سرطان لوزه
سرطان لوزه رشد سلولی غیرطبیعی بدخیم در لوزه ها است. این نوعی سرطان دهان و حلق (مربوط به دهان و حلق یا گلو) است. سرطان لوزه شایع ترین نوع سرطان اوروفارنکس است.
لوزه ها غدد لنفاوی هستند که در پشت دهان قرار دارند که بخش مهمی از مکانیسم مبارزه با میکروب در بدن یا سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهند. لوزه ها به عنوان یک سپر محافظ عمل می کنند که از ورود ویروس ها، باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا که از طریق دهان و حلق به بدن حمله می کنند، محافظت می کند.
عفونت HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)، استعمال سیگار و الکل احتمال بیشتری دارد که فرد را در معرض خطر ابتلا به سرطان لوزه قرار دهد. NIH (موسسه ملی بهداشت) خاطرنشان می کند که حدود 93 درصد از مردم اروپای غربی مبتلا به سرطان گلو و دهان نیز عفونت ویروس پاپیلومای انسانی دارند.
سرطان لوزه اغلب بلع را دشوار می کند و افراد مبتلا به این بیماری احتمالاً احساس می کنند چیزی در گلویشان گیر کرده است. اگرچه سرطان لوزه در بیشتر موارد دیر شناسایی می شود، مانند: سایر انواع سرطان ها، مداخله پزشکی اولیه گزینه های درمانی و احتمال بهبودی موفقیت آمیز را افزایش می دهد.
سرطان لوزه اغلب در اواخر بیماری، زمانی که سرطان به نواحی مجاور مانند: غدد لنفاوی گردن گسترش یافته است، شناسایی می شود.
تاثیر سرطان لوزه:
این بیماری می تواند در هر سنی ایجاد شود، اما در افراد بالای 50 سال شایع تر است. احتمال ابتلا به این عارضه در افرادی که در بدو تولد به آنها صفت مرد (AMAB) اختصاص داده می شود سه تا چهار برابر بیشتر از افرادی است که در هنگام تولد به آنها صفت زن (AFAB) اختصاص داده شده است. علاوه بر این، افراد سفیدپوست کمی بیشتر از سیاه پوستان در معرض ابتلا به سرطان لوزه هستند.
علائم سرطان لوزه:
برخی از افراد تا زمانی که سرطان شروع به گسترش نکرده باشد، هیچ علائم و نشانه ای را تجربه نمی کنند. حتی اگر علائم ظاهر شوند، اغلب شبیه به سایر بیماریها مانند: التهاب لوزه یا گلودرد استرپتوکوکی هستند. برخی از علائم رایج عبارتند از:
- مشکل در بلع
- مشکل در جویدن
- گلودرد مداوم و درد در گوش
- ظهور لکه های قرمز یا سفید روی لوزه ها
- مشکلات مصرف غذاها و نوشیدنی های مرکباتی
- تشکیل یک توده در گلو یا گردن
- بوی بد دهان (هالیتوزیس).
- کاهش وزن
- سفتی در فک
- بزاق پر از خون
- درد در پشت گردن
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت مشاهده هر گونه علائم و نشانه های مداوم که فرد را نگران می کند، توصیه می شود فورا به پزشک یا دندانپزشک مراجعه شود.
علت سرطان لوزه:
کارشناسان می دانند که این بیماری زمانی ایجاد می شود که سلول های سالم دچار جهش DNA شوند. با این حال، آنها دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث شروع این فرآیند می شود. تحقیقات در سال های اخیر تایید می کند که HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) نقش مهمی در ایجاد سرطان لوزه ایفا می کند. مواردی که توسط HPV ایجاد میشوند معمولاً در سنین پایینتر شناسایی میشوند و معمولاً به درمان بهتر پاسخ میدهند.
علاوه بر این، سرطان لوزه با مصرف تنباکو و مصرف زیاد الکل مرتبط است. احتمال ابتلا به این بیماری در افراد با سیستم ایمنی ضعیف (مانند: دریافت کنندگان پیوند اعضا و افراد مبتلا به HIV) بیشتر است.
عوامل خطر:
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان لوزه را افزایش دهند عبارتند از:
- استفاده از تنباکو
- مصرف الکل
- ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
پیشگیری از سرطان لوزه:
با رعایت اقدامات پیشگیرانه زیر می توانید خطر ابتلا به سرطان لوزه را به حداقل برسانید:
- ترک سیگار
- محدود کردن مصرف الکل
- مراجعه منظم به دندانپزشکی
- تزریق واکسن
تشخیص سرطان لوزه:
پزشک یک معاینه جامع از لوزه ها برای بررسی اندازه و محل تومور انجام می دهد. همچنین پزشک گلو، گردن، گوش ها و بینی فرد را بررسی می کند تا تشخیص دهد که آیا سرطان گسترش پیدا کرده است یا خیر.
پزشک ممکن است توصیه کند به:
آزمایشات تصویربرداری رایج شامل: سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، اسکن PET و MRI است.
بیوپسی برای تأیید تشخیص: پرشک ممکن است بیوپسی برشی از لوزه یا بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف از یک توده در گردن را انجام دهد.
آزمایشات خون: در حالی که آزمایش خون برای تشخیص سرطان لوزه استفاده نمی شود، اما می تواند در بررسی سلامت کلی فرد قبل از درمان مفید باشد.
پزشک از اطلاعات این روش ها برای تعیین مرحله سرطان استفاده می کند. مراحل سرطان لوزه از 0 تا IV متغیر است. مراحل اولیه نشان دهنده یک سرطان کوچک است که ممکن است محدود به لوزه باشد یا ممکن است به چند غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته باشد. همچنین مراحل بعدی نشاندهنده سرطان پیشرفتهتر است که رشد کرده و بسیاری از غدد لنفاوی را درگیر کرده یا به سایر نواحی بدن گسترش پیدا کرده است.
درمان سرطان لوزه:
چند گزینه مختلف وجود دارد. درمان بستگی به اندازه و محل تومور دارد و اینکه آیا به سایر نقاط بدن سرایت کرده است یا خیر. گزینه های ممکن عبارتند از:
جراحی رباتیک ترانسورال (TORS): این روش جراحی از فناوری پیشرفته برای درمان نواحی صعب العبور در پشت گلو استفاده می کند. TORS یک گزینه درمانی برای سرطان لوزه در مراحل اولیه است. مزایای استفاده از سیستم رباتیک کاهش زمان جراحی، زمان بستری کوتاه تر در بیمارستان و بهبود عملکرد بلع است.
پرتو درمانی: این روش از پرتوهای پرانرژی پرتو برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. سرطان لوزه در مراحل اولیه را می توان با پرتودرمانی در تلاش برای کوچک کردن تومور درمان کرد. رادیوتراپی ممکن است پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده نیز مورد استفاده قرار گیرد.
شیمی درمانی: این داروهای کشنده سرطان ممکن است به صورت خوراکی یا داخل وریدی تجویز شوند. شیمی درمانی اغلب همراه با پرتودرمانی استفاده می شود. همچنین ممکن است برای کمک به کند کردن رشد تومور و کاهش علائم در زمانی که درمان های دیگر امکان پذیر نیست استفاده شود.
عمل جراحی: اگر پرتودرمانی و شیمی درمانی در از بین بردن تومور موثر نباشند، ممکن است جراحی توصیه شود. در صورتی که سرطان به غدد لنفاوی مجاور گسترش پیدا کرده باشد، ممکن است دیسکسیون گردن نیز ضروری باشد.
عوارض جانبی رایج پرتودرمانی برای سرطان لوزه:
پرتودرمانی معمولاً برای درمان سرطان های سر و گردن استفاده می شود. عوارض جانبی کوتاه مدت ممکن است، شامل:
- گرفتگی صدا
- دهان خشک
- تغییرات پوست، بسیار شبیه آفتاب سوختگی، در ناحیه تحت درمان
- از دست دادن چشایی
- مشکل در بلع
- درد یا تغییر رنگ در دهان و گلو
- زخم های باز در دهان و گلو
- خستگی
مطالب مشابه:
شایع ترین بیماری های گوارشی
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
بیماری های گوارشی
اختلالات رایج گوارشی
انواع بیماری های مقعدی
منابع: my.clevelandclinic ، healthlibrary.askapollo ، mayoclinic
1 دیدگاه