بارداری و استرپتوکوک گروه B
استرپتوکوک گروه B یک عفونت باکتریایی است که نوزادان می توانند در طول زایمان یا در هفته های اول زندگی خود به آن مبتلا شوند. این گروه باکتری می تواند عوارض جدی ایجاد کند. افراد باردار از نظر استرپتوکوک گروه B در دوران بارداری غربالگری می شوند. در صورت مثبت بودن تست، آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت را درمان کنند.
استرپتوکوک گروه B چیست؟
عفونت استرپتوکوکی گروه B (همچنین GBS) توسط باکتری هایی ایجاد می شوند که معمولا در واژن یا ناحیه رکتوم فرد یافت می شوند. حدود 25 درصد از افراد باردار GBS دارند، اما آن را نمی دانند. زیرا علائمی ایجاد نمی کند. یک فرد باردار مبتلا به GBS می تواند این باکتری را در طی زایمان واژینال به نوزاد خود منتقل کند. نوزادان، افراد مسن یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیف یا توسعه نیافتند دارند، بیشتر در معرض عوارض ناشی از استرپتوکوک گروه B هستند.
اکثر نوزادانی که به GBS مبتلا می شوند، بیمار نمی گردند. با این حال، باکتری می تواند در درصد کمی از نوزادان باعث عفونت های شدید و حتی تهدیدکننده زندگی شود. پزشک معمولا به عنوان بخشی از مراقب های دوران بارداری، استرپتوکوک گروه B را بررسی می کند. در صورت مثبت بودن آزمایش، پزشک آنتی بیوتیک تجویز می نماید.
چگونه استرپتوکوک گروه B را دریافت می کنید؟
باکتری GBS به طور طبیعی در بخش های مختلف بدن شما مانند روده ها و دستگاه تناسلی و مجاری ادراری وجود دارد. بزرگسالان نمی توانند آن را از طریق تماس به شخصی دیگر انتقال دهند. همچنین از طریق غذا یا نوشیدنی به فرد دیگر منتقل نمی شود. کارشناسان به طور کامل مطمئن نیستند که چرا این باکتری گسترش می یابد، اما آنها می دانند که به طور بالقوه برای نوزادان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مضر است.
چه زمانی برای استرپتوکوک گروه B آزمایش می شوید؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند برای همه افراد باردار غربالگری استرپتوکوک گروه B به طور روتین انجام شود. غربالگری GBS بین هفته 36 تا 37 بارداری انجام می شود. برای انجام تست، سوابی از واژن و راست روده تهیه می شود. این نمونه برای آنالیز به آزمایشگاه ارسال می شود.
آیا استرپتوکوک گروه B می تواند روی جنین در حال رشد تاثیر بگذارد؟
GBS تا زمانی که جنین هنوز داخل رحم است، روی جنین تاثیر نمی گذارد. با این حال، کودک می تواند در طول زایمان از مادر GBS دریافت کند. مصرف آنتی بیوتیک برای GBS شانس انتقال آن را به جنین کاهش می دهد.
نوزاد چگونه به GBS مبتلا می شود؟
دو نوع اصلی استرپتوکوک گروه B در نوزادان وجود دارد:
- عفونت زودرس: اکثر (75درصد) نوزادان مبتلا به GBS در هفته اول زندگی به باکتری مبتلا می شوند. عفونت GBS معمولا ظرف چند ساعت پس از تولد آشکار می شود. نوزادان نارس در صورت ابتلا با خطر بیشتری روبرو هستند. اما اکثر نوزادانی که به GBS مبتلا می شوند، نوزادانی هستند که به موقع به دنیا می آیند و دوره بارداری کامل می شود.
- عفونت دیررس: عفونت GBS می تواند در نوزادان یک هفته تا سه ماه پس از تولد رخ دهد. عفونت دیررس نسبت به عفونت زودرس کمتر شایع است و احتمال مرگ نوزاد کمتر است.
GBS چقدر شایع است؟
غربالگری استرپتوکوک گروه B در دوران بارداری تعداد موارد را کاهش داده است. طبق گزارش CDC، حدود 930 نوزاد به GBS زودرس و 1050 نوزاد دیررس مبتلا می شوند. حدود 4 درصد از نوزادانی که به GBS مبتلا می شوند به دلیل این بیماری می میرند.
علائم استرپتوکوک گروه B چیست؟
اکثر بزرگسالان علائم استرپتوکوک گروه B را تجربه نمی کنند. این می تواند علائمی را در افراد مسن یا افرادی با شرایط پزشکی خاص ایجاد کند، اما نادر است. این علائم عبارتند از:
- تب، لرز و خستگی.
- تنگی نفس.
- درد قفسه سینه.
- سفتی عضلات.
نوزادان مبتلا به GBS علائمی مانند:
- تب.
- مشکل در تغذیه.
- تحریک پذیری
- مشکلات تنفسی.
- کمبود انرژی دارند.
این علائم می توانند به سرعت جدی شوند. زیرا نوزادان فاقد ایمنی هستند. عفونت استرپتوکوکی گروه B می تواند منجر به مشکلات شدیدی مانند سپسیس، ذات الریه و مننژیت در نوزادان شود.
آیا می توانم استرپتوکوک گروه B را به همسرم منتقل کنم؟
سایر افرادی که با شما زندگی می کنند، از جمله سایر کودکان در معرض خطر بیماری نیستند.
آیا فرد باردار برای استرپتوکوک گروه B آزمایش می شود؟
بله، پزشک در اواخر بارداری، حدود هفته 36 تا 37، تست GBS را انجام می دهد.
متخصص زنان و زایمان از یک سواب پنبه ای برای به دست آوردن نمونه هایی از سلول های واژن و راست روده استفاده می کند. این آزمایش درد ندارد و کمتر از یک دقیقه طول می کشد. سپس، نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود. در آزمایشگاه برای استرپتوکوک گروه B آنالیز می شود. اکثر افراد نتایج خود را عرض 48 ساعت دریافت می کنند. نتیجه کشت مثبت به این معنی است که فرد ناقل GBS است، اما به این معنا نیست که نوزادتان بیمار خواهد شد.
مطالب مشابه: