پوسیدگی دندان در بارداری
بارداری می تواند باعث پوسیدگی دندان و سایر مشکلات سلامت دندان شود.
حفظ سلامت دهان و دندان در تمام مراحل زندگی از جمله دوران بارداری مهم است. بارداری در واقع می تواند بر سلامت دندان و استحکام دندان تأثیر بگذارد، زیرا بدن برای رشد یک انسان جدید کار می کند.
بارداری دوره مهمی برای مادران است که بدن آنها تغییرات مختلفی را در سیستم های مختلف نشان می دهد که دندان ها، لثه ها و سایر ساختارهای دهان از آن مستثنی نیستند. سلامت دندان مادران آینده برای سلامت آنها و فرزندان در حال رشد آنها ضروری است.
متخصصین دندانپزشکی توجه به مراقبت های دندانی قبل و در دوران بارداری برای سلامت کلی مادر و کودک را مهم و ضروری می دانند.
تغییرات سلامت دهان و دندان در دوران بارداری:
به گفته انجمن پزشکان خانواده آمریکا، دانش تغییرات مرتبط با سلامت دهان در زنان بسیار کم است، به طوری که تنها 22 تا 34 درصد از زنان باردار در طول بارداری به طور منظم به دندانپزشک مراجعه می کنند.
بنابراین، قابل درک است که اکثر زنان باردار نمی دانند که باید مراقب چه تغییراتی باشند و چگونه سلامت دهان و دندان را به نفع خود و فرزندشان حفظ کنند.
بارداری تغییرات هورمونی ایجاد می کند که می تواند بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارد. افزایش سطح پروژسترون و استروژن می تواند منجر به تورم و خونریزی لثه شود، وضعیتی که به نام ژنژیویت بارداری شناخته می شود.
علاوه بر این، تغییرات در میکروبیوم دهان می تواند خطر مشکلات دندانی را افزایش دهد. زنان باردار باید از این تغییرات آگاه باشند و اقدامات پیشگیرانه ای برای حفظ بهداشت دهان و دندان انجام دهند.
علاوه بر این، این هورمون ها ممکن است منجر به تغییرات رفتاری و تغییر در الگوهای غذایی شوند و زنان باردار را وادار به مصرف بیشتر غذاهای شیرین کنند که آنها را مستعد پوسیدگی دندان می کند.
مشکلات دندانی و پوسیدگی دندان در بارداری:
بین شرایط سلامت دهان و بارداری رابطه دو طرفه وجود دارد. گزارشهای CDC نشان میدهد که تغییرات و بیماریهای دهان و دندان میتواند منجر به پیامدهای بهداشتی ضعیف در بارداری و سلامت مادر و کودک شود.
بیماریهای مختلف دهان و دندان که در دوران بارداری مشاهده میشوند عبارتند از: بیماریهای پریودنتال، بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان و سایر علل مشکلات سطحی دندان غیر از پوسیدگی.
پوسیدگی دندان:
پوسیدگی که اغلب به عنوان پوسیدگی دندان شناخته می شود، با تخریب ساختار دندان مشخص می شود.
عادات بد بهداشتی دندان، میکروب ها و رژیم غذایی شیرین به رشد پوسیدگی کمک می کند. تغییرات هورمونی و ترجیحات تغذیهای ممکن است باعث افزایش آسیب پذیری در برابر پوسیدگی در دوران بارداری شود. زنان باردار باید از عوامل خطر پوسیدگی آگاه باشند و اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از دو میلیارد نفر در سراسر جهان از پوسیدگی رنج می برند و گزارش CDC نشان می دهد که از هر 4 زن در سنین باروری، 1 نفر دچار پوسیدگی دندان است.
بارداری باعث پوسیدگی دندان نمی شود.
با این حال، حساسیت به پوسیدگی در دوران بارداری به دلیل هوس مصرف میان وعدههای شیرین، افزایش اسیدیته حفره دهان، کاهش تولید بزاق، تاخیر در مراجعه به دندانپزشکی و اضطراب بیشتر است.
این تمایل به عواقب گستردهای حتی برای کودک پس از زایمان دارد. یک مطالعه نشان داد که کودکان مادرانی که سطح بالایی از پوسیدگی درمان نشده دارند، 3 برابر بیشتر در معرض پوسیدگی در سالهای اولیه زندگی هستند.توجه به این مورد به دلیل انتقال عمودی فلور دهان از مادر به کودک است.
بارداری و پریودنتیت:
پریودنتیت التهاب مخرب ساختارهای نگهدارنده دندان است. این فرآیند منجر به مجموعه ای از رویدادها می شود که منجر به از دست دادن دندان می شود و همچنین با پیامدهای نامطلوب در زنان باردار مرتبط است. شواهد جدید نشان می دهد که مشکلات پریودنتال می تواند منجر به افزایش خطر زایمان زودرس، پره اکلامپسی و وزن کم هنگام تولد شود.
مدیریت صحیح مشکلات پریودنتال نتایج مثبت و نتایج بارداری را برای زنان بهبود بخشیده است.
یکی دیگر از علائمی که ممکن است متوجه شوید تحرک دندان ها در دوران بارداری به دلیل سطوح بالاتر پروژسترون و استروژن است که بر پریودنتیوم (رباط ها و استخوان حمایت کننده از دندان ها) تأثیر می گذارد.
بیشتر اوقات، اینها بدون عارضه و گذرا هستند و منجر به از دست دادن دندان نمی شوند. اگر متوجه شدید که دندانهایتان میلرزد، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید، زیرا میتوانند به شما در درک بهترین روش کمک کنند.
بارداری و التهاب لثه:
ژنژیویت التهاب لثه است. مطالعهای توسط انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) نشان داد که التهاب لثه شایعترین علامت دهانی مرتبط با بارداری است که تا ۷۵ درصد از زنان باردار آن را تجربه میکنند.
بیماریهای لثه معمولاً با بهداشت نامناسب دندان و محرکهای موضعی، بهویژه پلاکها و مواد زائد مرتبط هستند. هورمون های بارداری اغلب پاسخ التهابی به این محرک های موضعی را افزایش می دهند و زنان باردار را در معرض خطر تورم لثه قرار می دهند.
فرسایش اسیدی دندان و دندان قروچه:
بسیاری از زنان هنگام بارداری دچار تهوع صبحگاهی و استفراغ مکرر می شوند. این پیامدهای خاصی برای دندان ها دارد. هنگامی که استفراغ می کنید، اسیدهای معده روی دندان ها رسوب می کنند که می تواند باعث از بین رفتن ساختار سخت دندان شود.
شستشوی کامل دهان با آب تمیز تا زمانی که طعم استفراغ کاملاً از بین برود کافی است. مسواک زدن بعد از استفراغ به طور کلی ممنوع است زیرا حرکت مسواک روی دندان در حالی که اسید روی آن را پوشانده است می تواند سریعتر دندان ها را فرسایش دهد.
دندان قروچه ناشی از استرس نیز با پیشرفت بارداری شایع است. اطمینان حاصل کنید که اگر چیزی ذهن را آزار می دهد با متخصص زنان و زایمان و دندانپزشک خود در ارتباط باشید.
چگونه از دندان هایم در دوران بارداری مراقبت کنم؟
رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. بسیاری از بیماری های دهان که در بارداری مشاهده می شود با اقدامات ساده قابل پیشگیری است.
- دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- نخ دندان کشیدن به طور منظم.
- دهانشویه می تواند به کنترل تجمع پلاک کمک کند.
- یک رژیم غذایی مغذی که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است.
- تمام مکمل های خود از جمله: اسید فولیک، کلسیم، ویتامین های A، C و D را مصرف کنید.
- تنقلات و نوشیدنی های شیرین را محدود کنید.
- هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- به بازدیدهای مراقبت های دوران بارداری خود پایبند باشید.
ملاحظات مراقبت از دندان در بارداری:
برخی از زنان باردار ممکن است در مورد درمان ها و روش های دندانپزشکی نگرانی داشته باشند. در مورد درمان های روتین و اورژانسی دندانپزشکی ملاحظات مختلفی در زنان باردار وجود دارد. برای درمان موثر، نیاز به ارتباط موثر بین دندانپزشک و متخصص زنان و زایمان وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که درمان بهینه را در صورت نیاز دریافت خواهید کرد.
معاینات معمول دندانپزشکی، تمیز کردن دندان و درمان های لازم و پرکردن دندان به طور کلی در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه دوم، بی خطر هستند. دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که اقدامات تهاجمی را تا زمان زایمان به تعویق بیندازید. این به دلیل استرسی است که ممکن است در طول چنین روش هایی یا به دلیل مشکلاتی در قرار گرفتن روی صندلی دندانپزشکی ایجاد شود، می باشد.
برای اطمینان از انجام اقدامات احتیاطی مناسب، اطلاع رسانی به دندان پزشک در مورد بارداری بسیار مهم است. در دندانپزشکی، در زنان باردار که نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس دندان و برخی داروها دارند، احتیاطات خاصی لازم است.
مزایای مراقبت از سلامت دهان برای مادر و نوزاد:
حفظ سلامت دهان و دندان در دوران بارداری فراتر از فواید فوری است. علاوه بر این، سلامت دهان و دندان مادر می تواند بر سلامت کودک تأثیر بگذارد. ایجاد اقدامات خوب بهداشت دهان و دندان در مراحل اولیه می تواند زمینه را برای سلامت دهان و دندان مادر و کودک فراهم کند.
اهمیت سلامت دهان در دوران بارداری را نمی توان اغراق کرد. علاوه بر اینکه بهداشت نامناسب دهان و دندان مستعد مشکلات سلامت مادر است، سلامت جنین نیز می تواند در صورت عدم توجه به این مشکلات به خطر بیفتد.
با اولویت دادن به سلامت دهان و دندان، مادران باردار می توانند از سلامت خود محافظت کنند و به سلامت دهان و دندان درازمدت نوزادان خود کمک کنند. به یاد داشته باشید، جستجوی مشاوره و مراقبت های دندانپزشکی حرفه ای در دوران بارداری کلید تضمین سلامت دهان و دندان برای مادر و کودک است.
مطالب مشابه:
منبع:familyeducation