تنگی دریچه ریوی
در تنگی ریه، دریچه ریوی باریک می شود. هرچه این باریک شدن بیشتر باشد، محفظه پایین سمت راست قلب که بطن راست نام دارد سخت تر خون را به ریه ها پمپاژ میکند. افزایش فشار باعث ضخیم شدن بطن راست می شود. معمولاً بیماری دریچه ریوی ناشی از یک مشکل قلبی است که قبل از تولد ایجاد می شود. مشکل قلبی که در بدو تولد وجود دارد، نقص مادرزادی قلب نامیده می شود. در بزرگسالان، تنگی دریچه ریوی ممکن است عارضه یک بیماری دیگر باشد.
این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است. برخی از افراد مبتلا به تنگی خفیف دریچه ریوی علائمی ندارند. آنها ممکن است فقط به معاینات گاه به گاه پزشکی نیاز داشته باشند. تنگی متوسط و شدید دریچه ریوی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. همچنین ممکن است به عنوان تنگی ریوی نیز شناخته شود.
علائم تنگی ریه:
علائم این بیماری به میزان مسدود شدن جریان خون بستگی دارد. برخی از افراد مبتلا به تنگی خفیف ریه علائمی ندارند. کسانی که تنگی ریه شدیدتر دارند ممکن است ابتدا علائم را در حین ورزش متوجه شوند.
علائم تنگی دریچه ریوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- صدایی به نام سوفل قلب (عبور جریان خون غیرطبیعی از دریچه قلب صدای زوزه مانندی ایجاد میکند که به آن سوفل قلبی میگویند) که با گوشی پزشکی قابل شنیدن است.
- خستگی.
- تنگی نفس، به خصوص در حین فعالیت.
- درد قفسه سینه.
- غش کردن.
- نوزادان مبتلا به تنگی دریچه ریوی ممکن است به دلیل سطوح پایین اکسیژن پوست آبی یا خاکستری داشته باشند.
علت:
اطلاعات زیادی در مورد علت مستقیم تنگی ریه وجود ندارد، با این حال معمولاً قبل از تولد زمانی که دریچه ریوی به طور طبیعی در طول رشد در رحم رشد نمی کند، ایجاد می شود. این وضعیت تقریباً 10 درصد از تمام بیماری های مادرزادی قلبی را تشکیل می دهد.
دریچه ریوی از سه قطعه نازک بافت به نام فلپ ساخته شده است که به آن کاسپ نیز می گویند. کاسپ ها با هر ضربان قلب باز و بسته می شوند. آنها مطمئن می شوند که خون در جهت درست حرکت می کند.
در تنگی دریچه ریوی، یک یا چند کاسپ ممکن است سفت یا ضخیم باشد. گاهی اوقات ممکن است کاسپ ها به هم متصل شوند. بنابراین دریچه کاملاً باز نمی شود. سوراخ کوچکتر خروج خون از محفظه پایین سمت راست قلب را سخت تر می کند. فشار داخل محفظه افزایش می یابد. افزایش فشار، قلب را تحت فشار قرار می دهد. در نهایت دیواره پایینی قلب سمت راست ضخیم تر می شود.
افرادی که با تنگی دریچه ریوی متولد می شوند نیاز به معاینات مادام العمر توسط متخصص قلب و عروق یا متخصص بیماری های مادرزادی قلب بزرگسالان دارند.
اگرچه نادر است، برخی از بزرگسالان ممکن است در مراحل بعدی زندگی دچار تنگی ریه شوند.
عوامل خطر:
مواردی که ممکن است خطر تنگی دریچه ریوی را افزایش دهند عبارتند از:
سندرم کارسینوئید: که یک وضعیت ناشی از تومورهای کارسینوئیدی در سیستم گوارشی است که مواد شیمیایی را در جریان خون آزاد می کند که ممکن است به دریچه های قلب آسیب برساند.
تب روماتیسمی: یک عارضه نادر گلودرد استرپتوکوکی است.
پرتو درمانی: احتمالاً در اثر درمان سرطان در نزدیکی قفسه سینه اتفاق می افتد.
سرخجه: بیماری معروف به سرخک آلمانی که در صورت بروز در دوران بارداری می تواند خطر تنگی ریه را افزایش دهد.
سندرم نونان: این وضعیت به دلیل تغییر DNA ایجاد می شود. می تواند منجر به مشکلات زیادی در ساختار و عملکرد قلب شود.
عوارض تنگی دریچه ریوی:
افرادی که با شرایط دریچه قلب زندگی می کنند ممکن است خارج از علائم احتمالی تأثیری بر سلامت خود داشته باشند. خطر افزایش عوارض مربوط به تنگی ریه وجود دارد، به خصوص اگر این بیماری درمان نشده یا کنترل نشود.
افراد مبتلا به تنگی ریه ممکن است دچار موارد زیر شوند:
اندوکاردیت: عفونت دیواره داخلی قلب که آندوکاردیت عفونی نامیده می شود و سبب التهاب پوشش داخلی حفره ها و دریچه های قلب میشود. این عفونت اغلب باکتریایی و به ندرت قارچی است.
آریتمی قلبی: همچنین به عنوان ضربان قلب نامنظم شناخته می شود که از سیگنال های الکتریکی غیر طبیعی که ضربان قلب را کنترل می کند، ایجاد می شود.
هیپرتروفی بطنی (ضخیم شدن بطن راست): در تنگی شدید ریه، قلب باید با شدت بیشتری خون پمپاژ کند تا خون را به داخل شریان ریوی وارد کند. فشار روی قلب باعث ضخیم شدن دیواره عضلانی بطن می شود. این بیماری هیپرتروفی بطن راست نامیده می شود.
عوارض دوران بارداری: خطرات عوارض حین زایمان برای کسانی که تنگی شدید دریچه ریوی دارند بیشتر از افراد بدون آن است.
نارسایی قلبی: اگر بطن راست نتواند به درستی خون پمپاژ کند، در نهایت نارسایی قلبی ایجاد می شود. علائم نارسایی قلبی شامل: خستگی، تنگی نفس و تورم پاها و ناحیه شکم است.
سیانوز: پوست روی قفسه سینه به دلیل کمبود خون آبی می شود.
تشخیص تنگی دریچه ریوی:
اغلب در دوران کودکی مشخص می شود. اما ممکن است تا اواخر زندگی تشخیص داده نشود. اگر دریچه ریوی باریک شده باشد، ممکن است پزشک در طول معاینه معمول صدای سوفل قلبی را بشنود. تشخیص تنگی ریه نیاز به آزمایش های اضافی با استفاده از اکوکاردیوگرافی و تکنیک های تصویربرداری قلب و عروق از جمله:
- اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE)
- الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG).
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی قلب (MRI) و سی تی اسکن ( CT)
- کاتتریزاسیون قلبی
در زمان تشخیص، پزشک تعیین می کند که آیا تنگی ریه فرد خفیف، متوسط یا شدید است. این طبقه بندی بر اساس تفاوت بین فشار خون در بطن راست در مقابل فشار خون در شریان ریوی است. باریک شدن شدید باعث اختلاف بیشتر در فشار خون می شود.
درمان:
اگر تنگی خفیف دریچه ریوی بدون علائم باشد، ممکن است فرد فقط به معاینات گاه به گاه نیاز داشته باشد.
اگر تنگی دریچه ریوی متوسط یا شدید باشد، ممکن است به جراحی قلب نیاز داشته باشد. نوع عمل یا جراحی انجام شده به سلامت کلی فرد و ظاهر دریچه ریوی بستگی دارد.
درمان تنگی دریچه ریوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بالون والولوپلاستی: در این روش، پزشک یک لوله کوچک با یک بالون غیر متورم را از طریق ورید پا به دریچه ریوی میگذارد. سپس پزشک بالون را باد می کند که به دریچه اجازه می دهد تا منبسط شود و جریان خون افزایش یابد. پس از بررسی، بالون برداشته می شود.
والولوپلاستی ممکن است جریان خون را در قلب بهبود بخشد و علائم تنگی دریچه ریوی را کاهش دهد. اما دریچه ممکن است دوباره باریک شود. برخی از افراد در آینده نیاز به تعمیر یا تعویض سوپاپ دارند.
جراحی قلب باز تعویض دریچه ریوی: اگر بالون دریچهپلاستی گزینهای نیست، ممکن است جراحی قلب باز یا روش کاتتر برای جایگزینی دریچه ریوی انجام شود. اگر مشکلات قلبی دیگری وجود داشته باشد، جراح ممکن است آن ها را در طی همان جراحی ترمیم کند.
افرادی که تعویض دریچه ریوی داشته اند باید قبل از انجام برخی اقدامات یا جراحی های دندانپزشکی برای جلوگیری از اندوکاردیت آنتی بیوتیک مصرف کنند.
به طور کلی تنگی دریچه ریوی یک وضعیت پزشکی است که دریچه ریوی را درگیر می کند. می تواند باعث مشکلاتی در ضربان قلب و تنفس شود. تنگی دریچه ریوی در اثر عوامل متعددی از جمله: سابقه ژنتیکی، تب روماتیسمی و … ایجاد می شود. دو روش رایج درمان تنگی دریچه ریوی، دریچه بالن و جراحی قلب باز است.
مطالب مشابه:
بیماری گوچر
بیماری ویروسی ماربورگ (MVD)
آبسه ریه
درمان سرطان ریه
مایع اطراف ریه (پلورال افیوژن)
منبع: healthlibrary.askapollo ، pennmedicine ، mayoclinic
1 دیدگاه