نشانههای هپاتیت C در زنان
هپاتیت C یکی از شایع ترین عفونت های ویروسی در کشور است. بخشی از آنچه که هپاتیت C (و سایر اشکال هپاتیت) را بسیار رایج می کند، این است که تشخیص علائم هپاتیت C در زنان بسیار دشوار است. طبق گزارشها، حدود 51 درصد از افراد مبتلا به هپاتیت C حتی نمیدانند که این ویروس را دارند.
نشانههای هپاتیت C در زنان ممکن است نسبت به مردان متفاوت باشد، خستگی، ضعف و گرفتگی شکم از علائم شایع هستند. در بسیاری از موارد، افراد علائم قابل توجهی نشان نمیدهند و علائمی که ظاهر میشوند به راحتی نادیده گرفته میشوند یا با سایر شرایط سلامت اشتباه میشوند.
علاوه بر این، زنان به طور بالقوه می توانند عفونت را در طول زایمان به نوزاد منتقل کنند. تشخیص هپاتیت C به ویژه در زنان پیش از یائسگی مهم است.
هپاتیت C یک بیماری ویروسی است که بدون درمان میتواند باعث آسیب طولانیمدت به کبد شود.
هپاتیت C چیست؟
HCV یاهپاتیت C، ویروسی است که با مشکلات کبدی و بیماری مزمن کبدی مرتبط است. همچنین می تواند یک بیماری خفیف باشد که هیچ عارضه واقعی ندارد و فقط چند هفته یا چند ماه طول می کشد، اما عفونت می تواند با اشکال مزمن تری نیز تظاهر کند که می تواند در کل زندگی شما ادامه یابد. اشکال مزمن هپاتیت C می تواند منجر به مشکلات شدید کبدی، از جمله سرطان کبد و سیروز کبدی شود.
انتقال هپاتیت C:
هپاتیت C از طریق خون، عمدتاً از طریق استفاده مشترک از سوزنها و سرنگ هایی که برای داروها استفاده می شود، منتقل می شود. با این حال، می تواند از طریق سوزن های مورد استفاده برای سوراخ کردن یا خالکوبی هایی که به درستی ضد عفونی نشده اند نیز پخش شود. این ویروس همچنین می تواند از طریق انتقال خون منتقل شود و مادر مبتلا به هپاتیت C می تواند به طور بالقوه ویروس را در هنگام تولد به فرزند خود منتقل کند.
هپاتیت C کاملاً یک عفونت مقاربتی نیست، اما ویروس می تواند از طریق تماس جنسی منتقل شود. این در درجه اول ممکن است در صورت داشتن رابطه جنسی در طول قاعدگی یا در طول رابطه مقعدی اتفاق بیفتد (پارگی و خونریزی در رابطه جنسی مقعدی شایع تر است).
نشانههای هپاتیت C:
همانطور که گفته شد، بسیاری از موارد عفونت هپاتیت C اغلب مورد توجه قرار نمی گیرند زیرا همیشه علائمی ندارند. اگر علائمی را داشته باشید، حدود 4 تا 12 هفته پس از مواجهه اولیه با ویروس ظاهر می شوند. علائم همچنین می تواند بین اشکال حاد و مزمن عفونت متفاوت باشد. علائم هپاتیت C حاد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در شکم
- زردی (زردی در پوست و چشم)
- مدفوع هایی که ضخیم و سفالی رنگ به نظر می رسند.
- ادراری که به رنگ قهوه ای تیره است.
- کم اشتهایی و یا کاهش وزن ناگهانی
- خستگی جسمی
- درد مفاصل
- تب
- حالت تهوع و یا استفراغ
عفونتهای مزمن هپاتیت C میتوانند برای سالها نهفته باقی بمانند و معمولاً تا زمانی که ویروس آسیب قابل توجهی به کبد وارد نکرده باشد، آشکار نمیشود.
تفاوت نشانههای هپاتیت C در زنان:
به طور کلی، علائم و نشانههای هپاتیت C و همچنین پیشرفت کلی بیماری آن، اساساً در همه جنسیتها یکسان است. با این حال، تفاوت های جزئی وجود دارد که زنان باید در مورد آنها بدانند.
میزان عفونت:
مردان از نظر آماری بیشتر احتمال دارد به هپاتیت C مبتلا شوند (به ویژه برای مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند). بخشی از این می تواند ناشی از تفاوت های سبک زندگی و رفتاری بین مردان و زنان باشد که ممکن است خطر انتقال را در دومی کاهش دهد. بخشی از این نیز از هورمون استروژن ناشی می شود که اعتقاد بر این است که توانایی ویروس را برای تکثیر و انتشار در بدن مهار می کند.
به همین دلیل، میزان عفونت هپاتیت C در زنان یائسه به شدت افزایش می یابد. در طول یائسگی، تولید استروژن تمایل به کاهش شدید دارد و اغلب به سطوح استروژن در مردان مشابه تر می شود.
کنترل بارداری:
عفونت های هپاتیت C ممکن است اثربخشی کنترل بارداری هورمونی را کاهش دهند. قرص های هورمونی ضد بارداری باید از طریق کبد عبور کنند، جایی که قبل از ورود اجزای فعال به جریان خون، تجزیه و پردازش می شوند. هر گونه اسکار یا آسیب به کبد، حتی نارسایی کبد، ناشی از عفونت مزمن HCV ممکن است به نارسایی کنترل بارداری کمک کند.
اگر به ویروس هپاتیت مبتلا هستید و به نوعی از کنترل بارداری هورمونی استفاده می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است اشکال جایگزین کنترل بارداری یا ترکیب قرص را با انواع دیگر پیشگیری از بارداری مانند: کاندوم، دیافراگم یا IUD های غیر هورمونی پیشنهاد کنند.
قاعدگی:
از آنجایی که هپاتیت C از طریق خون منتقل می شود، ممکن است هنگام رابطه جنسی با فردی در طول دوره قاعدگی، به عفونت مبتلا شود. مطمئن شوید که از کاندوم استفاده می کنید و سایر اشکال رابطه جنسی ایمن را انجام می دهید.
بارداری و شیردهی:
مادران مبتلا به هپاتیت C می توانند به طور بالقوه ویروس را در هنگام تولد به فرزندان خود منتقل کنند. این یک روش انتقال نسبتاً غیر معمول است، اما هنوز هم ممکن است تا 8 درصد از زنان HCV مثبت را تحت تأثیر قرار دهد.
به طور کلی هیچ خطر شناخته شده ای برای انتقال ویروس به نوزاد در دوران شیردهی وجود ندارد. با این حال، اگر نوک سینه های شما ترک خورده یا خونریزی دارد، شیردهی را تا بهبودی کامل متوقف کنید.
درمان هپاتیت C:
برای مدت طولانی، درمان هپاتیت C دشوار می باشد و نیاز به تزریق هفتگی در کنار داروهای خوراکی وجود دارد که هر دو میتوانند منجر به عوارض جانبی شدید شوند. امروزه می توان هپاتیت C مزمن را با استفاده از دوز روزانه دارو به مدت دو تا شش ماه درمان کرد.
داروی ضد ویروسی:
درمان اصلی هپاتیت C، داروهای ضد ویروسی است که برای پاکسازی ویروس از بدن حداقل 12 هفته پس از درمان طراحی شده است. داروی دقیقی که برای شما تجویز می شود به ژنوتیپ هپاتیت C، هر بیماری یا آسیب کبدی موجود، درمان های قبلی و سایر شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشید بستگی دارد.
جراحی کبد / پیوند کبد:
اگر عفونت باعث عوارض شدید یا آسیب به کبد شده باشد، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن کبد آسیب دیده و جایگزینی آن با کبد سالم توصیه کند. پیوند کبد معمولاً از اهداکنندگان متوفی انجام میشود، اما ممکن است بخشی از کبد را از یک اهداکننده زنده نیز دریافت کنند.
واکسیناسیون:
در حال حاضر هیچ واکسنی برای عفونت ویروس هپاتیت C وجود ندارد، اما واکسنهایی برای هپاتیت A و B وجود دارد. پزشک شما احتمالاً آن واکسنها را توصیه میکند. هپاتیت A و B همچنین می تواند به آسیب کبدی کمک کند، که در صورت ابتلا به هپاتیت C می تواند منجر به عوارض بیشتری شود.
مهم است بدانید که پیوند به خودی خود عفونت هپاتیت C را درمان نمی کند. عفونت می تواند عود کند، به همین دلیل است که پیوند باید همراه با داروهای ضد ویروسی استفاده شود تا به طور موثر از آسیب به کبد جدید جلوگیری شود.
انجام تست:
سختترین جنبه هپاتیت C این است که میتوانید بدون اینکه بدانید آن را داشته باشید، به این معنی که به طور بالقوه میتوانید آن را به شریک زندگی خود انتقال دهید. یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از گسترش عفونت هپاتیت C انجام آزمایش است. آزمایش هپاتیت C شامل یک آزمایش ساده آنتی بادی HCV است که می تواند مشخص کند که آیا آنتی بادی هپاتیت C دارید یا خیر. اگر این آزمایش مثبت باشد، آزمایش RNA نیز برای تعیین فعال بودن ویروس انجام می شود.
مطالب مشابه:
هپاتیت حاد در کودکان
علائم مشکلات کبدی در کودکان
هپاتیت A
هپاتیت B
کارسینوم هپاتوسلولار
منبع: everlywell
1 دیدگاه