تفاوت تست پاپ اسمیر و HPV
آزمایش پاپ یا پاپ اسمیر، به بررسی حالت سرطانی و پیش سرطانی سلول های دهانه ی رحم می پردازد. حالت پیش سرطانی به تغییرات سلولی گفته می شود که می توانند توسط ویروس پاپیلومای انسانی(HPV) ایجاد و درصورت عدم درمان، ممکن است به سرطان دهانه ی رحم منجر شوند. آزمایش HPV به بررسی این ویروس درسلول های دهانه ی رحم می پردازد. اغلب زنان بین 21 تا 65 سال به انجام آزمایش پاپ اسمیر به تنهایی و یا به همراه تست HPV نیاز دارند. لازم به ذکر است که تمامی زنان به ارزیابی سالانه توسط این آزمایشات نیازمند نیستند.
تست پاپ اسمیر:
دهانه ی رحم قسمت پایینی رحم می باشد که به داخل واژن باز می شود. با انجام این تست، دهانه ی رحم از نظر وجود سلول های غیرطبیعی بررسی می شود. برای انجام این آزمایش یک اسپکولوم (ابزاری که به مشاهده ی دهانه ی رحم کمک می کند) را در واژن قرار داده و بوسیله ی یک چوب مخصوص یا برس نرم سلول ها را از قسمت بیرون دهانه ی رحم جمع آوری می نمایند. این نمونهی سلولی برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می شود.
تست HPV:
این آزمایش به بررسی وجود HPV در قسمت دهانه ی رحم می پردازد. دهانه ی رحم، قسمت پایینی رحم می باشد که به داخل واژن باز می شود.HPV، یک عفونت مقاربتی یا STI است که در بیشتر افراد به صورت خود به خودی از بین می رود. در غیر این صورت، می تواند باعث ایجاد سلول های غیرطبیعی دهانه ی رحم شود. انواع خاصی از این ویروس وجود دارند که احتمال ایجاد سرطان دهانه ی رحم توسط آن ها بیشتر است. انجام تست HPV می تواند وجود این ویروس و همچنین نوع آن را مشخص نماید.
برای انجام این آزمایش، همانند تست پاپ اسمیر، پزشک یک اسپکولوم را در رحم قرار داده و با کمک یک برس نرم، به جمع آوری سلول ها از بیرون دهانه ی رحم می پردازد. این سلول ها در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرند.
تست پاپ اسمیر و HPV می توانند به صورت همزمان انجام بگیرند که اصطلاحا به آن Co-Testing (کوتست) می گویند.
اهمیت انجام آزمایش پاپ اسمیر و HPV:
آزمایش پاپ اسمیر میتواند به نجات زندگی فرد کمک نماید، چراکه قادر است سلول های سرطانی دهانه ی رحم را زودتر پیدا کند و احتمال درمان موفقیت آمیز این بیماری درصورت تشخیص زودهنگام بسیار بیشتراست. این تست همچنین می تواند سلول های غیرطبیعی دهانه ی رحم را پیش از تبدیل شدن به سرطان (در حالت پیش سرطانی) مشخص نماید. حذف این سلول ها دربیش از 95 درصد موارد از بروز سرطان دهانه ی رحم جلوگیری می کند.
انجام آزمایش ویروس HPV نیز درمورد وضعیت سلول های دهانه ی رحم اطلاعات بیشتری دراختیار پزشک قرار می دهد. برای مثال، درصورت مشخص شدن حالت غیرطبیعی سلول های این ناحیه توسط تست پاپ اسمیر، انجام آزمایشHPV به تشخیص اینکه آیا منشا این حالت یا بیماری ویروس HPV است یا خیر، کمک می نماید.
آیا تست پاپ اسمیر و HPV باید به صورت منظم انجام بگیرد؟
اغلب زنان بین 21 الی 65 سال می بایست آزمایش پاپ اسمیر را درمیان مراقبت های بهداشتی و سلامت روتین خود قرار دهند. انجام این تست حتی درصورتی که فرد از نظر جنسی فعال نباشد، واکسن HPV دریافت کرده باشد و یا در دوران پساقاعدگی (یائسگی) به سر ببرد نیز، الزامی است. کارشناسان توصیه می نمایند:
- زنان 21 تا 29 ساله هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر انجام بدهند.
- زنان 30 تا 65 ساله هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر، یا هرپنج سال، یک تست HPV و یا هردوتست را همزمان انجام دهند.
- زنان بالای 65 سال درصورتی که هرگز مورد آزمایش قرار نگرفته اند یا کمی پس از سن 60 سالگی تست نداده اند نیاز به تست پاپ اسمیر دارند.
انجام تست HPV برای زنان 30 ساله و بالاتر توصیه می شود. اگرچه این ویروس در میان زنان زیر 30 سال شایع است اما معمولا در افراد زیر 30 سال به شکل خود به خود از بین می رود. انجام هردو آزمایش به شکل همزمان و یا آزمایش HPV به تنهایی، برای زنان 30 ساله و بالاتر سودمندتر است. دربرخی از زنان ممکن است فقط به انجام یکی از این دو آزمایش نیاز باشد.
چه افرادی به انجام منظم پاپ و HPV نیاز ندارند؟
تنها زنانی که ممکن است به انجام منظم این دو تست نیاز نداشته باشند عبارتند از:
1-زنان بالای 65 سال که درطول 10 سال گذشته سه بار آزمایش پاپ اسمیر و یا دوبار Cotesting پشت سرهم با نتیجه ی نرمال و طبیعی داشته اند و آخرین آزمایش درطول 5سال اخیر انجام شده است، و همچنین افرادی که به گفته ی پزشک معالج در مورد آن ها نیازی به انجام این آزمایشات وجود ندارد.
2-زنانی که دهانه ی رحم ندارند(این حالت معمولا به دلیل عمل هیسترکتومی اتفاق می افتد) و سابقه ی ابتلا به سرطان دهانه ی رحم یا نتایج غیرطبیعی تست پاپ اسمیر دارند.
همیشه پیش از توقف روتین انجام تست پاپ و HPV می بایست با پزشک مشورت نمود.
آیا باوجود انجام هیسترکتومی به انجام آزمایشات پاپ و HPV نیاز است؟
حتی درصورت انجام هیسترکتومی، بسته به نوع هیسترکتومی و سابقه ی سلامتی فرد، ممکن است به انجام این دو آزمایش نیاز باشد. دررابطه با لزوم انجام آزمایش در این موارد می بایست با پزشک معالج مشورت نمود.
درصورت فقدان دهانه رحم، به دلایلی غیر از وجود سلول های غیرطبیعی و سرطان در این ناحیه، پس از انجام هیسترکتومی نیازی به انجام آزمایش پاپ و HPV نیست. اما درصورتی که عمل هیسترکتومی به دلیل وجود سلول های غیرطبیعی و یا سرطان دهانه ی رحم انجام گرفته باشد، انجام این دو تست الزامی است.
درصورت انجام هیسترکتومی و باقی ماندن دهانه ی رحم(نوع غیررایج هیسترکتومی) فرد تا سن 65 سالگی نیازمند انجام منظم این آزمایشات می باشد.(درصورت انجام 3 پاپ اسمیر یا 2 کوتست با نتیجه ی طبیعی در 10 سال گذشته که آخرین آزمایش در 5سال اخیر انجام گرفته باشد.)
انجام پاپ و HPV برای چه افرادی الزامی تر می باشد؟
این افراد به انجام دو آزمایش گفته شده بیشتر نیاز دارند:
- افرادی درگذشته به علت نتایج غیرطبیعی پاپ و یا سرطان دهانه ی رحم تحت درمان بوده اند. زنانی با سابقه ی سلول های پیش سرطانی یا سرطان دهانه ی رحم، به دلیل سابقه ی پزشکی خود و وجود خطر بیشتر، احتمالا نیاز بیشتری نیز به انجام آزمایش دارند.
- زنانی که مبتلا به ویروس HIV (ویروسی که منجر به بیماری ایدز می شود) هستند به دلیل ضعف در سیستم ایمنی درمعرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان دهانه ی رحم و سایر بیماری های این ناحیه هستند. این افراد می بایست در زمان تشخیص ویروس HIV، آزمایش پاپ اولیه و یک سال بعد، آزمایش پاپ دوم (یا کوتست درصورت سن بالای 30 سال) را انجام دهند. برخی از متخصصین انجام تست دوم را در 6 ماه پس از تست اول توصیه می نمایند. درنهایت، پس از انجام سه تست پاپ اسمیر با نتیجه ی نرمال، این زنان می توانند هر سه سال یکبار تست پاپ انجام دهند.
- مادران در طول بارداری درمعرض ماده دی اتیل استیل بسترول (DES) قرار می گیرند. دختران و احتمالا، نوه های مادرانی که دردوران بارداری این ماده را مصرف نموده اند درمعرض خطر بالاتر ابتلا به سرطان دهانه ی رحم و برخی دیگر از انواع این بیماری می باشند.
- درصورت انجام پیوند عضو، شیمی درمانی یا استفاده از استروئید نیز به دلیل ایجاد ضعف در سیستم ایمنی احتمال دارد ویروس HPV به شکل خود به خودی از بین نرود.
آیا تست پاپ اسمیر نشان دهنده ی عفونت های مقاربتی نیز می باشد؟
خیر. از این آزمایش برای آگاهی نسبت به بیماری های مقاربتی استفاده نمی شود. پزشک می تواند برای تشخیص این بیماری ها نمونه هایی از مایعات دهانه ی رحم را برای بررسی از نظر بیماری های جنسی رایج، مانند: کلامیدیا وسوزاک، جمع آوری کرده و به آزمایشگاه بفرستد. برای ارزیابی برخی از بیماری های مقاربتی نیز می توان آزمایش خون انجام داد.
چگونه از خطر ابتلا به سرطان دهانه ی رحم بکاهیم؟
روش های مختلفی برای این امر وجود دارد:
- انجام منظم آزمایش پاپ اسمیر
- انجام منظم تست HPV به تنهایی یا پاپ و HPV به شکل همزمان (برای افراد 30 الی 65 سال)
- دریافت واکسن HPV
- استفاده از کاندوم درصورت داشتن رابطه ی جنسی.(سایر روش های پیشگیری از بارداری مثل قرص های ضدبارداری و.. از فرد دربرابر ابتلا به HPV و یا سایر عفونت های مقاربتی محافظت نمی کنند.)
- تک همسری (شریک جنسی): داشتن رابطه ی جنسی تنها با یک فرد و خودداری از داشتن رابطه با افراد متعدد می تواند خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی را کاهش دهد.
آیا امکان انجام تست پاپ اسمیر و HPV در دوران عادت ماهیانه وجود دارد؟
بله، اما بهتر است که این کار در زمانی غیر از قاعدگی انجام شود. قاعدگی فرد با توجه به شدت خونریزی می تواند بر نتیجه ی آزمایشات پاپ اسمیر و HPV تاثیر بگذارد. برای اطمینان بیشتر، می بایست با پزشک مشورت گردد.
مطالب مشابه:
عوارض تست پاپ اسمیر
تفاوت تست پاپ و معاینه لگن
آزمایش پاپ اسمیر بعد از یائسگی
جواب غیرنرمال پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر
منبع: womenshealth