خونریزی بینی در دوران بارداری
خونریزی بینی در دوران بارداری طبیعی است و معمولاً جای نگرانی نیست و بیشتر خونریزی های بینی به دلیل افزایش حجم خون و تغییرات هورمونی ایجاد می شود. در دوران بارداری میزان خون فرد تا 50 درصد افزایش می یابد، رگ های خونی بینی فوق العاده ظریف هستند و به راحتی می شکنند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند باعث شود که بینی گرفتگی داشته باشد و به خونریزی بینی منجر شود.
اصطلاح پزشکی برای خونریزی بینی اپیستاکسی نامیده می شود. خونریزی بینی قابل درمان است و به ندرت باعث عوارض بارداری می شود.
شیوع خونریزی بینی در بارداری:
خونریزی بینی در دوران بارداری نسبتاً شایع است و یک مطالعه نشان داد که تا 20 درصد از افراد در دوران بارداری دچار خونریزی بینی می شوند و فقط حدود 6 درصد از زنان زمانی که باردار نیستند دچار خونریزی بینی می شوند.
علل خونریزی بینی در بارداری:
تغییراتی که در بدن در دوران بارداری رخ می دهد، می تواند باعث خونریزی بینی شود. چند دلیل وجود دارد که این اتفاق می افتد:
- افزایش حجم خون: زمانی که باردار می شوید، مقدار خون در بدن به طور چشمگیری افزایش می یابد. این افزایش حجم خون باعث میشود که رگهای خونی ظریف در پوشش بینی به راحتی تحت فشار منفجر شوند.
- تغییرات هورمونی: می تواند علائم زیادی در بارداری ایجاد کند. بینی ممکن است بیشتر گرفتگی داشته باشد و همان هورمون هایی که پوشش داخلی رحم را ضخیم می کنند، می توانند بر غشاهای مخاطی بینی تأثیر بگذارند و آنها را مستعد خونریزی کنند.
- کم آبی بدن: بدن در دوران بارداری راحت تر کم آب می شود، زیرا به آب بیشتری نیاز دارد. وقتی آب بدن کم می شود، غشاهای مخاطی بینی خشک و ترک می خورد و می تواند علت خونریزی بینی در دوران بارداری باشد.
- آلرژی یا سرماخوردگی: اگر آلرژی فصلی یا سرماخوردگی داشته باشید، رگ های خونی بینی به راحتی تحریک و ملتهب می شوند و این باعث می شود که آنها مستعد شوند و وضعیتی به نام رینیت بارداری (ورم غشاهای مخاطی در بینی) عمدتاً در سه ماهه اول باعث احتقان و گرفتگی می شود. همچنین می تواند به خونریزی بینی کمک کند.
خونریزی بینی در بارداری تا چه اندازه طبیعی است؟
میزان خون و دفعات خونریزی بینی در دوران بارداری متفاوت است و برخی از افراد هر روز دچار خونریزی بینی می شوند در حالی که برخی دیگر اینطور نیستند.
خونریزی بینی در بارداری می تواند از یک جریان سبک که یک بافت را پر می کند تا یک جریان سنگین که ممکن است ترسناک باشد متغیر باشد. در برخی موارد، یک طرف بینی بیشتر از طرف دیگر خونریزی می کند.
به علائم خود توجه کنید و در ویزیت های قبل از زایمان به پزشک اطلاع دهید.
خونریزی بینی در بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
خونریزی بینی در دوران بارداری از سه ماهه اول شروع می شود و می تواند تا زمان تولد نوزاد ادامه یابد. نقطه شروع مشخصی برای خونریزی بینی در دوران بارداری وجود ندارد. این در هر فرد به سبک زندگی، سابقه پزشکی و عوامل دیگر بستگی دارد.
آیا خونریزی بینی نشانه کم خونی است؟
کم خونی خفیف (سطح کم آهن ناشی از کاهش گلبول های قرمز سالم) معمولاً در دوران بارداری مشکلی ندارد و به دلیل افزایش حجم خون اتفاق می افتد.
افرادی که کم خون هستند ممکن است از خونریزی بینی رنج ببرند، اما ارتباط مستقیمی با کم خونی که باعث خونریزی بینی می شود وجود ندارد و احتمالاً علت اصلی خونریزی بینی کم خونی نیست.
با این حال، خونریزی طولانی مدت و بیش از حد بینی می تواند باعث کم خونی شود. برخی از علائم کم خونی عبارتند از : خستگی مفرط، سرگیجه و رنگ پریدگی پوست .
اگر علائم کم خونی دارید و از خونریزی بینی رنج می برید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است بخواهند که آزمایش خون انجام دهند و نتایج آزمایش خون قبلی را بررسی کنند.
مراقبت و درمان
چگونه خونریزی بینی در دوران بارداری را متوقف کنیم؟
برای جلوگیری از خونریزی بینی می توانید مراحل زیر را انجام دهید:
- سر خود را صاف نگه دارید. کج کردن سر به عقب یا خوابیدن به پشت، فشار را در رگ های خونی افزایش می دهد.
- سوراخ های بینی خود را به آرامی فشار دهید (قسمت نرم درست زیر پل بینی). این کار را حدود 10 دقیقه انجام دهید. اگر خونریزی متوقف نشد، دوباره امتحان کنید.
- اگر جریان بسیار شدید است، ممکن است لازم باشد به جلو خم شوید.
- برای کمک به انقباض رگ های خونی می توانید از کیسه یخ یا کیسه سبزیجات سرد استفاده کنید.
برای جلوگیری از خونریزی بینی چه باید کرد؟
گاهی اوقات خونریزی بینی، با وجود تمام تلاش شما، اجتناب ناپذیر است. با این حال، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از خونریزی بینی انجام دهید.
- با نوشیدن آب زیاد هیدراته بمانید.
- هنگام خواب از یک مرطوب کننده استفاده کنید.
- از ژل بینی، اسپری یا روان کننده بینی مبتنی بر آب برای مرطوب کردن بینی خود استفاده کنید.
- هنگام عطسه دهان خود را باز نگه دارید. با این کار فشار از روی بینی برداشته می شود.
- از گرفتن بینی خودداری کنید.
اگر مستعد خونریزی بینی هستید، انجام این کارها بعد از آن می تواند به شما کمک کند:
در بقیه روز از ورزش های شدید یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
به جای دراز کشیدن صاف بنشینید یا سر خود را بالا نگه دارید.
آیا باید نگران خونریزی بینی در دوران بارداری باشم؟
ممکن است خونریزی بینی در دوران بارداری ترسناک باشد، اما معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. اگر خونریزی تا حدی ادامه پیدا کرد که غیرقابل کنترل باشد یا شروع به احساس سبکی سر کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مطالب مشابه:
منبع: my.clevelandclinic