شوند.
- تزریق:
بسته به علت اصلی، پزشکان ممکن است تزریقهای مختلفی را برای درمان لومباگو انجام دهند. تزریق بلوک عصبی با مسدود کردن گیرنده های درد باعث تسکین موقت درد کمر می شود. همچنین تزریق مفصل فاست با وارد کردن داروهای بیحس کننده و استروئیدی به مفصل فاست آسیب دیده، گردن درد و کمردرد را درمان میکند. تزریق استروئید اپیدورال التهاب اطراف اعصاب نخاعی را کاهش می دهد. نشان داده شده است که تزریق سم بوتولینوم A (بوتاکس) کمردرد مزمن را در نیمی از بیماران بهبود می بخشد.
-
طب سوزنی:
نشان داده شده است که این قرار دادن استراتژیک سوزن های رشته ای در درمان لومباگو بهتر از دارونما عمل می کند.
- ماساژ درمانی:
ماساژ ممکن است به کاهش فشار یا کار بیش از حد عضلات کمک کند، که یکی از دلایل رایج کمردرد است.
- جراحی:
گزینه های جراحی آخرین راه حل برای اکثر بیماران کمری هستند. یک جراح مغز و اعصاب یا جراح ارتوپد ممکن است فیوژن ستون فقرات، لامینکتومی ستون فقرات، دیسککتومی یا نوکلئوپلاستی را انجام دهد.
- کاهش وزن
پیشگیری از لومباگو:
با بهبود وضعیت بدنی، داشتن یک سبک زندگی سالم و تمرین وضعیت بدنی، ممکن است بتوان از ناراحتی کمر جلوگیری کرد.
رعایت کردن این نکات در سالم و قوی ماندن موثر است:
- ورزش: ایروبیک کم ضربه یا تمریناتی که به کمر فشار نمی آورند، می توانند به تقویت قدرت و استقامت کمر و همچنین بهبود توان عضلات کمک کنند. شنا و پیادهروی هر دو گزینه های عالی برای حفظ کمری انعطافپذیر و قوی هستند.
- تقویت و کشش عضلات: تمریناتی که بدن را تقویت می کنند، مانند: تمرین هایی که بر تقویت عضلات شکم و پشت تمرکز دارند.
- حفظ شاخص توده بدنی (BMI) سالم: چاقی بر عضلات ستون فقرات فشار وارد می کند. در صورت وجود اضافه وزن، کاهش وزن می تواند به فرد در جلوگیری از لومباگو کمک کند.
- ترک کردن سیگار: سیگار شانس فرد را برای ایجاد ناراحتی در ناحیه کمر افزایش می دهد.
- از فعالیت هایی که شامل چرخش یا خم شدن ناگهانی یا بلند کردن بارهای سنگین به صورت دستی است خودداری شود.
تشخیص لومباگو:
آزمایش ها و تکنیک های زیادی توسط پزشکان و متخصصان پزشکی برای تعیین نوع کمردردی که فرد از آن رنج میبرد استفاده میشود، مانند:
- معاینات فیزیکی، از جمله عملکرد عصبی و تست های دامنه حرکتی
- آزمایش خون و ادرار
- اشعه ایکس برای بررسی سلامت استخوان ها و بافت ها
- سی تی اسکن (CT) یا MRI برای تایید علائم و مشخص کردن منبع درد فرد.
علائم لومباگو معمولاً پس از چند هفته بهبود مییابد و 40 تا 90 درصد بیماران در عرض شش هفته به طور کامل بهبود مییابند.
مطالب مشابه:
سرطان مدولاری تیروئید چیست؟
کرانیکتومی
درد عصبی (نورالژی)
اسکیزوفرنی
اینترفرون ها، خودایمنی و آرتریت روماتوئید
منابع: denveruppercervical ، healthlibrary.askapollo