گرفتگی بینی در بارداری
رینیت بارداری احتقان یا گرفتگی بینی است که در دوران بارداری شروع می شود، حداقل شش هفته طول می کشد و به دلیل عفونت یا آلرژی ایجاد نمی شود. اگرچه ممکن است شبیه گرفتگی باشد که هنگام سرماخوردگی تجربه می کنید، اما احتقان بارداری صرفاً به این دلیل رخ می دهد.
آیا گرفتگی بینی در بارداری شایع است؟
حدود 30 درصد از زنان باردار رینیت بارداری را تجربه می کنند که آن را به یکی از شایع ترین علائم بارداری تبدیل می کند. ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهد، اما بین ماه های سوم و هفتم ظاهر می شود و اغلب با نزدیک شدن به موعد زایمان بدتر می شود.
پس چرا احتقان با بارداری مرتبط است؟ هیچ کس به طور قطع نمی داند، اما تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث تورم مخاط بینی و تولید مخاط بیشتر شود. شما همچنین در دوران بارداری گردش خون بیشتری دارید، که می تواند رگ های خونی ریز داخل بینی شما را متورم کند و منجر به گرفتگی بینی شود. قرار گرفتن در معرض دود سیگار و کنه های گرد و غبار خطر ابتلا به رینیت بارداری را افزایش می دهد.
خبر خوب این است که احتقان بینی در دوران بارداری روی کودک شما تأثیری نمی گذارد، باید به زودی پس از زایمان برطرف شود و در عرض دو هفته پس از زایمان کاملاً از بین برود.
آیا رینیت بارداری است یا چیز دیگری؟
اگر احتقان و احتمالاً آبریزش بینی تنها علائم شما هستند، احتمالاً رینیت بارداری دارید. علائم دیگر ممکن است نشان دهنده وضعیت دیگری باشد، مانند:
رینیت آلرژیک:
اگر آلرژی دلیل گرفتگی بینی شما در دوران بارداری باشد، تقریبا همیشه عطسه و یا خارش در چشم، بینی یا گلو را تجربه خواهید کرد. به خاطر داشته باشید که آلرژی های قبلی در دوران بارداری غیرقابل پیش بینی هستند و ممکن است بهبود یا بدتر شوند. همچنین ممکن است برای اولین بار در دوران بارداری دچار آلرژی شوید.
سرماخوردگی یا آنفولانزا:
اگر گرفتگی بینی و همچنین عطسه، سرفه، گلودرد و درد خفیف، غدد متورم، دردهای عضلانی یا بدن یا تب دارید، به احتمال زیاد سرماخوردگی یا آنفولانزا دارید تا رینیت بارداری.
سینوزیت:
عفونت های ویروسی و باکتریایی که باعث گرفتگی بینی می شوند می توانند منجر به سینوزیت، یعنی عفونت سینوسی شوند. با سینوزیت، معمولاً علائم دیگری فراتر از گرفتگی از جمله: تب، سردرد، مخاط سبز یا زرد، درد یا فشار صورت (که ممکن است وقتی به جلو خم میشوید بدتر شود)، درد در فک بالا یا کاهش حس بویایی را تجربه خواهید کرد.
کووید 19:
اگرچه کووید-۱۹ میتواند باعث احتقان بارداری شود، اما احتمال ابتلا به تب، سرفه و خستگی بیشتر است. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهد که زنان باردار ممکن است در واقع کمتر علائم COVID-19 را تجربه کنند، حتی اگر آنها در معرض خطر بیشتری از عوارض شدید COVID-19 هستند. در حالی که احتمال ابتلا به کووید-19 وجود ندارد، اگر فقط دچار احتقان شده اید، تشخیص ویروس از سایر شرایط دشوار است – بنابراین اگر نگران هستید، آزمایش دهید.
البته، شما همیشه نمی توانید بگویید که چه چیزی باعث احتقان شما در دوران بارداری شده است و ممکن است بیش از یک علت وجود داشته باشد. به عنوان مثال، ممکن است آلرژی و رینیت بارداری داشته باشید.
رینیت بارداری: گزینه های درمانی برای گرفتگی بینی
احتقان بینی در دوران بارداری می تواند منجر به اضطراب، مشکل در تمرکز و سردرد شود. خوشبختانه، راههای طبیعی زیادی برای تسکین رینیت بارداری وجود دارد، از جمله ورزش و بالا قراردادن سر هنگام خواب شبانه.
برای اکثر زنان، احتقان بارداری تنها یکی از علائم آزاردهنده بارداری است. اما گاهی اوقات، توجه بیشتری را می طلبد. اگر رینیت بارداری به طور مداوم خواب را مختل می کند، با پزشک خود صحبت کنید، به خصوص اگر شما یا شریک زندگیتان متوجه خروپف می شوید. خروپف (و به ویژه آپنه خواب) با عوارض بارداری از جمله فشار خون بالا، پره اکلامپسی و محدودیت رشد داخل رحمی مرتبط است، بنابراین پزشک شما برای ارائه یک برنامه درمانی با شما همکاری خواهد کرد. برای موارد شدید احتقان در دوران بارداری، ممکن است دوره کوتاهی از دارو را توصیه کنند.
چگونه می توانم رینیت بارداری را مدیریت کنم؟
برای کاهش احتقان و سایر علائم رینیت بارداری، این نکات را امتحان کنید:
- ورزش ایمن برای بارداری یکی از بهترین راه ها برای تسکین رینیت بارداری است. (در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است از ورزش در فضای باز صرف نظر کنید، زیرا ممکن است احتقان را بدتر کند.) ورزش همچنین می تواند به کنترل افزایش وزن بارداری شما کمک کند، که به حداقل رساندن احتقان بارداری کمک می کند.
- هنگامی که برای استراحت یا خواب دراز می کشید، سر خود را با بالش های اضافی بالا ببرید، که می تواند به کاهش رینیت بارداری کمک کند.
- با نوشیدن مایعات زیاد هیدراته بمانید. فقط مطمئن شوید که آب کافی بنوشید (برش های میوه را برای طعم اضافه کنید)، و سعی کنید نوشیدنی های شیرین مانند آبمیوه و نوشابه را به حداقل برسانید.
- دوش آب گرم بگیرید و در حمام بخار بمانید. بخار آرام بخش است و احتقان را موقتاً برطرف می کند.
- یک دستمال را با آب داغ خیس کنید، آن را روی صورت خود نگه دارید و نفس بکشید.
- سعی کنید از قطره های بینی نمکی یا اسپری بینی سالین سه تا چهار بار در روز برای پاکسازی مجرای بینی خود استفاده کنید. آنها بدون نسخه در داروخانه ها در دسترس هستند، یا می توانید یک محلول نمکی در خانه با استفاده از 1 فنجان آب گرم، 1/2 قاشق چایخوری نمک و کمی جوش شیرین درست کنید.
- هنگام خواب از یک مرطوب کننده یا بخارساز در اتاق خواب خود استفاده کنید تا رطوبت هوا را افزایش دهید. (دستورالعملهای تمیز کردن همراه دستگاه مرطوبکننده را دنبال کنید، زیرا میتواند به محل رشد باکتریها تبدیل شود.)
- از دود سیگار و هر گونه محرک بالقوه دیگری که به نظر می رسد علائم شما را تحریک می کند خودداری کنید.
در صورت داشتن تب، ترشحات بینی که بوی بد یا هر رنگی غیر از سفید یا زرد، تورم صورت، تاری دید، یا سرفه ای که بیش از 10 روز طول می کشد یا مخاط سبز مایل به زرد یا خاکستری تولید می کند، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
مطالب مشابه:
در بارداری چه علائمی زودتر نمایان می شود؟
خونریزی بینی در دوران بارداری
عفونت گوش در دوران بارداری
آلرژی در دوران بارداری
آسم در بارداری
منبع: babycenter