همه چیز درباره چرخه قاعدگی
مراحل چرخه قاعدگی
هدف از چرخه قاعدگی در واقع آمادگی ماهانه برای بارداری است و دوره های قاعدگی در هر فرد از نظر طول دوره و شدت آن متفاوت است.
در طول هر سیکل قاعدگی، یک تخمک رشد می کند و از تخمدان ها آزاد می شود و پوشش داخلی رحم ایجاد می شود و اگر بارداری اتفاق نیفتد، پوشش رحم در طول دوره قاعدگی می ریزد. سپس چرخه دوباره شروع می شود.
چرخه قاعدگی به چهار مرحله تقسیم می شود:
- فاز قاعدگی
- فاز فولیکولی
- فاز تخمک گذاری
- فاز لوتئال
طول هر فاز می تواند متفاوت باشد و در طول زمان تغییر کند.
-
فاز قاعدگی
مرحله قاعدگی اولین مرحله از چرخه قاعدگی است و همچنین زمانی است که پریود می شوید. این مرحله زمانی شروع می شود که تخمک از چرخه قبلی بارور نشده و از آنجایی که بارداری هم انجام نشده است، سطح هورمون های استروژن و پروژسترون کاهش می یابد.
پوشش ضخیم رحم شما که از بارداری پشتیبانی می کند، دیگر مورد نیاز نیست. بنابراین از طریق واژن شما می ریزد. در طول قاعدگی، شما ترکیبی از خون، مخاط و بافت را از رحم خود آزاد می کنید.
ممکن است علائم پریود مانند زیر داشته باشید:
- گرفتگی عضلات
- سینه های حساس
- نفخ
- نوسانات خلقی
- تحریک پذیری
- سردرد
- خستگی
- درد کمر
-
فاز فولیکولی
فاز فولیکولی از روز اول پریود شروع می شود (بنابراین مقداری همپوشانی با فاز قاعدگی وجود دارد) و با تخمک گذاری به پایان می رسد.
زمانی شروع می شود که هیپوتالاموس به غده هیپوفیز شما سیگنال می دهد که هورمون محرک فولیکول (FSH) را آزاد کند. این هورمون تخمدان های شما را تحریک می کند تا حدود 5 تا 20 کیسه کوچک به نام فولیکول تولید کنند. هر فولیکول حاوی یک تخمک نابالغ است.
فقط سالم ترین تخم در نهایت بالغ می شود. (در موارد نادر، ممکن است دو تخمک بالغ شود.) بقیه فولیکول ها مجدداً در بدن شما جذب میشوند.
فولیکول بالغ باعث افزایش استروژن می شود که پوشش داخلی رحم شما را ضخیم می کند و یک محیط غنی از مواد مغذی برای رشد جنین ایجاد می کند.
متوسط فاز فولیکولی حدود 16 روز طول می کشد. بسته به چرخه شما می تواند از 11 تا 27 روز متغیر باشد.
-
فاز تخمک گذاری
افزایش سطح استروژن در طول فاز فولیکولی غده هیپوفیز شما را تحریک می کند تا هورمون لوتئینیزه کننده (LH) را ترشح کند. این همان چیزی است که روند تخمک گذاری را شروع می کند.
تخمک گذاری زمانی است که تخمدان شما یک تخمک بالغ آزاد می کند. تخمک از لوله فالوپ به سمت رحم حرکت می کند تا توسط اسپرم بارور شود.
مرحله تخمک گذاری زمانی است که در طول چرخه قاعدگی شما می توانید باردار شوید. با علائمی مانند موارد زیر می توانید تشخیص دهید که تخمک گذاری دارید:
- افزایش جزئی در دمای پایه بدن
- ترشح غلیظی که شباهت به بافت سفیده تخم مرغ دارد.
تخمک گذاری در حدود روز 14 اتفاق می افتد اگر سیکل 28 روزه دارید – درست در اواسط چرخه قاعدگی. حدود 24 ساعت طول می کشد. پس از یک روز، تخمک می میرد یا در صورت عدم لقاح حل می شود.
-
فاز لوتئال
پس از اینکه فولیکول تخمک خود را آزاد کرد، به جسم زرد تبدیل می شود. این ساختار هورمون ها، عمدتاً پروژسترون و مقداری استروژن را آزاد می کند. افزایش هورمون ها باعث ضخیم شدن پوشش داخلی رحم شما می شود و برای کاشت تخمک بارور شده آماده می شود.
اگر باردار شوید، بدن شما گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) تولید می کند. این همان تست بارداری هورمونی است که به تشخیص و به حفظ جسم زرد کمک می کند و پوشش رحم را ضخیم نگه می دارد.
اگر باردار نشوید، جسم زرد کوچک و جذب می شود. این منجر به کاهش سطح استروژن و پروژسترون می شود که باعث شروع پریود شما می شود و پوشش رحم در طول دوره قاعدگی شما می ریزد.
در این مرحله، اگر باردار نشوید، ممکن است علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه کنید. این شامل:
- نفخ
- تورم، درد یا حساسیت سینه
- تغییرات خلق و خوی
- سردرد
- افزایش وزن
- تغییرات در میل جنسی
- هوس های غذایی
- مشکل خواب
فاز لوتئال 11 تا 17 روز طول می کشد. طول متوسط 14 روز است
شناسایی مسائل مشترک:
هر سیکل قاعدگی متفاوت است. برخی از افراد هر ماه در زمان مشخصی پریود می شوند. بقیه نامنظم ترند. برخی از آنها خونریزی شدیدتر یا برای روزهای طولانی تری نسبت به دیگران دارند.
چرخه قاعدگی شما نیز می تواند در زمان های خاصی از زندگی شما تغییر کند. به عنوان مثال، با نزدیک شدن به یائسگی ممکن است نامنظم شود.
یکی از راه های فهمیدن اینکه آیا مشکلی در چرخه قاعدگی خود دارید یا خیر، پیگیری دوره های قاعدگی است. زمان شروع و پایان آنها را یادداشت کنید. همچنین هرگونه تغییر در میزان یا تعداد روزهای خونریزی و اینکه آیا لکه بینی بین دوره های قاعدگی دارید را ثبت کنید.
هر یک از این موارد می تواند چرخه قاعدگی شما را تغییر دهد:
قرص ضد بارداری: قرص های ضد بارداری ممکن است دوره های شما را کوتاه تر و سبک تر کند. در حالی که از برخی قرص ها استفاده می کنید، به هیچ وجه پریود نمی شوید.
بارداری: قاعدگی شما باید در دوران بارداری متوقف شود. پریود نشدن یکی از واضح ترین علائم اولیه بارداری است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): این عدم تعادل هورمونی از رشد طبیعی تخمک در تخمدان ها جلوگیری می کند. سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث چرخه های قاعدگی نامنظم و پریود نشدن می شود.
فیبروئید رحم: این رشدهای غیر سرطانی در رحم شما می تواند دوره های قاعدگی شما را طولانی تر و سنگین تر از حد معمول کند.
اختلالات اشتها: بی اشتهایی، پرخوری عصبی و سایر اختلالات خوردن می توانند چرخه قاعدگی شما را مختل کرده و باعث توقف پریود شوند.
در اینجا چند نشانه وجود مشکل در چرخه قاعدگی شما وجود دارد:
- پریودهایتان را رد کرده اید، یا قاعدگی شما به طور کامل متوقف شدند.
- دوره های شما نامنظم است.
- بیش از 7 روز خونریزی دارید.
- فاصله پریودهای شما کمتر از 21 روز یا بیشتر از 35 روز است.
- بین پریودها خونریزی می کنید (سنگین تر از لکه بینی).
اگر این مشکلات یا مشکلات دیگر در چرخه قاعدگی یا دوره های قاعدگی خود دارید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
هر سیکل قاعدگی متفاوت است. آنچه برای شما معمولی است ممکن است برای شخص دیگری نباشد.
مهم است که با چرخه خود آشنا شوید. از جمله اینکه چه زمانی پریود می شوید و چه مدت طول می کشد. برای هر گونه تغییر هوشیار باشید و آن را به یک متخصص مراقبت های بهداشتی گزارش دهید.
مطالب مشابه:
تفاوت بین هیسترکتومی و میومکتومی
ولوواژینیت
کاهش وزن پس از بارداری
تفاوت ناباروری و عقیمی
سارکوم رحم
منبع: healthline
1 دیدگاه