هوس های بارداری
بدن مادر در طول بارداری تغییرات زیادی را برای کمک به تغذیه و حمایت از کودک در حال رشد خود تجربه می کند. با این تغییرات، ممکن است هوس شدید غذایی را تجربه کنید.
هوس های بارداری بی ضرر و موقتی است. ممکن است با دیدن غذاهایی که قبلاً دوست داشتید حالت تهوع پیدا کنید در حالی که هوس غذاهایی را که دوست نداشتید، کنید. با این حال، اگر میل شدید به مواد غیرخوراکی مانند خاک یا گچ دارید، ممکن است به بیماری به نام پیکا مبتلا شده باشید.
به طور کلی هوس های بارداری تمایل شدید به خوردن نوع خاصی از غذا یا ترکیبات مختلف غذایی مانند: ترشی و کره بادام زمینی است. میل به غذا با گرسنگی متفاوت است، زیرا معمولاً به دلیل خالی بودن معده ایجاد نمی شود.
برخلاف تصور برخی، هوس های بارداری طبیعی است و بیشتر از آنچه تصور می کنید رایج است. مطالعات نشان می دهد که 50 تا 90 درصد زنان باردار در ایالات متحده هوس غذایی دارند.
چه چیزی باعث هوس های بارداری می شود؟
علت دقیق هوس های بارداری مشخص نیست. با این حال، ممکن است عوامل متعددی از جمله: تغییرات هورمونی، کمبود مواد مغذی و تغییرات حسی ایجاد شوند.
اعتقاد بر این است که هوس های بارداری مانند: هوس های سندرم پیش از قاعدگی (PMS) با تغییرات هورمونی مرتبط است. برای مثال، برخی از محققان پیشنهاد میکنند که در اواسط بارداری، افزایش هورمونهای بارداری که جریان قند خون را به جنین کنترل میکنند، ممکن است باعث میل به شیرینیجات شود.
مطالعات همچنین نشان می دهد که افراد باردار با سوءتغذیه بیشتر از افراد دارای تغذیه خوب، هوس غذایی را تجربه می کنند. به طور مشابه، افراد بارداری که رژیم غذایی متعادلی ندارند یا وعده های غذایی خود را حذف می کنند، ممکن است بیشتر هوس غذای ناسالم کنند.
شواهد حکایتی حاکی از آن است که افزایش تقاضا برای کالری و مواد مغذی خاص در دوران بارداری می تواند بر حس بویایی و چشایی تأثیر بگذارد و باعث هوس شود. با این حال، هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که این موضوع را تایید کند.
هوس های بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
هوس بارداری می تواند در هر زمانی از بارداری شروع شود. با این حال، به احتمال زیاد در سه ماهه اول شروع می شود، در سه ماهه دوم به اوج خود می رسد و در سه ماهه سوم کاهش می یابد.
افراد باردار چه غذاهایی را میل می کنند؟
در حالی که هرکسی در زمانی که انتظارش را می کشد هوس های متفاوتی دارد، اما تعداد کمی از آنها رایج تر از دیگران است. مطالعات نشان می دهد که محبوب ترین غذاهای مورد علاقه زنان باردار در فرهنگ های غربی عبارتند از:
- شکلات
- میوه ها و آب میوه ها
- بستنی
- شیرینی
- شیر و لبنیات
سایر هوس های رایج بارداری عبارتند از:
- استیک، مرغ و ماهی
- کربوهیدرات هایی مانند: پاستا، نان و سیب زمینی
- تنقلات شور
- ترشی
- فست فود
- هوس کردن ترکیبات عجیب و غریب مانند: آب نبات و گوشت پخته شده، یا سیب و سس کچاپ نیز نسبتاً رایج است.
اگر هوس بارداری را نادیده بگیرید چه اتفاقی می افتد؟
اگر یک رژیم غذایی متعادل مصرف می کنید و مقدار مناسب کالری می خورید، نادیده گرفتن هوس ها بعید است مضر باشد. برخی مطالعات نشان میدهند که تسلیم شدن مکرر به هوس، بهویژه برای فست فودها و شیرینیها، میتواند منجر به افزایش وزن در دوران بارداری شود.
بیزاری از غذا در بارداری:
در بارداری، بیزاری از غذا شیوع بالایی دارد. بر خلاف هوس غذایی، بیزاری با اجتناب یا بیزاری شدید از غذاهای خاص مشخص می شود.
اگرچه علت دقیق بیزاری از مواد غذایی ناشناخته باقی مانده است، اما تصور می شود که از جمله دلایل دیگر، تغییرات هورمونی و حالت تهوع ایجاد می شود.
بیزاری از غذای بارداری همچنین ممکن است راه بدن برای محافظت از مادر و نوزاد متولد نشده در برابر مواد غذایی حاوی سموم یا باکتری های مضر باشد. این ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از افراد باردار نسبت به نوشیدنی های کافئین دار، الکل و برخی از گوشت ها و ماهی ها از غذا بیزارند.
علاوه بر این، باورهای فرهنگی می توانند در بیزاری از غذا نقش داشته باشند. به عنوان مثال، زنان هندی تمایل دارند از غذاهایی مانند: موز، پاپایا، سبزیجات برگ دار، گوشت و تخم مرغ اجتناب کنند. در برخی از فرهنگ ها، این غذاهای به اصطلاح گرم معتقدند که بدن مادر را گرم می کند و منجر به سقط جنین می شود.
علائم پیکا در بارداری:
اگر به طور ناگهانی اصرار به مصرف مواد غیرخوراکی مانند: خمیر دندان یا خاک دارید، ممکن است به بیماری به نام پیکا مبتلا شده باشید. پیکا در کودکان خردسال شایع تر است و یک سوم کودکان زیر 6 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال، ممکن است در دوران بارداری نیز رخ دهد.
افراد مبتلا به پیکا ممکن است میل به مصرف موارد زیر داشته باشند:
- خاک، خاک رس، شن و ماسه
- سنگ ها
- یخ
- رنگ، گچ
- نشاسته، پودر لباسشویی، جوش شیرین
- دانه های قهوه
- خمیر دندان، صابون
برای برآورده شدن معیارهای تشخیص پیکا، علائم باید حداقل یک ماه طول بکشد.
در حالی که علت دقیق پیکا در بارداری به خوبی شناخته نشده است، اعتقاد بر این است که به دلیل کمبود مواد مغذی خاص مانند: آهن و روی ایجاد می شود. اگر هوس یخ دارید، ممکن است نوعی پیکا به نام پاگوفاژیا داشته باشید که معمولاً با کمبود آهن همراه است.
یک بیماری روانی یا جسمی زمینه ای نیز ممکن است باعث هوس پیکا شود.
خطرات پیکا در بارداری:
در حالی که برخی از مواد غیر آهکی مانند یخ ممکن است بی ضرر باشند، برخی دیگر ممکن است حاوی سمومی مانند: سرب و باکتری باشند که می تواند به شما و کودک در حال رشد شما آسیب برساند. علاوه بر این، خوردن مواد غیر خوراکی ممکن است در جذب مواد مغذی اختلال ایجاد کند و منجر به کمبود شود.
خوردن مداوم مواد غیر خوراکی ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- مسمومیت با سرب از تراشه های رنگ یا خاک حاوی سرب
- انسداد روده ناشی از خوردن سنگ یا سایر اجسام سخت
- عفونت های ناشی از انگل های موجود در اقلام غیرخوراکی
- آسیب های دندان
چه زمانی در مورد هوس های بارداری خود به یک پزشک مراجعه کنید:
اگر متوجه شدید که در دوران بارداری هوس مواد غیر خوراکی دارید، حتی اگر فقط یخ باشد، باید به پزشک اطلاع دهید.
پزشک میتواند سابقه پزشکی شما را بررسی کند و آزمایشاتی را برای تعیین وجود کمبودهای معدنی خاص انجام دهد. درمان کمبود مواد معدنی مانند: کم خونی فقر آهن با مکمل ها ممکن است پیکا را برطرف کند.
پزشک همچنین ممکن است رفتارهای جایگزینی مانند: جویدن آدامس بدون قند، پیادهروی کوتاه یا جویدن حبههای میوه به جای یخ در هنگام بروز هوس را آموزش دهد.
به طورکلی
هوس شدید غذایی در دوران بارداری بسیار رایج است. غذاهای مورد نظر می تواند متفاوت باشد و از میوه گرفته تا ترکیبات عجیب و غریب مانند: کره بادام زمینی و ترشیجات متغیر باشد. در بیشتر موارد، خوب است که گهگاه به هوس های بارداری تسلیم شوید و تا زمانی که رژیم غذایی متعادلی داشته باشید و از زیاده روی در غذاها اجتناب کنید، خود را درمان کنید. اگر متوجه شدید که هوس مواد غذایی بدون غذا مانند خاک یا یخ دارید، به پزشک اطلاع دهید، زیرا ممکن است نشانه کمبود مواد معدنی یا یک بیماری زمینه ای دیگر باشد.
مطالب مشابه:
هورمون های بارداری
غذاهای غنی از آهن برای بارداری
کهیر در دوران بارداری
عفونتهای دوران بارداری
دیابت بارداری و مصرف انسولین
منبع: verywellhealth