پوکی استخوان در بارداری
پوکی استخوان
باعث ضعیف و شکننده شدن استخوانها میشود و به قدری استخوان ها شکننده می شوند که زمین خوردن یا حتی فشارهای خفیف مانند: خم شدن یا سرفه میتواند باعث شکستگی استخوان ها شود. شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان بیشتر در لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ می دهد. استخوان بافت زندهای است که دائماً در حال تجزیه و جایگزینی است و پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که ایجاد استخوان جدید با از بین رفتن استخوان قدیمی هماهنگ نشود. پوکی استخوان، مردان و زنان را از هر نژادی درگیر می کند، اما زنان سفیدپوست و آسیایی، به ویژه زنان مسنتر که یائسه شدهاند، در معرض بالاترین خطر قرار دارند. داروها، رژیم غذایی سالم و ورزش های تحمل وزن ، می توانند به جلوگیری از تحلیل استخوان یا تقویت استخوان های ضعیف کمک کنند
علائم پوکی استخوان
معمولاً هیچ علامتی در مراحل اولیه از دست دادن استخوان وجود ندارد. اما هنگامی که استخوان های شما در اثر پوکی استخوان ضعیف شده اند، ممکن است علائم و نشانه هایی داشته باشید که عبارتند از:
- کمردرد، ناشی از شکستگی یا فروپاشی استخوان در ستون فقرات
- از دست دادن قد در گذر زمان.
- حالت خمیده
- استخوانی که خیلی راحت تر از حد انتظار می شکند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
اگر یائسگی زودرس را پشت سر می گذارید یا هر بار چند ماه کورتیکواستروئید مصرف می کردید، یا اگر یکی از والدین شما شکستگی لگن داشتند، ممکن است بخواهید با پزشک خود در مورد پوکی استخوان صحبت کنید.
علت
استخوانهای شما در حالت نوسازی دائمی هستند و استخوان جدید ساخته میشود و استخوان قدیمی شکسته میشود. وقتی جوان هستید، بدن شما سریعتر از اینکه استخوان قدیمی را تجزیه کند، استخوان جدید می سازد و توده ی استخوانی شما افزایش می یابد. بعد از اوایل دهه 20، این روند کند می شود و اکثر افراد در سن 30 سالگی به اوج توده استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، توده استخوانی سریعتر از آنچه که ایجاد می شود از بین می رود.
میزان احتمال ابتلا به پوکی استخوان تا حدی به میزان توده استخوانی شما در جوانی بستگی دارد و حداکثر توده استخوانی تا حدی ارثی است و بر اساس گروه قومی نیز متفاوت است. هر چه توده استخوانی شما بیشتر باشد، استخوان بیشتری دارید و با افزایش سن احتمال ابتلا به پوکی استخوان کمتر می شود.
عوامل خطر
تعدادی از عوامل می توانند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند، از جمله سن، نژاد، انتخاب های سبک زندگی، و شرایط پزشکی و درمان.
خطرات غیرقابل تغییر:
برخی از عوامل خطر پوکی استخوان خارج از کنترل شما هستند، از جمله:
- جنسیت زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.
- سن. هر چه سن شما بالاتر می رود، خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتر می شود.
- نژاد. اگر سفیدپوست یا آسیایی تبار هستید، در معرض بیشترین خطر پوکی استخوان هستید.
- سابقه خانوادگی. داشتن یک والد یا خواهر یا برادر مبتلا به پوکی استخوان شما را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد، به خصوص اگر لگن، مادر یا پدرتان شکسته باشد.
- اندازه و فرم بدن. مردان و زنانی که فرم های بدن کوچکی دارند بیشتر در معرض خطر هستند زیرا ممکن است با افزایش سن توده استخوانی کمتری داشته باشند.
سطوح هورمونی:
پوکی استخوان در افرادی که هورمون های خاصی در بدنشان خیلی زیاد یا خیلی کم است، شایع تر است و این مثالها عبارتند از:
- هورمون های جنسی : کاهش سطح هورمون های جنسی باعث ضعیف شدن استخوان ها می شود. کاهش سطح استروژن در زنان در دوران یائسگی یکی از قوی ترین عوامل خطر برای ابتلا به پوکی استخوان است. درمانهای سرطان پروستات که سطح تستوسترون را در مردان کاهش میدهد و درمانهای سرطان سینه که سطح استروژن را در زنان کاهش میدهند، احتمالاً از دست دادن استخوان را تسریع میکنند.
- مشکلات تیروئید : هورمون تیروئید بیش از حد می تواند باعث تحلیل استخوان شود. اگر تیروئید شما بیش از حد فعال باشد یا اگر برای درمان کم کاری تیروئید بیش از حد داروی هورمون تیروئید مصرف کنید، ممکن است این اتفاق بیفتد.
- غددهای دیگر : پوکی استخوان همچنین با فعالیت بیش از حد پاراتیروئید و غدد فوق کلیوی مرتبط است.
عوامل غذایی:
پوکی استخوان در افرادی که دارای موارد زیر هستند بیشتر رخ می دهد:
مصرف کم کلسیم. کمبود کلسیم مادام العمر در ایجاد پوکی استخوان نقش دارد. مصرف کم کلسیم به کاهش تراکم استخوان، از دست دادن زودهنگام استخوان و افزایش خطر شکستگی کمک می کند.
اختلالات اشتها. محدودیت شدید دریافت غذا و کمبود وزن باعث ضعیف شدن استخوان در مردان و زنان می شود.
جراحی دستگاه گوارش. جراحی برای کاهش اندازه معده یا برداشتن بخشی از روده، میزان سطح موجود برای جذب مواد مغذی از جمله کلسیم را محدود میکند. این جراحی ها شامل جراحی هایی برای کمک به کاهش وزن و سایر اختلالات گوارشی است.
استروئیدها و سایر داروها
استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید خوراکی یا تزریقی، مانند پردنیزون و کورتیزون، در روند بازسازی استخوان اختلال ایجاد می کند. پوکی استخوان همچنین با داروهایی که برای مبارزه یا پیشگیری از آنها استفاده می شود مرتبط است:
تشنج.
رفلاکس معده.
سرطان.
رد پیوند.
پوکی استخوان و بارداری
پوکی استخوان شایع ترین بیماری استخوانی در بزرگسالان است. با این حال، معمولا در افراد بالای 50 سال رخ می دهد و به ندرت در دوران بارداری پوکی استخوان رخ می دهد.
هنگامی که پوکی استخوان در دوران بارداری اتفاق می افتد، به آن پوکی استخوان مرتبط با بارداری (PAO) می گویند. علائم معمولاً کمردرد و شکستگی استخوان است. اگرچه بسیار نادر است، اما می تواند باعث درد قابل توجهی شود و منجر به آسیب پایدار شود.
پوکی استخوان در دوران بارداری چه تاثیری بر شما می گذارد؟
حدود 2% از افراد مبتلا به پوکی استخوان زیر 50 سال دارند و تنها 1.2% بین سنین 20 تا 40 سال هستند و تعداد کمی از افراد دارای پوکی استخوان مرتبط با بارداری (PAO) هستند و محققان از تعداد دقیق آن مطمئن نیستند.
همچنین احتمال ابتلا به پوکی استخوان پس از زایمان و در حین شیردهی هم وجود دارد، اما نادر است. اگر این اتفاق بیفتد، به عنوان پوکی استخوان مرتبط با بارداری و شیردهی (PLO) شناخته می شود.
پوکی استخوان مرتبط با بارداری (PAO) باعث می شود استخوان ها و اغلب مهره ها و گاهی اوقات لگن، نازک تر و ضعیف تر شوند. در پوکی استخوان، ساختار داخلی استخوان نازکتر و ضعیفتر میشود. از آنجایی که PAO بسیار نادر است، چیزی نیست که به طور معمول غربالگری شود و اولین علائم معمولاً کمردرد یا شکستگی استخوان است.
علائم پوکی استخوان در بارداری چیست؟
پوکی استخوان در دوران بارداری نادر و معمولاً غیرمنتظره است. علائم اولیه ممکن است نامحسوس باشد و ممکن است تا زمانی که استخوان شکسته نشود علائمی وجود نداشته باشد.
علائم پوکی استخوان در دوران بارداری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کمر درد شدید
- شکستگی های مهره ها
- شکستگی غیر منتظره استخوان
اگر می دانید که در حال حاضر پوکی استخوان دارید، بسته به علت پوکی استخوان، پزشک ممکن است قبل از بارداری شما را درمان کند. یا اگر این درمان باعث پوکی استخوان شده است، ممکن است نیاز به توقف درمان برای بیماری دیگری داشته باشید.
به عنوان مثال، شکل رایج پوکی استخوان ناشی از گلوکوکورتیکوئید (GIOP) است. این نوع پوکی استخوان حدود 20٪ همه ی افراد مبتلا به پوکی استخوان را تحت تاثیر قرار می دهد.
اکثر افرادی که گلوکوکورتیکوئید دارند شرایط یا بیماری دیگری نیز دارند، مانند:
- روماتیسم مفصلی
- لوپوس
- آسم
- درماتیت آتوپیک
- پیوند عضو
علت پوکی استخوان در بارداری چیست؟
محققان مطمئن نیستند که چرا پوکی استخوان ممکن است در دوران بارداری اتفاق بیفتد. اگر قبل از بارداری پوکی استخوان داشته اید، ممکن است دلایل مختلفی وجود داشته باشد، از جمله:
داشتن یک بیماری دیگر: برخی از شرایط پزشکی ممکن است بر تراکم استخوان شما تأثیر بگذارد و ممکن است باعث پوکی استخوان زودرس شود، از جمله:
- استئوپنی قبل از بارداری
- هیپوکلسمی
- پرکاری تیروئید
- اختلالات اشتها
- سوء تغذیه
- جراحی دستگاه گوارش
- بیماری سلیاک
- بیماری التهابی روده
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- سرطان
- مولتیپل میلوما
- روماتیسم مفصلی
مطالب مشابه:
آزمایش خون TIBC
تب در نوزادان
حملات پانیک در دوران بارداری
مراقبت از نوزاد مبتلا به سندرم مارفان
جفت آکرتا
منابع: healthline ، mayoclinic
1 دیدگاه