سرطان سینه مردانه
سرطان سینه مردانه سرطان نادری است که در بافت سینه مردان ایجاد می شود. اگر چه سرطان سینه معمولا به عنوان یک بیماری که زنان را تحت تاثیر قرار می دهد تصور می شود، سرطان سینه در مردان نیز رخ می دهد.
سرطان سینه مردانه بیشتر در مردان مسن دیده می شود. اگر چه ممکن است در هر سنی رخ دهد.
مردانی که در مراحل اولیه سرطان سینه آنها تشخیص داده می شود، شانس خوبی برای درمان دارند. درمان معمولا شامل جراحی برای برداشتن بافت پستان است. درمان های دیگری مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی ممکن است بر اساس وضعیت خاص شما توصیه شود.
علائم سرطان سینه در مردان:
علائم و نشانه های سرطان سینه مردانه می تواند شامل:
- یک توده بدون درد یا ضخیم شدن در بافت سینه
- تغییرات در پوستی که سینه را می پوشاند، مانند فرورفتگی، چروکیدگی، قرمزی یا پوسته پوسته شدن
- تغییراتی در نوک پستان، مانند قرمزی یا پوسته پوسته شدن یا نوک پستانی که شروع به چرخش به سمت داخل می کند.
- ترشح از نوک پستان.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم و نشانه ای داردی که پایدار است و باعث نگرانی شما شده است حتما به پزشک مراجعه کنید.
علل سرطان سینه مردانه:
مشخص نیست چه چیزی باعث سرطان سینه مردان می شود.
پزشکان می دانند که سرطان سینه مردان زمانی رخ می دهد که برخی از سلول های سینه سریع تر از سلول های سالم تقسیم می شوند. سلول های تجمع یافته توموری را تشکیل می دهند که ممکن است به بافت مجاور، به غدد لنفاوی یا سایر قسمت های بدن گسترش یابد (متاستاز).
سرطان سینه مردانه در کدام قسمت بدن شروع می شود؟
همه افراد با مقدار کمی بافت سینه متولد می شوند. بافت پستان از غدد تولیدکننده شیر (لوبول)، مجاری که شیر را به نوک سینه ها می برند و چربی تشکیل شده است.
در دوران بلوغ، زنان شروع به رشد بیشتر بافت سینه می کنند و مردان نه. اما از آنجایی که مردان با مقدار کمی بافت سینه متولد می شوند، ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند.
انواع سرطان سینه که در مردان تشخیص داده می شود عبارتند از:
- سرطانی که از مجاری شیر شروع می شود (کارسینوم مجرای). تقریبا تمام سرطان سینه مردان، کارسینوم مجرای است.
- سرطانی که در غدد تولیدکننده شیر شروع می شود (کارسینوم لوبولار). این نوع در مردان نادر است زیرا آنها لوبول های کمی در بافت سینه خود دارند.
- انواع دیگر سرطان. سایر انواع نادر سرطان سینه که می تواند در مردان رخ دهد. شامل بیماری پاژه نوک پستان و سرطان سینه التهابی است.
ژن های ارثی که خطر سرطان سینه را افزایش می دهند.
برخی از مردان ژن های غیرطبیعی (پیشرفته) را از والدین خود به ارث می برند که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. جهش در یکی از چندین ژن، به ویژه ژنی به نام BRCA2، شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه و پروستات قرار می دهد.
اگر سابقه خانوادگی سرطان قوی دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک ممکن است توصیه کند که به یک مشاور ژنتیک مراجعه کنید تا آزمایش ژنتیکی را در نظر بگیرید تا ببنید آیا حامل ژن هایی هستید که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد یا خیر.
فاکتورهای خطر:
فاکتورهایی که خطر ابتلای سرطان سینه مردانه را افزایش می دهند شامل:
- افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن بالا می رود. سرطان سینه مردانه اکثر اوقات در مردان 60 ساله تشخیص داده می شود.
- قرار گرفتن در معرض استروژن: اگر از داروهای مرتبط با استروژن مانند داروهای هورمون درمانی برای سرطان پروستات استفاده می کنید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.
- سابقه خانوادگی سرطان سینه: اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده شما مبتلا به سرطان سینه باشد، شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارید.
- سندرم کلاین فلتر: این سندرم ژنتیکی زمانی رخ می دهد که پسران با بیش از یک نسخه از کروموزوم X متولد شوند. سندرم کلاین فلتر باعث رشد غیرطبیعی بیضه ها می شود. در نتیجه، مردان مبتلا به این سندرم سطوح پایین تری از برخی هورمون های مردانه (آندروژن) و هورمون های زنانه (استروژن) بیشتری تولید می کنند.
- بیماری کبد: برخی از شرایط، مانند سیروز کبدی، می تواند باعث کاهش هورمون های مردانه و افزایش هورمون های زنانه شود و خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- چاقی: چاقی با سطوح بالاتر استروژن در بدن مرتبط است که خطر ابتلا به سرطان سینه مردان را افزایش می دهد.
- بیماری بیضه یا جراحی: داشتن بیضه های ملتهب (اورکیت) یا جراحی برای برداشتن بیضه (ارکیکتومی) می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه مردان را افزایش دهد.
تشخیص:
تشخیص سرطان سینه مردانه
پزشک ممکن است تعدادی تست و روش تشخیصی استفاده کند، از جمله:
- معاینه بالینی پستان: پزشک از نوک انگشتان خود برای بررسی سینه ها و نواحی اطراف استفاده می کند تا ببیند آیا توده یا تغییراتی وجود دارد یا خیر. پزشک میزان بزرگی توده ها، احساس آنها و نزدیکی آنها به پوست و ماهیچه ها را ارزیابی می کند.
- تست های تصویربرداری: تست های تصویربرداری تصاویری از بافت پستان ایجاد می کنند که به پزشکان اجازه شناسایی نواحی غیرطبیعی را می دهد. تست ها ممکن است شامل عکس برداری با اشعه X از پستان (ماموگرافی) یا سونوگرافی باشد که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر استفاده می کند.
- برداشتن نمونه ای از سلول های پستان برای آزمایش (بیوپسی). بیوپسی تنها راه قطعی برای تشخیص سرطان سینه است. در طول بیوپسی، پزشک از یک دستگاه سوزنی تخصصی که توسط اشعه X یا آزمایش تصویربرداری دیگری هدایت می شود، برای استخراج بخش مرکزی بافت از ناحیه مشکوک استفاده می کند.
نمونه های بیوپسی برای آنالیز به آزمایشگاه ارائه می شوند تا کارشناسان سرطانی بودن سلول ها را تعیین کنند. نمونه بیوپسی همچنین برای تعیین نوع سلول های درگیر در سرطان پستان، تهاجمی بودن (درجه بیماری) سرطان و اینکه آیا سلول های سرطانی گیرنده های هورمونی یا گیرنده های دیگری دارند که ممکن است بر گزینه های درمانی تاثیر بگذارد، آنالیز می شوند.
سایر تست ها و روش ها ممکن است بسته به وضعیت خاص بیمار تجویز شوند.
تعیین وسعت سرطان:
هنگامی که پزشک سرطان سینه را تشخیص داد، برای تعیین میزان (مرحله) سرطان اقدام می کند. مرحله سرطان به تعیین پیش اگهی و بهترین گزینه های درمانی کمک می کند.
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای مرحله سرطان سینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسکن استخوان
- اسکن CT
- PET اسکن
مراحل سرطان پستان از 0 تا IV متغیر است که 0 نشان دهنده سرطان غیرتهاجمی یا موجود در مجاری شیر است. مرحله چهارم سرطان پستان که سرطان سینه متاستاتیک نیز نام دارد، نشان دهنده سرطانی است که به سایر نواحی بدن گسترش پیدا کرده است.
مرحله بندی سرطان سینه درجه سرطان را نیز در نظر می گیرد. از جمله: وجود نشانگرهای تومور، مانند گیرنده های استروژن، پروژسترون و HER2 و فاکتورهای رشد.
درمان سرطان سینه مردانه:
برای تعیین نوع درمان پزشک مرحله سرطان، سلامت عمومی و اولویت های شما را در نظر می گیرد. درمان سرطان سینه مردانه اغلب شامل جراحی است و همچنین ممکن است سایر درمان ها را نیز در برگیرد.
جراحی:
هدف از جراحی حذف تومور و بافت سینه اطراف است. روش ها شامل:
- برداشتن تمام بافت پستان (ماستکتومی): جراح تمام بافت سینه از جمله نوک پستان و آرئول را برمیدارد.
- برداشتن چند غدد لنفاوی برای آزمایش (بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان): پزشک غدد لنفاوی را شناسایی می کند که به احتمال زیاد اولین جایی هستند که سلول های سرطانی پخش می شوند. آن چند غدد لنفاوی برداشته و آنالیز می شوند. اگر هیچ سلول سرطانی یافت نشد، احتمال زیادی وجود دارد که سرطان سینه فراتر از بافت سینه گسترش نیافته باشد. اگر سرطان پیدا شد، غدد لنفاوی بیشتری برای آزمایش برداشته می شوند.
پرتودرمانی:
پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه X و پروتون ها برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کند. در سرطان سینه مردانه پرتودرمانی ممکن است بعد از جراحی و برای حذف سلول های سرطانی باقی مانده در سینه، عضلات قفسه سینه یا زیر بغل استفاده شود.
در طی پرتودرمانی، یک دستگاه بزرگ که در اطراف بدن حرکت می کند پرتو تابش می کند. این دستگاه پرتوهای پرانرژی به نقاط خاصی از قفسه سینه ارسال می شود.
هورمون درمانی:
اکثر مردان مبتلا به سرطان سینه دارای تومورهایی هستند که برای رشد به هورمون ها وابسته هستند (حساس به هورمون). اگر سرطان شما حساس به هورمون است پزشک ممکن است هورمون درمانی را توصیه کند.
هورمون درمانی برای سرطان سینه مردانه اغلب شامل داروی تاموکسیفن است. سایر داروهای هورمون درمانی که در زنان مبتلا به سرطان سینه استفاده می شوند برای مردان اثربخشی ندارند.
شیمی درمانی:
شیمی درمانی از داروهایی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کند. این داروها ممکن است از طریق یک رگ در بازو (داخل وریدی) تجویز شوند یا به صورت قرص یا هر دو روش.
پزشک ممکن است بعد از جراحی برای کشتن سلول های سرطانی که ممکن است به خارج از سینه منتقل شوند، شیمی درمانی را توصیه کند. شیمی درمانی همچنین ممکن است گزینه ای برای مردان مبتلا به سرطان سینه پیشرفته باشد.
مطالب مشابه: