ارتباط افزایش سن و سرطان سینه
افزایش سن از عوامل اصلی خطر ابتلا به سرطان سینه می باشد. مطالعات نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان سینه به دلیل ترکیبی از عوامل است. بیشتر سرطان های سینه در زنان 50 ساله یا بیشتر دیده می شود.
طبق آمار انجمن سرطان آمریکا (ACS)، سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان، به غیر از سرطان پوست غیر ملانوما، در زنان در ایالات متحده است و حدود 1 نفر از هر 8 زن در ایالات متحده در مقطعی از زندگی خود به سرطان سینه مبتلا می شود.
دانستن عوامل موثر بر افزایش خطر سرطان سینه می تواند به فرد در تصمیم گیری در مورد غربالگری و سبک زندگی کمک کند. سن یکی از عوامل مرتبط با خطر ابتلا به سرطان سینه است. با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان سینه در افراد افزایش می یابد.
سرطان سینه زمانی ایجاد میشود که سلول های سینه به طور غیرقابل کنترل رشد کرده باشند. تومورهای بدخیم می توانند به بافت های اطراف یا حتی نقاط دیگر بدن گسترش پیدا کنند. با این حال، تشخیص و درمان به موقع می تواند به جلوگیری از این امر کمک کند.
ارتباط افزایش سن و تشخیص سرطان سینه:
خطر ابتلا به سرطان سینه در افراد با افزایش سن افزایش می یابد. با بالا رفتن سن افراد، تغییرات غیرطبیعی در سلول های آنها بیشتر می شود.
شایع ترین سن ابتلا به سرطان سینه در زنان بالای 50 سال است. بر اساس بررسی موسسه ملی سرطان (NCI)، پزشکان اغلب سرطان سینه را در زنان 55 تا 64 ساله تشخیص می دهند.
بر اساس داده های 2012-2016، میانگین سن تشخیص در زنان مبتلا به سرطان سینه 62 سال بوده است.
عوامل خطر برای گروه های سنی مختلف:
اگرچه زنان پس از سن 50 سالگی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند، زنان جوان تر نیز ممکن است به این نوع سرطان مبتلا شوند.
طبق گزارش NCI که از 437.722 زن که بین سال های 2012 تا 2016 مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شده اند، میانگین سن آنها به شرح زیر گزارش شده است:
- 9٪ در سنین 20 تا 34 سال بودند
- 4٪ در سنین 35-44 سال بودند
- 1٪ در سنین 44 تا 55 سال بودند
- 6٪ در سنین 55-64 سال بودند
- 8٪ در سنین 65-74 سال بودند
- 7٪ در سنین 75-84 سال بودند
- 6 درصد افراد بالای 84 سال سن داشتند
سایر عوامل خطر:
عوامل خطر که نمی توانید آنها را تغییر دهید:
-
جهش های ژنتیکی:
زنانی که تغییرات ارثی (جهش) در ژن های خاصی مانند: BRCA1 و BRCA2 دارند، در معرض خطر بیشتری برای سرطان سینه و تخمدان قرار دارند.
-
سابقه باروری:
شروع دوره های قاعدگی قبل از 12 سالگی و شروع یائسگی بعد از 55 سالگی، زنان را برای مدت طولانی تری در معرض هورمون ها قرار می دهد و خطر ابتلا به سرطان سینه را در آنها افزایش می دهد.
-
داشتن سینه های متراکم:
سینه های متراکم بافت همبند بیشتری نسبت به بافت چربی دارند، که گاهی اوقات دیدن تومورها در ماموگرافی را دشوار می کند. زنانی که سینه های متراکم دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
-
سابقه شخصی سرطان سینه یا برخی بیماری های غیر سرطانی پستان:
زنانی که سرطان سینه داشته اند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه برای بار دوم هستند.
-
سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان:
خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که مادر، خواهر یا دختر (بستگان درجه یک) یا چند عضو خانواده از طرف مادر یا پدر با سابقه ابتلا به سرطان سینه یا تخمدان دارند بیشتر است. داشتن یکی از اقوام درجه یک مرد مبتلا به سرطان سینه نیز خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
-
سابقه پرتودرمانی:
زنانی که قبل از 30 سالگی تحت پرتودرمانی قفسه سینه یا سینه (مثلاً درمان لنفوم هوچکین) بودند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه در سنین بالاتر قرار دارند.
-
مصرف داروی دی اتیل استیل بسترول (DES):
این دارو برای جلوگیری از سقط جنین بین سال های 1940 تا 1971 برای برخی از زنان باردار تجویز شد. زنانی که از DES استفاده می کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند. زنانی که مادران آنها در دوران بارداری از DES استفاده کرده اند نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه باشند.
عوامل خطری که می توانید باعث تغییرشان شوید:
- عدم تحرک بدنی: زنانی که فعالیت بدنی ندارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
- اضافه وزن یا چاقی بعد از یائسگی: زنان مسنی که اضافه وزن دارند یا به چاقی مبتلا هستند در مقایسه با زنان با وزن مناسب در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.
- مصرف داروهای هورمونی: برخی از انواع درمان جایگزینی هورمونی (آنهایی که شامل استروژن و پروژسترون هستند) که در دوران یائسگی مصرف میشوند، در صورت مصرف بیش از پنج سال میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. برخی از داروهای ضد بارداری خوراکی (قرصهای ضد بارداری) نیز خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.
- سابقه باروری: داشتن اولین بارداری بعد از 30 سالگی، شیر ندادن با شیر مادر و نداشتن حاملگی با دوره کامل می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- مصرف الکل: مطالعات نشان می دهد که خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان با مصرف بیشتر الکل افزایش می یابد.
همچنین طبق تحقیقات انجام شده عوامل دیگری مانند:
استعمال سیگار، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که می توانند موجب سرطان شوند و تغییرات در سایر هورمون ها به دلیل کار در شیفت شب نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
لازم به ذکر است برخی زنان حتی بدون هیچ عامل خطر دیگری که از آن اطلاع دارند، به سرطان سینه مبتلا می شوند. داشتن یک عامل خطر به معنای ابتلا به بیماری نیست و همه عوامل خطر تأثیر یکسانی ندارند. بیشتر زنان دارای برخی عوامل خطر هستند، اما لزوماً به سرطان سینه مبتلا نمی شوند. با پزشک خود در مورد راه هایی که می توانید خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهید و همچنین انجام غربالگری سرطان سینه صحبت کنید.
مطالب مشابه:
رشد تومور در سرطان سینه
سرطان سینه التهابی
خطرات مشترک سرطان سینه و دیابت
آناتومی و ساختار سینه
سرطان در سینه های متراکم
منابع: medicalnewstoday, cdc