علائم مشکلات کبدی در کودکان
کبد مهمترین عضو بدن است که به بدن کمک میکند تا غذا را هضم کند و مواد سمی را دفع کند. هنگامی که کبد به شدت آسیب می بیند، می تواند باعث بیماری حاد (یا مزمن) کبد یا نارسایی کبد شود. هر دو بیماری حاد (یا مزمن) کبد یا نارسایی کبد شرایط تهدید کننده زندگی هستند.
نارسایی کبد در کودکان:
نارسایی کبد زمانی اتفاق می افتد که کبد به قدری بیمار و آسیب دیده باشد که به طور جزئی یا کامل از کار می افتد. اگرچه این نادر است، نارسایی کبد حتی در کودکان نیز ممکن است رخ دهد. بسیاری از آنها به خوبی بهبود می یابند، اما برخی دیگر به شدت بیمار می شوند و برخی ممکن است برای زنده ماندن نیاز به پیوند کبد داشته باشند.
دو نوع اصلی نارسایی کبد در کودکان وجود دارد:
نارسایی حاد کبد: این نوع به طور ناگهانی ایجاد می شود. این بیماری در کودکانی که بیماری قبلی کبدی ندارند، رخ می دهد.
نارسایی مزمن کبد: این نوع زمانی اتفاق میافتد که یک بیماری طولانیمدت کبدی به آرامی یا ناگهانی بدتر شود.
علت نارسایی کبد در کودکان:
نارسایی کبد ممکن است برای کودکان در هر سنی اتفاق بیفتد. کبد ممکن است به دلیل انواع مختلف آسیب یا بیماری از کار بیفتد. اغلب حتی نمی توان علتی را پیدا کرد.
برخی از علل نارسایی حاد (ناگهانی) کبد عبارتند از:
ویروسهایی مانند: تبخال (HSV)، ویروس اپشتین بار (EBV)، سیتومگالوویروس (CMV) یا هپاتیت A، B و E. بسیاری از ویروسهای دیگر نیز وجود دارند، که میتوانند باعث نارسایی حاد کبدی شوند که احتمالاً توسط محققین هنوز بیان نشده است.
اختلالات متابولیک ارثی، مانند: گالاکتوزمی، تیروزینمی، عدم تحمل فروکتوز ارثی (HFI)، بیماری ویلسون (مس بیش از حد در قسمتهای بدن) و بیماریهای میتوکندری
سموم، مانند: برخی از قارچ های وحشی، سم موش، حشرات کش، قاتل علفهای هرز و برخی حلالها یا پاک کنندهها.
برخی داروها مانند: اریترومایسین، والپروئیک اسید یا استامینوفن بیش از حد
مشکلات سیستم ایمنی، مانند: هپاتیت خود ایمنی
جریان خون کم به کبد، مانند: نارسایی قلبی، شوک یا انسداد رگ خونی
نارسایی مزمن کبدی (به آهستگی در حال رشد، طولانی مدت) بیشتر پس از ابتلای کودک به سیروز (اسکار شدید کبد)، به عنوان مثال از برخی از بیماری های مذکور در بالا رخ می دهد.
سایر علل احتمالی عبارتند از:
هپاتیت مزمن، مانند: هپاتیت C، هپاتیت خود ایمنی، استئاتوهپاتیت غیر الکلی (شکل شدید بیماری کبد چرب)
بیماری های ارثی، مانند: هموکروماتوز (آهن بیش از حد در بدن)، کمبود آلفا-1 آنتی تریپسین یا فیبروز کیستیک (بیماری های ارثی که ریه ها را نیز تحت تأثیر قرار می دهند)
مشکلات قلبی که خون رسانی به کبد را کاهش می دهد یا منجر به پشتیبان جریان خون در کبد می شود.
بیماری های مجاری صفراوی، مانند: آترزی صفراوی (مجاری صفراوی مسدود یا ناقص در نوزادان) یا کلانژیت اسکلروزان (التهاب مزمن مجاری صفراوی)
علائم بیماری مزمن کبدی:
کودکان اغلب برخی از علائم بیماری مداوم (مزمن) کبد را نشان می دهند. این علائم گاهی حاد نیستند و باید در طول مراجعههای کودک به پزشک به طور دقیق بررسی شوند.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
خارش پوست: خارش پوست می تواند نتیجه تجمع صفرا (مایع ترشح شده از کبد که به هضم غذا کمک می کند) در بدن کودک باشد.
خونریزی و کبودی آسان: کودک ممکن است به دلیل کمبود ویتامین K یا اگر کبد قادر به استفاده از ویتامین K خود نباشد به راحتی خونریزی و کبودی داشته باشد.
مدفوع کم رنگ: که به آن مدفوع آکولیک نیز می گویند، می تواند نشانه ای از عدم ترشح یا ساختن بیلی روبین توسط کبد باشد که معمولاً مدفوع را رنگ می کند. همچنین می تواند به دلیل التهاب کبد یا عفونت کبد باشد.
بی اشتهایی: بیماری کبد می تواند منجر به از دست دادن اشتها شود که به نوبه خود ممکن است منجر به عدم دریافت مواد مغذی کافی مورد نیاز کودک توسط بدن شود (سوء تغذیه).
شکستگی استخوان: شکستگی استخوان ممکن است در کودک مبتلا به بیماری کبدی راحتتر رخ دهد. بیماری کبد می تواند باعث کاهش تراکم استخوان (ضخامت استخوان) شود. اگر استخوان کودکی به راحتی بشکند، فوراً به مراقبت های پزشکی نیاز دارد.
کودکان مبتلا به بیماری مزمن کبدی نیز می توانند علائم سوء تغذیه را داشته باشند. این ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که کبد مواد مغذی را پردازش نمی کند.
کودکان مبتلا به سوء تغذیه ممکن است از موارد زیر رنج ببرند:
- کاهش وزن یا رشد ضعیف، زیرا کبد به بدن کودک کمک نمی کند تا به طور معمول از چربی استفاده کند.
- راشیتیسم: بیماری است که باعث کاهش تراکم استخوان یا کمبود بافت استخوانی می شود. علائم راشیتیسم در نوزادان شامل ضعف است و در کودکان بزرگتر ممکن است دنده ها در جایی که به جناغ یا استخوان سینه می رسند بسیار برآمدگی داشته باشند.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر کودک یکی از موارد زیر را دارد، بایستی به بیمارستان مراجعه شود:
زردی: تغییر رنگ، زرد رنگ پوست، سفیدی چشم ها با مدفوع روشن و ادرار تیره است که در اثر سطوح بالای بیلی روبین (رنگدانه زرد رنگ موجود در صفرا، مایعی که توسط کبد ساخته می شود) ایجاد می شود.
درد شکم: درد شکم نشانه التهاب کبد یا عفونت کبد است.
تورم در شکم: تورم می تواند به دلیل بزرگ شدن کبد یا طحال باشد. تورم در شکم نیز می تواند به دلیل آسیت (مایع در شکم) رخ دهد. علت این امر می تواند عفونت یا فشار بالا در رگ های خونی تغذیه کننده کبد باشد.
مطالب مشابه:
نارسایی حاد کبد چیست؟
خطر ابتلا به سرطان کبد
سیروز کبدی
مشکلات کبدی
تنگی پیلور (HPS)
منابع: nationwidechildrens، healthlibrary.askapollo