ورم ملتحمه نوزادان
ورم ملتحمه نوزادان یک عفونت چشمی است که به طور معمول کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می دهد که شامل التهاب قسمت سفید چشم و پلک های داخلی به نام ملتحمه است. اگرچه ظاهر قرمز مایل به صورتی آن دردناک به نظر می رسد، چشم صورتی یک عفونت جزئی است که معمولا جدی نیست.
اگر نوزاد علائم ورم ملتحمه نوزادی را نشان می دهد، باید به پزشک مراجعه شود. برخی از موارد ورم ملتحمه به خودی خود از بین می روند، اما بسیاری از آنها نیاز به درمان دارند.
علائم ورم ملتحمه:
علائم اصلی چشم صورتی زمانی است که چشم به رنگ قرمز یا صورتی در می آید. به غیر از تغییر رنگ مشخص، باید به موارد زیر نیز توجه شود:
- علائم ناراحتی چشم، مانند: مالیدن مکرر چشمان توسط کودک
- ترشح از چشم آسیب دیده
- پلک های متورم
- حساسیت به نور
تأیید عفونت چشم در نوزادان به تنهایی می تواند دشوار باشد، اما پزشک کودک میتواند به راحتی تشخیص دهد.
علل ورم ملتحمه نوزادان:
تعدادی از دلایل بالقوه برای چشم صورتی در نوزادان وجود دارد، از جمله مسدود شدن مجاری اشکی، تحریک ناشی از ضد میکروبی های موضعی که پس از تولد تجویز می شود یا چیزی که در طول تولد از مادر به کودک منتقل می شود. حتی یک مادر بدون علائم نیز میتواند دارای باکتریها یا ویروسهای فعال باشد که میتواند به نوزاد تازه متولد شدهاش داده شود.
علت چشم صورتی بستگی به نوع ورم ملتحمه نوزاد دارد.
انواع علل ورم ملتحمه:
ورم ملتحمه انکلوژن:
این همچنین به عنوان ورم ملتحمه کلامیدیا شناخته می شود زیرا توسط کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. اگر مادری مبتلا به کلامیدیا درمان نشده باشد، ممکن است در حین زایمان، باکتری های خطرناکی را به کودک خود منتقل کند. اگر کیسه آمنیوتیک در حین زایمان پاره شود، علائم نوزاد 5 تا 12 روز پس از تولد یا زودتر ظاهر می شود. این نوع ورم ملتحمه به ویژه خطرناک است زیرا می تواند سایر قسمت های بدن مانند: ریه ها یا ناحیه ای که بینی و دهان به هم متصل می شوند را تحت تاثیر قرار دهد.
کنژنکتیویت گنوکوکی:
این اغلب توسط مادری ایجاد می شود که سوزاک درمان نشده دارد. علائم کنژنکتیویت گنوکوکی 2 تا 5 روز پس از تولد ظاهر می شود و در صورت عدم درمان می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این بیماری می تواند به یک عفونت جدی جریان خون، معروف به باکتریمی و پوشش نخاع و مغز، که به عنوان مننژیت شناخته می شود، تبدیل شود.
ورم ملتحمه شیمیایی:
هنگامی که نوزاد تازه متولد برای جلوگیری از عفونت باکتریایی قطره چشمی دریافت می کند، می تواند چشم او را تحریک کند. این می تواند به عنوان ورم ملتحمه شیمیایی تشخیص داده شود و جدی نیست، علائم نباید بیش از چند روز طول بکشد.
انواع دیگر ورم ملتحمه نوزادان:
سایر ویروس ها و باکتری ها می توانند ورم ملتحمه را در نوزادان ایجاد کنند. بسیاری از باکتری هایی که به طور معمول در واژن مادر یافت می شوند، حتی باکتری های غیر مقاربتی، می توانند منجر به ورم ملتحمه و آسیب جدی به چشم شوند.
مجرای اشک مسدود شده است:
طبیعی است که در نوزادان تازه متولد به دلیل مسدود شدن مجرای اشکی، چشم صورتی ایجاد شود. مجاری اشک برای مرطوب نگه داشتن چشم و سپس تخلیه رطوبت از طریق مجرای واقع در گوشه چشم وجود دارد. اگر برای کودکی مجرای اشکی مسدود شده باشد، زمینه را برای تحریک و التهاب ملتحمه فراهم می کند. انسداد مجاری اشک باید خود به خود برطرف شود، اما اگر مجرای اشک کودک هنوز پس از یک سال مسدود است، ممکن است برای پاک کردن آن نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.
تشخیص ورم ملتحمه نوزادان:
درصورت شک به ورم ملتحمه نوزاد بایستی، فوراً به پزشک مراجعه شود. آنها باید بتوانند بگویند که علت چیست و راه های درمان را بیان کنند. تعدادی از بیماری های چشمی شدید وجود دارد که به راحتی با چشم صورتی در نوزادان اشتباه می شود.
درمان ورم ملتحمه نوزادان:
برای انواع ورم ملتحمه، کمپرس گرم و سرد تسکین دهنده است. کمپرس گرم به شفاف شدن مایع و پوست کمک می کند، در حالی که کمپرس سرد به تسکین تورم و پف کردن کمک می کند.
اگر چشم صورتی ناشی از باکتری باشد، ممکن است نوزاد به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد. سایر درمانهای ورم ملتحمه نوزادی شامل ماساژ گرم و ملایم مجرای اشک برای مجاری اشکی مسدود می باشد.
سایر اشکال کمتر جدی چشم صورتی بدون هیچ درمانی یا با داروی ضد حساسیت به خودی خود از بین می روند. همچنین ممکن است بتوانید علائم را با استامینوفن یا ایبوپروفن تسکین دهید، اما قبل از تجویز هر چیزی به فرزند باید با یک پزشک مشورت کنید.
آیا ورم ملتحمه مسری است؟
هنگامی که توسط باکتری یا ویروس ایجاد می شود، ملتحمه مسری است. چشم صورتی ناشی از باکتری دیگر مسری نیست، اما، 24 ساعت پس از تجویز آنتی بیوتیک یا زمانی که دیگر ترشحات چشمی وجود نداشته باشد. رنگ صورتی ناشی از ویروس پس از ناپدید شدن کامل علائم دیگر مسری نیست.
ورم ملتحمه ناشی از آلرژی یا تحریک مسری نیست.
پیشگیری از ورم ملتحمه:
پزشکان معمولا قطره یا پماد چشمی را برای جلوگیری از ورم ملتحمه نوزادان تجویز می کنند که اغلب به شکل قطره های چشمی آنتی بیوتیک است.
توصیه می شود همیشه قبل از لمس صورت یا ناحیه چشم نوزاد دستان خود را بشویید. قطره چشم، دستمال کاغذی، پارچه شستشو یا هر چیز مشابهی را با کودک خود به اشتراک نگذارید.
اگر فرد دیگری که از نزدیک با او در تماس هستید، قبلاً ورم ملتحمه داشته است، به طور ویژه مراقب باشید.
اگر باردار هستید، با پزشک خود در مورد غربالگری و درمان عفونت های مقاربتی صحبت کنید. حتی اگر هیچ علائمی ندارید، غربالگری قبل از تولد را انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که هیچ باکتری خطرناکی در کانال زایمان وجود ندارد.
مراجعه به پزشک برای ورم ملتحمه نوزادان:
اگر ورم ملتحمه نوزاد پس از چند روز درمان یا یک هفته بدون درمان بهبود نیافت، باید به پزشک مراجعه شود.
مراقب علائم کودک باشید، افزایش قرمزی، تورم و حساسیت در اطراف چشم یا پلکها نشانه این است که عفونت از کنار چشمها پخش میشود و نیاز به درمان شدیدتری دارد.
مطالب مشابه:
تشخیص مشکلات بینایی در نوزادان
بیماری های ژنتیکی در نوزادان
هوشیاری نوزاد در رحم
تست غربالگری ژنتیک نوزاد
علائم شایع سرطان چشم در کودکان
منبع: webmd