عفونت شیگلا
عفونت شیگلا توسط خانواده ای از باکتری ها به نام شیگلا ایجاد می شود. شیگلا یک جنس از خانواده انتروباکتریاسه است که از 4 گونه باکتری های گرم منفی هوازی، غیر متحرک و غیر تخمیر لاکتوز تشکیل شده است: S sonnei، S flexneri، S boydii، و S dysenteriae.
عفونت شیگلا یا شیگلوز یک عفونت باکتریایی است که سیستم گوارشی به ویژه روده ها را درگیر می کند، بسیار مسری است و می تواند در هر سنی رخ دهد و اغلب کودکان را مبتلا می کند. این بیماری توسط گروهی از باکتری ها به نام شیگلا ایجاد می شود. باکتری شیگلا ممکن است از طریق غذا یا آب موجود در محیط وارد بدن شود و باعث اسهال شود.
عفونت شیگلا چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
هر کسی ممکن است به شیگلا مبتلا شود، اما اغلب در مناطقی با بهداشت ضعیف یا مکانهای شلوغ مانند: مدارس و خانههای سالمندان رخ میدهد. کودکان کوچکتر بیشتر در معرض ابتلا هستند زیرا اغلب دست های خود را در دهان خود قرار می دهند.
علائم مرتبط با عفونت:
علائم معمولاً 1 یا 2 روز پس از ابتلا به باکتری ظاهر می شوند. چند علائم مرتبط با آن عبارتند از:
- وجود خون در مدفوع
- اسهال
- درد یا گرفتگی شدید معده
- تب یا لرز
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن یا کم آبی بدن
علائم ممکن است تا یک هفته پس از ابتلا به عفونت ادامه داشته باشد. برخی از افراد ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند، اما مدفوع آنها همچنان ممکن است حامل عفونت باشد.
علت عفونت شیگلا:
تماس مستقیم: عفونت شیگلا یک عفونت بسیار مسری است. رایج ترین راه برای ابتلا به عفونت، تماس مستقیم با فرد مبتلا است. به عنوان مثال: اگر پس از تعویض پوشک یا پس از تمیز کردن یک کودک آلوده، دست ها شسته نشوند، ممکن است فرد در معرض خطر ابتلا باشد.
مصرف غذای آلوده: خوردن غذاهای تهیه شده توسط افراد مبتلا به باکتری شیگلا ممکن است باعث عفونت شود. اگر غذا با فاضلاب آلوده شود، ممکن است حاوی باکتری شیگلا نیز باشد. شیگلا به طور معمول در سبزیجات نپخته یا صدف ها یافت می شود.
نوشیدن آب آلوده: شنا کردن یا مصرف آب حاوی باکتری شیگلا نیز ممکن است باعث گسترش عفونت شود.
تشخیص شیگلوز:
پزشک ممکن است بر اساس علائم فرد عفونت شیگلا را تشخیص دهد. با این حال، آزمایش نمونه مدفوع برای وجود باکتری به فرد اطمینان می دهد.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت مشاهده علائم بالا یا تماس با فرد مبتلا، بایستی فوراً با پزشک مشورت کرد. پزشک ممکن است برخی از آزمایشات را برای تایید تشخیص انجام دهد.
درمان عفونت شیگلا:
کم آبی شایع ترین عارضه شیگلاست. مصرف مایعات زیاد بهترین راه برای مبارزه با کم آبی بدن است. همچنین ممکن است پزشک به فرد توصیه کند که محلول های الکترولیت بنوشید.
سایر گزینه های درمانی موجود به شرح زیر است:
داروها: ممکن است پزشک آنتی بیوتیک را برای مبارزه با باکتری شیگلا و جلوگیری از گسترش بیماری تجویز کند.
جایگزینی مایعات و الکترولیت ها: به طور کلی برای بزرگسالان سالم، ممکن است مصرف آب برای جلوگیری از کم آبی که اسهال ناشی از عفونت شیگلا ایجاد می کند، کافی باشد. بزرگسالان و کودکانی که به شدت کم آب شدند نیاز به درمان با تزریق سرم دارند.
عوارض عفونت شیگلا:
در صورت عدم درمان، عوارض زیر ممکن است به دلیل عفونت شیگلا ایجاد شود:
- کم آبی شدید
- تشنج
- التهاب روده بزرگ
- زور زدن شدید به دلیل حرکات روده
- پارگی روده بزرگ
- آرتریت واکنشی
- سندرم همولیتیک اورمیک
به طور کلی عفونت شیگلا یا شیگلوز یک بیماری شایع است. در صورت مشاهده هرگونه خونریزی در مدفوع، اسهال بیش از سه روز یا احساس گرفتگی و درد، بایستی با پزشک مشورت کرد.
پیشگیری:
اقدامات زیادی برای جلوگیری از عفونت شیگلا وجود دارد. آنها عبارتند از:
- شستشوی مرتب دست ها
- رعایت فاصله با افراد مبتلا
- مصرف آب جوشیده
- خودداری از مصرف غذاهای خیابانی
آیا می توان دو بار به شیگلا مبتلا شد؟
هنگامی که شما دچار عفونت شیگلا شدید، سطحی از ایمنی ایجاد می شود، به این معنی که فرد ممکن است حداقل برای چندین سال دوباره به آن نوع خاص مبتلا نشود. با این حال، این ایمنی موقت در برابر سایر انواع شیگلا محافظت نمی کند.
مدت زمان:
اگر عفونت خفیف دارید، علائم ممکن است 3 تا 4 روز ادامه داشته باشد. با این حال، در موارد عفونت شدید، علائم ممکن است به مدت سه هفته وجود داشته باشد و نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد.
به طور کلی شیگلوز یا عفونت با باکتری شیگلا باعث اسهال آبکی و احتمالاً خونی می شود. بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا یا انتشار شیگلا، پیروی از شیوه های خوب شستشوی دست است. اگر علائمی مانند: درد شدید یا تب بالا وجود داشته باشد بایستی به پزشک مراجعه کرد. برای بهبودی می توان در خانه استراحت کرد و برای هیدراته ماندن مایعاتی مانند: آب نوشید. ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز باشد، اما بیشتر افراد به طور کامل از شیگلوز بهبود می یابند.
عوامل خطر عفونت شیگلا:
سن: کودکان زیر 5 سال بیشتر در معرض ابتلا به عفونت شیگلا هستند. اما شیگلا می تواند افراد در هر سنی را مبتلا کند.
زندگی در مسکن گروهی یا شرکت در فعالیت های گروهی: تماس نزدیک با افراد دیگر باعث انتشار باکتری از فردی به فرد دیگر می شود. شیوع شیگلا در مراکز مراقبت از کودکان، استخرهای اجتماعات، خانه های سالمندان، زندان ها و پادگان های نظامی شایع تر است.
زندگی یا مسافرت در مناطقی که فاقد سرویس بهداشتی هستند: افرادی که در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند یا سفر می کنند بیشتر در معرض ابتلا به عفونت شیگلا هستند.
مردی که با مردان رابطه جنسی دارد: مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند به دلیل تماس مستقیم یا غیرمستقیم دهانی مقعدی در حین فعالیت جنسی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت شیگلا هستند.
مطالب مشابه:
شایع ترین بیماری های گوارشی
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
بیماری های گوارشی
انواع بیماری های مقعدی
بیماری التهابی روده و دیابت
منابع: healthlibrary.askapollo ، mayoclinic ، my.clevelandclinic
1 دیدگاه