غده صنوبری یا غده پینه آل
مغز دارای دو نیمکره است که توسط شبکه ای از اعصاب به هم متصل شده اند. غده صنوبری یا غده پینه آل در وسط مغز و در بین دو نیمکره قرار دارد.
این غده، غده ای کوچک و نخودی شکل در مغز است. غده پینه آل در تولید چند هورمون از جمله ملاتونین، هورمونی که به تنظیم ساعت داخلی بدن، چرخه خواب و بیداری کمک می کند، نقش دارد. غده پینه آل همچنین ممکن است به تنظیم سطح هورمون زنانه و به سلامت قلب و عروق و ثبات خلق و خوی نیز کمک کند.
چنانچه یک بیماری یا آسیب زمینه ای به غده پینه آل آسیب برساند، می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود و این مورد می تواند بر چندین سیستم بدن فرد تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اختلال در غده پینه آل می تواند الگوهای خواب فرد را مختل کند. همچنین این غده نقش حیاتی در سیستم قلبی عروقی ایفا می کند، به این معنی که اختلال طولانی مدت ممکن است منجر به مشکلات سلامت جدی تری شود.
غده پینه آل و ملاتونین:
غده پینه آل به نور حساس است. زمانی که هوا تاریک می شود، غده پینه آل هورمون ملاتونین را در بدن آزاد می کند که ممکن است باعث شروع احساس خواب آلودگی در فرد شود. به این دلیل است که ملاتونین در تنظیم الگوهای خواب (ریتم شبانه روزی) نقش داشته و در شب، ترشح ملاتونین می تواند به فرد کمک کند، احساس خستگی کرده و به خواب رود.
برخی از شرایطی که می تواند بر توانایی غده پینه آل برای تولید ملاتونین تأثیر بگذارد عبارتند از:
- تومورهای پینه آل
- آسیب به غده
- کرانیوفارنژیوم
- اختلالات ژنتیکی نادر
غده پینه آل و سلامت قلب و عروق:
ملاتونین همچنین ممکن است در محافظت در برابر شرایط مرتبط با قلب نقش داشته باشد. مطالعه ای در سال 2016 نشان می دهد که ملاتونین ممکن است به محافظت در برابر مشکلات قلبی عروقی مانند: آترواسکلروز و فشار خون بالا کمک کند. با این حال، در مورد عملکردهای بالقوه ملاتونین تحقیقات بیشتری نیاز است.
گیرنده های ملاتونین در سراسر بدن، از جمله مناطقی از سیستم قلبی عروقی قرار دارند. ممکن است برای فرآیندهایی کمک کننده باشد، از جمله:
- تنظیم فشار خون
- تنظیم ضربان قلب
- مقاومت عروقی
طبق مطالعه انجام گرفته در سال 2018 حفظ سطح ملاتونین به حفظ چندین عملکرد بدن کمک می کند. به طور خاص ملاتونین ممکن است به تاخیر و جلوگیری از شرایط مرتبط با افزایش سن در سیستم قلبی عروقی کمک می کند.
غده صنوبری یا غده پینه آل و هورمون های زنانه:
چرخه قاعدگی ممکن است بر غده پینه آل و سطح ملاتونین تأثیر گذار باشد.
مطالعات در سال 2020 که سطح ملاتونین و چرخه قاعدگی را مورد بررسی قرار داد، اینگونه بیان شد که طبق مطالعات پیشین نشان داده شده است که سطح ملاتونین در اواخر فاز لوتئال افزایش می یابد و همچنین ممکن است بر هورمون های جنسی تأثیر بگذارد.
محققان این تحقیق نیز به اطلاعات مشابهی دست یافتند، اما همچنین خاطرنشان کردند که سطح ملاتونین طی مراحل پیش یائسگی به یائسگی کمتر می شود.
در حالی که مطالعات پیشین نشان داده بود که ملاتونین ممکن است بر افزایش پروژسترون تأثیر بگذارد، این مطالعه نشان دادهاست که پروژسترون احتمالاً بر افزایش ملاتونین تأثیر می گذارد. این موضوع ممکن است نشان دهنده آن باشد که ملاتونین به جای اینکه بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد، به آن پاسخ می دهد.
علاوه بر این اشاره شده است که هورمون ملاتونین ممکن است در سلامت جنسی و تولید مثل نقش داشته باشد و سطوح پایین ملاتونین با تاخیر در بلوغ و باروری کمتر مرتبط است. مشاهده شدهاست افرادی که در نزدیکی دایره قطب شمال زندگی می کنند، در دوره های تاریکی طولانی مدت در زمستان، میزان بارداری کمتری دارند.
غده پینه آل و تثبیت خلق و خو:
اندازه غده پینه آل ممکن است نشان دهنده خطر ابتلا به برخی اختلالات خلقی باشد.
در مطالعات پیشین نشان داده شده که حجم کمتر غده پینه آل ممکن است خطر ابتلا به اسکیزوفرنی و سایر اختلالات خلقی را افزایش دهد. اما تحقیقات بیشتری برای درک بهتر این ارتباط مورد نیاز است.
مطالعه دیگری در سال 2019 نشان داد که افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (MDD) شانس بیشتری برای داشتن کیست غده پینه آل نسبت به جمعیت متوسط دارند. همچنین به حجم کمتر غده اشاره کردند اما بیان شد که این بر شدت علائم تأثیری ندارد. با این حال، ذکرشده است که غده پینه آل ممکن است در افسردگی نقش داشته باشد.
غده پینه آل و سرطان:
ملاتونین تولیدشده در غده پینه آل ممکن است به فعالیت ضد تومور کمک کند. ممکن است در سطح سلولی کار کند و به کند کردن پیشرفت سرطان کمک کند.
همچنین افرادی که در شیفت شبانه کار می کنند، میزان بروز سرطان های هورمونی بالاتری دارند. این به دلیل اختلال در سطح ملاتونین در شب است.
با این حال، درصورتی که تومور غده پینه آل ایجاد شود، ممکن است بر بسیاری از عملکردهای دیگر در بدن تأثیر بگذارد. با توجه به این که غده پینه آل در نزدیکی بسیاری از ساختارهای مهم دیگر قرار دارد و به شدت با خون و مایعات دیگر تعامل دارد.
برخی از علائم اولیه تومور عبارتند از:
- تشنج
- اختلال در حافظه
- سردرد
- حالت تهوع
- آسیب در بینایی و سایر حواس
غده پینه آل و متابولیسم استخوان:
تحقیقات انجام شده روی موش ها نشان می دهد که تغییرات در عملکرد غده پینه آل ممکن است بر متابولیسم استخوان تأثیر بگذارد. این اطلاعات ممکن است برای انسان ها نیز صدق کند، زنان یائسه به طور قابل توجهی نسبت به سایر گروه ها در برابر پوکی استخوان آسیب پذیرتر هستند.
عملکرد غده پینه آل با افزایش سن کاهش می یابد. محققان به این نتیجه رسیدند که مکمل های ملاتونین خوراکی ممکن است به افزایش توده استخوانی کمک کند، که می تواند در آینده برای محافظت در برابر پوکی استخوان پس از یائسگی استفاده شود.
غده پینه آل و متابولیسم دارو:
برخی از داروها، به نظر می رسد که عملکرد غده پینه آل را تغییر می دهند و الگوهای ترشح ملاتونین را تغییر می دهند.
مطالعه قدیمی تر با استفاده از یک مدل حیوانی نشان داد که غده پینه آل میتواند نقش مهمی در اعتیاد به کوکائین و سایر محرک های روانی داشته باشد.
مطالب مشابه:
سرطان مغز
عدم تعادل هورمونی
تغییرات خواب در بارداری
ویتامینها برای رشد مغز کودک
پلی سومنوگرافی (مطالعه خواب)
منابع: healthline, medicalnewstoday
1 دیدگاه