تورم غدد لنفاوی خلفی گردن
غدد لنفاوی خلفی گردنی، لوزه ها، غده تیموس، عروق لنفاوی و مایع و تمام غدد لنفاوی در کشاله ران، زیر بغل و در گردن، سیستم لنفاوی را تشکیل می دهند. مایع لنفاوی اجزایی مانند باکتری ها و پروتئین را از قسمت های مختلف بدن جمع آوری کرده و به غدد لنفاوی منتقل می کند. سپس غدد لنفاوی این اجزا را از بین می برند و حذف می کنند. این غدد لنفاوی در بالای قاعده گردن در خطی که به صورت عمودی در پشت گردن قرار دارند، لنفاوی را از ناحیه سر و گردن دریافت می کنند.
علل تورم غدد لنفاوی خلفی گردن:
-
عفونت ها:
غدد لنفاوی مایع لنفاوی را از گردن و سر دریافت می کنند. هنگامی که عفونت در سر وجود دارد، غدد لنفاوی جمع میشود و باکتری ها عامل عفونت را از بین می برند. در طی این فرآیند، غدد لنفاوی ممکن است متورم شوند که نشان دهنده عفونت بدن است. علائم اضافی شامل دردهای بدن، احتقان و تب است.
عفونت در دندان، گلو، دستگاه تنفسی فوقانی یا عفونت ویروسی نیز باعث تورم غدد لنفاوی می شود. به طور معمول، تورم پس از عفونت ناپدید می شود. با این حال، اگر غدد لنفاوی متورم باقی ماندند و علائم همراه پس از عفونت باقی ماندند، باید به پزشک مراجعه کرد.
-
علل سیستمیک:
بیماری خود ایمنی و سایر انواع بیماری ها منجر به نقص ایمنی می شود که می تواند باعث تورم غدد لنفاوی گردن شود. این بیماری ها عبارتند از: آرتریت روماتوئید، HIV/AIDS و لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE). تورم ممکن است سایر غدد لنفاوی را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
-
داروها و واکسن ها:
مصرف برخی داروها مانند: کاربامازپین و فنی توئین ممکن است منجر به تورم غدد لنفاوی گردن شود. همچنین واکسیناسیون هایی که باعث تورم غدد لنفاوی خلفی گردن می شوند، شامل واکسیناسیون علیه حصبه، اوریون، سرخک و سرخجه است و تورم موقتی است.
-
سرطان:
مایع لنفاوی می تواند سلول های سرطانی را جمع آوری کرده و به غدد لنفاوی منتقل کند. هنگامی که سرطان های گردن و سر گسترش می یابند، باعث تورم غدد لنفاوی می شوند. اگر علائم دیگری از عفونت همراه با تورم نباشد و اگر بیمار قبلاً از سرطان رنج برده باشد، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشد. بیوپسی از غدد لنفاوی علت واقعی تورم را نشان می دهد. در این حالت غدد لنفاوی سرطانی برداشته می شوند.
تشخیص:
پزشک اغلب می تواند علت تورم غدد لنفاوی را با انجام معاینه فیزیکی با تمرکز بر ناحیه آسیب دیده و با بحث در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد تشخیص دهد.
- پزشکان از ویژگی های غدد لنفاوی متورم برای تعیین علت آنها استفاده می کنند.
- غدد لنفاوی که به دلیل عفونت متورم می شوند، دردناک، نرم، ملتهب و متحرک هستند.
- از طرف دیگر غدد لنفاوی سرطانی دردناک، ثابت و سفت نیستند.
- به غدد لنفاوی متصل به هم گره های لنفاوی ماده گفته می شود. اینها در اثر بدخیمی، سارکوئیدوز یا سل ایجاد می شوند.
- غدد لنفاوی شاتتی سخت، کوچک با قوام لاستیکی هستند. گره های لنفاوی شات ممکن است پس از بهبود عفونت ظاهر شوند اما ویژگی های مشابه غدد لنفاوی بدخیم یا عفونی را ندارند.
برخی از علائمی که به پزشکان در تعیین علت تورم غدد لنفاوی کمک می کند، عبارتند از: کاهش وزن، تب، خستگی و تعریق در شب.
با این حال، آنها همچنین ممکن است آزمایش های پزشکی را برای تعیین علت تورم تجویز کنند. این آزمایشات ممکن است شامل یک آزمایش خون معمول برای بررسی علائم عفونت باشد.
آزمایش های تصویربرداری می تواند به پزشک کمک کند تا غدد لنفاوی و ساختارهای اطراف بدن را از نزدیک ببیند.
تست های تصویربرداری عبارتند از:
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- MRI
اگر تورم برای چندین هفته ادامه یابد یا فرد علائم هشدار دهنده دیگری داشته باشد، پزشک ممکن است بیوپسی غدد لنفاوی را توصیه کند. در طول این روش، پزشک ناحیه را بیحس میکند، یک برش کوچک ایجاد میکند و بخشی از بافت غدد لنفاوی را برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه میفرستد.
ممکن است پزشک قبل از تشخیص قطعی، روش دیگر، یعنی آسپیراسیون با سوزن ظریف یا بیوپسی را انتخاب کنند، که شامل استفاده از یک سوزن برای برداشتن برخی از سلول ها از غدد لنفاوی برای بررسی است.
چه زمانی باید نگران بود:
اگر غدد لنفاوی به دلیل عفونت متورم شوند، پس از رفع عفونت، تورم از بین خواهد رفت.
زمان مراجعه به پزشک:
- اگر غدد لنفاوی بدون هیچ گونه بیماری زمینه ای متورم می شوند.
- تورم با کاهش وزن، تب مداوم یا تعریق بیش از حد در شب همراه است.
- تورم لاستیکی، سخت و ثابت است.
- تورم غدد لنفاوی خلفی گردن با مشکلات تنفسی، مشکل در بلع یا گلودرد همراه است.
- تورم همچنان افزایش می یابد و برای 2-4 هفته باقی می ماند.
درمان:
گزینه های درمانی برای غدد لنفاوی متورم بسته به علت زمینه ای متفاوت است.
عفونت ها: اگر عفونت ویروسی باعث تورم غدد لنفاوی شود، با برطرف شدن عفونت به حالت عادی باز می گردند. آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت های ویروسی بی تاثیر هستند. درمان توصیه شده برای عفونت های باکتریایی آنتی بیوتیک هاست. عفونت HIV ممکن است منجر به تورم غدد لنفاوی شود و پزشکان درمان عفونت را برای درمان تورم توصیه می کنند.
اختلال ایمنی: درمان غدد لنفاوی متورم برای بیماریهای زمینهای مانند: آرتریت روماتوئید و لوپوس است.
سرطان: درمانهای سرطان برای رفع غدد لنفاوی سرطانی استفاده میشوند. درمان های مورد استفاده به نوع سرطان بستگی دارد و شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی است.
درمان های خانگی:
برخی از درمان های خانگی که می توان برای درمان غدد لنفاوی متورم استفاده کرد عبارتند از:
کمپرس گرما: می توان از کمپرس مرطوب و گرم برای تسکین تورم غدد لنفاوی خلفی گردن استفاده کرد.
داروهای ضد درد: برای تسکین تب و درد می توان از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کرد. برخی از مسکن های توصیه ای شامل: ایبوپروفن، استامینوفن و آسپرین هستند. توجه به این نکته ضروری است که قبل از دادن آسپرین به کودک بایستی با پزشک مشورت کرد زیرا ممکن است منجر به سندرم ری شود. اگرچه سندرم ری نادر است، اما یک بیماری جدی در کودکان و نوجوانان است که بر مغز، کبد و خون بیمار در حال بهبودی از عفونت ویروسی تأثیر می گذارد.
استراحت: استراحت کافی هر روز بهبودی فرد را از شرایطی که منجر به تورم غدد لنفاوی شده است، تسریع میکند.
مطالب مشابه:
منابع: medicalnewstoday
1 دیدگاه