آبله میمون
آبله میمون، که یک ویروس بزرگ ایجاد کننده خروش در سراسر جهان است، اکنون به عنوان Mpox شناخته می شود، نامی که توسط WHO نیز اقتباس شدهاست.
ویروس Mpox:
آبله میمون به عنوان یک نگرانی جدی در سال جاری ظاهر شدهاست و اکنون سازمان بهداشت جهانی این ویروس را پس از افزایش موارد در آفریقا و شناسایی مواردی در خاورمیانه به عنوان یک بیماری همه گیر که در سایر نقاط جهان نیز در حال گسترش است، اعلام کردهاست.
آخرین موارد در خیبر پختونخوا پاکستان گزارش شدهاست، جایی که سه نفر مبتلا به Mpox شناسایی شدند.
شیوع بیماری Mpox در سال 2024 میتواند بدتر شود.
Mpox در سراسر جهان پخش می شود:
سه شهروند پاکستانی مبتلا به آبله میمون اخیراً از دبی آمدهبودند. علائمی مشابه ویروس آبله میمون را گزارش کردند. در حال حاضر کل منطقه آفریقا را این ویروس درگیرکرده و به مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا نیز سرایت کردهاست.
WHO قبلاً Mpox را که به عنوان آبله میمون شناخته می شد به عنوان یک وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی اعلام کرد و از مقامات بهداشتی در سراسر جهان خواسته بود تا علائم هر کسی را که احتمال ابتلا به این ویروس را دارد بررسی و شناسایی کنند.
موارد ابتلا به آبله میمون در چند سال دو برابر افزایش می یابد؟
آبله میمون یکی از جدیدترین ویروس هایی است که در دو سال گذشته شاهد شیوع گسترده ای از آن بوده ایم، پس از اینکه کووید-19 خشم گسترده ای را در سراسر جهان ایجاد کرد و تقریباً کل سیاره را در قرنطینه سراسری و پروتکل های فاصله گذاری اجتماعی قرار داد.
Mpox، که اکنون توسط WHO به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی معرفی شدهاست، اکنون که در حال گسترش به مناطق پرجمعیت آسیا است، می تواند به یک بحران تبدیل شود. موارد ابتلا در هند، پاکستان و چین به دلیل تعداد جمعیت در این کشورها ممکن است بدترین حالت را داشته باشند، که این امر باعث میشود در صورت شیوع همهگیری کامل، محتوای این بیماری بسیار سخت شود.
آیا آبله میمون کشنده است؟
در موارد متعدد ثابت شدهاست که آبله میمون کشنده است. درمان مناسب برای این نوع ویروس خاص هنوز نامشخص است، در حالی که همچنان در مناطقی مانند آفریقا و آسیا گسترش می یابد.
از ابتدای سال جاری، تنها جمهوری دموکراتیک کنگو 15600 مورد ابتلا به mpox و 537 مورد مرگ را گزارش کرده است.
زنان و کودکان زیر 15 سال بیشتر در معرض خطر هستند.
در مواجهه با تهدید شیوع جهانی، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، از پزشکان و عموم مردم خواسته است که نسبت به این ویروس هوشیار باشند.
تعیین وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی از سوی سازمان جهانی بهداشت به منظور ترغیب کشورهای عضو برای شروع آمادهسازی برای ظهور ویروس و به اشتراک گذاری واکسن ها، درمان ها و سایر منابع کلیدی با کشورهای فقیرتر است.
شیوع ویروس Mpox:
شیوع آن بیشتر، در میان مردان همجنس گرا و دوجنسه باقی ماند. ترکیبی از تغییرات رفتاری و واکسیناسیون شیوع را کاهش داد.
به عنوان مثال،در ایالات متحده در سال گذشته ، تلفات این بیماری از بیش از 30،000 مورد در سال 2022 به حدود 1700 مورد کاهش یافت.
نسخهای از mpox که در کنگو در گردش بوده است. همیشه خطرناکتر بوده و در حال حاضر میزان مرگ و میر آن در مقایسه با شیوع 0.2 درصدی در سال 2022، در حدود 3 درصد است.
علائم:
این عفونت می تواند علائمی مانند: تب، علائم تنفسی، دردهای عضلانی و تورم غدد لنفاوی و همچنین بثورات پوستی روی دست ها، پاها، قفسه سینه، دهان یا اندام تناسلی ایجاد کند.
این بیماری عمدتاً از طریق مصرف گوشت آلوده یا تماس نزدیک با حیوانات و افراد آلوده گسترش می یابد. بیشتر مرگ و میرها در کودکانی بوده است که در این منطقه از آفریقا در حال حاضر دچار سوء تغذیه و بیماری های عفونی مانند: وبا، سرخک و فلج اطفال هستند.
به گفته کارشناسان، اگر شیوع این بیماری در سطح جهانی گسترش یابد. کودکان در کشورهای توسعه یافته احتمالا کمتر در برابر بیماری شدید آسیب پذیر خواهند بود.
برای اولین بار سال گذشته، دانشمندان انتقال جنسی این نسخه از mpox را کشف کردند. که موارد به طور مساوی بین مردان و زنان جوان تقسیم شد. بر اساس تجزیه و تحلیل های ژنتیکی، این ویروس جهش هایی را به دست آورد، که باعث شد آن را با سهولت بیشتری در بین مردم گسترش دهد.
اپیدمیولوژیستی در دانشگاه کالیفرنیا، که در پانل mpox 2022 خدمت می کرد، گفت: با توجه به گسترش سریع، اعلام وضعیت اضطراری بهداشت جهانی موجه بود.
بر اساس مطالعات انجام شده در آفریقای مرکزی و غربی، دوره کمون برای mpox معمولاً بین 6 تا 13 روز طول می کشد. اما ممکن است بین 5 تا 21 روز نیز متغیر باشد.
تعداد ضایعات یا بثورات پوستی ممکن است از چند تا هزاران متغیر باشد و افزایش تعداد ضایعات با افزایش شدت بیماری مرتبط است.