سرطان آلت تناسلی
رشد بدخیم سلولهای موجود در بافت ها یا پوست آلت تناسلی، اندام جنسی مردانه، به عنوان سرطان آلت تناسلی شناخته می شود. این سرطان معمولاً در مردان بالای 60 سال ایجاد می شود. سایر عوامل خطر عبارتند از: عفونت HPV، عفونت HIV، ختنه نشدن و همچنین شرایطی مانند: فیموز [ناتوانی در جمع شدن پوست ختنه گاه] و تجمع ترشحاتی به نام اسمگما در زیر پوست ختنه گاه که در افراد ختنه نشده رخ می دهد.
انواع شایع عبارتند از:
- آدنوکارسینوما
- ملانوم
- سرطان آلت تناسلی با سلول بازال
- سرطان سلول سنگفرشی
کارسینوم اپیدرموئید یا سلول سنگفرشی:95% سرطان آلت تناسلی، کارسینومای اپیدرموئید یا سلول سنگفرشی است. این بدان معناست که سلولها وقتی از طریق میکروسکوپ مشاهده میشوند شبیه بافتهایی هستند که پوست را میسازند. کارسینوم سلول سنگفرشی می تواند در هر نقطه از آلت تناسلی شروع شود. اما معمولاً روی یا زیر پوست ختنه گاه ایجاد می شود. هنگامی که کارسینوم اپیدرموئید در مراحل اولیه مشخص می شود، معمولاً قابل درمان است.
کارسینوم سلول بازال: سلول های پایه گاهی می توانند سرطانی شوند. اینها سلولهای گردی هستند که در زیر سلولهای سنگفرشی در لایه ای از پوست به نام اپیدرم تحتانی قرار دارند. کارسینوم سلول بازال نوعی سرطان پوست غیر ملانومایی است. کمتر از 2% از سرطان های آلت تناسلی، سرطان سلول های بازال هستند.
ملانوما: عمیق ترین لایه اپیدرم حاوی سلول های پراکنده ای به نام ملانوسیت است. این سلول ها ملانین را می سازند که به پوست رنگ می دهد. ملانوما در ملانوسیت ها شروع می شود. این جدی ترین نوع سرطان پوست است. این نوع سرطان گاهی اوقات در سطح آلت تناسلی ایجاد می شود.
سارکوم: حدود 1% از سرطان های آلت تناسلی سارکوم هستند. سارکوم ها در بافت هایی که بدن را پشتیبانی و متصل می کنند، مانند: رگ های خونی، ماهیچه ها و چربی ها ایجاد می شوند. این بخش سرطانی را که در آلت تناسلی یا روی آن شروع می شود پوشش می دهد.
علل سرطان:
علت دقیق سرطان ناشناخته است. با این حال عوامل خطر شامل موارد زیر است:
- استعمال سیگار: مردانی که سیگار می کشند یا تنباکو می جوند در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند.
- سن: گروه سنی شایع 70-50 سال است.
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): HPV16 و HPV18 با این سرطان مرتبط هستند. HPV یک ویروس مقاربتی است.
- فیموزیس: وضعیتی است که با ناتوانی یا مشکل در عقب کشیدن پوست ختنه گاه آلت مشخص می شود. اسمگما در زیر پوست جمع می شود. اسمگما نوعی ماده پنیر مانند بدبو است و از روغن های بدن، سایر مواد زائد و باکتری ها تشکیل میشود. خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. حدود 25 تا 27% از موارد سرطان آلت تناسلی به دلیل فیموز ایجاد می شود.
- مردان ختنه نشده بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان هستند. ختنه خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
- مشاهده می شود که میزان پایین ختنه در بدو تولد و عدم رعایت بهداشت از عوامل مهم در ایجاد سرطان هستند.
علائم و نشانه های سرطان آلت تناسلی:
این نوع سرطان از نوک آلت تناسلی شروع می شود و به سایر قسمت های آن گسترش می یابد. در صورت وجود علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود:
- تغییر رنگ پوست و ضخیم شدن پوست
- ضایعات تناسلی زگیل مانند در آلت تناسلی
- بثورات مایل به قرمز روی آلت تناسلی
- ترشحات کثیف مداوم زیر پوست ختنه گاه
- درد و خونریزی از آلت تناسلی (در موارد پیشرفته)
تشخیص:
تشخیص شامل معاینه فیزیکی کامل آلت تناسلی و ناحیه اطراف آن است. در هنگام معاینه ممکن است یک ضایعه غیر حساس شبیه جوش یا زگیل مشاهده شود. به طور کلی این ضایعات در نزدیکی انتهای آلت تناسلی قرار دارد.
سی تی اسکن در تشخیص سلول های سرطانی بسیار مفید است.
بیوپسی برای تایید بیماری لازم است.
اگر در مراحل اولیه مشخص شود، پیش آگهی بسیار خوب است. تشخیص سریع و به دنبال آن درمان مناسب، بهبودی سریع را تضمین می کند.
گزینه های درمانی:
درمان به اندازه و محل ضایعه بستگی دارد که شامل موارد زیر است:
شیمی درمانی: در اینجا از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
تابش: در اینجا از اشعه ایکس برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
جراحی: از تکنیک های جراحی برای برداشتن ضایعه بدخیم استفاده می شود. جراحی می تواند به صورت پنکتومی جزئی، پنکتومی کامل یا اورتروستومی باشد:
- پنکتومی جزئی: تنها برداشتن قسمت سرطانی آلت تناسلی است. این معمولا زمانی انجام می شود که سرطان در نزدیکی نوک آلت تناسلی قرار گرفته باشد.
- پنکتومی کامل: در موارد شدید یا در مراحل پیشرفته سرطان برداشتن کامل آلت تناسلی انجام می شود.
- اورتروستومی: برای ایجاد یک دهانه مجزا برای دفع ادرار انجام می شود.
پرتودرمانی و شیمی درمانی ممکن است همراه با جراحی انجام شود.
- کرایوتراپی: در این روش از پروب سرد برای انجماد و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
- برخی از این سرطانها با درجه پایین و در مراحل اولیه، به ویژه کارسینوم درجا (CIS که در آن سرطان فقط در لایههای بالایی پوست است) را میتوان با تکنیکهایی غیر از عمل جراحی درمان کرد. این درمان ها شامل کرایوتراپی، فرسایش لیزر، پرتودرمانی و قرار دادن داروها درست روی پوست آلت تناسلی برای از بین بردن سلول های سرطانی (به نام درمان موضعی) است. این درمانها را میتوان تکنیکهای حفظ آلت تناسلی نامید.
مطالب مشابه:
منابع: healthlibrary.askapollo ، cancer