سالپنگوستومی
سالپنگوستومی یک عمل جراحی است که بر روی لوله های فالوپ انجام می شود. ممکن است شامل یک برش یا چندین برش باشد. این عمل بیشتر برای درمان حاملگی خارج از رحم استفاده می شود. حاملگی خارج از رحم وضعیتی است که در آن تخمک بارور شده به رحم نمی رسد و لانه گزینی در لوله فالوپ انجام می شود.
لوله های فالوپ لوله هایی هستند، که تخمدان ها را به رحم متصل می کنند. این لوله ها در دو طرف رحم قرار دارند. لقاح در لوله های فالوپ، جایی که اسپرم به تخمک می رسد، اتفاق می افتد.
سپس تخمک بارور شده به سمت لوله فالوپ حرکت می کند تا به رحم برسد.
نیاز به روش سالپنگوستومی:
روش سالپنگوستومی برای درمان برخی شرایط پزشکی که بر لوله های فالوپ تأثیر می گذارد، انجام می شود. روشی کمتر تهاجمی نسبت به سالپنژکتومی، یک روش جراحی برای برداشتن لوله فالوپ در نظر گرفته می شود.
برخلاف سالپنژکتومی، سالپنگوستومی به فرد این امکان را می دهد که هر دو لوله فالوپ را حفظ کند.
رایج ترین کاربرد سالپنگوستومی برای جلوگیری از عوارض در صورت حاملگی خارج از رحم است. با این حال، از آن برای درمان سایر بیماری ها نیز استفاده می شود که در زیر به آنها خواهیم پرداخت.
این روش می تواند مشکلات مختلفی ایجاد کند زیرا محصولات لقاح در لوله فالوپ با رشد جنین جمع می شوند.
حاملگی خارج رحم:
در حاملگی خارج از رحم، یک تخمک بارور شده در خارج از رحم، به طور معمول در لوله ها، کاشته می شود. با شروع رشد جنین در داخل لوله فالوپ، دیواره لوله ممکن است پاره شود. پارگی می تواند یک عارضه پزشکی جدی باشد، زیرا می تواند باعث خونریزی شدید در شکم شود. مواد جنینی باید از لوله ها خارج شود تا از این اتفاق جلوگیری شود. برای این کار یک روش سالپنگوستومی انجام می شود. یک برش منفرد در دیواره لوله ایجاد می شود و مواد از طریق آن خارج می شود.
اگر لوله قبلاً به دلیل حاملگی خارج از رحم پاره شده باشد معمولاً سالپنژکتومی لازم است. این به طور کامل لوله فالوپ آسیب دیده را از بین می برد.
اگر پارگی هنوز رخ نداده باشد، می توان سالپنگوستومی انجام داد. برای کاهش خونریزی ممکن است دارویی به نام وازوپرسین به داخل لوله تزریق شود. سپس محصولات کاشت از طریق فلاشینگ یا ساکشن از لوله خارج می شوند.
مشکلات لوله های فالوپ:
سالپنگوستومی برای درمان مشکلات مختلف لوله های فالوپ استفاده می شود. که عبارتند از:
- عفونت لوله های فالوپ
- انسداد داخل لوله های فالوپ یا هیدروسالپینکس
- لوله های فالوپ آسیب دیده
عفونت لوله های فالوپ:
در صورت وجود عفونت در لوله های فالوپ می توان از سالپنگوستومی برای ایجاد سوراخ در لوله ها برای درمان استفاده کرد.
لوله های فالوپ مسدود شده:
هیدروسالپینکس یا انسداد داخل لوله های فالوپ، وضعیتی که در آن مایع در داخل لوله ها تجمع می یابد، می تواند لوله های فالوپ را مسدود کند. این لوله ها را پر می کند و ظاهری شبیه سوسیس به آنها می دهد.
در هیدروسالپینکس، سالپنگوستومی می تواند برای ایجاد سوراخی در لوله فالوپ انجام شود که آن را به حفره شکمی متصل می کند. این روش به عنوان نئوسالپنگوستومی نیز شناخته می شود.
نئوسالپنگوستومی همچنین می تواند برای ایجاد یک سوراخ جدید در لوله فالوپ در زمانی که دهانه آن مسدود شده است، استفاده شود. این اجازه می دهد تا تخمک آزاد شده توسط تخمدان در هر چرخه قاعدگی از طریق لوله فالوپ حرکت کند.
به این ترتیب می توان باروری را بررسی کرد.
لوله های فالوپ آسیب دیده:
سالپنگوستومی اغلب برای درمان لوله های فالوپ آسیب دیده استفاده می شود. هنگامی که زخم در دیواره لوله های فالوپ وجود دارد، آسیب می تواند رخ دهد.
بافت اسکار نوارهای فیبری را تشکیل می دهد و فضای داخل لوله را اشغال می کند. این نوارهای بافت فیبری چسبندگی نام دارد و می توانند لوله های فالوپ را مسدود و عبور تخمک را دشوار کنند.
سایر شرایط:
هنگامی که سرطان در لوله فالوپ وجود دارد، ممکن است سالپنگوستومی نیز انجام شود. این می تواند به عنوان بخشی از یک روش پیشگیری از بارداری برای جلوگیری از باردار شدن دائمی فرد انجام شود.
با این حال، در چنین مواردی، معمولاً برای برداشتن لوله فالوپ نیاز به سالپنژکتومی است.
روش سالپنگوستومی:
سالپنگوستومی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در حین عمل، برشی ایجاد می شود تا سوراخی در لوله های فالوپ ایجاد شود. همچنین ممکن است از طریق لاپاراتومی انجام شود.
در اینجا برشی در دیواره شکم ایجاد می شود و لوله های فالوپ قابل دسترسی و عمل هستند. دلیل ایجاد برش در شکم این است که امکان دسترسی و دید بهتر اندام های ناحیه لگن را فراهم می کند.
نوع دیگری از سالپنگوستومی لاپاراسکوپی است. در اینجا چندین برش کوچک در دیواره شکم ایجاد می شود. این اجازه می دهد تا ابزارها به همراه منبع نور و لنز دوربین در صورت لزوم وارد شوند.
به آن سالپنگوستومی لاپاراسکوپی نیز می گویند.
سالپنگوستومی لاپاراسکوپی نسبت به لاپاراتومی کمتر تهاجمی است. همچنین زمان کمتری برای بهبودی نیاز دارد و ممکن است فرد در عرض 3 هفته بهبود یابد. به طور کلی، دوره نقاهت برای سالپنگوستومی بین 3 تا 6 هفته متغیر است. هزینه آن هم باتوجه به نوع عمل متفاوت است.
عوارض جانبی روش سالپنگوستومی:
عوارض جانبی احتمالی که ممکن است فرد بعد از عمل سالپنگوستومی تجربه کند، عبارتند از:
- مشکل در دفع ادرار
- حالت تهوع
- درد در ناحیه شکم یا لگن
- ترشحی با بوی قوی
- خونریزی واژینال یا لکه بینی
در صورتی که علائم شدیدی مانند: خونریزی شدید یا درد شدید لگن تجربه شود، بایستی حتماً به کلینیکی که در آن عمل انجام دادهاند یا به یک پزشک متخصص مراجعه کنند.
به طورکلی:
مشکلات لوله های فالوپ می تواند بر باروری و توانایی فرد برای باردار شدن تأثیر بگذارد. روش سالپنگوستومی می تواند به درمان این مشکلات کمک کند. همچنین می تواند به جلوگیری از عوارض جدی پزشکی در حاملگی خارج از رحم کمک کند. با این حال، در چنین مواردی، ممکن است بر باروری نیز تأثیر گذار باشد.
مطالب مشابه:
هیسترکتومی کامل شکمی
سرطان ژنیکولوژیک
پولیپکتومی
هیدروسالپنکس (Hydrosalpinx)
تفاوت بین هیسترکتومی و میومکتومی
منبع: birlafertility